2015-02-04 21:37:14
Φωτογραφία για Άστοχη και άκομψη η προσπάθεια απαξίωσης του ιδιωτικού τομέα
Σχετικά με άρθρο του κ Γεωργακόπουλου Τάκη "Τα αγκάθια" της υγειονομικής πολιτικής οφείλω να διαψεύσω κατηγορηματικά τα αναφερόμενα στην κάτωθι παράγραφο:

"Η λειτουργία των ιδιωτικών εργαστηρίων αλλά και νοσηλευτηρίων πρέπει να καθορίζεται από κανόνες που πρέπει να θεσμοθετηθούν και να ελέγχεται η εφαρμογή τους. Δεν μπορεί πχ να αναβάλλεται επί 10 χρόνια η υπογραφή του σχετικού Π.Δ. για τις ιδιωτικές μονάδες και εργαστήρια και να μην ασχολείται κανείς. Ούτε βέβαια δεν μπορεί να λειτουργούν ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα χωρίς την απαραίτητη αδειοδότηση λειτουργίας τους, όπως γίνεται σήμερα στην Πάτρα και να μην ασχολούνται οι αρμόδιες κρατικές αρχές".

Πρέπει να καταστεί σαφές ότι η αδειοδότηση των ιδιωτικών εργαστηρίων μετά τις 01-07-2014 βάσει του άρθρου 2 της Υπουργικής Απόφασης υπ'αριθμόν 1802 Β' πραγματοποιείται από τους οικείους Ιατρικούς Συλλόγους βάσει των προδιαγραφών που ορίζονται από τα παραρτήματα Α' και Β' του ΠΔ 84/2001 με αναλυτική κατάσταση τεχνολογικού εξοπλισμού που φέρει σήμανση CE και βάσει του άρθρου 34 του Ν 4025 που ορίζει πιστοποίηση ISO ποιοτικού ελέγχου παρεχομένων υπηρεσιών και βεβαίωση εσωτερικού και εξωτερικού ποιοτικού ελέγχου.


Δεν υπάρχει κανένα πιστοποιημένο έλλειμμα αδειοδότησης ιδιωτικού διαγνωστικού εργαστηρίου ή έλλειψη προδιαγραφών λειτουργίας εργαστηρίου στη μηχανογράφηση του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών. 

Παρακαλείται ο αρθρογράφος να ανακαλέσει τα λεχθέντα ή να γνωστοποιήσει με το χαρακτήρα του επείγοντος στον Ιατρικό Σύλλογο, σε ποια ακριβώς διαγνωστικά εργαστήρια αναφέρεται ;;; με τα κατάλληλα αποδεικτικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν τη θέση του.

Κρίνεται πάντως τουλάχιστον άστοχη και άκομψη, η προσπάθεια απαξίωσης του ιδιωτικού τομέα που συμμετέχει στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας μέσω των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ, εάν αναλογιστεί κανείς ότι πολύ λίγα εργαστήρια στο Δημόσιο σύστημα υγείας έχουν πιστοποίηση κατά ISO ή βεβαίωση εξωτερικού ποιοτικού ελέγχου, όπως απαιτείται στον ιδιωτικό τομέα.

Πρόσφατες μελέτες της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας αναφέρουν ότι το 80-90% του πληθυσμού της χώρας εξυπηρετείται στον ιδιωτικό τομέα, λόγω της ποιότητας, της αρτιότητας και της ταχύτητας εξυπηρέτησης υπηρεσιών υγείας.

Άλλωστε, πρέπει να εκτιμηθεί δεόντως η ανάσχεση της ολοκληρωτικής κατάρρευσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τη χρηματοοικονομική στήριξη και την τεράστια συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα στη χώρα μας που αγγίζει το ύψος του 1 δις από την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ (κουρέματα, στάση πληρωμών, ληξιπρόθεσμες οφειλές, κλπ), με μεγάλο αγώνα επιβίωσης του ατομικού ιατρείου και διατήρησης της ποιότητας υπηρεσιών.

Τέλος, τα θετικά πορίσματα των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών όσον αφορά τα ελεγμένα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια στην Πάτρα πιστοποιούν την έλλειψη παραβατικής συμπεριφοράς στην περιοχή μας και επιβεβαιώνουν με τη σφραγίδα του εξονυχιστικού ελέγχου, την άρτια, τίμια και αξιόπιστη προσφορά υπηρεσιών πρόληψης και διάγνωσης στους πολίτες της Νοτιοδυτικής Ελλάδας.

Εάν υπάρχει ειλημμένη κυβερνητική απόφαση για εξαφάνιση του ιδιωτικού τομέα από το δημόσιο υγειονομικό χάρτη, θα ήταν πιο σωστό και τίμιο να επιλεγεί η ειλικρινής αναγγελία, με τον αντίστοιχο σεβασμό στους χιλιάδες εργαζόμενους (περίπου 800-1000 στην Πάτρα) στο χώρο της ιδιωτικής υγείας που θα δουν το δρόμο της απόλυσης και στους εκατοντάδες ιατρούς που αναγκαστούν να ακολουθήσουν το δρόμο της ξενιτιάς, μικρή προσθήκη στους 10.000 ιατρούς που έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα.

Άννα Μαστοράκου

Πυρηνικός Ιατρός

Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πατρών
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ