2015-01-29 08:46:39
Φωτογραφία για Καμία πίστωση χρόνου στα επείγοντα θέματα υγείας από την νέα ηγεσία του υπ. Υγείας
Δύο είναι οι πολύ χαρακτηριστικές φράσεις που κυριάρχησαν κατά τη χθεσινή τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Υγείας -στην οποία η ευαισθησία και το συναίσθημα ξεχείλιζαν- και που έχει ίσως αξία να κρατήσουμε.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Πρώτον, τη φράση του νέου υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος δεν ζήτησε πίστωση χρόνου για το έργο του στο υπουργείο, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε μέχρι σήμερα και δεύτερον, τη φράση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού, ο οποίος τόνισε με έμφαση ότι υπάρχει δυνατότητα να γίνουν παρεμβάσεις χωρίς χρήματα, αρκεί να γίνουν με εντιμότητα, με δικαιοσύνη και με αξιοκρατία.

Και οι δύο αυτές παρεμβάσεις-φράσεις των δύο ισχυρών ανδρών έχουν την σημασία τους και την ξεχωριστή τους σημειολογία, καθώς δείχνουν το δρόμο που θα ακολουθήσει η νέα ηγεσία.

Όταν τον ONMED έγραφε χθες ότι οι τρεις άνδρες που αναλαμβάνουν τα ηνία του δύσκολου αυτού υπουργείου μοιάζουν σαν έτοιμοι από καιρό, ήταν πασιφανές τι ακριβώς εννοούσαμε
. Η ενασχόληση τουλάχιστον των δύο -των κ.κ. Παν. Κουρουμπλή και Α. Ξανθού- δεν είναι τωρινή ούτε καν χθεσινή! Μετρά αρκετά χρόνια, καθώς και τα δύο στελέχη είναι γνώστες της κατάστασης της υγείας και των προβλημάτων της αλλά και της πρόνοιας, την οποία γνωρίζει ενδελεχώς και έχει υπηρετήσει ο νέος υπουργός Υγείας.

Πράγματι ο κ. Κουρουμπλής δεν ζήτησε πίστωση χρόνου, «δεν θέλουμε να μας χαριστεί χρόνος», σημείωσε με παρρησία, στέλνοντας το μήνυμα ότι τα προβλήματα είναι σοβαρά, πρέπει να αντιμετωπιστούν με τη λογική του... χθες και πως πρέπει να δοθεί λύση στις εκκρεμότητες. Είναι σαν να λέει απλώς ότι θα συνεχίσουμε ό,τι καλό και θα αλλάξουμε τα κακώς κείμενα. Η φιλοσοφία αυτή πάντως θυμίζει αρκετά την τακτική του νέου υπουργού Οικονομικών, κ. Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος στην πρώτη του τοποθέτηση ως υπουργός (στην τελετή παράδοσης-παραλαβής) μίλησε για «συνέχεια του κράτους, όχι όμως για συνέχεια της αυτο-τροφοδοτούμενης κρίσης».

«Γνωρίζουμε τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν αλλά έχουμε πυρακτωμένο πείσμα, μαχητικότητα, επιμονή, υπομονή και θέλουμε να δημιουργήσουμε περιβάλλον ασφάλειας και κοινωνικής βούλησης για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού», επεσήμανε στην πρώτη του ομιλία ο κ. Κουρουμπλής, προσθέτοντας ότι για κανένα λόγο το υπουργείο δε θα αιφνιδιάσει κανέναν. Ίσως για τον λόγο αυτό, αμέσως μετά την τελετή, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ως είθισται, στο γραφείο του, επεσήμανε ότι θα ζητήσει μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες τον απολογισμό από φορείς αλλά και ειδικότερα από τους επικεφαλής των νοσοκομείων.

Επιχειρώντας να εξασφαλίσουμε κάποια δήλωση για το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει συγκεκριμένα ο νέος υπουργός Υγείας, ο κ. Κουρουμπλής, ζήτησε από τον Τύπο να περιμένει τις Προγραμματικές Δηλώσεις του πρωθυπουργού και αμέσως μετά να ανακοινώσει λεπτομερώς το αντικείμενο που θα αναλάβει. Ωστόσο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο νέος υπουργός Υγείας θα κληθεί να κάνει πραγματικότητα αυτά που πρεσβεύει για το φάρμακο και την τόνωση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, αναλαμβάνοντας την φαρμακευτική πολιτική, ενώ ο κ. Ανδρέας Ξανθός, θα σηκώσει το βαρύ φορτίο του ΕΣΥ, των νοσοκομείων και της ΠΦΥ μέσα από μία αναδιάρθρωση του προβληματικού και ισχνού ΠΕΔΥ.

Μιλώντας επίσης για τον κ. Ανδρέα Ξανθό -ο οποίος είναι γεγονός ότι τυγχάνει πολύ μεγάλης εκτίμησης από τον χώρο ενώ καλωσορίστηκε με ιδιαίτερα θερμά σχόλια από τους νοσοκομειακούς γιατρούς- να πούμε ότι ήδη χθες έδωσε το δικό του στίγμα: «Δεν απαιτούνται χρήματα για να γίνουν κάποια πράγματα στο σύστημα Υγείας», τόνισε με νόημα και διαβάζοντας κανείς πίσω από τις λέξεις αυτές μπορεί να αντιληφθεί ότι πράγματι μπορούν να γίνουν πράγματα με φαντασία, με έμφαση στην πρόληψη, με αναδιάρθρωση, με εξορθολογισμό και χωρίς να σπαταληθούν χρήματα.

Από την πλευρά του ο κ. Ξανθός, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής του μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου αμέσως μετά την τελετή, ανέφερε ότι τρεις είναι οι προτεραιότητές του: ανασφάλιστοι και πρόσβαση όλων των πολιτών στην φαρμακευτική και ιατρονοσηλευτική περίθαλψη, αναδιοργάνωση του συστήματος Υγείας και έμφαση στις δημόσιες δομές Υγείας.

Για την τόνωση των ανασφάλιστων, ο κ. Ξανθός υπογράμμισε μάλιστα ότι θα δοθούν 350 εκατ. ευρώ -ποσό το οποίο αποτελεί διόρθωση της φαρμακευτικής περίθαλψης και το οποίο περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία. Βεβαίως, οι ανάγκες είναι πολλές και ενδεχομένως ακόμη και το ποσό αυτό να μην επαρκεί, ωστόσο από κάπου θα πρέπει να ξεκινήσει και η νέα κυβέρνηση.

Αναφορικά με την κατάργηση του 5ευρου στα νοσοκομεία και τους ενός ευρώ ανά συνταγή, ο κ. Ξανθός σημείωσε προς τους υγειονομικούς συντάκτες ότι μελετάται το σχέδιο αυτό, ωστόσο περισσότερα θα μπορεί να πει μετά τις Προγραμματικές Δηλώσεις.

Όπως έχει τονίσει αρκετές φορές ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, η κατάργηση των δύο αυτών χαρατσιών θα βοηθήσει στη σημαντική ανακούφιση των ευπαθών ομάδων. Για να υπάρξει όμως μια αισθητή βελτίωση στο Σύστημα Υγείας, όπως αναφέρει, απαιτείται στοχευμένη ενίσχυσή του με ανθρώπινο δυναμικό, γιατί όλες οι δομές Υγείας -ιδιαίτερα στην επαρχία- υπολειτουργούν και αδυνατούν να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση.

Πάνω απ' όλα όμως, όπως σημειώνει με έμφαση, απαιτείται μια ριζική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ, με άρση της κομματοκρατίας, της αναξιοκρατίας, της προκλητής ζήτησης, της σπατάλης και της διαφθοράς. Οφείλουμε, στηριγμένοι στις πιο έντιμες και αποδοτικές δυνάμεις του συστήματος Υγείας, να εδραιώσουμε ένα άλλο εργασιακό και κοινωνικό ήθος στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, να ενισχύσουμε το δημοκρατικό προγραμματισμό, τη συμμετοχή των εργαζομένων και τον κοινωνικό έλεγχο.

Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia-politiki/item/325348-kamia-pistosi-xronou-sta-epeigonta-themata-ygeias-apo-tin-nea-igesia-tou-yp-ygeias#ixzz3QBrm4TB9
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ