2014-10-06 15:25:44
Φωτογραφία για ΠΕΑΛΣ : Ρήτρα μηδενικού ελλείματος, συντελεστής βιωσιμότητας, ρήτρα αξιομάχου …. έννοιες που θα συναντούμε συχνά από τούδε και στο εξής
Αριθμ. Πρωτ.:  125/14

Στις συμπληγάδες πέτρες του μηδενικού ελλείμματος, του συντελεστή βιωσιμότητας και της ρήτρας αξιομάχου που προστέθηκε την τελευταία στιγμή, βρίσκονται και τα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. μετά την ψήφιση του ν.4281/2014 (Α΄160), σε ότι αφορά τον υπολογισμό του εφάπαξ βοηθήματος από το ΜΤΝ/ΕΛΟΑΝ και το ΤΑΛΣ, καθώς πλέον θα εφαρμόζονται οι παραπάνω παράμετροι αλλά και συγκεκριμένος μαθηματικός τύπος για το σκοπό αυτό. Τί σημαίνουν όμως πρακτικά οι έννοιες αυτές με τις οποίες θα πρέπει να εξοικειωθούμε από δω και πέρα;

Ρήτρα μηδενικού ελλείμματος

Καθιερώνεται νέος μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό του εφάπαξ βοηθήματος με τον οποίο θα επιτυγχάνεται η εξισορρόπηση των εισφορών και παροχών κάθε έτους προκειμένου να αποφεύγεται η δημιουργία ελλειμμάτων σε ταμειακή ή δεδουλευμένη βάση.

Στη πράξη δηλαδή ο συντελεστής βιωσιμότητας θα αναπροσαρμόζει το ύψος κάθε χορηγούμενου εφάπαξ βοηθήματος στο «κατάλληλο» επίπεδο, ώστε το συνολικό ύψος των χορηγούμενων εφάπαξ βοηθημάτων κάθε έτους να μην ξεπερνά τις συνολικές εισφορές του έτους αυτού.


Συντελεστής βιωσιμότητας

Κλειδί στην επίτευξη των μηδενικών ελλειμμάτων που επιχειρείται με τον νέο τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ αποτελεί ο συντελεστής βιωσιμότητας του Ταμείου, που θα είναι διαφορετικός κάθε χρόνο, καθώς εξαρτάται από τις εξής παραμέτρους:

• Τις συνολικές ετήσιες εισφορές των ασφαλισμένων, εργαζομένων ή/ και εργοδότη και την ειδική τακτική εισφορά, όπου υπάρχει.

• Τα διοικητικά έξοδα του έτους προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι υποχρεώσεις του φορέα προς τους ασφαλισμένους(τα οποία δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 2,5% των ασφαλιστικών εισφορών του έτους).

• Την περιουσία του Ταμείου (έσοδα επενδύσεων ,έκτακτα έσοδα κ.ά), όπως θα έχει διαμορφωθεί την 31/12 του προηγούμενου έτους πριν από την καταβολή των συνολικών παροχών,  χωρίς να ληφθούν υπόψη οι συνολικές εισφορές εργαζομένων, τα διοικητικά έξοδα και η τακτική ειδική εισφορά.    

• Τις συνολικές παροχές χωρίς την εφαρμογή του συντελεστή βιωσιμότητας καθώς και τα εφάπαξ που οφείλονται σε όσους έχουν αποχωρήσει και δεν έχουν λάβει το βοήθημα. 

• Την παρούσα αξία των συνολικών υποχρεώσεων με βάση τα δεδουλευμένα δικαιώματα των ασφαλισμένων (με τους κανόνες του νέου συστήματος καθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση).

Σύμφωνα πάντα με την σχετική Υπουργική απόφαση ο Συντελεστής Βιωσιμότητας περιορίζεται και δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από 1, καθώς επίσης προκύπτει ότι εφόσον δεν μεταβάλλεται η βάση υπολογισμού των εισφορών το πλασματικό ποσοστό επιστροφής ανέρχεται σε 1.

Ως εφάπαξ βοήθημα, λοιπόν, στην ιδανικότερη των περιπτώσεων θα λαμβάνονται οι ονομαστικές εισφορές που για μια ολόκληρη ζωή κατέβαλε το στέλεχος χωρίς να αποδίδεται ούτε ένα ευρώ τόκος για καταθέσεις μιας ολόκληρης ζωής, οδηγούμαστε δηλαδή σε μια άτοκη επιστροφή των εισφορών και οι μόνοι που δεν έχουν ευθύνη γι αυτό είναι οι ασφαλισμένοι.

Τέλος ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ δεν εξασφαλίζει ποτέ σταθερό εφάπαξ, αφού τα ανωτέρω δεδομένα θα αλλάζουν κάθε χρόνο και θα βγάζουν διαφορετικά ποσά εφάπαξ.

Ρήτρα Αξιομάχου

Η ρήτρα αξιομάχου που ήρθε την τελευταία στιγμή, ως μια διορθωτική κίνηση λόγω των αντιδράσεων μας, αποτελεί μέχρι σήμερα τον άγνωστο Χ. Σύμφωνα όμως με κυβερνητικούς παράγοντες θα επενεργεί επί του συντελεστή βιωσιμότητας ώστε το τελικό αποτέλεσμα να δίδει μικρότερες μειώσεις, για τη διασφάλιση του αξιομάχου των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Τελικά εάν λάβουμε σοβαρά υπόψη όσα υποστηρίζονται η ρήτρα αξιομάχου στην καλύτερη περίπτωση θα οδηγεί απλά σε μια άμβλυνση των συνεπειών, δηλαδή σε μικρότερες απώλειες.

Στο δια ταύτα

Με το νέο σύστημα υπολογισμού του εφάπαξ βοηθήματος που καθιερώνεται, το χορηγούμενο εφάπαξ βοήθημα που θα λαμβάνουν τα στελέχη κατά την συνταξιοδότησή τους θα αποτελεί ένα ποσοστό του σύνολο των καταβληθεισών εισφορών που κατέβαλαν τα στελέχη κατά τη διάρκεια του ασφαλιστικού τους βίου.

Στην ιδανικότερη των περιπτώσεων, ο συντελεστής βιωσιμότητας θα είναι 1 και τα στελέχη θα λαμβάνουν το 100% των εισφορών τους.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, ο συντελεστής βιωσιμότητας θα είναι μικρότερος του 1 και τα στελέχη θα λαμβάνουν μέρος μόνο των εισφορών τους (π.χ. 50%, 60%, 70% των εισφορών).

Η άποψη της ΠΕΑΛΣ

Μέσα από μαθηματικές αλχημείες και δημιουργική λογιστική το εφάπαξ βοήθημα που θα χορηγείται στα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ θα είναι χαμηλότερο από τις κρατήσεις που έχουν υποχρεωτικά συνεισφέρει κατά τον εργασιακό τους βίο ή στην ιδανικότερη των περιπτώσεων θα λαμβάνονται οι ονομαστικές «απαξιωμένες» εισφορές που για μια ολόκληρη ζωή κατέβαλε το στέλεχος και το κράτος χρησιμοποίησε για να χρηματοδοτηθεί (υποχρεωτική επένδυση μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου), χωρίς να αποδίδεται στο στέλεχος ούτε ένα ευρώ τόκος για καταθέσεις μιας ολόκληρης ζωής.

Αλήθεια άραγε, αν δεν αποτελεί ληστεία να υποχρεώνεις κάποιον να αποταμιεύει τους κόπους και τους μόχθους του και να του επιστρέφεις το ίδιο ποσό που κατέθεσε πριν από 40 έτη υπηρεσίας τότε τι είναι ληστεία;

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                           Ο Γενικός Γραμματέας

Δημήτριος ΣΑΪΤΑΚΗΣ           Σπυρίδων ΠΑΣΣΑΚΟΣ
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ