2014-09-14 07:40:05
Φωτογραφία για Στόχος δυτικών κυρώσεων σημαντικοί τομείς της ρωσικής οικονομίας
Μόσχα: «Διαταράσσετε την ειρηνευτική διαδικασία, θα απαντήσουμε»

Καίριας σημασίας ενεργειακές ρωσικές εταιρείες πλήττει το νέο πακέτο ευρωπαϊκών κυρώσεων που τίθεται σε ισχύ την Παρασκευή, την ώρα που η Μόσχα απειλεί με αντίποινα. 

Σε συντονισμό με την ΕΕ, και οι ΗΠΑ προχώρησαν σε νέες κυρώσεις, θέτοντας στο στόχαστρο και την Sberbank. Το Κίεβο υποδέχεται θετικά, ως «ένδειξη αλληλεγγύης», την κίνηση της ΕΕ. Στη μαύρη λίστα των «28» και «ολιγάρχης» που αναφέρεται ως στενός συνεργάτης του Πούτιν.

Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τη Sberbank, τη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα βάσει στοιχείων ενεργητικού, καθώς απαγορεύουν στους Αμερικανούς και στις αμερικανικές εταιρείες να συναλλάσσονται μαζί της και να κάνουν συναλλαγές διάρκειας μεγαλύτερης των 30 ημερών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ οι κυρώσεις αφορούν, επίσης, τη Rostec, μια μεγάλη ρωσική κρατική εταιρεία, η οποία ειδικεύεται στην τεχνολογία και στους εξοπλισμούς, καθώς και πέντε ακόμη κρατικές εταιρίες αμυντικών τεχνολογικών προϊόντων: τις OAO Dolgoprudny Research Production Enterprise, Mytishchinski Mashinostroitelny Zavod OAO, Kalinin Machine Plant JSC, Almaz-Antey GSKB και JSC NIIP.


Οι κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα θα επηρεάσουν τις έρευνες και την παραγωγή στην Αρκτική, σε υπεράκτια και σε σχιστολιθικά κοιτάσματα για πέντε ρωσικές εταιρείες: τις Gazprom, Gazprom Neft, Lukoil, Surgutneftegas και Rosneft.

«Τα βήματα αυτά υπογραμμίζουν τη συνεχιζόμενη αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας να αντιταχθεί στην επιθετικότητα της Ρωσίας» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λου.

Η οικονομική και η διπλωματική απομόνωση της Ρωσίας θα συνεχίζει να εντείνεται όσο οι ενέργειές της δεν ανταποκρίνονται στα λόγια (της ηγεσίας) της» πρόσθεσε ο αμερικανός υπουργός.

Οι Βρυξέλλες αφήνουν ωστόσο ανοικτό ενδεχόμενο υπαναχώρησης από τις κυρώσεις, στοχεύοντας σε πίεση στην Μόσχα: «Πάντοτε τονίζαμε την αναστρεψιμότητα και την κλιμακωτή φύση των περιοριστικών μέτρων μας και εάν η κατάσταση επί του εδάφους το επιτρέψει, η Κομισιόν παροτρύνεται να προτείνει τροποποίηση, αναστολή ή ανάκληση των κυρώσεων» ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χερμάν βαν Ρομπάι.

Το βασικότερο μέτρο που θέτει σε ισχύ η ΕΕ αφορά την απαγόρευση «αγοράς, πώλησης, και παροχής επενδυτικών υπηρεσιών ή αγοραπωλησίας χρεογράφων ωρίμανσης πέραν των 30 ημερών» ρωσικών εταιρειών που βρίσκεται κατά τουλάχιστον 50% υπό κρατικό ιδιοκτησία και έχουν περιουσιακά στοιχεία άνω τους ενός τρισ. ευρώ και τα έσοδα των οποίων προέρχονται από την πώληση ή μεταφορά πετρελαιοειδών.

Ο αποκλεισμός, ουσιαστικά, από τις ευρωπαϊκές αγορές κεφαλαίου αφορά την Rosneft, Transeft και την Gazprom Neft (τη θυγατρική της εταιρείας φυσικού αερίου για τα πετρελαιοειδή). 

Ανάλογα μέτρα τίθενται σε ισχύ για τις εταιρείες στρατιωτικού εξοπλισμού (ανάμεσά τους και την κατασκευάστρια των Καλάζνικοφ), τον εξαγωγέα εξοπλιστικών Rosoboronexport αλλά και την κατασκευάστρια αεροσκαφών United Aircraft Corporation.

Επιπλέον, προστίθενται άλλα 24 ονόματα Ρώσων και φιλορώσων της ανατολικής Ουκρανίας στη «μαύρη λίστα» της ΕΕ για πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση εισόδου στην ευρωπαϊκή επικράτεια.

Στα ονόματα ξεχωρίζει, εκτός από τον λεγόμενο «πρωθυπουργό του ανεξάρτητου Ντονέτσκ» Αλεξάντερ Ζαχαρσένκο, ο «ολιγάρχης» Σεργκέι Τσεμέζοβ, που αναφέρεται στη λίστα ως στενός συνεργάτης του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μόσχα: «Διαταράσσετε την ειρηνευτική διαδικασία, θα απαντήσουμε»

Στην πρώτη της αντίδραση, η Μόσχα κατηγόρησε ξανά την ΕΕ ότι υπονομεύει την ειρηνευτική διαδικασία και επανέλαβε την προειδοποίησή της ότι θα αντιδράσει.

«Σκληραίνοντας τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, η ΕΕ διαταράσσει τις ειρηνευτικές προσπάθειες στην Ουκρανία» ανέφερε ο ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ το μεσημέρι της Παρασκευής.

«Τέτοια απόφαση την στιγμή που η ειρηνευτική διαδικασία αποκτά σταθερότητα σημαίνει πως η ΕΕ επέλεξε το δρόμο της διατάραξης της ειρηνευτικής διαδικασίας» είπε ο Λαβρόφ.

Η απάντηση της Ρωσίας, συνέχισε, «θα είναι ψύχραιμη, επαρκής και κυρίως θα πηγάζει από την ανάγκη να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας».

Η Μόσχα, η οποία έχει ήδη επιβάλει εμπάργκο εισαγωγής τροφίμων σε αντίποινα για προηγούμενες κυρώσεις, έχει εγείρει την απειλή απαγόρευσης εισόδου ευρωπαϊκών πτήσεων σε ρωσικό εναέριο χώρο.
ΒΗΜΑ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ