2015-01-16 15:23:56
Φωτογραφία για Σημεία Συνέντευξης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στην εκπομπή “Παρεμβάσεις” του τηλεοπτικού σταθμού Βlue Sky
Για τις επιπτώσεις στην οικονομική κατάσταση των πολιτών από την εφαρμογή του Μνημονίου:    

«Η αρρώστια είναι  το μνημόνιο ή υπήρχε αρρώστια η οποία δημιούργησε το πρόβλημα και το μνημόνιο υπήρξε ένα φάρμακο;

Θέλετε να πούμε φάρμακο με παρενέργειες πολλές; Σίγουρα.

Το ερώτημα στο οποίο πρέπει  να απαντήσει η ελληνική κοινωνία και φοβάμαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να την οδηγήσει σε λάθος απάντηση, είναι  ποια ήταν η αρρώστια.

Εμείς είμαστε Κυβέρνηση το 2012-2014. Ποια είναι η αρρώστια; Η αρρώστια είναι ένας τρόπος ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που αναπτύσσει το δημόσιο πέρα από κάθε έλεγχο και παράγει ελλείμματα και χρέη. Αυτή είναι η αρρώστια.

Και αυτή την αρρώστια ο ΣΥΡΙΖΑ μας την παρουσιάζει σήμερα σαν το δήθεν φάρμακο που θα λυτρώσει τα πράγματα (…) 

Αλλά το ερώτημα που καλούμαστε να απαντήσουμε είναι τι πρέπει να αποφύγουμε από εδώ και πέρα για να πάει η κοινωνία μπροστά, για να πάει ο λαός μπροστά, για να μην έχουμε άνεργους, για να μην έχουμε ανέχεια, για να μην έχουμε φτώχεια, για να μην χάνουμε τα εισοδήματα.


Αυτό που πρέπει να αποφύγουμε  είναι το μοντέλο που μας έφτασε στη φτώχεια. Και το μοντέλο που μας έφτασε στη φτώχεια ήταν το μοντέλο των ελλειμμάτων  του Δημοσίου,  διότι ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα είχε χρέη πολύ μικρότερα από τα χρέη που είχε ο ιδιωτικός τομέας στις άλλες χώρες της Ευρώπης».

Όσον αφορά το Μνημόνιο, το ερώτημα που ετέθη τότε καταρχήν, αυτό ήρθε “πακέτο” στην Βουλή, δεν ήρθε με άρθρα και δυνατότητα να συμφωνήσεις σε ένα μέρος, να διαφωνήσεις σε ένα άλλο μέρος, να τοποθετηθείς.

Στο “πακέτο” εμείς είχαμε έντονες επιφυλάξεις. Ποιες ήταν οι επιφυλάξεις; Είχαμε πει, και σωστά όπως αποδείχθηκε, ότι ήταν φάρμακο μεν το οποίο όμως έκρυβε μέσα του παρενέργεια. Ποια ήταν η παρενέργεια; Ο υφεσιογόνος παράγων, το γεγονός δηλαδή ότι δημιουργούσε διόρθωση μεγαλύτερη απ’ ότι χρειαζόταν, αυτό αποδείχθηκε πλήρως».

Για την απάντηση του υποψήφιου Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σακελλαρίδη στην ερώτηση του δημοσιογράφου Α. Παυλόπουλου, σχετικά με την φορολογική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη δήλωση  του κ. Τσακαλώτου για επιβολή φορολογικού συντελεστή 60% σε εισοδήματα άνω των 80.000 ευρώ: 

«Ο κύριος Σακελλαρίδης είναι  ένας νέος άνθρωπος και είναι  πολύ σημαντικό και πολύ χρήσιμο, αν θέλετε ευχάριστο, αν μπορώ να εκφέρω τη δική μου προσωπική άποψη, να βλέπουμε νέους ανθρώπους στη πολιτική.

Πρέπει όμως τα κόμματα που διεκδικούν ευθύνη κυβέρνησης, να λένε πράγματα τα οποία να αντέχουν σε κριτική.

            Δεν θέλω να πω τη βαριά κουβέντα, να είναι  σοβαρά. Είναι ένα κόμμα το οποίο είναι  αξιωματική αντιπολίτευση επί 2,5 χρόνια και έχει κάθε πρόσβαση σε κάθε στοιχείο, και  ούτως ή άλλως τα στοιχεία αυτά δημοσιεύονται σε δεκάδες μελέτες και αναφορές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

            Λυπάμαι για το ότι έρχεται και  μας λέει, ότι “εμείς περιμένουμε να μπούμε στο Υπουργείο Οικονομικών για να δούμε τη διάρθρωση των εισοδημάτων και να σας πούμε τότε τι φορολογικούς συντελεστές θα επιβάλουμε”».

.

Για την επιβολή του ΕΝΦΙΑ και το αν έγιναν σφάλματα στην εφαρμογή του:

  

«Εγώ δεν πρόκειται να σας πω ότι εμείς δεν κάναμε λάθη, ούτε ήρθα εδώ για να υπερασπίσω τον ΕΝΦΙΑ. Ο ΕΝΦΙΑ έχει πάρα πολλά σφάλματα. Ακόμα περισσότερα σφάλματα, αν θέλετε, είχε ο φόρος υπεραξίας που πρώτον επί 9 μήνες πάγωσε την αγορά ακινήτων και μετά δεν εφαρμόστηκε ποτέ και το Υπουργείο Οικονομικών τον πήρε πίσω.

Και ξέρετε ότι πολλές φορές δεν συμφώνησα με το Υπουργείο Οικονομικών, όταν ήμουν μάλιστα Υπουργός Ανάπτυξης αυτό ήταν σύνηθες περιεχόμενο των εφημερίδων.

Λέω όμως το εξής: Εδώ έχουμε ένα κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ, που επαγγέλλεται μία διαφορετική φορολογική μεταχείριση του Έλληνα και συγχρόνως επαγγέλλεται αύξηση των δαπανών του δημοσίου.

Το λιγότερο που μπορεί να κάνει, το λιγότερο που έχει υποχρέωση να κάνει αφού συμφωνεί στην ανάγκη ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, -έτσι και αλλιώς δεν μπορεί να δανειστεί από πουθενά άλλα λεφτά-  είναι να μας πει κάτι απλό: Πώς θα φορολογήσει για να βρει τα λεφτά,  εάν θέλει να μείνει στο ευρώ βεβαίως. Νομίζω ότι δεν συζητάμε σοβαρά εάν ο ΣΥΡΙΖΑ  μας πει εδώ ότι θέλει να φύγει από το ευρώ.  Κουβέντες του τύπου “όταν πάμε στο Υπουργείο Οικονομικών θα δούμε τα στοιχεία και θα σας πούμε μετά”, σημαίνει  δύο τινά: ή ότι κανείς δεν είναι σοβαρός όταν τα λέει αυτά τα πράγματα και δεν προτίθεμαι να το πω εγώ στον ΣΥΡΙΖΑ ή εναλλακτικά ότι έχει κρυφό σενάριο υπερφορολόγησης,  το οποίο δεν τολμάει να αρθρώσει.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και αυτό απορρέει από δεκάδες μικρές διαρροές που από λάθος κάνουν πάρα πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Και ο κύριος Σακελαρίδης, εξαιρετικά προσεκτικός,  αντί να πει κάτι τέτοιο προτιμά να μου πει κάτι που δεν αντέχει σε κριτική».

Για τα εκκαθαριστικά των 1.500-1.700 ευρώ σε άνεργους με ένα ημερομίσθιο από επιδοτούμενη εργασία :

«Να σας πω ότι εμείς σε πολλά σημεία καθυστερήσαμε; Δεν πήγαμε αρκετά γρήγορα; Δεν πήγαμε αρκετά βαθιά; Έτοιμος είμαι να σας το πω και μπορώ να σας πω και περισσότερa από όσα εσείς ευγενώς δεν μου λέτε.

Όμως το πρόβλημα εδώ δεν είναι αυτό. Είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μας καταγγέλλει ακριβώς για τα ανάποδα από αυτά που πρέπει να κάνουμε.

Έρχεται ανερυθρίαστα  και λέει όχι ότι οι φόροι είναι απαράδεκτοι, αλλά ότι θα βάλει περισσότερους. Όχι ότι το κράτος πρέπει να μικρύνει,  γιατί είναι ένα κράτος υδροκέφαλο, αλλά ότι πρέπει να μεγεθυνθεί το κράτος».

Για τους λόγους για τους οποίους διαμαρτύρεται η ΝΔ για την θέση στελεχών του  ΣΥΡΙΖΑ για φορολόγηση  με συντελεστή με 60% όποιου έχει πάνω από 80.000 το χρόνο εισόδημα: 

«Πάμε ένα κλικ πιο πίσω. Ποια είναι η άποψη που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ; Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει πρώτον την ανάγκη αύξησης των κοινωνικών δαπανών.

Δεύτερον, μας λέει επίσης ότι θα μειώσει συγχρόνως την φορολογία. Δηλαδή οι περισσότεροι θα πληρώνουν λιγότερα. Άρα συνολικά θα εισπράττουμε λιγότερα.

Αυτά τα δύο πράγματα δεν μπορούν να γίνουν μαζί. Πού θα βρει τη διαφορά; Έρχεται λοιπόν και μας λέει: “θα σας πω πού θα βρω τη διαφορά. Θα πάω στους Ευρωπαίους”, δηλαδή στους ευρωπαϊκούς λαούς. Διότι είναι γνωστό ότι το κομμάτι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και το άλλο κομμάτι δεν μειώνεται, άρα θα πρέπει να πάει στο κομμάτι που μας έχουν δανείσει οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί λαοί και να τους πει ότι “εγώ ένα κομμάτι από αυτό θέλω να μου το κόψετε”.

Ερώτημα: εάν αυτό δεν γίνει, πώς θα το καταφέρετε; Σε αυτό δεν παίρνουμε καμία απάντηση. 

Και ακριβώς επειδή σε αυτό δεν μπορούν να μας δώσουν απάντηση δεν μας λένε με τι ακριβείς φορολογικούς συντελεστές θα φορολογήσουν και τι. Αρχίζουν απλώς και κάνουν διάφορους υπολογισμούς. 

Εάν μειώσουν στο μισό τις αντικειμενικές αξίες, που σε πολλές περιοχές χρειάζεται, σε μερικές περιοχές χρειάζεται ακόμα παραπάνω, που σημαίνει οι 400.000 που βάζει τώρα ως όριο ο κύριος Σακελαρίδης θα πάει στις 800.000, σημαίνει ότι είναι θέμα αν 2.000-3.000 άνθρωποι θα είναι πάνω από αυτό το όριο για να φορολογηθούν. Πού θα βρουν τα λεφτά;

Επί ένα μήνα ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να μας πει πού θα βρουν τα λεφτά.  Όσον αφορά δε το θέμα των φόρων, εγώ έχω μία άποψη και την άποψη την εξέφρασε ο Πρωθυπουργός, ο κύριος Σαμαράς, εγώ έχω βαρεθεί να την λέω, σε όποιον θέλει να με ακούσει από το 2004.

Εμείς τι λέμε; Εμείς λέμε ότι η χώρα πρέπει να έχει ένα ενιαίο φόρο 15%. Και λέμε επιπλέον, πλέον, ότι κατά την άποψή μας αυτός ο φόρος είναι στοιχειώδης παράγων οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

Η ταπεινότης μου το λέει αυτό το πράγμα από το 2004 συνεχώς. Πρέπει να σας πω ότι είμαι ευτυχής να ακούω τον Αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας να μετατρέπει μία άποψη ορισμένων από εμάς σε επίσημη κομματική και προγραμματική μας θέση, με τα όσα είπε προχθές ο κ. Σαμαράς στο Intercontinental».

Για το ζήτημα της μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και την διάλυση της Βουλής:  

«Εμείς θέλαμε να βγάλουμε Πρόεδρο Δημοκρατίας.  Κάποιο άλλο κόμμα χρησιμοποίησε τις ψήφους της Χρυσής Αυγής και διέλυσε τη Βουλή, έριξε την Κυβέρνηση και τρέχουμε τώρα».

Για τον ισχυρισμό του κ. Σακελλαρίδη ότι η Κυβέρνηση παρείχε «κάλυψη»  στη Χρυσή Αυγή     

«Η αναφορά που έκανα εγώ στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τη Χρυσή Αυγή, ήταν αναφορά Έλληνα πολίτη, δεν ήταν αναφορά Υπουργού. Θα μπορούσατε να την έχετε κάνει εσείς ο ίδιος που με κατηγορείτε αυτή τη στιγμή ή ο Αρχηγός σας ή οποιοσδήποτε που ήταν μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ή οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης.  

Εγώ την έκανα, μέλος της Νέας Δημοκρατίας και Υπουργός. Εσείς δεν την κάνατε ποτέ.

Και  εσείς χρησιμοποιήσατε τις ψήφους της Χρυσής Αυγής και ρίξατε την Κυβέρνηση με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής και δεν απολογηθήκατε ποτέ για αυτό. Προσθέσατε τις ψήφους της Χρυσής Αυγής στις δικές σας ψήφους.

Και αν θυμάστε έγινε και επεισόδιο των πανηγυριζόντων βουλευτών της Χρυσής Αυγής αμέσως μετά, αφού δημιούργησαν μαζί σας πλειοψηφία για να πέσει η Κυβέρνηση.

Είναι κρίμα όταν βλέπω ένα νέο, φέρελπι, συμπαθή άνθρωπο να λέει πράγματα που ανήκουν σε μία κομματική νομενκλατούρα και τα  οποία είναι προφανές ότι  δεν  ταιριάζουν στο προφίλ του».
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ