2014-11-26 05:26:06
Φωτογραφία για Να σταματήσει η παράνομη αστυνομική βία στις διαδηλώσεις, ζητά η Διεθνής Αμνηστία
Την ανησυχία της για τις αναφορές σχετικά με την υπερβολική χρήση βίας και την κακή χρήση των «λιγότερο θανατηφόρων όπλων» κατά διαδηλωτών, την  κακομεταχείριση περαστικών και τις επιθέσεις εναντίον φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφων από μέλη των σωμάτων ασφαλείας κατά τη διάρκεια και τη λήξη των διαδηλώσεων στην Αθήνα στις 13 και στις 17 Νοεμβρίου 2014 εκφράζει η Διεθνής Αμνηστία.

Σύμφωνα με δημόσια δήλωση του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας «οι πολυάριθμες καταγγελίες για υπερβολική χρήση βίας που ελήφθησαν επιβεβαιώνουν ότι δεν έχει αναληφθεί ουσιαστική δράση από τις ελληνικές Αρχές για να αντιμετωπίσουν την κουλτούρα της κακομεταχείρισης και της ατιμωρησίας στην ελληνική αστυνομία».

Η Οργάνωση μίλησε με επτά διαδηλωτές, ένα φωτορεπόρτερ, ένα δημοσιογράφο που δέχτηκαν αστυνομική βία στις τελευταίες διαδηλώσεις και εξέτασε οπτικοακουστικό υλικό και άρθρα του τύπου για να διαπιστώσει τυχόν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν. Οι πολυάριθμες καταγγελίες για υπερβολική χρήση βίας που ελήφθησαν επιβεβαιώνουν ότι δεν έχει αναληφθεί ουσιαστική δράση από τις ελληνικές αρχές για να αντιμετωπίσουν την κουλτούρα της κακομεταχείρισης και της ατιμωρησίας στην ελληνική αστυνομία.


Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, «ανησυχεί ιδιαίτερα από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ που καλύπτουν διαδηλώσεις, οι οποίες, εκτός από τις επιπτώσεις για τα δικαιώματά τους στη σωματική ακεραιότητα και να είναι απαλλαγμένοι από κακομεταχείριση, έχει επιπρόσθετες αρνητικές επιπτώσεις στην ελευθερία της έκφρασης».

Καλεί, λοιπόν, τις ελληνικές αρχές να θέσουν τέρμα στην υπερβολική χρήση βίας από τα σώματα ασφαλείας και να εξασφαλίσουν πως οι δράστες θα λογοδοτήσουν.

Η Δ.Α. έλαβε αναφορές για περαιτέρω περιστατικά αστυνομικής βίας εναντίον φοιτητών που συμμετείχαν σε μια διαδήλωση, το βράδυ της 13ης Νοεμβρίου, ενάντια στο κλείσιμο του Πανεπιστημίου και στην αστυνομική βία  γύρω από τη Νομική Σχολή νωρίτερα την ίδια μέρα.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες που ελήφθησαν, από ειδησεογραφικές αναφορές και από υποστηρικτικό οπτικοακουστικό υλικό, η επίθεση έλαβε χώρα στο τέλος της διαδρομής της διαδήλωσης των φοιτητών καθώς οι φοιτητές είχαν φτάσει στο Πολυτεχνείο στην οδό Στουρνάρη και προσπάθησαν να ανοίξουν τις κλειδωμένες πόρτες, ώστε να πραγματοποιήσουν συμβούλιο για περαιτέρω ενέργειες σχετικά με το κλείσιμο. Ενώ πολλοί φοιτητές κατάφεραν να εισέλθουν στο πανεπιστήμιο αναζητώντας προστασία, εκείνοι που δεν τα κατάφεραν φέρεται να υπέστησαν ξυλοδαρμό από αστυνομικούς και να ψεκάστηκαν με χημικές ερεθιστικές ουσίες.

Έρευνες

Η Διεθνής Αμνηστία ενημερώθηκε ότι ξεκίνησαν ποινικές και πειθαρχικές έρευνες για τις προαναφερθείσες επιθέσεις ενάντια σε φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στις 13 και 17 Νοεμβρίου 2014. Η οργάνωση αντιλαμβάνεται επίσης ότι ένας εισαγγελέας στην Αθήνα διέταξε προκαταρκτική ποινική έρευνα για το βίντεο που δείχνει αστυνομικούς να χρησιμοποιούν υπερβολική βία εις βάρος του εργαζομένου σε περίπτερο, ο οποίος διαμαρτυρόταν για την κλοπή εμφιαλωμένου νερού. Για το περιστατικό, έχει επιπρόσθετα παραγγελθεί μια πειθαρχική έρευνα από την ελληνική αστυνομία. Ωστόσο, καμία έρευνα δεν έχει ανακοινωθεί για την αναφερόμενη υπερβολική χρήση βίας εναντίον των φοιτητών και άλλων διαδηλωτών κατά τη διάρκεια αυτών των διαδηλώσεων.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ελληνικές αρχές:

«Να διεξάγουν μια ταχεία, αμερόληπτη και αποτελεσματική διερεύνηση όλων των καταγγελιών για υπερβολική χρήση βίας και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τα όργανα επιβολής του νόμου κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στις 13 και 17 Νοεμβρίου 2014, και να εξασφαλίσουν πως οι δράστες θα λογοδοτήσουν

Να βεβαιώσουν πως κατά την αστυνόμευση διαδηλώσεων, θα χρησιμοποιείται χρήση βίας μόνο στο βαθμό που είναι απαραίτητο, και μόνο όταν μη ή λιγότερο βίαια μέσα έχουν αποτύχει ή είναι απίθανο να επιτευχθεί ο θεμιτός σκοπός.  Τα κλομπ και παρόμοιος εξοπλισμός δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε άτομα που δεν συνιστούν απειλή και δεν είναι επιθετικά. Σε περίπτωση που η χρήση κλομπ είναι αναπόφευκτη, τα όργανα επιβολής του νόμου πρέπει να έχουν σαφείς εντολές να αποφευχθεί η πρόκληση σοβαρής ζημίας και ότι τα ζωτικά μέρη του σώματος θα εξαιρούνται από ζώνες στόχου

Να απαγορεύσουν τη χρήση χημικών ερεθιστικών ουσιών από αστυνομικά όργανα, η οποία θα αύξανε τον κίνδυνο μη αναγκαίας βλάβης και θανάτου σε πρόσωπα, όπως είναι η εκτόξευση μεταλλικής βολίδας χημικών κατευθείαν σε ένα άτομο, η χρήση τοξικών χημικών ουσιών σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις, η χρήση ερεθιστικών ουσιών με τρόπο που είναι πολύ πιθανό να έχει αδιάκριτες επιπτώσεις όπως όταν ψεκάζονται ή εκτοξεύονται σε εκτεταμένη περιοχή ή σε πόσιμο νερό ή τρόφιμα, η εκτόξευση τέτοιων χημικών ουσιών εναντίον ή πλησίον ατόμων που βρίσκονται σε περιορισμένους χώρους όπου οι έξοδοι και τα σημεία εξαερισμού είναι περιορισμένα, ή η εκτόξευση των ερεθιστικών ουσιών κοντά σε ηλικιωμένους, παιδιά ή άλλους που ενδέχεται να δυσκολευτούν να απομακρυνθούν για να αποφύγουν τις επικίνδυνες επιπτώσεις των τοξικών χημικών».

Τέλος, η Διεθνής Αμνηστία επαναλαμβάνει την έκκλησή της για την ίδρυση ενός αληθινά ανεξάρτητου και αποτελεσματικού μηχανισμού διερεύνησης καταγγελιών εναντίον αστυνομικών οργάνων και την υποχρέωση των μελών των σωμάτων ασφαλείας να φέρουν πάντα τους ειδικούς αναγνωριστικούς αριθμούς όχι μόνο στα κράνη τους αλλά και σε άλλα σημεία της στολής τους, όπου να είναι εμφανώς ορατά.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ