2012-05-02 02:14:17
Φωτογραφία για Αναγνώστης αναφερει Επισκήνια 2012 - Ο μαραθώνιος αγώνας για την ανάδειξη του Αρχαίου θεάτρου των Αχαρνών
Καλησπέρα φίλοι μου , προχτές το βράδυ έτυχε να βγω με τη παρέα μου (μετά από καιρό) σε ένα μπαράκι.

Όπως καταλαβαίνετε οι συζητήσεις κινήθηκαν για άλλη μια φορά για την κατάσταση του σήμερα και την ελληνική νοοτροπία . Αυτό που μου έκανε εντύπωση όμως και θα ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας είναι κάτι που έμαθα και με έκανε από τη μία να ντρέπομαι σαν Έλληνας και από την άλλη να είμαι περήφανος που είμαι Έλληνας. Περίεργο ε;

Για να μην πολυλογώ , εκείνο το βράδυ γνώρισα ένα παλικάρι που είχαμε κοινή παρέα, και ξεκίνησε να μου λέει για τα Επισκήνια 2012 και το Αρχαίο Θέατρο των Αχαρνών.

Το θέατρο αυτό μου είπε ότι ανακαλύφθηκε το 2007 στο κέντρο της πόλης των Αχαρνών (το γνωστό σε όλους μας Μενίδι) και η σκηνή του θεάτρου βρίσκεται κάτω από κεντρικό δρόμο, σε αυτό το θέατρο πιθανόν ανέβηκε για πρώτη φορά η κωμωδία “Αχαρνείς” του Αριστοφάνη και η ηλικία του είναι ίση περίπου με το θέατρο της Επιδαύρου!!!!!


Επειδή είμαι λάτρης των αρχαίων μνημείων χάρηκα πολύ όταν μου εξιστορούσε όλη την ιστορία της ανακάλυψης του θεάτρου μέχρι που έφτασε στο σημείο του σήμερα. Εκεί ΕΞΟΡΓΊΣΤΗΚΑ με όλους αυτούς που μας κυβερνούν τόσα χρόνια. Όταν τον ρώτησα πότε θα είναι στη διάθεση να το επισκεφθεί ο κόσμος μου απάντησε, “κοιτά να σου πω ,στην αρχή όλοι χαρήκαμε και θέλαμε να αναδείξουμε το μνημείο αλλά διαφωνούσαν κάποιοι ντόπιοι μαγαζάτορες επειδή το σημείο είναι σε κεντρικό δρόμο και θα έχαναν την πελατεία τους. Παρόλα αυτά όταν επιτέλους μερικοί καταλάβανε οτι θα ανέβαινε όλη η περιοχή τουριστικά και μόνο οφέλη θα έφερνε, οι περισσότεροι κάτοικοι μαζί με το δήμο αγκάλιασαν την προσπάθεια να αναδειχθεί το θέατρο .Έλα όμως που κάποιοι Έλληνες ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ (αν είναι δυνατόν!) τάχθηκαν παρασκηνιακά να μην αναδειχθεί το θέατρο .”

Εγώ αυτό το πράγμα δεν μπορούσα να το καταλάβω ,ούτε και ο φίλος μου ώσπου έκατσε και μου εξήγησε όλη την ιστορία. Πως βλέπουν δηλαδή κάποιοι τα περίχωρα της Αθήνας παρομοιάζοντας τα μου με το ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Δηλαδή κάποιες περιοχές τις υποβαθμίζουν συνεχόμενα μέχρι να φτάσουν οι τιμές των ακινήτων σε εξευτελιστικό επίπεδο και να σκάσουν οι εξυπνάκηδες στο καιρό που θα κρίνουν αυτοί να τα πάρουν. Μου εξήγησε ότι το Μενίδι ως τοποθεσία βρίσκεται στους πρόποδες της Πάρνηθας και ότι η φύση εκεί ακόμα “επιβιώνει” ,να φανταστεί! τε μου είπε ότι ο γνωστός ποταμός Κηφισός σε αυτούς έχει ακόμα καθαρά νερά, και για να καταλάβω πλήρως τι εννοούσε με την υποβάθμιση της περιοχής μου είπε το κορυφαίο . “Το Μενίδι συνορεύει ως δήμος με την Κηφισιά “. Η αλήθεια είναι ότι όσο ζω γνωρίζω πέντε πράγματα για την Κηφισιά και πέντε πράγματα για το Μενίδι.... ε είναι ακριβώς τα αντίθετα και βρίσκονται δίπλα δίπλα!!!!

Ενάντια λοιπόν σε έναν άγνωστο αντίπαλο οι κάτοικοι δημιούργησαν συλλόγους και κινήματα μου είπε.

Ένα από αυτά είναι το “ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ” κίνημα πολιτών για την ανάδειξη του Αρχαίου θεάτρου Αχαρνών. Οι ίδιοι οι πολίτες “πολέμησαν” επί χρόνια για να καταφέρουν να βάλουν μια αρχαιολογική ταμπέλα ενάντια στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Οι ίδιοι οι πολίτες συνδράμουν οικονομικά για την απαλλοτρίωση το γειτονικών οικοπέδων , οι ίδιοι οι πολίτες διοργανώνουν φέτος τα Επισκήνια 2012 για να μάθει ο κόσμος την κατάσταση (γιατί η αλήθεια είναι οτι και εγώ ως προχτές δεν γνώριζα τίποτα για το Αρχαίο Θέατρο).

Φίλοι μου σας έγραψα όλα τα παραπάνω γιατί βλέπω κάποιους να προσπαθούν ακόμα για τα αυτονόητα , και το ίδιο θα πρέπει να κάνει ο καθένας από εμάς. Εγώ από την μεριά μου θεώρησα επιτακτικό να σας μεταφέρω τη συζήτηση που είχα και όλα όσα έμαθα για την κατάσταση που επικρατεί σε ένα μνημείο το 2012, και σίγουρα θα παρευρεθώ αύριο στις 2 Μαΐου στα ΕΠΙΣΚΗΝΙΑ 2012!

Το τι είναι τα Επισκήνια 2012 σας τα μεταφέρω έτσι όπως τα βρήκα στο blog ενός από τους συνδιοργανωτές.

http://kallitexnikokafeneioaxarnewn.blogspot.com/2012/04/2012.html

Και όπως βλέπετε κι από την αφίσα η εκδήλωση ξεκινάει από την πλατεία Κοτζιά όπου βρίσκονταν στην αρχαιότητα οι Αχαρνικές Πύλες στις 6.30μ.μ με ποδηλατοδρομία η οποία θα φτάσει σε άλλα δύο σημαντικότατα αλλά και παραμελημένα μνημεία των Αχαρνών, τον Θολωτό τάφο, έναν από τους άριστα διατηρημένους της Μυκηναϊκής περιόδου, και τον τύμβο του Σοφοκλή στην περιοχή της Βαρυμπόμπης. Η ποδηλατοδρομία θα καταλήξει στο Αρχαίο Θέατρο (Σαλαμίνος και Λιοσίων)

(αναλυτικά η διαδρομή http://ridewithgps.com/routes/1053179 )

όπου θα ανέβει το έργο Αντιγόνη του Σοφοκλή.

Πιστεύω ότι είναι χρέος όλων μας να ενισχύσουμε αυτήν την προσπάθεια και κάθε άλλη τέτοια προσπάθεια. Να εκτιμήσουμε την σημασία της ιστορίας και του πολιτισμού μας και κάθε άλλου αγώνα που θα μας κάνει καλύτερους.

Αναγνώστης
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ