2015-03-01 18:06:06
Φωτογραφία για Τι είπαν Τσίπρας και Μέρκελ - Το τηλεφώνημα που οδήγησε στη συμφωνία
Σε συμφωνία τριών αξόνων, που γίνεται ακόμη προσπάθεια να αποτυπωθούν σε γραπτή συμφωνία, είχαν καταλήξει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, κατά την... τηλεφωνική τους επικοινωνία την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου που οδήγησε στην αποδοχή της ελληνικής επιστολής στο Eurogroup και δρομολόγησε τις μετέπειτα εξελίξεις.

Την πρωτοβουλία για την επικοινωνία είχε ο Ελληνας πρωθυπουργός εν μέσω μάλιστα σφοδρών ελληνογερμανικών αντιπαραθέσεων με κορυφαία τη δήλωση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που είχε χαρακτηρίσει «Δούρειο Ιππο» το ελληνικό κείμενο.

Τις ημέρες εκείνες η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών είχε χαρακτηριστεί κομβικής σημασίας για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και μάλιστα στο Μέγαρο Μαξίμου επικράτησε ικανοποίηση για τα όσα συμφωνήθηκαν. Η συνέχεια όμως δεν ήταν ικανοποιητική και ήδη κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για «υπονόμευση» της συμφωνίας Τσίπρα – Μέρκελ από τον κ. Σόιμπλε και δυνάμεις του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.


Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία για απευθείας συνεννόηση με την κ. Μέρκελ ήθελε να κατανοήσει τη συνολική πολιτική της Γερμανίας καθώς στις αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του Eurogroup, ήταν πλέον φανερό ότι η Γερμανία αποφάσιζε αν θα υπάρξει ή όχι συμφωνία και ότι το πρόβλημα ήταν πολιτικό και όχι στενά οικονομικό. Στο Μέγαρο Μαξίμου υποστήριξαν και συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι ουσιαστικά επιδιωκόταν η πτώση της κυβέρνησης και όχι η επίτευξη συμφωνίας, θέμα που εθίγη και στις συσκέψεις εκείνων των ημερών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Τσίπρας ήθελε να μάθει από πρώτο χέρι, αν η Γερμανία ήθελε όντως να υπάρξει συμφωνία για να πάρει την καταφατική απάντηση της κ. Μέρκελ. Επειτα από μακρά συζήτηση, υπήρξε ένα πλαίσιο συμφωνίας, που σύμφωνα με τις ίδιες καλά πληροφορημένες πηγές περιελάμβανε τρεις άξονες: ο πρώτος άξονας αφορούσε την εφαρμογή πτυχών του μνημονίου προκειμένου η Ελλάδα να έχει δημοσιονομική ισορροπία.

Βασική πτυχή αυτού του άξονα ήταν επίσης η απαίτηση της Γερμανίας να μην πειραχθούν ιδιωτικοποιήσεις που ενδιαφέρουν τη Γερμανία όπως αυτή των αεροδρομίων ή του τομέα της ενέργειας κ.ά. και ότι το θέμα αυτό θα συμπεριληφθεί με σαφήνεια στη συμφωνία. Με βάση τις εξελίξεις και τις πολλές δηλώσεις Ελλήνων και ξένων αξιωματούχων γύρω από το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, αποδεικνύεται ότι ήδη ώς ένα βαθμό, η πτυχή αυτής της συμφωνίας επιβεβαιώνεται.

Ο δεύτερος άξονας περιελάμβανε το αίτημα του κ. Τσίπρα αλλά και της κυβέρνησης συνολικά να υπάρξει ειδική πρόνοια για την αντιμετώπιση προβλημάτων ανθρωπιστικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τις εξαγγελίες που έκανε στη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο. Στο θέμα αυτό η κ. Μέρκελ εξέφρασε τον σκεπτικισμό της όχι μόνο γιατί το πρόγραμμα αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί με οικονομικά κριτήρια, αλλά επειδή και θέσεις όπως ο κατώτατος μισθός δημιουργούν νέα δεδομένα και η Ελλάδα υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να κάνει τέτοιο άλμα. Ηταν όμως θετική η κ. Μέρκελ στην αντιμετώπιση ανθρωπιστικών προβλημάτων.

Ο τρίτος άξονας είναι ο λεγόμενος «ουδέτερος άξονας» γιατί δεν επιβαρύνει την οικονομία και απαιτεί κυρίως πολιτική βούληση και αφορά την αντιμετώπιση της διαφθοράς, της διαπλοκής, της φοροαποφυγής. Οι ίδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι αυτό ήταν το θέμα που συζήτησαν περισσότερο οι δύο ηγέτες . Η κ. Μέρκελ όχι μόνο συμφώνησε αλλά διαβεβαίωσε τον Ελληνα πρωθυπουργό ότι θα τον στηρίξει σε αυτή την προσπάθεια, παραδεχόμενη μάλιστα ότι η τρόικα και το Βερολίνο δεν πίεσαν προς αυτή την κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια. Κυβερνητικές πηγές εκφράζουν επιφυλάξεις για τη στήριξη που μπορεί ή θέλει να προσφέρει το Βερολίνο στο θέμα αυτό, υποστηρίζοντας ότι αν ήταν προτεραιότητα της Γερμανίας η σύλληψη της φοροδιαφυγής και η αντιμετώπιση της διαφθοράς θα μπορούσαν να επιβάλουν αυτή την πολιτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Λίγες ημέρες μετά τη συνομιλία Τσίπρα–Μέρκελ, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, εκτιμούν ότι τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ακριβώς έτσι, καθώς στο πλαίσιο του Eurogroup, η Γερμανία τήρησε πολύ πιο σκληρή στάση. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο πρώτος άξονας που ήταν ουσιαστικά μια καθαρή μνημονιακή δέσμευση διευρύνθηκε τόσο πολύ που σχεδόν καθιστά αδύνατη την εφαρμογή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν και δεν αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη συνομιλία με την κ. Μέρκελ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στο παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων κατά την ομιλία του στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου. Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι και ο ίδιος και το οικονομικό επιτελείο συνάντησαν μια πολύ εχθρική ατμόσφαιρα και ότι ιδιαίτερα το πρώτο διάστημα κανείς δεν έδειχνε ενδιαφέρον για την επίτευξη συμφωνίας. Τέλος, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, από ελληνικής πλευράς επιχειρείται ήδη μια επανεκτίμηση της διαπραγματευτικής τακτικής υπό τον κ. Δραγασάκη, με βάση τις εμπειρίες από την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ