2015-02-24 16:11:12
Αυτή την ώρα μέσω τηλεδιάσκεψης οι υπουργοί της ευρωζώνης εξετάζουν τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που έλαβαν από την ελληνική κυβέρνηση.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ, έστειλε θετικά μηνύματα επί του ελληνικού καταλόγου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διαδικασία θα προχωρήσει.
Απο το Βερολίνο ο αντικαγκελάριος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, εξέφρασε "συγκρατημένη αισιοδοξία" ως προς πιθανή επίλυση της "διένεξης" με την Ελλάδα, μετά την αποστολή των ελληνικών προτάσεων.
Την εκτίμηση πως θα βρεθεί μια εποικοδομητική λύση για την Ελλάδα, διατύπωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν.
Η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup αποδεικνύει την επάρκεια των μέτρων τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς
ΝΩΡΙΤΕΡΑ
Τη διεξαγωγή τηλεδιάσκεψης της Ευρωομάδας (Eurogroup) στις 15:00 ώρα Ελλάδας, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωζώνης Γ. Ντάισελμπλουμ στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.
Στο μεταξύ ανακοινώθηκε ολόκληρο το κείμενο που απέστειλε η Αθήνα στο Eurogroup:
«Αγαπητέ πρόεδρε του Eurogroup
Στο Eurogroup της 20 Φεβρουαρίου 2015, η Ελληνική κυβέρνηση κλήθηκε να παρουσιάσει στους θεσμούς, έως τη Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015, μια πρώτη εκτενή λίστα μεταρρυθμιστικών μέτρων που οραματίζεται, για να συγκεκριμενοποιηθούν περαιτέρω και να συμφωνηθούν μέχρι το τέλος Απριλίου 2015.
Εκτός από το να κωδικοποιήσει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα, σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, η Ελληνική κυβέρνηση επίσης δεσμεύτηκε να δουλέψει σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαϊκούς εταίρους και θεσμούς, καθώς και με τον ΔΝΤ, και να αναλάβει δράσεις που να ενδυναμώνουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, να εγγυώνται την οικονομική σταθερότητα και να προωθούν την οικονομική ανάκαμψη.
Η πρώτη εκτενής λίστα των μεταρρυθμιστικών μέτρων ακολουθεί, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Ελληνικής κυβέρνησης. Αποτελεί πρόθεσή μας να τα εφαρμόσουμε ενώ θα αντλούμε τη διαθέσιμη τεχνική βοήθεια και χρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία.
Ειλικρινώς
Γιάνης Βαρουφάκης
Υπουργός Οικονομικών
Ελληνική Δημοκρατία
Δημοσιονομικές διαρθρωτικές πολιτικές
Φορολογικές πολιτικές
Ελλάδα δεσμεύεται σε:
• Μεταρρύθμιση της πολιτικής του ΦΠΑ, της διοίκησης και την εκτέλεσης. Στιβαρές προσπάθειες θα καταβληθούν για τη βελτίωση της συλλογής φόρων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής κάνοντας πλήρη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων και άλλων τεχνολογικων καινοτομιών. Η Πολιτική για τον ΦΠΑ θα πρέπει να εξορθολογιστεί σε ποσοστά που θα πρέπει να συμβαδίζουν με τον τρόπο που μεγιστοποιεί τα πραγματικά έσοδα, χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνική δικαιοσύνη, και με σκοπό τον περιορισμό των απαλλαγών, αλλά και την εξάλειψη παράλογων εκπτώσεων.
• Τροποποίηση της φορολογίας των συλλογικών επενδύσεων και των δαπανών του φόρου εισοδήματος, οι οποίες θα ενσωματωθούν στο κώδικα φορολογίας εισοδήματος.
• Διεύρυνση του ορισμού της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής, με κατάργηση της φορολογικής ασυλίας.
• Εκσυγχρονισμός του κώδικα φορολογίας εισοδήματος, εξάλειψη των απαλλαγών από τον φορολογικό κώδικα και αντικατάστασή τους, όταν είναι απαραίτητο, με μέτρα για την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης.
• Αποφασιστική επιβολή και βελτίωση της νομοθεσίας για τις τιμές μεταβίβασης.(transfer pricing)
• Εργασία προς τη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας φορολογικής συμμόρφωσης για να εξασφαλιστεί ότι όλα τα τμήματα της κοινωνίας, και ειδικά τα πλουσιότερα να συμβάλουν δίκαια στη χρηματοδότηση των δημόσιων πολιτικών. Στο πλαίσιο αυτό, καθορισμός, με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών και των διεθνών εταίρων, μιας βάσης δεδομένων πλούτου, που βοηθά τις φορολογικές αρχές, για να εκτιμήσουμε την ακρίβεια των προηγούμενων φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος.
Διαχείριση των δημόσιων οικονομικών - η Ελλάδα θα εφαρμόσει:
• Υιοθέτηση τροποποιήσεων στον οργανικό δημοσιονομικό νόμο και λήψη μέτρων για τη βελτίωση της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών. Η εκτέλεση του προϋπολογισμού θα βελτιωθεί και θα διευκρινιστεί, όπως και ο έλεγχος και οι ευθύνες αναφοράς. Οι διαδικασίες πληρωμής θα εκσυγχρονιστούν και επιταχυνθούν, ενώ θα παρέχεται υψηλότερος βαθμός οικονομικής και δημοσιονομικής ευελιξίας και λογοδοσίας για ανεξάρτητους ή / και ρυθμιστικούς φορείς.
•Δημιουργία κι εφαρμογή μια στρατηγικής σχετικά με την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των επιστροφών φόρων και των συνταξιοδοτικών αξιώσεων.
• Μετατροπή (του μέχρι σήμερα αδρανούς) Δημοσιονομικού Συμβουλίου σε μια πλήρως λειτουργική οντότητα.
Διαχείριση των εσόδων - Η Ελλάδα θα εκσυγχρονίσει τις φορολογικές και τελωνειακές διοικήσεις επωφελούμενη από τις διαθέσιμη τεχνική βοήθεια. Για το σκοπό αυτό, η Ελλάδα δεσμεύεται στην:
• Ενίσχυση της δημοσιότητας, διαφάνειας και διεθνούς εμβέλειας της διαδικασίας με την οποία θα διορίζεται, θα παρακολουθείται από πλευράς επιδόσεων και θα αντικαθίσταται ο Γενικός Γραμματέας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων,
• Ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (GSPR), εάν είναι απαραίτητο, μέσω νέας νομοθεσίας, από όλα τα είδη των παρεμβολών (πολιτικά ή άλλα), και εγγύηση της πλήρους λογοδοσίας και της διαφάνειας των δραστηριοτήτων της. Για το σκοπό αυτό, η κυβέρνηση και η GSPR θα κάνουν πλήρη χρήση της διαθέσιμης τεχνικής βοήθειας.
• Επαρκή στελέχωση, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, της GSPR και ιδίως τις μονάδες εσόδων υψηλού πλούτου και μεγάλων οφειλετών και διασφάλιση ότι διαθέτει ισχυρές αρμοδιότητες ερευνών / διώξεων, και τους πόρους με βάση τις ικανότητες του ΣΔΟΕ, ώστε να στοχεύσει αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή και φορολογικές οφειλές από υψηλού εισοδήματος κοινωνικές ομάδες. Εξέταση των πλεονεκτημάτων της ενσωμάτωσης του ΣΔΟΕ στη Γραμματεία.
• Αύξηση των επιθεωρήσεων, των ελέγχων βάσει ρίσκου και της ικανοτήτων συλλογής, με παράλληλη επιδίωξη της ενσωμάτωσης των λειτουργιών των εσόδων και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης σε ολόκληρη την γενική κυβέρνηση.
Δημόσιες Δαπάνες - Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται στην:
• Επανεξέταση και έλεγχος δαπανών σε κάθε τομέα κρατικών δαπανών (π.χ. εκπαίδευση, άμυνα, μεταφορές, τοπική αυτοδιοίκηση, κοινωνικές παροχές)
• Εργασία προς τη δραματική βελτίωση της απόδοσης των τμημάτων και των μονάδων της κεντρικής και τοπικής κυβέρνησης με στόχευση των δημοσιονομικών διαδικασιών, της αναδιάρθρωσης της διαχείρισης, και τηςανακατανομής πόρων που έχουν αναπτυχθεί λάθος.
• Προσδιορισμός των μέτρων για την εξοικονόμηση κόστους μέσω της εκ βάθρων αναθεώρησης δαπανών του κάθε υπουργείου και του εξορθολογισμού των μη μισθολογικών και μη συνταξιοδοτικών δαπανών, οι οποίες, προς το παρόν, αντιπροσωπεύουν ένα εκπληκτικό 56% της συνολικής δημόσιας δαπάνης.
• Εφαρμογή της νομοθεσίας (σήμερα υπό μορφή σχεδίου στο Γραφείο Γενικό Λογιστήριο - GAO), για επανεξέταση των δαπανών μη μισθολογικών επιδομάτων σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα.
• Επικύρωση των ε[ιδομάτων μέσω διασταυρωτικών ελέγχων στο πλαίσιο των σχετικών αρχών και μητρώων (π.χ. Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, Μητρώο ΑΜΚΑ), που θα βοηθήσει στον εντοπισμό ακατάλληλων δικαιούχων.
• Έλεγχος των δαπανών για την υγεία και βελτίωση της παροχής και της ποιότητας των ιατρικών υπηρεσιών, με χορήγηση καθολικής πρόσβασης. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά και διεθνή θεσμικά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του ΟΟΣΑ.
Μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης.
Η Ελλάδα δεσμεύεται να συνεχίσει τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος. Οι αρχές θα:
• εξακολουθήσουν να εργάζονται επί διοικητικών μέτρων για την ενοποίηση και τον εξορθολογισμό των συνταξιοδοτικών πολιτικών και την εξάλειψη των κενών και των κινήτρων που οδηγούν σε υπερβολικό ποσοστό πρόωρων συνταξιοδοτήσεων σε ολόκληρη την οικονομία και, πιο συγκεκριμένα, στον τραπεζικό και στον δημόσιο τομέα.
• ενοποιήσουν τα συνταξιοδοτικά ταμεία για την επίτευξη εξοικονόμησης.
• καταργήσουν σταδιακά τα τέλη για λογαριασμό «τρίτων» (nuisance charges)κατά τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο.
• καθιερώσουν στενότερη σύνδεση μεταξύ των συνταξιοδοτικών εισφορών και των εσόδων, τον εξορθολογισμό των παροχών, την ενίσχυση των κινήτρων για δήλωση της αμειβόμενης εργασίας, και την παροχή στοχευμένης βοήθεια στους εργαζόμενους μεταξύ 50 και 65 ετών, καθώς και μέσω ενός συστήματος εγγυημένου βασικού εισοδήματος, έτσι ώστε να εξαλειφθεί η κοινωνική και πολιτική πίεση για πρόωρης συνταξιοδότησης που πάνω-επιβαρύνει τα συνταξιοδοτικά ταμεία.
Δημόσια Διοίκηση & Διαφθορά
Η Ελλάδα θέλει μια σύγχρονη δημόσια διοίκηση.
Η κυβέρνηση θα:
Μετατρέψει τη μάχη κατά της διαφθοράς σε εθνική προτεραιότητα και θα μετατρέψει σε πλήρη σχέδιο δράσης το Εθνικό Σχέδιο Κατά της Διαφθοράς
Στοχοποιήσει το λαθρεμπόριο σε καπνικά και πετρελαϊκά προϊόντα, θα παρακολουθήσει τιμές εισαγόμενων προϊόντων (θα αποτρέψει την απώλεια εσόδων κατά τη διαδικασία εισαγωγής) και θα αντιμετωπίσει το ξέπλυμα χρήματος. Η Κυβέρνηση σκοπεύει άμεσα να θέσει φιλόδοξους στόχους εσόδων από αυτούς τους τομείς υπό τον συντονισμό της νεοσύστατης θέσης του Υπουργού Επικρατείας.
Μειώσει α) τον αριθμό των υπουργείων (από 16 σε 10), β) τον αριθμό 'ειδικών συμβούλων' στην γενική κυβέρνηση, και γ) τον αριθμό τωνπαράπλευρων παροχών των υπουργών, βουλευτών και άλλων αξιωματούχων (π.χ. αυτοκίνητα, αποζημιώσεις από ταξίδια κτλ).
Ενισχύσει τη νομοθεσία σχετικά με την χρηματοδότηση κομμάτων και θα εισάγει ανώτερο όριο δανεισμού από χρηματοπιστωτικά και άλλα ιδρύματα.
Ενεργοποιήσει άμεσα την υπάρχουσα (αλλά μη εφαρμοσμένη) νομοθεσία η οποία αφορά τα έσοδα των ΜΜΕ (έντυπα και ηλεκτρονικά) εξασφαλίζοντας (μέσω κατάλληλων σχεδιαζόμενωνδημοπρατήσεων) ότι πληρώνουν στο κράτος τιμές τις αγοράς για την χρήση συχνοτήτων και θα απαγορεύει τη συνεχή λειτουργία των μονίμων ελλειμματικών μέσων (οι οποίες δεν έχουν διαφανείςμηχανισμούς ανακεφαλαιοποίησης)
Δημιουργήσει ένα διαφανές ηλεκτρονικό 'real time' θεσμικό καθεστώς για προμήθειες / κρατικές συμβάσεις – αποκαθιστώντας το DIAVGEIA(ένα περιθωριοποιημένο ηλεκτρονικό σύστημά παρακολούθησης των δράσεων σχετικά με τις κρατικές προμήθειες)
Μεταρρυθμίσει τις κλίμακες των δημόσιων μισθών με σκοπό την αποσυμπίεση της διανομής μισθών μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας και κατάλληλων πολιτικών στελέχωσης, χωρίς να μειώνονται οι σημερινοί κατώτατοι μισθοί αλλά εξασφαλίζοντας ότι το συνολικό μισθολογικό κόστος στον δημόσιο τομέα δεν θα αυξηθεί.
Εκλογικεύσει μη-μισθολογικές παροχές ώστε να μειώσει το συνολικό κόστος, χωρίς να κινδυνέψει η σωστή λειτουργία του δημόσιου τομέα και σύμφωνα με τις καλές πρακτικές της ΕΕ.
Προωθήσει μέτρα για: τη βελτίωση των μηχανισμών πρόσληψης, την ενθάρρυνση αξιοκρατικών προσλήψεων σε επίπεδό διοίκησης, την αξιολόγηση των υπαλλήλων βάσει πραγματικών κριτηρίων, και την θέσπιση δίκαιων διαδικασιών για τη μεγιστοποίηση της κινητικότητας ανθρώπινων και άλλων πόρων στον δημόσιο τομέα.
ΙΙ. Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα
Σύστημα Δόσεων
- Η Ελλάδα δεσμεύεται να:
Βελτιώσει γρήγορα, σε συμφωνία με τα θεσμικά όργανα, τη νομοθεσία για την αποπληρωμή των φόρων και των ληξιπρόθεσμων εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.
Ρυθμίσει τα συστήματα δόσεων με τρόπο ώστε να γίνεται αποτελεσματικά ο διαχωρισμός μεταξύ α) στρατηγικής χρεοκοπίας / μη πληρωμής και β) πραγματικής αδυναμίας πληρωμής στοχεύοντας την περίπτωση α) άτομα / επιχειρήσεις μέσω των αστικών και ποινικών διαδικασιών (ιδίως μεταξύ των ομάδων υψηλού εισοδήματος), ενώ προσφέροντας στους (β) άτομα / επιχειρήσεις όρους αποπληρωμής οι οποίοι επιτρέπουν ενδεχομένως σε υγιείςεπιχειρήσεις να επιβιώσουν, αποτρέπει τον παρασιτισμό, ακυρώνει τον ηθικό κίνδυνο (moral hazard), και ενισχύει την κοινωνική ευθύνη, καθώς και μια πιο σωστή φορολογική νοοτροπία.
Αποποινικοποιήσει τις μικρο-οφειλές.
Εντατικοποιήσει τις μεθόδους και διαδικασίες επιβολής του νόμου συμπεριλαμβανομένου και το νομικού καθεστώτος για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων φόρων και να εφαρμόσει αποτελεσματικά μηχανισμούς είσπραξης φόρων.
Τραπεζικό σύστημα και κόκκινα δάνεια
Η Ελλάδα δεσμεύεται ότι:
Οι τράπεζες θα λειτουργούν με βάση σωστές εμπορικές/τραπεζικές αρχές.
Θα χρησιμοποιήσει πλήρως το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ότι, σε συνεργασία με το SSM, ΕΚΤ, και Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα εξασφαλίσει ότι παίζει καλά το ρόλο του να εξασφαλίζει την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και του δανεισμού του σε εμπορική βάση, καθώς συμμορφώνεται με τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ.
Θα αντιμετωπίσει τα κόκκινα δάνεια με τρόπο ο οποίος θα λαμβάνει πλήρη υπόψη: την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών (λαμβάνοντας υπόψη τον υιοθετημένο Κώδικα Δεοντολογίας για τις Τράπεζες), τη λειτουργία του συστήματος Δικαιοσύνης, την κατάσταση της αγοράς ακινήτων, θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, καθώς και τις τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στη δημοσιονομική κατάσταση της κυβέρνησης.
Θα συνεργαστεί με τη διαχείριση των τραπεζών και των θεσμικών οργάνων για την αποφυγή, στο επόμενο διάστημα, των πλειστηριασμών των κυρίων κατοικιών κάτω από ένα ορισμένο όριο εισοδήματός καθώς και θα τιμωρεί τους στρατηγικούς παραβάτες με σκοπό: (α) τη διατήρηση της στήριξης της κοινωνίας για το ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, β) την αποτροπή της περαιτέρω πτώσης των τιμών των ακινήτων και περιουσιακών στοιχείων (που θα έχει αρνητική επίπτωση στο χαρτοφυλάκιο των ίδιων των τραπεζών), την ελαχιστοποίηση της δημοσιονομικής επίπτωσης της αύξησης του αριθμού των άστεγων και δ) την προώθηση μιας ισχυρής κουλτούρας πληρωμής.
Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την υποστήριξη των πλέον ευάλωτων νοικοκυριών που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.
Θα ευθυγραμμίσει την νομοθεσία που αφορά την εκτός δικαστηρίου διαιτησία με τα συστήματα δόσεων, μετά την τροποποίησή τους, για τον περιορισμό των κινδύνων για τη δημόσια οικονομικά και την κουλτούρα πληρωμών καθώς θα διευκολύνει την ιδιωτική αναδιάρθρωση του χρέους.
Θα εκσυγχρονίσει τον πτωχευτικό νόμο και θα αντιμετωπίσει τις συσσωρευμένες εκκρεμείς υποθέσεις.
ΙΙΙ Αναπτυξιακές Πολιτικές
Ιδιωτικοποίηση και διαχείριση των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων – Η προσέλκυση επενδύσεων σε τομείς- κλειδιά και η εκμετάλλευση των περιουσιακών στοιχείων του κράτους αποτελεσματικά, οι ελληνικές αρχές θα:
Δεσμευτούν να μην αναστρέψουν ιδιωτικοποιήσεις οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί. Εκεί όπου η διαγωνιστική διαδικασία έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη διαδικασία,
σύμφωνα με το νόμο.
Εξασφαλίσουν την παροχή βασικών δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών από ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις / βιομηχανίες σύμφωνα με τους εθνικούς στόχους και με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Αναθεωρήσουν ιδιωτικοποιήσεις που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, με σκοπό την
βελτίωση των όρων έτσι ώστε να μεγιστοποιηθούν τα μακροπρόθεσμα οφέλη για την πολιτεία, να δημιουργηθούν έσοδα, να αυξηθεί ο ανταγωνισμός σε τοπικές οικονομίες, να προωθηθεί η εθνική οικονομική ανάκαμψη και να τονωθούν οι μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.
Υιοθετήσει πλέον, μια προσέγγιση σύμφωνα με την οποία θα εξεταστεί κάθε νέα περίπτωση χωριστά και επί της ουσίας, με έμφαση στις μακροχρόνιες χρηματοδοτικές μισθώσεις, κοινοπραξίες ...Και συμβόλαια που μεγιστοποιούν όχι μόνο τα έσοδα της κυβέρνησης αλλά και τα μελλοντικά επίπεδα της ιδιωτικής επένδυσης.
Ενοποίηση (HRDAF) με διάφορους φορείς διαχείρισης των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων (διασκορπισμένα στο δημόσιο τομέα) με στόχο την ανάπτυξη των κρατικών περιουσιακών στοιχείων και την ενίσχυση της αξίας τους μέσα από μικροοικονομικές μεταρρυθμίσεις και διακαιώματα ιδιοκτησίας.
Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας- Η Ελλάδα δεσμεύεται:
Να πετύχει τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ σε όλο το φάσμα της νομοθεσίας για την αγορά εργασίας μέσα από μια διαδικασία διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ επωφελείται από την τεχνογνωσία και την συνεισφορά του ΔΟΕ, του ΟΟΣΑ και της διαθέσιμης τεχνικής βοήθειας.
Να επεκτείνει και να αναπτύξει το υφιστάμενο καθεστώς που προβλέπει την προσωρινή απασχόληση ανέργων, σε συμφωνία με τους εταίρους και όταν το επιτρέπει ο δημοσιονομικός χώρος και να βελτιώσει τα προγράμματα για τηνενεργή αγορά εργασίας, με στόχο την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των μακροχρόνια ανέργων.
Σταδιακή εισαγωγή μιας νέας «έξυπνης» προσέγγισης της συλλογικής διαπραγμάτευσης των μισθών που εξισορροπεί τις ανάγκες για ευελιξία με την ίση μεταχείριση. Αυτό περιλαμβάνει τη φιλοδοξία να εξορθολογιστούν και μετην πάροδο του χρόνου να αυξηθούν οι ελάχιστοι μισθοί κατά τρόπο που διαφυλάττει την ανταγωνιστικότητα και τις προοπτικές απασχόλησης. Το πεδίο εφαρμογής και το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών με τον κατώτατο μισθό θα γίνει σε συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους και τους Ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων του ΔΟΕ, και θα λαμβάνει πλήρως υπόψη τις συμβουλές από έναν νέο ανεξάρτητο φορέα σχετικά με το εάν οι αλλαγές σε μισθούς είναι σύμφωνες με την παραγωγικότητα και τηνανταγωνιστικότητα.
Μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων και ένα καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον- ως μέρος της νέας συμφωνίας , η Ελλάδα παραμένει δεσμευμένη για:
Την άρση των εμποδίων στον ανταγωνισμό με βάση τα στοιχεία από τον ΟΟΣΑ.
Την ενίσχυση της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Την εισαγωγή δράσεων για τη μείωση του φόρτου των διοικητικών επιβαρύνσεων της γραφειοκρατίας σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας που απαγορεύει στις μονάδες του δημόσιου τομέα να ζητούν (από πολίτες και επιχειρήσεις) έγγραφα που πιστοποιούν πληροφορίες που το κράτος ήδη έχει (στο πλαίσιο της ίδιας ή κάποιας άλλης μονάδας)
Την καλύτερη διαχείριση της χρήσης γης, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών που σχετίζονται με τον χωροταξικό σχεδιασμό, τη χρήση της γης καιτην οριστικοποίηση ενός κατάλληλου Κτηματολογίου.
Τη συνέχιση των προσπαθειών για την άρση δυσανάλογων και αδικαιολόγητων περιορισμών στα νομοθετικώς κατοχυρωμένα επαγγέλματα ως μέρος της συνολικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση των κατεστημένωνσυμφερόντων.
Την ευθυγράμμιση των ρυθμίσεων στις αγορές του φυσικού αερίου και τηςηλεκτρικής ενέργειας με τις ορθές πρακτικές της Ε.Ε. και τη νομοθεσία.
Μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος – Η ελληνική κυβέρνηση:
Θα βελτιώσει την οργάνωση των δικαστηρίων μέσα από μεγαλύτερη εξειδίκευση και σε αυτό το πλαίσιο θα εκδώσει νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Θα προωθήσει την ψηφιοποίηση των νομικών κωδικών και του ηλεκτρονικού συστήματος υποβολής και διακυβέρνησης του δικαστικού συστήματος.
Στατιστικά Στοιχεία- Η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαιώνει την ετοιμότητά της :
Να τιμά πλήρως τη δέσμευση για αξιοπιστία των στατιστικών, και ιδίως για θεσμική ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ, διασφαλίζοντας ότι η ΕΛΣΤΑΤ έχει τους απαραίτητους πόρους για την υλοποίηση των εργασιών της.
Να εγγυηθεί τη διαφάνεια και την ορθότητα της διαδικασίας του διορισμού του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ το Σεπτέμβριο του 2015, σε συνεργασία με την Eurostat
IV.Ανθρωπιστική κρίση
Η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαιώνει το σχέδιο της:
Να αντιμετωπίσει τις ανάγκες που προκύπτουν από την πρόσφατη αύξησητης απόλυτης φτώχειας (ανεπαρκή πρόσβαση σε τροφή, στέγη, υπηρεσίες υγείας και της βασικές παροχές ενέργειας) μέσω ιδιαίτερα στοχευμένων και μη χρηματικών μέτρων (π.χ. κουπόνια τροφίμων).
Να συνδράμει την αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας / διαφθοράς (π.χ. την έκδοση της Έξυπνης Κάρτας του Πολίτη, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ταυτότητα, στο σύστημα υγείας, καθώς και για να αποκτήσει πρόσβαση στο πρόγραμμα κουπονιών τροφίμων κ.λ.π.)
Να αξιολογήσει το πιλοτικό πρόγραμμα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, με σκοπό την επέκτασή του σε εθνικό επίπεδο.
Να διαβεβαιώσει ότι ο αγώνας κατά της ανθρωπιστικής κρίσης δεν έχει κανένα αρνητικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
xespao
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ, έστειλε θετικά μηνύματα επί του ελληνικού καταλόγου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διαδικασία θα προχωρήσει.
Απο το Βερολίνο ο αντικαγκελάριος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, εξέφρασε "συγκρατημένη αισιοδοξία" ως προς πιθανή επίλυση της "διένεξης" με την Ελλάδα, μετά την αποστολή των ελληνικών προτάσεων.
Την εκτίμηση πως θα βρεθεί μια εποικοδομητική λύση για την Ελλάδα, διατύπωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν.
Η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup αποδεικνύει την επάρκεια των μέτρων τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς
ΝΩΡΙΤΕΡΑ
Τη διεξαγωγή τηλεδιάσκεψης της Ευρωομάδας (Eurogroup) στις 15:00 ώρα Ελλάδας, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωζώνης Γ. Ντάισελμπλουμ στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.
Στο μεταξύ ανακοινώθηκε ολόκληρο το κείμενο που απέστειλε η Αθήνα στο Eurogroup:
«Αγαπητέ πρόεδρε του Eurogroup
Στο Eurogroup της 20 Φεβρουαρίου 2015, η Ελληνική κυβέρνηση κλήθηκε να παρουσιάσει στους θεσμούς, έως τη Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015, μια πρώτη εκτενή λίστα μεταρρυθμιστικών μέτρων που οραματίζεται, για να συγκεκριμενοποιηθούν περαιτέρω και να συμφωνηθούν μέχρι το τέλος Απριλίου 2015.
Εκτός από το να κωδικοποιήσει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα, σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, η Ελληνική κυβέρνηση επίσης δεσμεύτηκε να δουλέψει σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαϊκούς εταίρους και θεσμούς, καθώς και με τον ΔΝΤ, και να αναλάβει δράσεις που να ενδυναμώνουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, να εγγυώνται την οικονομική σταθερότητα και να προωθούν την οικονομική ανάκαμψη.
Η πρώτη εκτενής λίστα των μεταρρυθμιστικών μέτρων ακολουθεί, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Ελληνικής κυβέρνησης. Αποτελεί πρόθεσή μας να τα εφαρμόσουμε ενώ θα αντλούμε τη διαθέσιμη τεχνική βοήθεια και χρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία.
Ειλικρινώς
Γιάνης Βαρουφάκης
Υπουργός Οικονομικών
Ελληνική Δημοκρατία
Δημοσιονομικές διαρθρωτικές πολιτικές
Φορολογικές πολιτικές
Ελλάδα δεσμεύεται σε:
• Μεταρρύθμιση της πολιτικής του ΦΠΑ, της διοίκησης και την εκτέλεσης. Στιβαρές προσπάθειες θα καταβληθούν για τη βελτίωση της συλλογής φόρων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής κάνοντας πλήρη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων και άλλων τεχνολογικων καινοτομιών. Η Πολιτική για τον ΦΠΑ θα πρέπει να εξορθολογιστεί σε ποσοστά που θα πρέπει να συμβαδίζουν με τον τρόπο που μεγιστοποιεί τα πραγματικά έσοδα, χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνική δικαιοσύνη, και με σκοπό τον περιορισμό των απαλλαγών, αλλά και την εξάλειψη παράλογων εκπτώσεων.
• Τροποποίηση της φορολογίας των συλλογικών επενδύσεων και των δαπανών του φόρου εισοδήματος, οι οποίες θα ενσωματωθούν στο κώδικα φορολογίας εισοδήματος.
• Διεύρυνση του ορισμού της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής, με κατάργηση της φορολογικής ασυλίας.
• Εκσυγχρονισμός του κώδικα φορολογίας εισοδήματος, εξάλειψη των απαλλαγών από τον φορολογικό κώδικα και αντικατάστασή τους, όταν είναι απαραίτητο, με μέτρα για την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης.
• Αποφασιστική επιβολή και βελτίωση της νομοθεσίας για τις τιμές μεταβίβασης.(transfer pricing)
• Εργασία προς τη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας φορολογικής συμμόρφωσης για να εξασφαλιστεί ότι όλα τα τμήματα της κοινωνίας, και ειδικά τα πλουσιότερα να συμβάλουν δίκαια στη χρηματοδότηση των δημόσιων πολιτικών. Στο πλαίσιο αυτό, καθορισμός, με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών και των διεθνών εταίρων, μιας βάσης δεδομένων πλούτου, που βοηθά τις φορολογικές αρχές, για να εκτιμήσουμε την ακρίβεια των προηγούμενων φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος.
Διαχείριση των δημόσιων οικονομικών - η Ελλάδα θα εφαρμόσει:
• Υιοθέτηση τροποποιήσεων στον οργανικό δημοσιονομικό νόμο και λήψη μέτρων για τη βελτίωση της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών. Η εκτέλεση του προϋπολογισμού θα βελτιωθεί και θα διευκρινιστεί, όπως και ο έλεγχος και οι ευθύνες αναφοράς. Οι διαδικασίες πληρωμής θα εκσυγχρονιστούν και επιταχυνθούν, ενώ θα παρέχεται υψηλότερος βαθμός οικονομικής και δημοσιονομικής ευελιξίας και λογοδοσίας για ανεξάρτητους ή / και ρυθμιστικούς φορείς.
•Δημιουργία κι εφαρμογή μια στρατηγικής σχετικά με την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των επιστροφών φόρων και των συνταξιοδοτικών αξιώσεων.
• Μετατροπή (του μέχρι σήμερα αδρανούς) Δημοσιονομικού Συμβουλίου σε μια πλήρως λειτουργική οντότητα.
Διαχείριση των εσόδων - Η Ελλάδα θα εκσυγχρονίσει τις φορολογικές και τελωνειακές διοικήσεις επωφελούμενη από τις διαθέσιμη τεχνική βοήθεια. Για το σκοπό αυτό, η Ελλάδα δεσμεύεται στην:
• Ενίσχυση της δημοσιότητας, διαφάνειας και διεθνούς εμβέλειας της διαδικασίας με την οποία θα διορίζεται, θα παρακολουθείται από πλευράς επιδόσεων και θα αντικαθίσταται ο Γενικός Γραμματέας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων,
• Ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (GSPR), εάν είναι απαραίτητο, μέσω νέας νομοθεσίας, από όλα τα είδη των παρεμβολών (πολιτικά ή άλλα), και εγγύηση της πλήρους λογοδοσίας και της διαφάνειας των δραστηριοτήτων της. Για το σκοπό αυτό, η κυβέρνηση και η GSPR θα κάνουν πλήρη χρήση της διαθέσιμης τεχνικής βοήθειας.
• Επαρκή στελέχωση, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, της GSPR και ιδίως τις μονάδες εσόδων υψηλού πλούτου και μεγάλων οφειλετών και διασφάλιση ότι διαθέτει ισχυρές αρμοδιότητες ερευνών / διώξεων, και τους πόρους με βάση τις ικανότητες του ΣΔΟΕ, ώστε να στοχεύσει αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή και φορολογικές οφειλές από υψηλού εισοδήματος κοινωνικές ομάδες. Εξέταση των πλεονεκτημάτων της ενσωμάτωσης του ΣΔΟΕ στη Γραμματεία.
• Αύξηση των επιθεωρήσεων, των ελέγχων βάσει ρίσκου και της ικανοτήτων συλλογής, με παράλληλη επιδίωξη της ενσωμάτωσης των λειτουργιών των εσόδων και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης σε ολόκληρη την γενική κυβέρνηση.
Δημόσιες Δαπάνες - Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται στην:
• Επανεξέταση και έλεγχος δαπανών σε κάθε τομέα κρατικών δαπανών (π.χ. εκπαίδευση, άμυνα, μεταφορές, τοπική αυτοδιοίκηση, κοινωνικές παροχές)
• Εργασία προς τη δραματική βελτίωση της απόδοσης των τμημάτων και των μονάδων της κεντρικής και τοπικής κυβέρνησης με στόχευση των δημοσιονομικών διαδικασιών, της αναδιάρθρωσης της διαχείρισης, και τηςανακατανομής πόρων που έχουν αναπτυχθεί λάθος.
• Προσδιορισμός των μέτρων για την εξοικονόμηση κόστους μέσω της εκ βάθρων αναθεώρησης δαπανών του κάθε υπουργείου και του εξορθολογισμού των μη μισθολογικών και μη συνταξιοδοτικών δαπανών, οι οποίες, προς το παρόν, αντιπροσωπεύουν ένα εκπληκτικό 56% της συνολικής δημόσιας δαπάνης.
• Εφαρμογή της νομοθεσίας (σήμερα υπό μορφή σχεδίου στο Γραφείο Γενικό Λογιστήριο - GAO), για επανεξέταση των δαπανών μη μισθολογικών επιδομάτων σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα.
• Επικύρωση των ε[ιδομάτων μέσω διασταυρωτικών ελέγχων στο πλαίσιο των σχετικών αρχών και μητρώων (π.χ. Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, Μητρώο ΑΜΚΑ), που θα βοηθήσει στον εντοπισμό ακατάλληλων δικαιούχων.
• Έλεγχος των δαπανών για την υγεία και βελτίωση της παροχής και της ποιότητας των ιατρικών υπηρεσιών, με χορήγηση καθολικής πρόσβασης. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά και διεθνή θεσμικά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του ΟΟΣΑ.
Μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης.
Η Ελλάδα δεσμεύεται να συνεχίσει τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος. Οι αρχές θα:
• εξακολουθήσουν να εργάζονται επί διοικητικών μέτρων για την ενοποίηση και τον εξορθολογισμό των συνταξιοδοτικών πολιτικών και την εξάλειψη των κενών και των κινήτρων που οδηγούν σε υπερβολικό ποσοστό πρόωρων συνταξιοδοτήσεων σε ολόκληρη την οικονομία και, πιο συγκεκριμένα, στον τραπεζικό και στον δημόσιο τομέα.
• ενοποιήσουν τα συνταξιοδοτικά ταμεία για την επίτευξη εξοικονόμησης.
• καταργήσουν σταδιακά τα τέλη για λογαριασμό «τρίτων» (nuisance charges)κατά τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο.
• καθιερώσουν στενότερη σύνδεση μεταξύ των συνταξιοδοτικών εισφορών και των εσόδων, τον εξορθολογισμό των παροχών, την ενίσχυση των κινήτρων για δήλωση της αμειβόμενης εργασίας, και την παροχή στοχευμένης βοήθεια στους εργαζόμενους μεταξύ 50 και 65 ετών, καθώς και μέσω ενός συστήματος εγγυημένου βασικού εισοδήματος, έτσι ώστε να εξαλειφθεί η κοινωνική και πολιτική πίεση για πρόωρης συνταξιοδότησης που πάνω-επιβαρύνει τα συνταξιοδοτικά ταμεία.
Δημόσια Διοίκηση & Διαφθορά
Η Ελλάδα θέλει μια σύγχρονη δημόσια διοίκηση.
Η κυβέρνηση θα:
Μετατρέψει τη μάχη κατά της διαφθοράς σε εθνική προτεραιότητα και θα μετατρέψει σε πλήρη σχέδιο δράσης το Εθνικό Σχέδιο Κατά της Διαφθοράς
Στοχοποιήσει το λαθρεμπόριο σε καπνικά και πετρελαϊκά προϊόντα, θα παρακολουθήσει τιμές εισαγόμενων προϊόντων (θα αποτρέψει την απώλεια εσόδων κατά τη διαδικασία εισαγωγής) και θα αντιμετωπίσει το ξέπλυμα χρήματος. Η Κυβέρνηση σκοπεύει άμεσα να θέσει φιλόδοξους στόχους εσόδων από αυτούς τους τομείς υπό τον συντονισμό της νεοσύστατης θέσης του Υπουργού Επικρατείας.
Μειώσει α) τον αριθμό των υπουργείων (από 16 σε 10), β) τον αριθμό 'ειδικών συμβούλων' στην γενική κυβέρνηση, και γ) τον αριθμό τωνπαράπλευρων παροχών των υπουργών, βουλευτών και άλλων αξιωματούχων (π.χ. αυτοκίνητα, αποζημιώσεις από ταξίδια κτλ).
Ενισχύσει τη νομοθεσία σχετικά με την χρηματοδότηση κομμάτων και θα εισάγει ανώτερο όριο δανεισμού από χρηματοπιστωτικά και άλλα ιδρύματα.
Ενεργοποιήσει άμεσα την υπάρχουσα (αλλά μη εφαρμοσμένη) νομοθεσία η οποία αφορά τα έσοδα των ΜΜΕ (έντυπα και ηλεκτρονικά) εξασφαλίζοντας (μέσω κατάλληλων σχεδιαζόμενωνδημοπρατήσεων) ότι πληρώνουν στο κράτος τιμές τις αγοράς για την χρήση συχνοτήτων και θα απαγορεύει τη συνεχή λειτουργία των μονίμων ελλειμματικών μέσων (οι οποίες δεν έχουν διαφανείςμηχανισμούς ανακεφαλαιοποίησης)
Δημιουργήσει ένα διαφανές ηλεκτρονικό 'real time' θεσμικό καθεστώς για προμήθειες / κρατικές συμβάσεις – αποκαθιστώντας το DIAVGEIA(ένα περιθωριοποιημένο ηλεκτρονικό σύστημά παρακολούθησης των δράσεων σχετικά με τις κρατικές προμήθειες)
Μεταρρυθμίσει τις κλίμακες των δημόσιων μισθών με σκοπό την αποσυμπίεση της διανομής μισθών μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας και κατάλληλων πολιτικών στελέχωσης, χωρίς να μειώνονται οι σημερινοί κατώτατοι μισθοί αλλά εξασφαλίζοντας ότι το συνολικό μισθολογικό κόστος στον δημόσιο τομέα δεν θα αυξηθεί.
Εκλογικεύσει μη-μισθολογικές παροχές ώστε να μειώσει το συνολικό κόστος, χωρίς να κινδυνέψει η σωστή λειτουργία του δημόσιου τομέα και σύμφωνα με τις καλές πρακτικές της ΕΕ.
Προωθήσει μέτρα για: τη βελτίωση των μηχανισμών πρόσληψης, την ενθάρρυνση αξιοκρατικών προσλήψεων σε επίπεδό διοίκησης, την αξιολόγηση των υπαλλήλων βάσει πραγματικών κριτηρίων, και την θέσπιση δίκαιων διαδικασιών για τη μεγιστοποίηση της κινητικότητας ανθρώπινων και άλλων πόρων στον δημόσιο τομέα.
ΙΙ. Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα
Σύστημα Δόσεων
- Η Ελλάδα δεσμεύεται να:
Βελτιώσει γρήγορα, σε συμφωνία με τα θεσμικά όργανα, τη νομοθεσία για την αποπληρωμή των φόρων και των ληξιπρόθεσμων εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.
Ρυθμίσει τα συστήματα δόσεων με τρόπο ώστε να γίνεται αποτελεσματικά ο διαχωρισμός μεταξύ α) στρατηγικής χρεοκοπίας / μη πληρωμής και β) πραγματικής αδυναμίας πληρωμής στοχεύοντας την περίπτωση α) άτομα / επιχειρήσεις μέσω των αστικών και ποινικών διαδικασιών (ιδίως μεταξύ των ομάδων υψηλού εισοδήματος), ενώ προσφέροντας στους (β) άτομα / επιχειρήσεις όρους αποπληρωμής οι οποίοι επιτρέπουν ενδεχομένως σε υγιείςεπιχειρήσεις να επιβιώσουν, αποτρέπει τον παρασιτισμό, ακυρώνει τον ηθικό κίνδυνο (moral hazard), και ενισχύει την κοινωνική ευθύνη, καθώς και μια πιο σωστή φορολογική νοοτροπία.
Αποποινικοποιήσει τις μικρο-οφειλές.
Εντατικοποιήσει τις μεθόδους και διαδικασίες επιβολής του νόμου συμπεριλαμβανομένου και το νομικού καθεστώτος για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων φόρων και να εφαρμόσει αποτελεσματικά μηχανισμούς είσπραξης φόρων.
Τραπεζικό σύστημα και κόκκινα δάνεια
Η Ελλάδα δεσμεύεται ότι:
Οι τράπεζες θα λειτουργούν με βάση σωστές εμπορικές/τραπεζικές αρχές.
Θα χρησιμοποιήσει πλήρως το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ότι, σε συνεργασία με το SSM, ΕΚΤ, και Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα εξασφαλίσει ότι παίζει καλά το ρόλο του να εξασφαλίζει την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και του δανεισμού του σε εμπορική βάση, καθώς συμμορφώνεται με τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ.
Θα αντιμετωπίσει τα κόκκινα δάνεια με τρόπο ο οποίος θα λαμβάνει πλήρη υπόψη: την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών (λαμβάνοντας υπόψη τον υιοθετημένο Κώδικα Δεοντολογίας για τις Τράπεζες), τη λειτουργία του συστήματος Δικαιοσύνης, την κατάσταση της αγοράς ακινήτων, θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, καθώς και τις τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στη δημοσιονομική κατάσταση της κυβέρνησης.
Θα συνεργαστεί με τη διαχείριση των τραπεζών και των θεσμικών οργάνων για την αποφυγή, στο επόμενο διάστημα, των πλειστηριασμών των κυρίων κατοικιών κάτω από ένα ορισμένο όριο εισοδήματός καθώς και θα τιμωρεί τους στρατηγικούς παραβάτες με σκοπό: (α) τη διατήρηση της στήριξης της κοινωνίας για το ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, β) την αποτροπή της περαιτέρω πτώσης των τιμών των ακινήτων και περιουσιακών στοιχείων (που θα έχει αρνητική επίπτωση στο χαρτοφυλάκιο των ίδιων των τραπεζών), την ελαχιστοποίηση της δημοσιονομικής επίπτωσης της αύξησης του αριθμού των άστεγων και δ) την προώθηση μιας ισχυρής κουλτούρας πληρωμής.
Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την υποστήριξη των πλέον ευάλωτων νοικοκυριών που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.
Θα ευθυγραμμίσει την νομοθεσία που αφορά την εκτός δικαστηρίου διαιτησία με τα συστήματα δόσεων, μετά την τροποποίησή τους, για τον περιορισμό των κινδύνων για τη δημόσια οικονομικά και την κουλτούρα πληρωμών καθώς θα διευκολύνει την ιδιωτική αναδιάρθρωση του χρέους.
Θα εκσυγχρονίσει τον πτωχευτικό νόμο και θα αντιμετωπίσει τις συσσωρευμένες εκκρεμείς υποθέσεις.
ΙΙΙ Αναπτυξιακές Πολιτικές
Ιδιωτικοποίηση και διαχείριση των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων – Η προσέλκυση επενδύσεων σε τομείς- κλειδιά και η εκμετάλλευση των περιουσιακών στοιχείων του κράτους αποτελεσματικά, οι ελληνικές αρχές θα:
Δεσμευτούν να μην αναστρέψουν ιδιωτικοποιήσεις οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί. Εκεί όπου η διαγωνιστική διαδικασία έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη διαδικασία,
σύμφωνα με το νόμο.
Εξασφαλίσουν την παροχή βασικών δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών από ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις / βιομηχανίες σύμφωνα με τους εθνικούς στόχους και με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Αναθεωρήσουν ιδιωτικοποιήσεις που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, με σκοπό την
βελτίωση των όρων έτσι ώστε να μεγιστοποιηθούν τα μακροπρόθεσμα οφέλη για την πολιτεία, να δημιουργηθούν έσοδα, να αυξηθεί ο ανταγωνισμός σε τοπικές οικονομίες, να προωθηθεί η εθνική οικονομική ανάκαμψη και να τονωθούν οι μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.
Υιοθετήσει πλέον, μια προσέγγιση σύμφωνα με την οποία θα εξεταστεί κάθε νέα περίπτωση χωριστά και επί της ουσίας, με έμφαση στις μακροχρόνιες χρηματοδοτικές μισθώσεις, κοινοπραξίες ...Και συμβόλαια που μεγιστοποιούν όχι μόνο τα έσοδα της κυβέρνησης αλλά και τα μελλοντικά επίπεδα της ιδιωτικής επένδυσης.
Ενοποίηση (HRDAF) με διάφορους φορείς διαχείρισης των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων (διασκορπισμένα στο δημόσιο τομέα) με στόχο την ανάπτυξη των κρατικών περιουσιακών στοιχείων και την ενίσχυση της αξίας τους μέσα από μικροοικονομικές μεταρρυθμίσεις και διακαιώματα ιδιοκτησίας.
Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας- Η Ελλάδα δεσμεύεται:
Να πετύχει τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ σε όλο το φάσμα της νομοθεσίας για την αγορά εργασίας μέσα από μια διαδικασία διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ επωφελείται από την τεχνογνωσία και την συνεισφορά του ΔΟΕ, του ΟΟΣΑ και της διαθέσιμης τεχνικής βοήθειας.
Να επεκτείνει και να αναπτύξει το υφιστάμενο καθεστώς που προβλέπει την προσωρινή απασχόληση ανέργων, σε συμφωνία με τους εταίρους και όταν το επιτρέπει ο δημοσιονομικός χώρος και να βελτιώσει τα προγράμματα για τηνενεργή αγορά εργασίας, με στόχο την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των μακροχρόνια ανέργων.
Σταδιακή εισαγωγή μιας νέας «έξυπνης» προσέγγισης της συλλογικής διαπραγμάτευσης των μισθών που εξισορροπεί τις ανάγκες για ευελιξία με την ίση μεταχείριση. Αυτό περιλαμβάνει τη φιλοδοξία να εξορθολογιστούν και μετην πάροδο του χρόνου να αυξηθούν οι ελάχιστοι μισθοί κατά τρόπο που διαφυλάττει την ανταγωνιστικότητα και τις προοπτικές απασχόλησης. Το πεδίο εφαρμογής και το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών με τον κατώτατο μισθό θα γίνει σε συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους και τους Ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων του ΔΟΕ, και θα λαμβάνει πλήρως υπόψη τις συμβουλές από έναν νέο ανεξάρτητο φορέα σχετικά με το εάν οι αλλαγές σε μισθούς είναι σύμφωνες με την παραγωγικότητα και τηνανταγωνιστικότητα.
Μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων και ένα καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον- ως μέρος της νέας συμφωνίας , η Ελλάδα παραμένει δεσμευμένη για:
Την άρση των εμποδίων στον ανταγωνισμό με βάση τα στοιχεία από τον ΟΟΣΑ.
Την ενίσχυση της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Την εισαγωγή δράσεων για τη μείωση του φόρτου των διοικητικών επιβαρύνσεων της γραφειοκρατίας σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας που απαγορεύει στις μονάδες του δημόσιου τομέα να ζητούν (από πολίτες και επιχειρήσεις) έγγραφα που πιστοποιούν πληροφορίες που το κράτος ήδη έχει (στο πλαίσιο της ίδιας ή κάποιας άλλης μονάδας)
Την καλύτερη διαχείριση της χρήσης γης, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών που σχετίζονται με τον χωροταξικό σχεδιασμό, τη χρήση της γης καιτην οριστικοποίηση ενός κατάλληλου Κτηματολογίου.
Τη συνέχιση των προσπαθειών για την άρση δυσανάλογων και αδικαιολόγητων περιορισμών στα νομοθετικώς κατοχυρωμένα επαγγέλματα ως μέρος της συνολικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση των κατεστημένωνσυμφερόντων.
Την ευθυγράμμιση των ρυθμίσεων στις αγορές του φυσικού αερίου και τηςηλεκτρικής ενέργειας με τις ορθές πρακτικές της Ε.Ε. και τη νομοθεσία.
Μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος – Η ελληνική κυβέρνηση:
Θα βελτιώσει την οργάνωση των δικαστηρίων μέσα από μεγαλύτερη εξειδίκευση και σε αυτό το πλαίσιο θα εκδώσει νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Θα προωθήσει την ψηφιοποίηση των νομικών κωδικών και του ηλεκτρονικού συστήματος υποβολής και διακυβέρνησης του δικαστικού συστήματος.
Στατιστικά Στοιχεία- Η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαιώνει την ετοιμότητά της :
Να τιμά πλήρως τη δέσμευση για αξιοπιστία των στατιστικών, και ιδίως για θεσμική ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ, διασφαλίζοντας ότι η ΕΛΣΤΑΤ έχει τους απαραίτητους πόρους για την υλοποίηση των εργασιών της.
Να εγγυηθεί τη διαφάνεια και την ορθότητα της διαδικασίας του διορισμού του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ το Σεπτέμβριο του 2015, σε συνεργασία με την Eurostat
IV.Ανθρωπιστική κρίση
Η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαιώνει το σχέδιο της:
Να αντιμετωπίσει τις ανάγκες που προκύπτουν από την πρόσφατη αύξησητης απόλυτης φτώχειας (ανεπαρκή πρόσβαση σε τροφή, στέγη, υπηρεσίες υγείας και της βασικές παροχές ενέργειας) μέσω ιδιαίτερα στοχευμένων και μη χρηματικών μέτρων (π.χ. κουπόνια τροφίμων).
Να συνδράμει την αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας / διαφθοράς (π.χ. την έκδοση της Έξυπνης Κάρτας του Πολίτη, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ταυτότητα, στο σύστημα υγείας, καθώς και για να αποκτήσει πρόσβαση στο πρόγραμμα κουπονιών τροφίμων κ.λ.π.)
Να αξιολογήσει το πιλοτικό πρόγραμμα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, με σκοπό την επέκτασή του σε εθνικό επίπεδο.
Να διαβεβαιώσει ότι ο αγώνας κατά της ανθρωπιστικής κρίσης δεν έχει κανένα αρνητικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Δολοφονία Κουμανταρέα: Έπεσαν σε αντιφάσεις οι δυο Ρουμάνοι
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Γιάννενα: Δεν ανήκουν στον 20χρονο Βαγγέλη τα ευρήματα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ