2014-10-17 12:32:30
Φωτογραφία για Αμφίπολη: Η Περσεφόνη, τα σενάρια για τον ένοικο και τη φθορά του ψηφιδωτού
Φουντώνουν πάλι τα σενάρια για τον ένοικο του τάφου στην Αμφίπολη. Μετά την αποκάλυψη και του υπόλοιπου ψηφιδωτού στον τύμβο Καστάπου φανέρωσε την Περσεφόνη επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για αναπαράσταση του μύθου της αρπαγής της από τον Πλούτωνα.

Ένα εντυπωσιακό ψηφιδωτό που συγκλονίζει με τα υπέροχα χρώματα και τις λεπτομέρειες του, απεικονίζει την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, παρουσία του ψυχοπομπού Ερμή, μεγέθους 4,5Χ3 και σύμφωνα με τους επιστήμονες ενισχύεται η πεποίθησή τους ότι στον τάφο της Αμφίπολης βρίσκεται κάποιος που συνδέεται με βασιλική μακεδονική δυναστεία.

Η αγωνία της Περσεφόνης

Με την έκφραση της αγωνίας χαραγμένη στο πρόσωπό της, η Περσεφόνη στρέφει το κεφάλι της προς τα πίσω απλώνοντας το αριστερό της χέρι προς τη ζωή. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να γαντζωθεί από αυτήν Είναι μια νεαρή, κομψή γυναίκα, με κόκκινα μαλλιά που ανεμίζουν, η οποία φοράει λευκό χιτώνα που συγκρατείται με κόκκινη λεπτή ταινία στο ύψος του στήθους. Στον καρπό του αριστερού της χεριού φοράει κόσμημα. Η παράσταση χαρακτηρίζεται «εκπληκτική». «Oχι μόνο για το χρωματικό της πλούτο, αλλά και για την τέλεια εκτέλεση του σχεδίου στο οποίο παρουσιάζεται και η τρίτη διάσταση, ιδιαίτερα στην απεικόνιση του ψυχοπομπού και της Περσεφόνης».


Να σημειωθεί ότι το ψηφιδωτό είναι υπερυψωμένο από το έδαφος, ενώ έχουν βρεθεί και τμήματα κεραμικών, μεταλικών και οστράκων.

Αναμένεται να καθαρισθεί πλήρως και να συντηρηθεί. Το Σάββατο, θα γίνουν οι αποχωματώσεις στον τρίτο θάλαμο, που πιθανόν να αποκαλύψει τον ένοικο του τάφου.

Η προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και επικεφαλής της ανασκαφής στον τύμβο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης, Κατερίνα Περιστέρη δήλωσε σχετικά:

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που βρήκαμε έναν τέτοιο καταπληκτικό τάφο, ένα πραγματικά απίθανο ταφικό συγκρότημα, και ακόμα πιο πολύ περήφανοι και χαρούμενοι που έχουμε βρει ένα ψηφιδωτό, το οποίο είναι μοναδικό στο είδος του και ταυτίζεται και χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα, με μια παράσταση μοναδική, με τον Ερμή Ψυχοπομπό, τον Πλούτωνα και την Περσεφόνη που πραγματικά είναι έργο μεγάλου καλλιτέχνη και σίγουρα αυτός είναι ένας τάφος κάποιας πολύ σημαντικής προσωπικότητας ».

Ωστόσο ένα μεγάλο ερώτημα μένει αναπάντητο. Πως υπήρξε φθορά στο ψηφιδωτό;

Η εκτίμηση της επικεφαλής της ανασκαφής Κατερίνας Περιστέρη είναι ότι η φθορά αυτή δεν φαίνεται να είναι φυσική. Άρα δεν αποκλείεται ο τάφος να είναι συλημένος. Επίσης είναι άγνωστο τι ήταν τόσο ενδιαφέρον σε εκείνο το σημείο, στον κύκλο που λείπει.

Αν και ερωτήθηκε η κυρία Περιστέρη περιορίστηκε μόνο στο να πει ότι η φθορά αυτή «δεν έχει λογική» αποφεύγοντας να ονοματίσει αν πρόκειται για τυμβωρυχία.

Ωστόσο, από την παράσταση δε βγαίνει συμπέρασμα για το φύλο του νεκρού, όπως διευκρίνισε η Κατερίνα Περιστέρη, τονίζοντας πάντως πως "χωρίς αμφιβολία ο νεκρός ήταν εξαιρετικά σημαντικός".

Ο ένοικος του τάφου έχει σχέση με την βασιλική οικογένεια της Μακεδονίας

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι ανασκαφείς, όλα δείχνουν ότι ο ένοικος του τάφου έχει σχέση με τη βασιλική οικογένεια της Μακεδονίας.

Για μοναδικότητα έκανε λόγο η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη τονίζοντας πως «Είναι τάφος πολύ σημαντικής προσωπικότητας», ενώ σχολίασε πως «Το ψηφιδωτό είναι μοναδικό».

Λ. Μενδώνη «Το ψηφιδωτό είναι μοναδικό»

«Η ολοκλήρωση της αποκάλυψης του ψηφιδωτού με τη μυθολογική σκηνή της αρπαγής της Περσεφόνης δίνει ένα ακόμη μοναδικό χαρακτηριστικό σε όλα όσα έχουν αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα στο ταφικό μνημείο στο λόφο Καστά. Έχουμε μια σύνθεση πραγματικά εντυπωσιακών και συγχρόνως μοναδικών χαρακτηριστικών σε μια μοναδική σύνθεση.

Αυτό καθιστά το μνημείο όχι απλώς εξέχον και εξαιρετικά σημαντικό, αλλά του προσδίδει χαρακτηριστικά μοναδικότητας. Η επανάληψη της λέξης μοναδικός και μοναδικότητα δεν είναι τυχαία. Συνδυάζεται ακριβώς με την πολύ μεγάλη σημασία ιστορική και αρχαιολογική του συγκεκριμένου ευρήματος» είπε η κ. Μενδώνη χθες.

Υπάρχει τελικά τέταρτος θάλαμος ή μήπως το νέο θύρωμα οδηγεί σε μια κρύπτη;

«Είμαστε αρκετά ψηλά. Υποθέσεις μπορούν να γίνουν. Θα έχουμε εικόνα μετά την ανασκαφή του τρίτου χώρου», απάντησε η κ. Περιστέρη, διευκρινίζοντας πως «έχουν βρεθεί κινητά ευρήματα, όπως κεραμική, καρφιά κ.ά.», αλλά «δεν μπορούμε να τα βάλουμε όλα σε ένα δελτίο Τύπου».

Ποια ήταν η Περσεφόνη και ποιος ο μύθος της αρπαγής της

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η Περσεφόνη ήταν κόρη της θεάς Δήμητρας, πατέρας της ήταν ο Δίας και σύζυγος της ο Άδης. Μαζί του γέννησε τον Ζαγρέα, τον Ευβουλέα και τον Σαβάζιο.

Ο Άδης, σύμφωνα με τον μύθο, πήρε την Περσεφόνη στον κάτω κόσμο για την ομορφιά της, όμως η Θεά Δήμητρα την ζήτησε πίσω. Ο Άδης συμφώνησε να ανεβαίνει η Περσεφόνη έξι μήνες στον πάνω κόσμο και να κατεβαίνει τους επόμενους έξι στον κάτω.

Σε μερικές αναπαραστάσεις ο Άδης εμφανίζεται με τα άλογά του. Ο μύθος της αρπαγής της «Κόρης» προέρχεται από την ιδέα ότι ο Άδης αρπάζει τις ψυχές των νεκρών σαν την λεία του, και μετά τις μεταφέρει στο βασίλειό του.

Η ιδέα εμφανίζεται αμυδρά στον Όμηρο, αλλά είναι έντονη στις Ελληνικές λαϊκές παραδόσεις. Ο Χάροντας εμφανίζεται με το άλογό του, και μεταφέρει τον νεκρό στον κάτω κόσμο.

Έτσι τους μήνες που η Περσεφόνη είναι στον πάνω κόσμο η Θεά Δήμητρα χαιρόταν και υπήρχε καλοκαιρία, ενώ τους άλλους κακοκαιρία.

Ο μύθος της αρπαγής πρωτοεμφανίζεται στη «Θεογονία» του Ησιόδου. Η Θεογονία είναι επικό ποίημα του Ησιόδου που περιγράφει, σε αντίθεση με τις κοσμογονίες άλλων ανατολικών λαών, την καταγωγή των θεών της ελληνικής μυθολογίας όπως αυτοί γεννήθηκαν και διαμορφώθηκαν στην ανθρώπινη αντίληψη κατόπιν πρώιμων παρατηρήσεων μαζί με τη Γη, τους ποταμούς, την απέραντη θάλασσα, τα λαμπρά άστρα και τον πλατύ υπεράνω όλων ουρανό. Θεωρείται ότι γράφτηκε μετά τα Ομηρικά έπη τα οποία αποτελούν πηγή του έργου υπολογίζοντας θεωρητικά γύρω στο 1000 - 700 π.Χ.

Ο Ομηρικός Ύμνος στη Δήμητρα είναι η σημαντικότερη πηγή μας: περιγράφει πως συνέβη η αρπαγή στο Νύσιον πεδίον, όταν η Κόρη μάζευε άνθη σε ένα λιβάδι με συντροφιά «παρθένων», των Ωκεανιδών νυμφών, της Αθηνάς και της Άρτεμης. Και ενώ μάζευε ένα νάρκισσο, άνοιξε η γη, ξεπήδησε ο Άδης με το άρμα του και την άρπαξε. Οι κραυγές για βοήθεια δεν ακούστηκαν από κανέναν, εκτός από την Εκάτη και τον Ήλιο. Ο Δίας ήταν μακριά.

Επικρατούν τρεις ερμηνείες του μύθου της αρπαγής της Περσεφόνης:

Η πρώτη αναφέρεται στη φυσική θεωρία της βλάστησης και του αγροτικού κύκλου. Πρωτοδιατυπώνεται στην αρχαιότητα από τους Στωϊκούς. Η Κόρη ταυτίζεται με τα δημητριακά και η απουσία της με τη φύλαξή τους στο υπέδαφος. Η απαγωγή της είναι η αλληγορία του κύκλου της ευφορίας της φύσης: η κάθοδος της Κόρης στον Κάτω κόσμο κάθε φθινόπωρο ταυτίζεται με την απουσία των καρπών, οι οποίοι αναφύονται την άνοιξη με την άνοδό της.

Μια τέτοια άποψη κρίνεται όμως ως απορριπτέα διότι, όπως μας αναφέρει η κυριότερη πηγή μας ο Ομηρικός Ύμνος, η Κόρη έμενε τέσσερις μήνες στον Κάτω Κόσμο και οκτώ μήνες στον Πάνω Κόσμο. Όμως τα δημητριακά βλασταίνουν μόλις λίγες εβδομάδες μετά τη σπορά. Επίσης η συλλογή των λουλουδιών από την Κόρη, ή οι περιπλανήσεις της Δήμητρας σε αναζήτηση της κόρης της, δεν μπορούν να συσχετισθούν με γεωργικές πράξεις.

Η δεύτερη θεωρία της αναγέννησης και της αιωνιότητας της ζωής, που πηγάζει από τις γενεές που ξεπηδάν η μία από την άλλη. Αυτή ήταν η ουσία του εορτασμού της "ανόδου" της Περσεφόνης στα Ελευσίνια Μυστήρια. Η επιστροφή (άνοδος) της Περσεφόνης γιορταζόταν με τη σπορά του φθινοπώρου.

Ο Πλούτος συμβολίζει τον πλούτο του σιταριού που αποθηκευόταν σε υπόγεια σιλό η πίθους κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Παρόμοιοι πίθοι χρησιμοποιούνταν παλαιότερα για ταφές, και ο Πλούτος, ταυτίζεται με τον Άδη, τον άρχοντα του κάτω κόσμου.

Τους καλοκαιρινούς μήνες η "Κόρη" βρίσκεται μέσα στο σιτάρι των υπόγειων σιλό, στο βασίλειο του Άδη, και ταυτίζεται με την "Περσεφόνη", την βασίλισσα του κάτω κόσμου.

Την αρχή του φθινοπώρου, όταν οι σπόροι της παλιάς συγκομιδής σπέρνονται στους αγρούς, η "Κόρη" ανεβαίνει (άνοδος), και ενώνεται πάλι με την μητέρα της Δήμητρα, γιατί ο παλιός σπόρος ενώνεται με το νέο βλαστό.

Για τους μυημένους, αυτή η ένωση ήταν το σύμβολο της αιωνιότητας της ανθρώπινης ζωής, που πηγάζει από τις γενεές που ξεπηδάν η μία από την άλλη.

Τρίτη είναι η ανθρωπολογική διάσταση του μύθου. Αυτή επικεντρώνεται κυρίως στις ανθρώπινες διαστάσεις του μύθου: γάμος και θάνατος- που είναι κυρίαρχος μέσα στον μύθο- ο τραυματικός χωρισμός της μητέρας από τη νεαρή κόρη, λύπη και θυμός και τελικά συμφιλίωση. Δεν λείπει και η άποψη που λέει πως ο Άδης πρέπει να θεωρηθεί «στείρος, σεξουαλικά αδύναμος, ενώ η Περσεφόνη αντιπροσωπεύει τις ερωτικές περιπέτειες της εφηβείας»

Ο μύθος της αρπαγής της θεάς της βλάστησης είναι Προελληνικός, όπως φαίνεται στο Σουμεριακό και Συριακό μύθο της αρπαγής της θεάς της γονιμότητας και βλάστησης Ιννάνα η Ιστάρ (Αστάρτη).

Το μέρος της αρπαγής είναι διαφορετικό σε κάθε τοπική λατρεία, και η τοποθεσία πιθανόν υποδεικνύει ότι κάποια μαγική μακρινή χώρα είχε επινοηθεί στο απώτατο παρελθόν.

Ο Ομηρικός Ύμνος αναφέρει την πεδιάδα της «Νύσας». Στην Ελληνική Μυθολογία η «Νύσα» είναι ένα μυθικό βουνό με άγνωστη τοποθεσία, το μέρος που γεννήθηκε ο θεός Διόνυσος.

Η παλαιότερη αναπαράσταση μιας θεάς που μπορεί να ταυτισθεί με την Περσεφόνη που βγαίνει από το έδαφος, είναι ένα διακοσμημένο πιάτο από την Παλαιο-Παλατιακή περίοδο στη Φαιστό.

Η θεά έχει μια μορφή που μοιάζει με λαχανικό, και συνοδεύεται από κοπέλες που χορεύουν ανάμεσα σε ανθισμένα λουλούδια. Η αναπαράσταση είναι παρόμοια με νεώτερες αναπαραστάσεις της «Ανόδου της Φερεφάτα».

Η Περσεφόνη ήταν μια αρχαία χθόνια θεότητα των αγροτικών κοινωνιών, που δεχόταν τις ψυχές των νεκρών μέσα στη γη, αλλά απέκτησε δύναμη για την γονιμότητα του εδάφους κάτω από το οποίο βασίλευε. Σύντροφός της ήταν ο Πλούτωνας που ταυτίζεται με τον Πλούτο γιατί σαν χθόνια θεότητα βασίλευε μέσα στη Γη, όπου σε υπόγεια σιλό αποθηκεύονταν οι σπόροι του σιταριού, αλλά και περιείχε τους σπόρους που ήταν απαραίτητοι για μια καλή συγκομιδή.
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ