2014-10-30 22:59:09
Φωτογραφία για Κεντρική Μακεδονία: Αναβάλλεται η ψηφιακή μετάβαση
Αναβάλλεται τελικά για τις 21 Νοεμβρίου η ψηφιακή μετάβαση σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία, που... επρόκειτο να γίνει αύριο Παρασκευή. Η αναβολή αυτή -σύμφωνα με την Digea- έχει να κάνει με τεχνικά προβλήματα.

Στο δελτίο Τύπου που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Digea και το οποίο επικαλείται ρεπορτάζ της εφημερίδας Μακεδονίας, αναφέρεται πως το τελικό χρονοδιάγραμμα μετάβασης στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση για την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία θα γίνει στις 19 Δεκεμβρίου, ενώ για την Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα στις 29 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση της μετάβασης στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση θα ολοκληρωθεί εντός του 2014.

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, δεκαέξι τηλεοπτικοί σταθμοί της Μακεδονίας αρνούνται να υπογράψουν τη σύμβαση με τη Digea εξαιτίας του υπερβολικού, όπως θεωρούν, τιμήματος που καλούνται να καταβάλουν στον ψηφιακό πάροχο. Η Επιτροπή Περιφερειακών Τηλεοπτικών Σταθμών Κεντρικής Μακεδονίας, σε δύο τηλεοπτικά σποτ που έδωσε στη δημοσιότητα, κάνει λόγο για «εκχώρηση από την κυβέρνηση του δικαιώματος της χρήσης των συχνοτήτων αποκλειστικά στο τραστ των μεγάλων καναλιών» και για «φίμωση της ελεύθερης φωνής των κρατικών σταθμών της Κεντρικής Μακεδονίας».


Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή υποστηρίζει τα εξής:

«Πριν από 27 χρόνια δόθηκαν αγώνες για τη δημόσια τηλεόραση. Τότε στελέχη της ΝΔ πρωτοστάτησαν, διεκδικώντας πολυφωνία, πλουραλισμό και σπάσιμο των κρατικών μονοπωλίων. Σήμερα η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ εκχωρεί το δικαίωμα της χρήσης των συχνοτήτων αποκλειστικά στο τραστ των μεγάλων καναλιών. Φιμώνει την ελεύθερη φωνή των κρατικών σταθμών της Κεντρικής Μακεδονίας.

Στις 21 Οκτωβρίου ο γ.γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Μενέλαος Δασκαλάκης, δήλωσε: 'Κατηγορούμαστε πολλές φορές για χαμηλό τίμημα απόδοσης του φάσματος στον ψηφιακό πάροχο, έναντι 18,6 εκατ. ευρώ, και την ίδια ώρα, οι ίδιοι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι το τίμημα λειτουργίας των περιφερειακών σταθμών είναι υψηλό. Όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορούν να συμβαίνουν και τα δύο ταυτόχρονα, καθώς το ένα αντικρούει το άλλο.

Απάντηση στον γ.γ. δίνουν οι αριθμοί: Ο ανάδοχος πάροχος εισπράττει από τους περιφερειακούς σταθμούς της Κεντρικής Μακεδονίας 612.000 ευρώ ετησίως και πληρώνει στο κράτος για τη χρήση των συχνοτήτων 21.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει για τους κυβερνώντες αξιοποίηση του δημοσίου αγαθού των συχνοτήτων.

Καλούμε τον πολιτικό κόσμο της Βόρειας Ελλάδας να πάρει θέση στο επιχειρούμενο έγκλημα κατά της ελεύθερης περιφερειακής τηλεόρασης».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ