2012-05-02 08:07:06
Φωτογραφία για ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ: ''ΗΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΠΛΟΦΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΨΗΦΟΥΣ''
Κορυφώνεται η πολιτική κόντρα

«Ζητάμε από το λαό να βγάλει συμπεράσματα. Έχει 20 χρόνια πίσω του, η καταστροφή που έρχεται είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που ζήσαμε», δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

«Καλύτερα ένας λαός να αποφασίσει να αποδεσμευθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση μόνος του - βεβαίως παίρνοντας τον πλούτο στα χέρια του - παρά να τον διώξουν», τόνισε η κ. Παπαρήγα υπεραμυνόμενη της θέσης του κόμματός της για αποδέσμευση από την ΕΕ και την Ευρωζώνη. Αναφερόμενη στο ότι η πλειοψηφία του κόσμου δείχνει να διαφωνεί με μια τέτοια κίνηση, η κ. Παπαρήγα είπε πως «ο κόσμος βρίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση», όμως «όταν όλα τα κόμματα του λένε πως, αν φύγει από την Ευρωζώνη ή την ΕΕ θα καταστραφεί, είναι φυσικό ο συσχετισμός δυνάμεων να είναι υπέρ των κομμάτων εκείνων που από το πρωί μέχρι το βράδυ κυριολεκτικά λένε στο λαό κάτι που δεν είναι αλήθεια».


Ερωτηθείσα για την εκπεφρασμένη άρνηση του ΚΚΕ να συμμετάσχει σε ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι «δεν είμαστε υπέρ του ‘όλα ή τίποτα’, αλλά δεν δεχόμαστε να μπούμε σε μια κυβέρνηση για το ‘τίποτα’ του λαού». Αν υποτεθεί ότι το ΚΚΕ μπαίνει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, συνέχισε η Αλέκα Παπαρήγα, «το ΚΚΕ θα πρέπει να σκίσει το μισό του πρόγραμμα», γιατί αυτή η κυβέρνηση «θα είναι οδοστρωτήρας για το λαό».

Σύμφωνα με την κ. Παπαρήγα, «η πρόταση συνεργασίας είναι μπλόφα για να πάρουν ψήφους, παίζοντας με τον πόνο του κόσμου που πιστεύει ότι μια κυβέρνηση συνεργασίας είναι καλύτερη από μία ‘μη συνεργασίας», αλλά και «μπλόφα» να μην είναι, η συμμετοχή του ΚΚΕ ζητείται ως «άλλοθι για να κλείσουν το στόμα του λαού αύριο». «Όταν το ΚΚΕ μπει σε μια κυβέρνηση που θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, τότε θα λένε στο λαό ‘μη ζητάς, εδώ και το ΚΚΕ έβαλε νερό στο κρασί του’, θα γίνουμε παράδειγμα για το λαό να σιγήσει».

Απέρριψε ότι μπορούν να βρεθούν συγκλίσεις των άλλων κομμάτων με το ΚΚΕ, διότι «αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1.100.000 άνεργοι που θέλουν δουλειά, υπάρχουν οι μικροπαραγωγοί αγρότες που θέλουνε φθηνό κόστος στην παραγωγή για να μπορεί να φθάνει το προϊόν τους χωρίς τους μεσάζοντες με εξασφαλισμένη την πώληση του προϊόντος […], οι συνταξιούχοι θέλουν ανθρώπινες συντάξεις, οι δημόσιοι υπάλληλοι να μην απολυθούν, υπάρχουν οκτώ εκατομμύρια ψυχές στην Ελλάδα που στενάζουν».

Προέβλεψε δε μετεκλογική αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού με μετακινήσεις προσώπων που, όπως είπε, δεν θα είναι «αποστασίες», αλλά μετακινήσεις σε «άλλο συγγενικό κόμμα». «Θα φτιαχτούν νέα κόμματα με παλιά πολιτική, νέα πρόσωπα, έχουμε να δούμε πολλά», εκτίμησε η επικεφαλής του ΚΚΕ και συνέχισε: «αν τα δύο κόμματα πάθουν ‘νίλα’, και εκλεγέντες βουλευτές από αυτά τα κόμματα - και δεν είναι αποστασία αυτό - θα μπουν στο παιχνίδι, θα προσκληθούν για ένα νέο πολιτικό σκηνικό. Δύο χρόνια έκατσε ο κ. Παπανδρέου πρωθυπουργός. Ο νέος πρωθυπουργός μπορεί να κάτσει και μισό».

«Εμείς και διακυβέρνηση θέλουμε και εξουσία θέλουμε, αλλά να πάμε να πάρουμε κάποιες υπουργικές θεσούλες για να παλεύουμε από μέσα τι; Αυτοί που θα είναι μέσα στην κυβέρνηση θα είναι θηρία την άλλη μέρα […] Θα πάμε στην κυρία Μέρκελ μία αγία ‘τετράς’ να ζητήσουμε επαναδιαπραγμάτευση;», διερωτήθηκε η κ. Παπαρήγα. Επεσήμανε δε πως το ΚΚΕ είναι το πρώτο που θέλει την έξοδο από την κρίση, όμως «αυτοί λένε ‘έξοδος από την κρίση σε βάρος του λαού’», εκτιμώντας παράλληλα ότι ναι μεν θα γίνει αναδιαπραγμάτευση σε ευρωπαϊκό μάλιστα επίπεδο, αλλά «οι λαοί είναι απ’ έξω και τα συμφέροντά τους».

«Δεν μπορούμε να ταΐζουμε τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες κομμάτων που είτε χάνουν κάτω από τη μήνι του λαού είτε φουσκώνουν για να ξεφουσκώσουν πολύ γρήγορα. Η πάλη από τα μέσα είναι χαμένη. Εμείς θέλουμε να είμαστε μέσα στο λαό, θέλουμε να είμαστε σε αυτό το μετερίζι. Και εν πάση περιπτώσει, δεν μας έχουν ανάγκη. Μας θέλουν να μας βάλουν στο χέρι. Δεν μπαίνουμε στο χέρι κανενός», κατέληξε η Αλέκα Παπαρήγα.

Κορυφώνεται η πολιτική κόντρα

Πάντως από όλες τις πλευρές τίθενται οξύτερα τα διλλήματα για το διακύβευμα της επικείμενης αναμέτρησης, ενώ όλοι συνεχίζουν να μιλούν για τις συνεργασίες της επόμενης ημέρας, περιγράφοντας ή απορρίπτοντας πιθανές συμπράξεις.

Περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η μάχη της ψήφου της 6ης Μαΐου θα δοθεί από όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς μέχρι το παραβάν. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προσπαθούν να ξανασυγκινήσουν τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους τους που κοιτάζουν προς τα δεξιά και τα αριστερά. Ενδεικτική προς αυτό είναι η δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου (ΝΕΤ 105,8), σύμφωνα με τον οποίο «οι πολίτες θα σκεφτούν για τις εκλογές περισσότερο με τάση να αποφασίσουν από την Πέμπτη και μετά. Τώρα οι ψηφοφόροι οι δικοί μας στο ένα τρίτο τους κάνουνε πολιτικά ταξίδια».

Την ίδια ώρα, τα υπόλοιπα κόμματα αγωνίζονται να παγιώσουν τη δυναμική τους ή να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στη Βουλή.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, με στόχο όσους έχουν αποστασιοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι είναι κρίσιμο να δημιουργηθεί ο μεγάλος συνασπισμός των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, αλλά έκανε και άνοιγμα να μετάσχει και η ευρωπαϊκή εκδοχή της Αριστεράς. Υπήρξε ιδιαίτερα αιχμηρός προς τον Αντώνη Σαμαρά, κατηγορώντας τον ότι είναι εκτός τόπου με τις εμμονές για την πρωθυπουργία, αλλά και προς τον Αλέξη Τσίπρα ότι πετά πυροτεχνήματα.

Ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε στην Ιπποκράτους με αφορμή την Εργατική Πρωτομαγιά με αντιπροσωπεία των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και την Τετάρτη θα παραχωρήσει διακαναλική συνέντευξη Τύπου από το Ζάππειο.

Από πλευράς του, σε μια συμβολική κίνηση, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε με συνδικαλιστές και εργαζόμενους στο Λαύριο, ενώ παράλληλα στη Νέα Δημοκρατία επιμένουν να ζητούν ισχυρή κυβέρνηση και αυτοδυναμία για την επόμενη ημέρα. Μιλώντας τη Δευτέρα στην Πάτρα, ο κ. Σαμαράς θέλησε για μια ακόμη φορά να κόψει κάθε σενάριο συγκυβέρνηση και εξαπέλυσε επίθεση σε ΠΑΣΟΚ, Ανεξάρτητους Έλληνες και Χρυσή Αυγή.

«Στις 7 του Μάη το ΚΚΕ θα βρίσκεται εκεί που ανήκει: Μέσα στη λαϊκή πλειοψηφία», δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα, η οποία παρευρέθηκε στο πρωτομαγιάτικο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Ελληνική Χαλυβουργία.

Να ψηφίσουν με γνώμονα τη λογική κάλεσε τους ψηφοφόρους ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος την Παρασκευή θα μιλήσει στο πλαίσιο της κεντρικής προεκλογικής του συγκέντρωσης στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε από τα Ιωάννινα ότι «το μήνυμα της Πρωτομαγιάς θα είναι κι ένα μήνυμα που θα γραφτεί στο αποτέλεσμα της κάλπης».

«Την 6η του Μάη, οι ψηφοφόροι θα μετατρέψουν την οργή τους σε ψήφο ήττας του δικομματισμού», ήταν το μήνυμα που έστειλε η Δημοκρατική Αριστερά, ο πρόεδρος της οποίας Φώτης Κουβέλης θα παραχωρήσει την Τετάρτη διακαναλική συνέντευξη Τύπου από τα γραφεία της Αγίου Κωνσταντίνου.

Η επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα των Οικολόγων Πράσινων Ιωάννα Κοντούλη μετείχε στις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς στην Αθήνα, ενώ επισκέφθηκε το υπό κατάληψη κτήριο του ΟΚΑΝΑ στο κέντρο της Αθήνας και συναντήθηκε με τον πρόεδρο των εργαζομένων. Η κ. Κοντούλη θα προβεί σε δηλώσεις από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου το πρωί της Τετάρτης.

Στεφάνι στο μνημείο της Αντίστασης στο Σκοπευτήριο Καισαριανής κατέθεσε ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ, ενώ η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη πρόκρινε τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, ώστε να υπάρξει διέξοδος για τους δοκιμαζόμενους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα. Η κ. Μπακογιάννη, η οποία την Τετάρτη θα πραγματοποιήσει την κεντρική προεκλογική της ομιλία στη Θεσσαλονίκη, τάχθηκε σε δηλώσεις της (Αθήνα 984) υπέρ των συνεργασιών και προσδιόρισε τις διαρθρωτικές αλλαγές και τη σταθερή φορολογική πολιτική ως βάση ουσιαστικής συνεργασίας.

Τη στήριξη της εργασίας και την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων προτάσσει από πλευράς της η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη, η οποία πραγματοποιεί την Τετάρτη στο Σπόρτινγκ την κεντρική προεκλογική της εκδήλωση.

«Το δίλημμα "μνημονιακοί" και "αντιμνημονιακοί" είναι παραπλανητικό», δήλωσε ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πανεπιστημιακός Γιώργος Ρούσης, κατά την κεντρική προεκλογική εκδήλωση του συνδυασμού στα Προπύλαια, επειδή, όπως είπε, «διαχωρίζει τις πολιτικές δυνάμεις με βάση τη στάση τους απέναντι στα μέτρα της κρίσης και όχι με βάση τη στάση τους απέναντι στις αιτίες τους». Ο κ. Ρούσης ζήτησε την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι «με τους δυνάστες σου δεν διαπραγματεύεσαι».

ΑΝΤ1
 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Αυτό που δεν λένε τα κόμματα
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Αυτό που δεν λένε τα κόμματα
Αυτόχειρα Cartoon
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Αυτόχειρα Cartoon
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ