2012-04-29 09:27:52
Φωτογραφία για Ισραήλ: Κριτική σε Νετανιάχου-Μπάρακ για την πολιτική έναντι του Ιράν
Ο Γιουβάλ Ντίσκιν, πρώην επικεφαλής της Σιν Μπετ -της υπηρεσίας πληροφοριών η οποία είναι αρμόδια για το εσωτερικό του Ισραήλ-, χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου "μεσσιανιστή" κι ακατάλληλο για την αντιμετώπιση του προβλήματος που θέτει για τη χώρα το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, εκφέροντας τη σκληρότερη ως σήμερα κριτική στις απειλές της κυβέρνησης ότι θα εξαπολύσει προληπτικό πόλεμο εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

   Κι άλλοι απόστρατοι αξιωματικοί και πρώην αξιωματούχοι έχουν επικρίνει τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας της κυβέρνησής του Εχούντ Μπαράκ, όμως η κριτική του Ντίσκιν, ο οποίος είχε αποχωρήσει από την ηγεσία της Σιν Μπετ το 2011, ήταν εξαιρετικά σκληρή. Χρησιμοποίησε επίσης, κατ' ασυνήθιστο τρόπο, μια γλώσσα με αρκετές θρησκευτικές αναφορές, που οι Ισραηλινοί συνήθως συνδέουν με τους ισλαμιστές.

   


"Δεν έχω καμία πίστη στον πρωθυπουργό, ούτε στον υπουργό Άμυνας", είπε ο Ντίσκιν σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από ισραηλινά ΜΜΕ χθες. "Πραγματικά δεν έχω πίστη σε μια ηγεσία που παίρνει αποφάσεις κινούμενη από μεσσιανικά αισθήματα".

 

   Στελέχη της κυβέρνησης απέκρουσαν τις δηλώσεις του Ντίσκιν κι αμφισβήτησαν τα κίνητρά του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι επιδιώκει να κάνει πολιτική καριέρα ή ότι θεωρεί πως έχει λογαριασμούς με το Νετανιάχου, επειδή ο πρωθυπουργός δεν τον προήγαγε.

 

   Ο Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας Μπαράκ έχουν χρησιμοποιήσει εσχατολογικούς όρους για να περιγράψουν την προοπτική ενός Ιράν οπλισμένου με πυρηνικά όπλα, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχίες στο Ισραήλ και σε διεθνές επίπεδο περί πιθανής "προληπτικής" επίθεσης με στόχο να ανασχεθεί το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

 

   Η Τεχεράνη εμμένει στη θέση ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς και έχει προειδοποιήσει ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα εάν δεχθεί επίθεση. Διεθνείς δυνάμεις, που μοιράζονται την καχυποψία του Ισραήλ και θεωρούν ότι η Ισλαμική Δημοκρατία διαθέτει ένα μυστικό οπλικό πυρηνικό πρόγραμμα, προσπαθούν να αποτρέψουν την απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν μέσω κυρώσεων και διαπραγματεύσεων. Οι συνομιλίες τους με το Ιράν θα επαναληφθούν στην Βαγδάτη την 23η Μαΐου, αλλά ο Μπαράκ την Πέμπτη χαρακτήρισε ελάχιστες τις πιθανότητες να επιτύχουν.

 

   Αν και το Ισραήλ απειλεί εδώ και καιρό να εξαπολύσει ένα προληπτικό πλήγμα εάν η διπλωματία αποτύχει, ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι πρόκειται για μια μπλόφα με στόχο να διατηρηθεί η πίεση στους ιρανούς, κάτι που καθιστά δύσκολη την αποκρυπτογράφηση των δηλώσεων των ισραηλινών κυβερνητικών.

 

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ντίσκιν, ο Άμος Χαρέλ της εφημερίδας Haaretz επισήμανε ότι η θερμοκρασία ανεβαίνει εν αναμονή των συνομιλιών. "Τίποτε δεν έχει κριθεί σε ό,τι αφορά την ιρανική υπόθεση, και η άνοιξη θα συνεχίσει να βράζει ως άλλο ένα καλοκαίρι έντασης", έγραψε.

 

   Οι δηλώσεις του Ντίσκιν σημειώθηκαν μερικές ημέρες αφότου ο υποστράτηγος Μπένι Γκαντζ δήλωσε στην Χααρέτζ πως θεωρεί την ηγεσία του Ιράν "πολύ λογική" αποκλείοντας ότι επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων αυτή τη στιγμή.

 

Ο πρώην επικεφαλής της Σιν Μπετ ήταν ιδιαίτερα σκληρός στην τοποθέτησή του για τους Νετανιάχου και Μπαράκ, που συχνά αποφασίζουν για τη στρατηγική μόνοι τους. Η σχέση τους είχε αρχίσει να οικοδομείται πριν από τέσσερις δεκαετίες--όταν είχαν υπηρετήσει μαζί σε μια μυστική μονάδα καταδρομών.

 

   "Δημιουργούν μια ψευδή εντύπωση για το ιρανικό ζήτημα", είπε ο Ντίσκιν σε μια ιδιωτική συνάντηση την Παρασκευή, όπου μαγνητοσκοπήθηκαν οι δηλώσεις του. "Απευθύνονται στην ηλίθια κοινή γνώμη, με συγχωρείτε για τη έκφραση, και της λένε ότι εάν το Ισραήλ δράσει, δεν θα υπάρξει [ιρανική] πυρηνική βόμβα". Πρόσθεσε ότι δεν εναντιώνεται κατ' ανάγκην σε μια επίθεση εναντίον του Ιράν, αλλά επικαλέστηκε εκτιμήσεις ειδικών που θεωρούν πως μια τέτοια ενέργεια ίσως προκαλέσει το αντίθετο αποτέλεσμα, ωθώντας την Τεχεράνη να επιταχύνει τις προσπάθειες να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.

 Ο πρώην επικεφαλής της Μοσάντ, Μέιρ Ντάγκαν, είχε επικρίνει πέρυσι τις δηλώσεις περί πολέμου. Ο Ντίσκιν πήγε ένα βήμα πιο πέρα, λέγοντας ότι ο Νετανιάχου και ο Μπαράκ δεν είναι σε θέση να ανοίξουν ένα τέτοιο μέτωπο χωρίς προηγούμενο, με το Ιράν και δυνητικά με συμμάχους του στα σύνορα του Ισραήλ.

 

   Ο Νετανιάχου είναι πρωθυπουργός για δεύτερη θητεία, με υψηλή δημοτικότητα. Ο Μπαράκ, πρώην πρωθυπουργός, είναι ο αξιωματικός εν αποστρατεία με τις περισσότερες τιμητικές διακρίσεις στο Ισραήλ. Αλλά και οι δύο οφείλουν να ζητούν από τη Σιν Μπετ πληροφορίες για ζητήματα ασφαλείας.

 

   "Τους έχω δει από κοντά", είπε ο Ντίσκιν. "Δεν είναι μεσσίες, οι δυο τους, και δεν είναι άνθρωποι που, προσωπικά τουλάχιστον, εμπιστεύομαι ότι είναι ικανοί να οδηγήσουν το Ισραήλ σε ένα γεγονός τέτοιας κλίμακας και να το βγάλουν αλώβητο από αυτό".

 

   Ο υπουργός Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν απέρριψε τις δηλώσεις του Ντίσκιν χαρακτηρίζοντάς τις ανεύθυνη "εικοτολογία", και δήλωσε στο Κανάλι Δύο του Ισραήλ πως μια απόφαση τέτοιου μεγέθους θα λαμβανόταν σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου μάλλον, παρά από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Άμυνας αποκλειστικά.

 

   Ο Λίμπερμαν υποστήριξε ότι ο Ντίσκιν, τον οποίο πολλοί θεωρούσαν δυνητικό διάδοχο του Ντάγκαν αλλά παρακάμφθηκε, ενδέχεται να είναι οργισμένος εξαιτίας αυτού. Ένας στενός συνεργάτης του Μπαράκ ευχήθηκε σαρκαστικά "καλωσόρισες στην πολιτική ζωή" στον Ντίσκιν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ετοιμάζεται να ιδρύσει ένα πολιτικό κόμμα ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2013.

http://www.e-typos.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ