2015-02-03 21:49:06
Φωτογραφία για Τσίπρας: Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε διχασμό Βορρά-Νότου
«Πρέπει να μιλήσουμε για την ανάπτυξη, όχι μόνο για την λιτότητα», ανέφερε ο... Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι. Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «αδιέξοδη και καταστροφική πολιτική της λιτότητας που έχει δημιουργήσει πολλούς διχασμούς» και τόνισε: «Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν ακόμα ανάμεσα στον Βορρά και στον Νότο».

«Η επιτυχία του Τσίπρα στις εκλογές στέλνει ελπίδα και όχι μόνο κατά του φόβου. Είμαι πεπεισμένος ότι όλοι πρέπει να διαβάσουμε το αποτέλεσμα των εκλογών ένα μήνυμα ελπίδας που προέρχεται από μία γενιά στην οποία ανήκουμε και εγώ και ο Αλέξης που αποτελείται από άτομα που ζητάνε περισσότερη προσοχή, περισσότερο ενδιαφέρον για αυτούς που υποφέρουν από την κρίση», ανέφερε ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρόσθεσε:

«Η επιτυχία του Αλέξη οφείλεται σε ένα μήνυμα ελπίδας σε αντιδιαστολή με το μήνυμα του φόβου Ανήκουμε και σε διαφορετικές πολιτικές οικογένειες αλλά εμπνεόμαστε από τις ίδιες ιδέες».


«Θέλουμε η πολιτική να αναπτύξει τη δυνατότητα να αλλάξει τα πράγματα. Θέλουμε να προσεγγίσουμε τις νέες γενιές. Αυτά τα πράγματα μας ενώνουν περά από τις επιμέρους προτάσεις που μπορούμε να έχουμε», σημείωσε ο Ματέο Ρέντσι και συμπλήρωσε ότι είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα «να υπάρξει ένας ισχυρός δεσμός με ευρωπαϊκούς θεσμούς».

«Νομίζω ότι υπάρχουν οι συνθήκες για να βρούμε μία συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές. Στην Ελλάδα χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, πρέπει να καταπολεμήσουμε την διαφθορά, να μεταρρυθμίσουμε τη δημόσια», τόνισε.

Ο Ματέο Ρέντσι υπογράμμισε την ανάγκη να «μιλήσουμε για την ανάπτυξη, όχι μόνο για την λιτότητα».

«Γι’ αυτό», επεσήμανε «πρέπει να μιλήσουμε για τον πολιτισμό, για την παιδεία, για την κοινωνική συνοχή, για τις μεταρρυθμίσεις. Δεν είναι εύκολη μάχη αυτή. Αλλά έχουμε αρχίσει και έχουμε δει τα πρώτα αποτελέσματα στο ιταλικό εξάμηνο».

«Είναι η δική μας μάχη, ένα μεγάλο θέμα, ένα πεδίο προς συζήτησης και σε αυτό συμφωνεί η πλειοψηφία των πολιτών. Ο κόσμος ζητά από την Ευρώπη να κοιτάξει για την ανάπτυξη. Υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν γιατί είναι σωστές», τόνισε.

«Στην Ελλάδα υπάρχει μία κατάσταση επείγουσας ανάγκης αλλά έχουμε εμπιστοσύνη ότι στο διάλογο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα είναι εφικτό να λύσουμε τα πιο άμεσα προβλήματα χάρη σε αυτή τη μεσοπρόθεσμη στρατηγική.Δηλώνω οπαδός της ελληνικής προσπάθειας ώστε στις κατάλληλες έδρες να αντιμετωπιστεί σωστά η κατάσταση. Αυτό θα είναι και ένα μήνυμα προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων», κατέληξε.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι ανήκει στην ίδια γενιά με τον Ματέο Ρέντσι, μία γενιά που, όπως είπε «βρέθηκε στο στόχαστρο αποτυχημένων πολιτικών επιλογών και υπέφερε πάρα πολύ».

«Μια γενιά που αναγκάστηκε να μεταναστεύσει για να μπορέσει να ονειρευτεί ξανά και να ζήσει με αξιοπρέπεια. Έχουμε την υποχρέωση απέναντι σε αυτή τη γενιά να αγωνιστούμε για δικό της λογαριασμό», πρόσθεσε.

«Αυτές είναι οι κοινές αξίες που μας ενώνουν να εργαστούμε μαζί για την αναγκαία αλλαγή στην Ευρώπη για να επιστρέψει η ατζέντα της ανάπτυξης και της κοινωνική συνοχής εκεί που μέχρι σήμερα επικρατούσαν πολιτικές που δίχασαν την Ευρώπη, πολιτικές που έφεραν στο προσκήνιο συναισθήματα όπως φόβος και αβεβαιότητα. Τώρα είναι η ώρα να φέρουμε στο προσκήνιο συναισθήματα όπως η ελπίδα και η αισιοδοξία», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Παράλληλα επεσήμανε ότι «πρέπει να έχουμε τον απαραίτητο χρόνο προκειμένου να ετοιμάσουμε το δικό μας σχέδιο, το σχέδιο για την ανόρθωση της οικονομίας, το δικό μας μεσοπρόθεσμο, το οποίο θα περιλαμβάνει τις αναγκαίες σαρωτικές μεταρρυθμίσεις διότι στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια πλήρωσε η μεσαία τάξη και τα φτωχά στρώματα».

«Στην Ελλάδα υπάρχει ακόμα ένα πελατειακό κράτος που θέλουμε να αλλάξουμε και αυτή είναι η πρώτη μας δέσμευση», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύθηκε απέναντι στον ελληνικό λαό και στους εταίρους ότι στο σχέδιο ανασυγκρότησης «δεν θα δημιουργήσουμε νέα ελλείμματα αλλά θα αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση μέσα στα πλαίσια δημοσιονομικής ισορροπίας».

«Στην Ευρώπη υπάρχουν αρκετοί διχασμοί για να δημιουργήσουμε έναν ακόμα. Η αδιέξοδη και καταστροφική πολιτική της λιτότητας έχει δημιουργήσει πολλούς διχασμούς. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν ακόμα ανάμεσα στον Βορρά και στον Νότο.

Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε τη συμμαχία της λογικής που θέλει να επαναφέρει την Ευρώπη στις αρχές της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης και αυτό θα είναι ωφέλιμο για όλους τους λαούς και τα κράτη της Ευρώπης», συνέχισε.

«Γι΄ αυτό θα εργαστούμε να πείσουμε τους εταίρους ότι το κοινό συμφέρον του κοινού μας σπιτιού είναι να ξαναγυρίσουμε τις υδρευτικές άξιες της Ευρώπης, να δουλέψουμε σκληρά για τη νέα γενιά που υπέφερε για να αποκτήσει ένα μέλλον με ελπίδα και αξιοπρέπεια», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «εποικοδομητική» την συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του και συνέχισε:

«Οι λαοί μας έχουν υποφέρει άδικα και πιστεύω ότι έχει έρθει η στιγμή για μία αναγκαία στροφή στην Ευρώπη, στην ατζέντα της ανάπτυξης που σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνουμε θα μπορούμε να μιλάμε για μία προοπτική να ξεπεράσουμε την κρίση σε συντομότερο διάστημα από αυτό που θα μπορούσαμε να περιμένουμε. Εγώ παραμένω αισιόδοξος ότι θα έχουμε μεγαλύτερη δυνατότητα να πείσουμε τους εταίρους μας ότι αυτό το μέτωπο είναι μέτωπο λογικής απέναντι στον παραλογισμό προγραμμάτων και επιλογών που απέτυχαν σε όλους τους στόχους. Υπό αυτή την έννοια είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε ποια είναι η εναλλακτική πρόταση» .

«Με τη νέα ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν να φοβούνται οι Ευρωπαίοι πολίτες αλλά ούτε και οι Ευρωπαίοι πιστωτές. Θα είχαν να φοβηθούν πολλά αν συνεχιζόταν αυτή η αδιέξοδη πολιτική που με μαθηματική ακρίβεια θα διόγκωνε ακόμα περισσότερο το χρέος και θα οδηγούσε αργά ή γρήγορα στην ανάγκη να αναχρηματοδοτηθεί με νέα δάνεια από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους", απάντησε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς κατά τη διάρκεια τη συνέντευξης Τύπου εάν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να εγγυηθεί ότι οι πιστωτές δεν θα χάσουν τίποτα από την επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους».

«Στόχος της νέας κυβέρνησης είναι να καταθέσει ιδέες και προτάσεις βάσει των οποίων θα μπορούσαμε να βρούμε μια κοινώς αποδεκτή και αμοιβαία επωφελή λύση για το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα. Το πρόβλημα σήμερα είναι πρώτον ότι η τρόικα εφάρμοσε μια πολιτική στην Ελλάδα που τα έκανε όλα χειρότερα, που πήρε ένα χρέος από 124% και το έχει πάει στο 180%, ότι αντί να βοηθήσει τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό τον διέλυσε, που συρρίκνωσε τις αξίες στο χρηματιστήριο, που έδιωξε επενδύσεις αντί να φέρει επενδυτές και που δημιούργησε ένα περιβάλλον κοινωνικου δράματος», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Απέναντι σε αυτή την κατάσταση καταθέτουμε εναλλακτικές προτάσεις έχοντας ως στόχο η Ελλάδα να μπορεσει να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις. Με στόχο να μην δημιουργούμε νέα ελλείμματα και να μην αναγκάζουμε στο διηνεκές τους φορολογούμενους των ευρωπαϊκών χωρών να πληρώνουν νέα δάνεια προκειμένου να ξεπληρώνει η Ελλάδα τα προηγούμενα δάνεια» συμπλήρωσε.

Οι θέσεις μας, είπε ο κ. Τσίπρας, «είναι άρτια επεξεργασμένες και περιμένουμε τον αντίλογο των εταίρων μας για να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση». Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ