2015-01-22 13:03:22
Φωτογραφία για Αγωνία στην Αθήνα για πιθανή έξοδο της Total από Κύπρο
ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

Τις εξελίξεις στην Κύπρο παρακολουθεί και η ελληνική πλευρά με αγωνία, καθώς η Total ήταν από τις πρώτες εταιρείες που αγόρασαν σεισμικά δεδομένα για την περιοχή του Ιονίου.

Ως μια νέα αρνητική εξέλιξη στη στρατηγική της Κύπρου για αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της καταγράφεται η πρόθεση της γαλλικής Τotal να αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ, η οποία επιβεβαιώθηκε χθες από τον υπουργό Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργο Λακκοτρύπη.

Η ίδια η εταιρεία, πάντως, αργά το βράδυ χθες, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τις κυπριακές αρχές για πιθανό πρόγραμμα επιπλέον εξερευνήσεων, σημειώνοντας ότι ολοκλήρωσε τη γεωλογική, γεωχημική και γεωφυσική έρευνα εξερεύνησης των τεμαχίων 10 και 11 «χωρίς να βρει οτιδήποτε για εξόρυξη».

Η απόφαση του γαλλικού κολοσσού να μην προχωρήσει στις ερευνητικές γεωτρήσεις στα οικόπεδα 10 και 11 που της παραχωρήθηκαν κατά τον δεύτερο γύρο, ενώ έχουν προηγηθεί τα απογοητευτικά αποτελέσματα της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης στο πολλά υποσχόμενο κοίτασμα «Ονασαγόρας» από την κοινοπραξία ΕΝΙ/KOGAS, είναι παράγοντες που από μόνοι τους αποδυναμώνουν τη στρατηγική της Κύπρου στον τομέα των υδρογονανθράκων, την οποία η Λευκωσία έχει συνδέσει και με την επίλυση του Κυπριακού
. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αρχικές εκτιμήσεις που ενισχύθηκαν από τα επιτυχή αποτελέσματα του γεωτρύπανου της Noble Energy στο κοίτασμα «Αφροδίτη» έκαναν λόγο για πιθανολογούμενα κοιτάσματα ύψους 40 τρισ. κυβικών μέτρων αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η πρόθεση της Total για αποχώρηση αποδόθηκε από τον υπουργό Ενέργειας της Κύπρου Γ. Λακκοτρύπη σε καθαρά οικονομικούς λόγους.

«Η εταιρεία από τον Σεπτέμβριο του 2014 δεν έβρισκε στόχους για να προχωρήσει σε γεώτρηση» δήλωσε στο ΡΙΚ ο κ. Λακκοτρύπης και πρόσθεσε ότι ήταν γνωστό πως η περιοχή ήταν δύσκολη γεωλογικά. Ο ίδιος συνέδεσε την εξέλιξη και με το θέμα των τιμών του πετρελαίου, σημειώνοντας ότι η συγκυρία δεν βοηθάει.

Προβληματισμό προκάλεσε η χθεσινή εξέλιξη σε όλα τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου, καθώς συνδέθηκε και με την απειλητική παρουσία τουρκικών σκαφών στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η γαλλική εταιρεία είχε δεσμευτεί για την πραγματοποίηση δύο ερευνητικών γεωτρήσεων (μία σε κάθε τεμάχιο) και σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης θα κληθεί να καταβάλει το 10% της υπολογιζόμενης δαπάνης αυτών στο κράτος, αφού το ρίσκο της πραγματοποίησης των γεωτρήσεων καθίσταται ιδιαίτερα μεγάλο. Στην επιλογή αυτή κατέληξε η Total έπειτα από αξιολόγηση των σεισμικών δεδομένων που συνέλεξε και δεν ήταν ενθαρρυντικά ώστε να δικαιολογούν περαιτέρω επενδύσεις, αλλά και εξαιτίας της αλλαγής στρατηγικής της εταιρείας λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου. Την αλλαγή στρατηγικής ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου στους «Financial Times» ο νέος εκτελεστικός διευθυντής της Total, ο Πατρίκ Πουγιανέ, σημειώνοντας ότι η εταιρεία θα μειώσει το 2015 κατά 30% τα έξοδά της στον τομέα των ερευνητικών δραστηριοτήτων.

Η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία Total έχει ενδείξεις από τις σεισμογραφικές έρευνες ότι υπό τις περιστάσεις δεν κρίνει σκόπιμο να κάνει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και ότι δεν τη συμφέρει γιατί το ρίσκο της είναι μεγάλο, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρώην διευθυντής Ενέργειας της Κύπρου και νυν σύμβουλος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σε θέματα ενέργειας Σόλων Κασίνης.

Τις εξελίξεις στην Κύπρο παρακολουθεί και η ελληνική πλευρά με αγωνία, καθώς η Total ήταν από τις πρώτες εταιρείες που αγόρασαν σεισμικά δεδομένα για την περιοχή του Ιονίου.

Καθημερινή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ