2015-01-06 09:02:43
Φωτογραφία για Οι δύο επιλογές της Ελλάδας
Δύο επιλογές έχει η Ελλάδα, την επομένη των εκλογών, σύμφωνα με εκτιμήσεις του επιστημονικού συμβούλου του Β. Σόιμπλε... Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο Clemens Fuest, η μία προοπτική, είναι να εφαρμόσει η επερχόμενη ελληνική κυβέρνηση μία «αποτελεσματική» και «φιλοαναπτυξιακή» πολιτική και η άλλη, να μην την εφαρμόσει και να οδηγήσει τη χώρα σε «έξοδο από την ευρωζώνη».

Αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του κορυφαίου οικονομικού think tank στη Γερμανία, του ZEW (Zentrum fuer die Europaeische Wirtschaftsforscung, Κέντρο για την Ευρωπαϊκή Οικονομική Έρευνα) και μέλος του Επιστημονικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας., δήλωσε στο Capital.gr πως «ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να ξεκινήσει με τα άλλα κράτη της ευρωζώνης διαπραγματεύσεις για ένα νέο κούρεμα του χρέους. Την ίδια στιγμή υπόσχεται ότι ξανά περισσότεροι άνθρωποι θα απασχοληθούν στο δημόσιο και οι μισθοί θα αυξηθούν. Είναι κατανοητό πως πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα, οι οποίοι έχουν πληγεί πολύ από την κρίση, βρίσκουν ελκυστικές αυτές τις ιδέες. Δυστυχώς, όμως, πρόκειται για αυταπάτες».


Ο Fuest σημειώνει με ιδιαίτερη έμφαση πως «η Ελλάδα έχει ήδη προβεί σε ένα κούρεμα του χρέους, με το οποίο δεν έχουν ανακουφιστεί άλλες χώρες της Ευρώπης οι οποίες βρέθηκαν σε κρίση».

Ο Γερμανός οικονομολόγος παραδέχεται πως «σίγουρα το κούρεμα αυτό ήταν μικρό και ήλθε πολύ αργά. Στο μεταξύ, δεν υπάρχουν καθόλου πια ιδιώτες πιστωτές από τους οποίους θα μπορούσε κανείς να πληρώσει τον λογαριασμό. Στη θέση της Ελλάδας βρέθηκαν άλλες χώρες και, μάλιστα, της ευρωζώνης».

«Επιχορηγήσεις από άλλα ευρωπαϊκά κράτη που ανέρχονται στο 4% του ΑΕΠ της»

Ο πρόεδρος του ZEW έμμεσα τονίζει πόσο επωφελήθηκε η Ελλάδα από το ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης, λέγοντας πως «τα δάνεια τα οποία έχει λάβει η Ελλάδα από τις χώρες της ευρωζώνης είχαν πολύ χαμηλά επιτόκια και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι τη λήξη τους. Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα λαμβάνει κάθε χρόνο επιχορηγήσεις από άλλα ευρωπαϊκά κράτη που ανέρχονται στο 4% του ΑΕΠ της».

Ο Fuest διαφωνεί με ένα ακόμα κούρεμα του χρέους. «Με ένα δεύτερο κούρεμα χρέους θα επιβαρύνονταν και άλλο οι φορολογούμενοι των άλλων ευρωπαϊκών κρατών».

Καταλήγοντας ο Γερμανός οικονομολόγος ξεκαθαρίζει πως «όποιος και αν αναλάβει την κυβέρνηση στην Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίσει. Για να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη απαιτείται μία αποτελεσματική φιλο-αναπτυξιακή πολιτική και μία αργή μείωση του χρέους. Η εναλλακτική λύση είναι η έξοδος από την ευρωζώνη, η οποία θα συνδεόταν με μεγάλα οικονομικά και πολιτικά ρίσκα, περισσότερο για την Ελλάδα και λιγότερο για την Ευρώπη.»

«Η διάθεση των άλλων ευρωπαϊκών κρατών να αναλάβουν επιπλέον βάρη για χάρη της Ελλάδας έχει σε μεγάλο βαθμό εξαντληθεί. Το σχέδιο του Τσίπρα –δηλαδή ένα νέο κούρεμα και υψηλότερες κρατικές δαπάνες στην Ελλάδα– σημαίνει πρακτικά ότι οι φορολογούμενοι των άλλων κρατών πρέπει να χρηματοδοτήσουν τις κρατικές δαπάνες στην Ελλάδα», προσθέτει ο πρόεδρος του ZEW.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ