2015-03-05 13:03:03
Φωτογραφία για Τροφές που προκαλούν αλλεργίες στα παιδιά...
Με τους αριθμούς να το αποδεικνύουν, οι δυσανεξίες και οι τροφικές αλλεργίες αυξάνονται ραγδαία, ακόμη και στην περίπτωση των βρεφών Αν οι αιτίες τους είναι περίπλοκες και πολλαπλές, το φαινόμενο, αντίθετα, είναι απόλυτα προσδιορισμένο:

Η επαφή του οργανισμού με κάποια ουσία που δεν «αναγνωρίζει» καθόλου ή δεν αναγνωρίζει πια, θέτει σε λειτουργία το σύστημα άμυνας προκειμένου να εξουδετερώσει τον εισβολέα. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολλαπλά, η λύση όμως μία: Ο αποκλεισμός. Με άλλα λόγια, η αυστηρή απομάκρυνση του συγκεκριμένου συστατικού από το πιάτο του μωρού σου. Και άλλο γεγονός επιστημονικά αποδεδειγμένο, αλλά και πολύ καθησυχαστικό: Περνώντας στην εισαγωγή στερεών τροφών σταδιακά και μεθοδικά, μειώνεις τους κινδύνους για το παιδί σου. Δεν είναι καλό να το ξέρεις;

Απαντήσεις στις κύριες ερωτήσεις που μπορεί να έχεις επάνω στο θέμα.

Ο θηλασμός συμβάλλει στην αποφυγή τροφικών αλλεργιών;


Σε γενικές γραμμές, ο μητρικός θηλασμός συμβάλλει στην αποφυγή των κινδύνων τροφικής αλλεργίας. Σε οικογένειες που «κινδυνεύουν», λόγω ιστορικού αλλεργιών (μπαμπάς, μαμά), και ιδίως αλλεργιών σε πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος, ο μητρικός θηλασμός συνιστάται σε μεγαλύτερο βαθμό, ενώ και η διατροφή της μαμάς ενδέχεται να χρειαστεί να υποστεί περιορισμούς ως προς τα γαλακτοκομικά προϊόντα ή άλλες τροφές που προκαλούν αλλεργία, βάσει των οδηγιών του γιατρού. Το ιδανικό: Να ταΐζεις το μωρό από το στήθος σου κατά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του. Όσον αφορά, μάλιστα, και το ανοσοποιητικό του σύστημα, με τον θηλασμό το μωρό αποκτά περισσότερες αντιστάσεις. Και το εντερικό του σύστημα καθίσταται πιο αποτελεσματικό. Απαραίτητο είναι κατόπιν να ξεκινήσεις την εισαγωγή στερεών τροφών στη διατροφή του μωρού.

Ποια είναι τα συμπτώματα αυτών των αλλεργιών;

Ανάλογα με την τροφή που την προκάλεσε, τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξεις είναι εμετοί, διάρροιες, κοιλιακοί πόνοι, κάποια κρίση κνίδωσης, κάποιο μικρό οίδημα στα χείλια και τη γλώσσα (ή οίδημα Quincke σε σοβαρές περιπτώσεις), έκζεμα, άσθμα, επαναλαμβανόμενες ωτορινολαρυγγικές μολύνσεις. Χωρίς να ξεχνάς και ενδεχόμενη κάμψη στην καμπύλη ανάπτυξης του μωρού, στην οποία πρέπει επίσης να δώσεις βάση, σύμφωνα με το ιστορικό του που αναγράφεται στο βιβλιάριο υγείας του.

Ποια είναι τα κύρια αλλεργιογόνα;

Από την εισαγωγή στερεών τροφών μέχρι την ηλικία των 3 ετών. Τα 4 κύρια αλλεργιογόνα είναι: το αυγό, η γλουτένη, το αραχιδέλαιο και η πρωτεΐνη του γάλακτος. Τα συμπτώματα είναι τα ίδια, εξίσου ίδια είναι και η λύση: Ο αποκλεισμός.

Το αυγό

Το ασπράδι του αυγού είναι αυτό που συνήθως ευθύνεται για τις αλλεργίες. Αντενδείκνυται η εισαγωγή του στη διατροφή του μωρού πριν από την ηλικία του 1 έτους. Όσον αφορά τον κρόκο, μπορεί να συμπεριληφθεί στη διατροφή από την ηλικία των 6 μηνών. Αν διαγνωστεί αλλεργία στο αυγό, έχε υπόψη σου ότι η βιομηχανική παρασκευή πολλών διατροφικών προϊόντων γίνεται με βάση τα αυγά. Ανέτρεξε στις ετικέτες και στα συστατικά των συνταγών. Με λίγα λόγια, πρόσεχε!

Η γλουτένη

Είναι μια πρωτεΐνη που υπάρχει στα δημητριακά, όπως η σίκαλη, η βρώμη, το σιτάρι (και οι μικροί του φίλοι σίτος, σίτος σπέλτα και καμούτ) και το κριθάρι. Αν διαγνωστεί αλλεργία στη γλουτένη, θα πρέπει να αποφύγεις αυστηρά οποιοδήποτε προϊόν προέρχεται από δημητριακά. Ευτυχώς, η ισχύουσα νομοθετική ρύθμιση ορίζει ότι θα πρέπει να σημειώνεται η παρουσία της γλουτένης σε όλα τα προϊόντα που την περιέχουν. Τα προϊόντα για βρέφη (πριν από την ηλικία των 4-6- μηνών), αντίθετα, δεν περιέχουν γλουτένη και μπορείς να την εισαγάγεις σταδιακά στη διατροφή του μωρού σου από την ηλικία των 6 μηνών και μετά.

Το αραχιδέλαιο

Ναι, ναι, για το φιστίκι πρόκειται! Όπως και το αυγό και η γλουτένη, το αραχιδέλαιο περιέχεται σε πολλά βιομηχανικά παρασκευάσματα τα οποία δεν απευθύνονται σε παιδιά. Είναι στο χέρι σου να ελέγχεις τις ετικέτες των προϊόντων ώστε να διαπιστώνεις ακόμη και την ελάχιστη παρουσία του σε ορισμένα από αυτά!

Οι πρωτεΐνες του γάλακτος

Η αλλεργία στις πρωτεΐνες της αγελάδας είναι συνηθισμένη μορφή αλλεργίας, ειδικά στα βρέφη. Η πλήρης αποκλεισμός του αγελαδινού γάλακτος μπορεί μερικές φορές να συμπληρωθεί, κατόπιν σύστασης του γιατρού, με κάποιο συμπλήρωμα ασβεστίου.

Οι υπόλοιπες κατηγορίες πιθανών αλλεργιογόνων συστατικών είναι:

• Οι ξηροί καρποί (φιστίκια, φουντούκια, φιστίκια Αιγίνης, αμύγδαλα, καρύδια),

• Τα εξωτικά φρούτα (ακτινίδιο, λίτσι, μάνγκο),

• Οι σπόροι (παπαρουνόσπορος, σουσάμι),

• Οι τροποποιημένες πρωτεΐνες (άγρια σόγια, σουρίμι από ψάρι)

• Τα διάφορα πρωτεϊνικά πρόσθετα των τροφών (α-αμυλάση, κρεμέζι, καζεϊνικά, φυτικές γόμες),

• Τα όσπρια (κουκιά, φασόλια, αρακάς, ρεβίθια, σόγια),

• Τα σκιαδοφόρα (γλυκάνισος, αγγελική, καρότο, σκαντζίκι, κόλιανδρο, κύμινο, μάραθος, μαϊντανός),

• Τα ροδώδη (φράουλα, σμέουρο, μήλο, αχλάδι),

• Η ομάδα «γαλακτοφόρων φυτών» (μπανάνα, αβοκάντο, κάστανο).

Αν κατάλαβα καλά, η σωστή εισαγωγή στερεών τροφών ελαχιστοποιεί τους κινδύνους εμφάνισης τροφικών αλλεργιών. Πιο συγκεκριμένα, πώς γίνεται;

Εισαγάγοντας σταδιακά στη διατροφή του μωρού τις τροφές και σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του παιδιάτρου σου. Η εισαγωγή στερεών τροφών ξεκινάει σε ηλικία μεταξύ 4 και 6 μηνών, προσέχοντας να εισάγεται μόνο ένα καινούργιο συστατικό τη φορά. Όσον αφορά τις αλλεργίες, ορισμένοι παιδίατροι μπορεί να συνιστούν την εισαγωγή μίας μόνο νέας τροφής την εβδομάδα.

Θυμήσου:

• Απόφυγε τα δημητριακά με γλουτένη πριν από την ηλικία των 6 μηνών. Παρόλα αυτά, μπορούμε να αρχίσουμε να εισάγουμε δημητριακά χωρίς γλουτένη στη διατροφή των μωρών από την ηλικία των 4-6 μηνών.

• Έως την ηλικία των 12 μηνών, άφησε στην άκρη τις πιο αλλεργιογόνες τροφές (ιδίως το αραχιδέλαιο, το ασπράδι του αυγού, τα φουντούκια, τα αμύγδαλα, τον αρακά, ορισμένα εξωτικά φρούτα, τα θαλασσινά, τη μουστάρδα, τα μπαχαρικά). Τα φρούτα και τα λαχανικά θα πρέπει να είναι πάντα καλά βρασμένα (πριν τα κάνεις πουρέ ή κομπόστα), καθώς το βράσιμο μειώνει την αλλεργιογόνο δράση τους.

Ποιος μπορεί να διαγνώσει αλλεργία;

Σε πρώτη φάση, ο παιδίατρός σου μπορεί να συστήσει κάποια ειδική αιματολογική εξέταση. Συνιστάται, κατόπιν, η επίσκεψη σε αλλεργιολόγο. Υπάρχουν και ορισμένοι, πολύ λίγοι βέβαια, παιδοαλλεργιολόγοι, οι οποίοι είναι εξειδικευμένοι στις παιδικές αλλεργίες.

Πώς θα περάσουν οι αλλεργίες;

Δεν υπάρχει φαρμακευτική θεραπεία για τις τροφικές αλλεργίες. Το πρωτόκολλο υπαγορεύει την εκ νέου σταδιακή εισαγωγή της αλλεργιογόνου ουσίας. Και, τέλος, τη σταδιακή απευαισθητοποίηση, υπό ιατρική επίβλεψη.

Οι αλλεργίες στην Ελλάδα. Τροφική αλλεργία μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Παρ’ όλα αυτά, τα βρέφη και παιδιά είναι πιο ευάλωτα από τους ενήλικους. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα στις ιστοσελίδες των ελληνικών εταιρειών αλλεργιολογίας. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μάθετε από την Ελληνική Εταιρεία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας και το Ελληνικό Κολλέγιο Αλλεργιολογίας. www.nestlebaby.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ