2014-09-13 00:33:24
Φωτογραφία για Επί δυόμιση ώρες προσπαθούσε ο Κέρι να πείσει τον Ερντογάν
Διστακτική η Αγκυρα έναντι των ΗΠΑ να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών

Αγκυρα 

Επί δυόμιση ώρες συζητούσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι με τον πρόεδρο της Τουρκίας  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσπαθώντας να τον πείσει για την τουρκική συμμετοχή στις επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών.Σε μία πρώτη αντίδραση μετά τη συνάντηση, ο Τούρκος Πρόεδρος περιορίστηκε στο να ανακοινώσει ότι ο κοινός αγώνας των δύο χωρών εναντίον όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων της περιοχής θα συνεχιστεί και μελλον τικά όπως γινόταν έως σήμερα.

Ανέφερε, επίσης, ότι σε αυτό το πλαίσιο οι δύο χώρες θα ανταλλάσσουν πληροφορίες και θα προσφέρουν υλικοτεχνική υποστήριξη στην αντιπολίτευση της Συρίας, εξακολουθώντας παράλληλα να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρώτη αυτή ανακοίνωση δεν έγινε καμία ευθεία αναφορά στην αντιμετώπιση του «Ισλαμικού Κράτους».


Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kanal 24, υποστήριξε ότι η αμερικανική δράση στο Ιράκ είναι απαραίτητη, αλλά δεν είναι αρκετή από μόνη της για να φέρει πολιτική σταθερότητα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ουάσινγκτον θα καταφέρει να συγκροτήσει, μαζί με άλλες ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες, έναν διεθνή συνασπισμό που θα τεθεί αντιμέτωπος με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία. Διαφώνησε ωστόσο στη συμμετοχή στο συνασπισμό αυτό του Ιράν.

Αναφορικά με τη Γαλλία, υπενθύμισε ότι το Παρίσι έχει δημοσίως εκφράση την πρόθεσή του να αναλάβει στρατιωτική δράση στο Ιράκ, όμως υπογράμμισε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να διευκρινιστεί τι ρόλο θα παίξει η κάθε χώρα.

Στη συνάντηση Ερντογάν -  Κέρι στο Προεδρικό Μέγαρο στην Αγκυρα παρόντες ήταν ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαούσογλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Φεριντούν Σινιρλίογλου και ο ισλαμιστικών καταβολών στενός συνεργάτης του τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν.

Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει κατηγορηθεί ότι επιδεικνύει ανοχή στο «Ισλαμικό Κράτος», στάση η οποία αποδίδεται τόσο στις γεωπολιτικές ιδεοληψίες του Αχμέτ Νταβούτογλου, όσο και στο φόβο της Τουρκίας από την ενίσχυση του κουρδικού στοιχείου στην περιοχή. Εξάλλου, το σουνιτικό «Ισλαμικό Κράτος» απολαμβάνει την ανοχή έως και την υποστήριξη μεταξύ πολλών υποστηρικτών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), που συγκεντρώνει στους κόλπους του τη σουνιτική πλειοψηφία της Τουρκίας. 
ΒΗΜΑ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ