2012-04-29 17:03:04
Φωτογραφία για Από την Κυπριακή ιδιοκτησία στη λαθροβίωση
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να πει η διπλωματία κάτι. Αυτό δεν σημαίνει ότι η αντίληψή μας για τα γεγονότα πρέπει να είναι εξ ίσου νεφελώδης. Και στην περίπτωση του κυπριακού και των νέων εξελίξεων που ανακοίνωσε ο Αλεξάντερ Ντάουνερ η αλήθεια είναι μία: Τα Ηνωμένα Έθνη υποβαθμίζουν την παρουσία τους στις διαπραγματεύσεις, ρίχνουν όλες τις ευθύνες για τις εξελίξεις στους δύο ηγέτες και ενδιαφέρονται πλέον πως απλώς θα διασώσουν τα προσχήματα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρξει κόστος για τη δική μας πλευρά, καθώς το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε προβλέπει λήξη της προσπάθειας με τη νέα της μορφή, λίγο πριν την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο. Κι αυτό με τη σειρά του σημαίνει πως χωρίς διαπραγμάτευση σε εξέλιξη η Τουρκία θα νιώθει ελεύθερη και νομιμοποιημένη να εφαρμόσει το σχέδιο Β΄ που έχει κατά νουν.

ΝΕΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. Η διαδικασία έτσι όπως τη γνωρίζουμε έφτασε στα όρια της κι αυτό κανείς δεν το αρνείται
. Ο ΓΓ δηλώνει ότι έκανε ότι μπορούσε, ενώ ο Αλεξάντερ Ντάουνερ επισημαίνει ότι τα ΗΕ δεν έχουν περιθώρια παρέμβασης. Άλλωστε ο ίδιος ο κ. Μπαν Κι Μουν προσπάθησε δύο φορές στη Νέα Υόρκη να σπάσει το αδιέξοδο στα τρία κεφάλαια (έποικοι, διακυβέρνηση, περιουσιακό-εδαφικό) και δεν τα κατάφερε. Όπως είπε ο κ. Ντάουνερ, ο ΓΓ θα επιθυμούσε να πραγματοποιηθεί Πολυμερής Διάσκεψη την Άνοιξη. Αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Τώρα μεταθέτει την επιθυμία του για το Καλοκαίρι αλλά ταυτόχρονα αλλάζει τη διαδικασία. «Δεν αξίζει να γίνονται συναντήσεις των δύο ηγετών», αναφέρει η γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του ΓΓ κι αυτό μάλλον αποτελεί κόλαφο για τους δύο ηγέτες. Οι συναντήσεις που δεν αξίζει να γίνονται, αποφασίστηκε με συναίνεση και των δύο πλευρών να υποκατασταθούν με εκ του σύνεγγης διαπραγματεύσεις. Εκ του σύνεγγης οι οποίες θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες και θα γίνονται χωρίς τον Αλεξάντερ Ντάουνερ που θα επιστρέψει στο νησί μας στα μέσα Μαΐου.

Πιστεύει κανείς ότι αυτό που δεν πέτυχε ο Ντάουνερ με δυόμισι χρόνια διαπραγματεύσεις, αυτό που δεν πέτυχε ο ΓΓ του ΟΗΕ με δύο συναντήσεις στο Greentree θα το πετύχει η κ. Μπάτενχάιμ συναντώντας πότε τον κ. Έρογλου και πότε τον κ. Χριστόφια; Άρα νομιμοποιούμαστε ακόμη και πριν αρχίσει η νέα προσπάθεια να προβλέψουμε ότι το αδιέξοδο δεν θα σπάσει. Αυτό οδηγεί στην ακύρωση ή αναστολή της διοργάνωσης Πολυμερούς Διάσκεψης το καλοκαίρι, αφού χωρίς σοβαρές συγκλίσεις στα τρία κεφάλαια, ο ΓΓ δεν θα πάρει το βάρος μίας αποτυχίας. Το είπε ευθέως ο Ντάουνερ. Έτσι μοιραία φτάνουμε στον Ιούνιο όπου ο κ. Ντάουνερ απλώς θα επιβεβαιώσει ότι και αυτή η προσπάθεια κατέληξε σε αδιέξοδο. Δεν είναι σύμπτωση το γεγονός ότι η διαπίστωση θα ανακοινωθεί λίγο πριν αναλάβει η Κύπρος την Προεδρία της ΕΕ. Πρόκειται για το άτυπο χρονοδιάγραμμα που όλοι έθεταν στον εαυτό τους – και του κ. Χριστόφια περιλαμβανομένου- προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Όπως μας έλεγε ξένος διπλωμάτης με τον τρόπο αυτό και οι δύο πλευρές, είναι εξ ίσου ικανοποιημένες. Η Τουρκική πλευρά παίρνει το χρονοδιάγραμμα που ήθελε. Το τέλος δηλαδή της διαδικασίας που συμπίπτει με την Προεδρία, γεγονός που θεωρεί ότι της δίνει το δικαίωμα να ενεργοποιήσει το σχέδιο Β΄. Η ελληνοκυπριακή πλευρά πετυχαίνει να μην συγκληθεί Πολυμερής Διάσκεψη χωρίς συμφωνία στον σκληρό πυρήνα του Κυπριακού. Θα μπορεί να λέει στο εσωτερικό μέτωπο ότι δεν πάμε σε νέο Μπούρκενστοκ και πως αποτρέψαμε τα χειρότερα.

Η ΛΑΘΡΟΒΙΩΣΗ. Κυβερνητικοί κύκλοι και ξένοι διπλωμάτες δεν αναμένουν ότι το καλοκαίρι θα κηρυχθεί αδιέξοδο και τα ΗΕ θα πάρουν και θα φύγουν. Αντίθετα, κύκλοι των Ηνωμένων Εθνών αναφέρουν ότι η ομάδα του Αλεξάντερ Ντάουνερ θα παραμείνει στην Κύπρο γιατί θεωρείται βέβαιον ότι θα έχουν δουλειά να κάνουν αφού η εφαρμογή των τουρκικών σχεδίων θα δημιουργήσει νέα δεδομένα. Το πιθανότερο είναι να αρχίσουμε πλέον να μιλάμε για κάποια Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ Β΄. Οι εκτιμήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας όπως τις ανέλυσε στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών είναι πως οι απειλές της Τουρκίας έχουν συγκεκριμένο περιεχόμενο. Οι πρώτες αντιδράσεις αναμένονται τις αμέσως επόμενες ημέρες, ενώ η κορύφωση θα γίνει με την ανάληψη της Προεδρίας. Οι αντιδράσεις της Τουρκίας θα καταγραφούν σε διάφορα επίπεδα: Α. Πάγωμα σχέσεων με την Προεδρία της ΕΕ η οποία θα ασκείται από την Κύπρο. Β. Αμφισβήτηση της αναγκαιότητας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, Γ. Άνοιγμα Αμμοχώστου υπό Τ/κ διοίκηση Δ. Προκλήσεις στην ΑΟΖ και προσπάθεια νομιμοποίησης της παρουσίας τους στην Κυπριακή ΑΟΖ, Ε. Επιδίωξη για άρση της απομόνωσης και ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας του ψευδοκράτους. Θα επαναφέρουν τις υποσχέσεις που πήραν το 2004 από την ΕΕ και την Ισλαμική διάσκεψη και θα διεκδικήσουν και στα δύο επίπεδα εφαρμογή τους. Η Λευκωσία -απασχολημένη με την Προεδρία- είτε θα χάνει χρόνο και αποπροσανατολίζεται να απαντά και να μάχεται την Άγκυρα, είτε θα αφιερωθεί στην Προεδρία και θα χάνει πόντους στο Κυπριακό. Και τα δύο μαζί δεν έχουμε ούτε το προσωπικό ούτε το σχέδιο να τα αποκρούσουμε.

ΜΕ ΔΕΜΕΝΑ ΧΕΡΙΑ. Δεν είναι μόνο η Προεδρία που θα εμποδίζει τον Πρόεδρο να αναλάβει τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται. Είναι κυρίως οι εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο και οι επικείμενες εκλογές. Όπως ευθέως είπε ο κ. Χριστόφιας στο Συμβούλιο των αρχηγών, η λαθροβίωση ενός διαλόγου μας εξυπηρετεί. Εξυπηρετεί υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει καταλογισμός ευθυνών -προσθέτουμε εμείς- επισημαίνοντας μία επιπλεόν δυσκολία του κ. Χριστόφια: Τους χειρισμούς που πρέπει να κάνει το ΑΚΕΛ προκειμένου να κτίσει ξανά γέφυρες με το ΔΗΚΟ. Όσοι διάβασαν το συνοπτικό πλαίσιο λύσης που πρόσφερε το ΑΚΕΛ προς τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου διαπιστώνει πως στο Κυπριακό αφήνει ανοικτά όλα τα παράθυρα. Για το θέμα των εποίκων μιλά μόνο για την αναλογία 4/1 και μένουν τα άλλα στην άκρη. Για τη διακυβέρνηση δηλώνει έτοιμος να αποσύρει την πρόταση για εκ περιτροπής αν δεν γίνει πλήρως αποδεκτή από τον κ. Έρογλου. Αυτά αφήνουν παράθυρο επικοινωνίας με το ΔΗΚΟ, έστω και χωρίς τον Δημήτρη Χριστόφια υποψήφιο. Η αποχώρηση Χριστόφια από το σκηνικό είναι το τελευταίο που θα ενοχλούσε το κόμμα.

Κατανομή ευθυνών

Όλα αυτά θα ήταν θεμιτά αν δεν υπήρχε μία πιθανή εξέλιξη ιδιαίτερα επικίνδυνη: Τι θα γίνει αν αποφασίσει ο ΓΓ να επιρρίψει ευθύνες για το αδιέξοδο και τη μη σύγκληση Πολυμερούς Διάσκεψης; Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές της δήλωσης του ΓΓ διακρίνουμε επίρριψη ευθυνών στη δική μας πλευρά σε δύο τουλάχιστον σημεία. Ενώ η Τ/κ πλευρά βιάζεται να υλοποιηθεί η επιθυμία του ΓΓ, ο Ε/κ πλευρά θέτει όρους. Όρους τους οποίους είναι προφανές αποδέχεται μεν ο κ. Μπαν αλλά με δυσφορία. Άλλωστε ακόμη και τους όρους που έθετε ο πρόεδρος φροντίζει να τους «υπονομεύσει» ο κ. Ντάουνερ λέγοντας επί λέξει πως «προσφάτως ο κ. Έρογλου έγραψε στο ΓΓ εισηγούμενος ότι θα μπορούσε να αποδεχτεί τη διασταυρούμενη ψήφο στο πλαίσιο της πολυμερούς διάσκεψης. Κι αυτό αναγνωρίστηκε ως θετικό από τον ΓΓ». Με άλλα λόγια ο ΓΓ λέει πως ο Ντερβίς Ερογλου έκανε το μεγάλο βήμα για τη σύγκληση της πολυμερούς. Εμείς;
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ