2015-01-29 08:42:36
Φωτογραφία για ΣΕ ΣΤΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣΒΛΕΠΕΙ Ο ΟΜΠΑΜΑ
Τα συγχαρητήριά του για την πρόσφατη εκλογική του νίκη εξέφρασε ο Μπαράκ Ομπάμα στον Αλέξη Τσίπρα, όπως αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου των ΗΠΑ με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως παλαιά φίλη και σύμμαχος χώρα, προσβλέπει να συνεργαστεί στενά με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για να βοηθήσει την Ελλάδα να επανέλθει στο δρόμο της μακροπρόθεσμης ευημερίας». Στην τηλεφωνική τους επικοινωνίας, «οι δύο ηγέτες εξέτασαν επίσης τη στενή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τα θέματα της ευρωπαϊκής ασφάλειας και της αντιτρομοκρατίας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Δηλώσεις του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου:

«Προσβλέπουμε να συνεργαστούμε με τον νέο πρωθυπουργό και τη νέα κυβέρνησή του» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Έρικ Σουλτς, απαντώντας σήμερα σε ερώτηση για το «ποια είναι η αντίδραση του Λευκού Οίκου για τη θητεία του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας, μέχρι στιγμής, καθώς και για την επιθυμία και την προσπάθειά του να επαναδιαπραγματευθεί το πακέτο διάσωσης;» Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, «Ο ελληνικός λαός έχει κάνει πολλά, άλλα δύσκολα, άλλα σημαντικά βήματα για να καλλιεργήσει το έδαφος της οικονομικής ανάκαμψης
. Ως μακροχρόνια φίλη και σύμμαχος, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειές τους και εκείνες της διεθνούς κοινότητας για να ενισχυθούν τα θεμέλια της μακροπρόθεσμης ευημερίας στην Ελλάδα».

Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τόνισε ότι: «Συνεχίζουμε επίσης να συζητούμε τρόπους με τους οποίους η Ευρώπη θα μπορούσε να τονώσει τη ζήτηση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που λειτουργεί υποστηρικτικά των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και αλλού στην Ευρώπη. Γι' αυτό, είναι οπωσδήποτε μια κατάσταση την οποία παρακολουθούμε στενά».

Σε άλλη ερώτηση αν μπορεί να είναι «πιο συγκεκριμένος, για το αν θα υποστηρίξουν οι ΗΠΑ την επιθυμία της Ελλάδας να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους διάσωσής της ή θα έρθουν περισσότερο κάτω από την πλευρά της Γερμανίας, η οποία είναι ο μεγάλος πιστωτής σε αυτό το πακέτο;», ο κ. Σουλτς ανέφερε: «Λοιπόν, νομίζω ότι είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν καταστήσει σαφές ότι θέλουν να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, σεβόμενη τη δέσμευσή της για μεταρρυθμίσεις. Και έτσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις προσπάθειες αυτές».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ παίρνουν θέση υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς, σ' αυτό το ζήτημα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, επεσήμανε ότι: «Παραμένουμε σε επικοινωνία με το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με τα μέτρα που είναι αναγκαία για διασφάλιση ότι έχει επιτύχει η πρόοδος στην Ελλάδα και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση».

Δηλώσεις από την Βικτόρια Νούλαντ

«Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε μαζί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση» τόνισε η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, σε ομιλία της στο Brookings Institution, στην Ουάσιγκτον, με θέμα: «Ενότητα σε καιρούς προκλήσεων: Με βάση τη Διατλαντική επίλυση».

Σε αναφορά της για την Ελλάδα, η κ. Νούλαντ σημείωσε ότι «Συγχαίρουμε τον ελληνικό λαό, θα θέλαμε να συγχαρούμε τον πρωθυπουργό, κ. Τσίπρα και προσβλέπουμε να συνεργαστούμε με τη σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ. Είναι μία νέα κυβέρνηση και θα πάρει χρόνο να γνωρίσουμε τον πρωθυπουργό και τους ανθρώπους που ο ίδιος έχει διορίσει».

Στη συνέχεια, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επισήμανε ότι: «Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε μαζί, έχουμε πολλή δουλειά σε διμερές επίπεδο, ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας που κάνουμε μαζί για την Κύπρο, το έργο που κάνουμε για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και για την αντιμετώπιση του ISIL κ.λπ. Ανυπομονούμε, λοιπόν, να ξεκινήσουμε αυτή τη συνομιλία».

Αναφερόμενη στην οικονομική κρίση, είπε: «Θα ήθελα, επίσης, να υπογραμμίσω ότι οι Έλληνες έχουν υποστεί πολλές θυσίες σε ό,τι αφορά τα οικονομικά τους και ελπίζουμε ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να ενισχύεται, ότι αυτές οι θυσίες δεν θα είναι μάταιες. Προσβλέπουμε να υποστηρίξουμε τις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και της Ε.Ε. για την κατεύθυνση της Ελλάδας στο μέλλον. Αυτό είναι το σημαντικό».

Στη συνέχεια, η κ. Νούλαντ διατύπωσε την άποψη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τη συνεργασία της Ελλάδας με τη Ρωσία». Συγκεκριμένα τόνισε:

«Προφανώς, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και θέλουμε την Ελλάδα να έχει μια κανονική σχέση με τη Ρωσία. Η Ελλάδα έχει σχέσεις και η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν πολύ χρήσιμη για την αποστολή μηνυμάτων προς τη Ρωσία ότι αυτό που ψάχνουμε είναι μια αλλαγή της ρωσικής πολιτικής, σε σχέση με τις επιθέσεις προς τους γείτονές της. Αυτό είναι που αναζητούμε, μια αλλαγή της πολιτικής και ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα μαζί, αν μας ακούσετε. Έτσι, μια σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Ρωσία ήταν πολύ χρήσιμη στο παρελθόν σε ό,τι αφορά τη μετάδοση σαφών μηνυμάτων. Και θα ήθελα να συνεχιστεί».

Τέλος, αναφέρθηκε και στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, σημειώνοντας: «Ελπίζουμε ότι μπορούμε να επιστρέψουμε σε συνομιλίες και να προσπαθήσουμε να διευθετήσουμε τη διαφωνία για το όνομα, η οποία δεν επιτρέπει την είσοδο της Μακεδονίας, στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ. Συνεχίζουμε να ελπίζουμε ότι μπορούμε να φτάσουμε σε μια καλή λύση, γιατί πιστεύουμε ότι δεν είναι μόνο προς το συμφέρον της σταθερότητας στη Μακεδονία», σύμφωνα με την κα Νούλαντ, «αλλά και για τα Βαλκάνια και την ίδια την Ελλάδα. Προσβλέπουμε να έχουμε αυτή τη συνομιλία».

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Οι συζητήσεις για τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας «γίνονται εντός της Ε.Ε.» τόνισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι, απαντώντας σε ερώτηση, κατά τη ενημέρωση των δημοσιογράφων. Σε δημοσιογραφική επισήμανση ότι «προφανώς, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είναι κατά των κυρώσεων, όπως καταλαβαίνουμε», η κα Ψάκι ανέφερε ότι: «Αυτές είναι συζητήσεις που γίνονται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογραμμίζοντας ότι δεν θα κάνει εικασίες σχετικά μ' αυτό. Επίσης, σημείωσε ότι «Προφανώς, εκτιμούμε τη συνεργασία των Ευρωπαίων εταίρων μας στην εφαρμογή των κυρώσεων που υιοθετήθηκαν από την Ε.Ε. και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με αυτούς βοηθώντας για τον τερματισμό της κρίσης στην Ουκρανία».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε, αυτή την εβδομάδα, κατά την οποία «θα συζητήσουν την κλιμάκωση της βίας στην ανατολική Ουκρανία και τι πρέπει να κάνουμε γι 'αυτό», όπως είπε, επισημαίνοντας ότι «και προφανώς, αυτή η συζήτηση είναι μέρος αυτού. Αλλά, θα αφήσουμε να γίνει αυτή η συζήτηση μεταξύ των υπουργών της Ε.Ε.».

Σε ερώτηση εάν ανησυχεί καθόλου για τη στάση της νέας ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά την «ενότητα της Ε.Ε, ειδικά σε σχέση με τις κυρώσεις για την Ουκρανία», η κ. Ψάκι τόνισε: «Η νέα ελληνική κυβέρνηση, θα έλεγα, είναι μόνο μερικές μέρες και προφανώς αναμένουμε να έχουμε συνομιλίες με μια σειρά από χώρες. Υπήρξαν και στο παρελθόν, όπως γνωρίζετε, συζητήσεις ή συνομιλίες σχετικά με το τι είναι ωφέλιμο ή όχι για τις αποφάσεις που λαμβάνονται όσον αφορά τις κυρώσεις της Ε.Ε. Έτσι, αυτό δεν είναι ασυνήθιστο. Δεν νομίζω ότι είμαστε στο σημείο όπου έχουμε ανησυχία».

Σε άλλη ερώτηση, αν βρίσκεται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε επαφή ή αν έχει υπάρξει οποιαδήποτε επαφή μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ ή άλλων αξιωματούχων και της νέας ελληνικής ηγεσίας, η κ. Ψάκι ανέφερε: «Είναι ακόμα σε εξέλιξη, όπως αντιλαμβάνομαι η κατάσταση», σημειώνοντας ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ταξιδεύει και βρίσκεται σε αεροπλάνο, προσθέτοντας ότι θα δει «αν υπάρχει κάτι περισσότερο» να πει για άλλους αξιωματούχους.

Τέλος, όταν η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ρωτήθηκε αν νομίζει ότι «είναι ένα πρόβλημα που η Ελλάδα είναι εναντίον των κυρώσεων κατά της Ρωσίας;», υπογράμμισε ότι δεν επιθυμεί να μιλήσει «εξ ονόματος της Ελλάδας», συμπληρώνοντας: «Ξέρω ότι έχουν κάνει τα δικά τους σχόλια. Υπάρχουν συχνά συνομιλίες και συζητήσεις και που οδήγησαν την Ε.Ε. σε αποφάσεις σχετικά με τις κυρώσεις. Αυτό είναι μέρος της διαδικασίας. Έτσι θα αφήσουμε αυτή τη διαδικασία όπου είναι».

Διχάζουν οι κυρώσεις στην Ρωσία

Σε νέα συνεδρίαση της επιτροπής των μονίμων αντιπροσώπων το πρωί της Πέμπτης, πριν από την έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., παραπέμφθηκαν οι αποφάσεις για κλιμάκωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, λόγω της αδυναμίας να υπάρξει ομοφωνία.

Όπως έγινε γνωστό, οι πιέσεις που άσκησαν κράτη της Ανατολικής Ευρώπης αλλά και οι βαλτικές χώρες για ενίσχυση των κυρώσεων συνάντησαν τις αντιρρήσεις ορισμένων χωρών μεταξύ των οποίων της Ελλάδας, της Κύπρου, της Γαλλίας και της Ιταλίας που επιμένουν στην εξεύρεση λύσης μέσω της διπλωματικής οδού.

Αρχική πρόθεση της Ε.Ε. ήταν να παρατείνει κατά έξι μήνες την ισχύ των κυρώσεων που επέβαλε στη Ρωσία τον Μάρτιο του 2014 μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας, να επεκτείνει τον κατάλογο των προσώπων στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις και να προετοιμάσει νέα μέτρα. Οι «28» προσανατολιζόντουσαν ακόμη στο να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσουν μια πρόταση μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας για την προσθήκη στον κατάλογο των προσώπων στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ