2014-11-20 17:58:47
Φωτογραφία για Βραβεία UNICEF - 25η Επέτειος Σύμβασης Δικαιωμάτων του Παιδιού
Στις 20 Νοεμβρίου συμπληρώνονται 25 χρόνια από την υιοθέτηση της Σύμβασης για τα... Δικαιώματα του Παιδιού από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1989. Με την ευκαιρία αυτή η UNICEF παρουσίασε την έκθεση «Η Κατάσταση των Παιδιών στον Κόσμο - Ας οραματιστούμε ξανά το μέλλον: Καινοτομία για κάθε παιδί» και τα Βραβεία UNICEF 2014 που απονέμονται σε εξέχουσες προσωπικότητες της χώρας μας που προωθούν τα δικαιώματα του παιδιού και σε σχολεία που ξεχώρισαν σε σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα δικαιώματα του παιδιού που υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.

Το Βραβείο UNICEF 2014 απονέμεται στον Διευθυντή Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μάνο Σφακιανάκη, για τη σημαντική του συμβολή στην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών στην Ελλάδα.

Το Ειδικό Βραβείο «Νίκος Αναλυτής» στο 33ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων, για το έργο τους με θέμα «We have a dream» - πώς ονειρευόμαστε τον κόσμο των παιδιών.


Βραβεύονται επίσης τα σχολεία:

Νηπιαγωγεία (Αφίσες):

1ο Βραβείο - Νηπιαγωγείο Ερασμείου Ελληνογερμανικής Σχολής.

2ο Βραβείο - 5ο 2Θέσιο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής (1ο Κλασσικό Τμήμα).

3ο Βραβείο - 7ο Νηπιαγωγείο Βόλου (Ολοήμερο Τμήμα).

Δημοτικά (Αφίσες):

1ο Βραβείο - 2ο Δημοτικό Σχολείο Σούδας Χανίων (Τάξη Β1).

2ο Βραβείο - 3Θέσιο Δημοτικό Σχολείο Ελαφονήσου Λακωνίας (Τάξεις Α’ / Β’).

3ο Βραβείο - Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας.

Δημοτικά (Παραμύθια):

1ο Βραβείο - Δημοτικό Σχολείο Αγίου Αρσενίου Νάξου (Τάξη Δ’).

2ο Βραβείο - 4ο Δημοτικό Σχολείο Αργυρούπολης (Τάξη Δ2).

3ο Βραβείο - 54ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά (Τάξη Γ1).

Δημοτικά (Βιβλία-Εφημερίδες):

1ο Βραβείο - Δημοτικό Σχολείο Βαλύρας Μεσσηνίας (Τάξεις Ε’ / ΣΤ’).

2ο Βραβείο - 6Θέσιο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Ελαιοχωρίου Καβάλας (Τάξη Ε’).

3ο Βραβείο - 36ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου (Τάξη ΣΤ’).

Την τελετή απονομής στη Στοά του Βιβλίου συντόνισε ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας ενώ συμμετείχε ο ηθοποιός Γιάννης Ζουγανέλης. Αντιπροσωπεία του Ολυμπιακού με επικεφαλής τον προπονητή Μίτσελ και τους ποδοσφαιριστές Μπάλαζ Μέγιερι και Τσόρι Ντομίνγκεζ απένειμαν μεταξύ άλλων βραβεία στα παιδιά. Ο Πρόεδρος της UNICEF Λάμπρος Κανελλόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής Ηλίας Λυμπέρης αναφέρθηκαν στα τελευταία στοιχεία για την κατάσταση των παιδιών στον κόσμο. Βραβεία απένειμαν επίσης η Υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα, ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, η εκπρόσωπος του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη Ράνια Σουλάκη, η Γενική Γραμματέας Πρόνοιας Έφη Μπέκου και εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας.

Μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα Παιδιά Γράφουν & Ζωγραφίζουν τα Δικαιώματά τους» τα παιδιά εκφράστηκαν και αποτύπωσαν τις πρωτότυπες ιδέες και τα συναισθήματά τους και δημιούργησαν αφίσες, παραμύθια, βιβλία, και εφημερίδες για να μας μεταδώσουν το δικό τους αυθεντικό μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης, ένα μήνυμα ελπίδας να γίνουν πράξη τα δικαιώματα των παιδιών όλου του κόσμου.

Από την υιοθέτηση της Σύμβασης έως σήμερα, έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος και σημαντικές βελτιώσεις σε όλους σχεδόν τους τομείς της ζωής των παιδιών. Στα μεγαλύτερα επιτεύγματα περιλαμβάνονται:

Η μείωση στο μισό του αριθμού των παιδιών κάτω των 5 ετών που πεθαίνουν κάθε χρόνο, από σχεδόν 12 σε 6 εκατομμύρια.

Η μείωση κατά περισσότερο από το μισό, του αριθμού των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, από 47% σε 18%.

Η αύξηση της εγγραφής στην προσχολική εκπαίδευση σε παγκόσμιο επίπεδο κατά περισσότερο από 30%.

Η μείωση του αριθμού των παιδιών ηλικίας 5-17 που εμπλέκονται στην παιδική εργασία σχεδόν κατά ένα τρίτο.

Η παροχή πρόσβασης σε εγκαταστάσεις υγιεινής σε σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Όμως, αν και έχουν σημειωθεί σημαντικές πρόοδοι κατά τα τελευταία 25 χρόνια, εκατομμύρια παιδιά στερούνται βασικά τους δικαιώματα:

Υπάρχουν 58 εκατομμύρια παιδιά πρωτοβάθμιας σχολικής ηλικίας που δεν πηγαίνουν στο σχολείο.

Το ένα τέταρτο των παιδιών παγκοσμίως είναι καχεκτικά εξαιτίας χρόνιου υποσιτισμού -που θα μπορούσε εύκολα να προληφθεί- κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της ζωής τους.

Σχεδόν 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι -ή ο 1 στους 3 σε παγκόσμιο επίπεδο- εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε βελτιωμένες εγκαταστάσεις υγιεινής.

Τα πιο περιθωριοποιημένα παιδιά - τα παιδιά που γεννήθηκαν σε φτωχές οικογένειες, τα παιδιά μειονοτήτων, τα παιδιά που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και τα παιδιά με ειδικές ανάγκες - είναι εκείνα που τις περισσότερες φορές δεν έχουν πρόσβαση στις βασικές υπηρεσίες και την προστασία που χρειάζονται για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

Η έκθεση της UNICEF «Η Κατάσταση των Παιδιών στον Κόσμο - Ας οραματιστούμε ξανά το μέλλον: Καινοτομία για κάθε παιδί» απευθύνει έκκληση στα κράτη, τους επαγγελματίες της ανάπτυξης, τις επιχειρήσεις, τους ακτιβιστές και τις κοινότητες, να εργαστούν μαζί για να προαγάγουν νέες ιδέες για την αντιμετώπιση των πιο πιεστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και να βρουν νέους τρόπους για την αναβάθμιση των καλύτερων και πλέον ελπιδοφόρων τοπικών καινοτομιών.

Η έκθεση είναι μια συλλογή που προέρχεται από πλήθος ανοικτές συμμετοχές (crowd-sourced) καινοτομιών αιχμής και μια διαδραστική πλατφόρμα που χαρτογραφεί καινοτομίες σε χώρες σε όλο τον κόσμο και προσκαλεί συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο να βάλουν και τις δικές τους ιδέες «στο χάρτη». Παραδείγματα από τέτοιες καινοτομίες συμπεριλαμβάνουν: Τον πρώτο ηλιακό φορτιστή μπαταρίας ακουστικών βαρηκοΐας στον κόσμο, ένα νέο μοντέλο διαχείρισης του υποσιτισμού οξείας μορφής σε επίπεδο κοινότητας, μια νέα μέθοδο προσέγγισης της νεολαίας της Λιβερίας για την κρίση του Έμπολα με σύστημα που βασίζεται στην κινητή τηλεφωνία, πλωτά σχολεία που παρέχουν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου πρόσβαση στην εκπαίδευση σε επιρρεπείς σε πλημμύρες περιοχές του Μπαγκλαντές κ.α.

«Για να αποφέρει όφελος η καινοτομία για κάθε παιδί, πρέπει να είμαστε πιο εφευρετικοί - αναθεωρώντας τον τρόπο που καλλιεργούμε και προωθούμε νέες ιδέες για την επίλυση των πιο παλιών προβλημάτων μας,» αναφέρει Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF, Anthony Lake.

Τα βραβευμένα, μαζί με τα έργα των παιδιών εκτίθενται στη Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου) από Πέμπτη 20, έως Τετάρτη 26 Νοεμβρίου. Ώρες επισκέψεων: Πέμπτη 20 Νοεμβρίου: 17:00 – 21:00, Παρασκευή, Δευτέρα, Τρίτη (21, 24 & 25 Νοεμβρίου): 10:00 – 14:00 & 17:00 – 21:00, Τετάρτη 26 Νοεμβρίου: 10:00 – 13:00, Σάββατο 22 Νοεμβρίου: 10:00 – 14:00 - Κυριακή η έκθεση δεν λειτουργεί.

Επιτροπή Αξιολόγησης Βραβείων: Σοφία Τζιτζίκου, Αντιπρόεδρος Ε.Σ. της UNICEF, Παύλος Τσίμας, Δημοσιογράφος, Λόλα Νταϊφά, Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων STAR, Μάνος Κοντολέων, Συγγραφέας, Γιάννης Μπεχράκης, Φωτοειδησεογράφος Reuters, Μερόπη Πρέκα, Ζωγράφος, Πόλυ Μηλιώρη, Συγγραφέας, Βασίλης Λουζιώτης, Εκπαιδευτικός, Μέλος Ε.Σ. της UNICEF, Ηλίας Λυμπέρης, Γενικός Διευθυντής της UNICEF, Παναγιώτης Τσώνης, Εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Άρης Καντάς, Πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών (Π.Α.Σ.Ι.Π.Σ.), Ράνια Μακρή, Προϊσταμένη Συνηγορίας & Δικαιωμάτων του Παιδιού της UNICEF. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ