2015-03-13 11:04:46
Φωτογραφία για Η Ελλάδα σε κρίσιμο σταυροδρόμι - Oι 4 επίπονες επιλογές...
Οι επιλογές της Ελλάδας είναι πλέον καθαρές. Τη στιγμή που οι περισσότεροι δεν μπορούν να τις διακρίνουν μέσα στο τούνελ των... διαπραγματεύσεων, ο πρώην τραπεζίτης και νυν συγγραφέας Satyajit Das γράφει στη βρετανική εφημερίδα Independent για το τι έχει να συναντήσει μπροστά της η Ελλάδα και ποιες πιθανότητες επιτυχίας υπάρχουν στον ορίζοντα.

Η πρώτη επιλογή είναι η ΕΕ να κάνει υπαναχωρήσεις στο θέμα της ωρίμανσης των δανείων (ειδικά στα βραχυπρόθεσμα) επεκτείνοντας τοn χρόνο αποπληρωμής τους. 

Το χρέος αντικαθίσταται με ομόλογα που καθορίζονται από τους ρυθμούς ανάπτυξης, η ΕΚΤ συνεχίζει να υποστηρίζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών και η μισητή Τρόικα αποχωρεί και μετονομάζεται.

Σε αυτή την εκδοχή και οι δύο πλευρές αφαιρούν από την κουβέντα το πολιτικά δύσκολο θέμα του κουρέματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζει ότι εκπλήρωσε την εντολή που έλαβε και επιχαίρει για την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας και υπερηφάνειας. Στην πραγματικότητα, όμως, ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει ουσιαστικά.


Στη δεύτερη επιλογή, η Ελλάδα χρεοκοπεί και παραμένει στο ευρώ. Αν και είναι αδιαφανές π;vς ένα κράτος που χρεοκοπεί μπορεί να παραμείνει στον μηχανισμό του ευρώ. Οι ελληνικές τράπεζες καταρρέουν αν η ΕΚΤ σταματήσει την ανατροφοδότηση με χρήματα. Οι καταθέσεις κάνουν φτερά και αναγκαστικά επιβάλλεται έλεγχος κεφαλαίων. Η μετακύλιση στη δραχμή ή σε κάποιο παράλληλο νόμισμα είναι αναγκαστική, η ανταγωνιστική θέση της Ελλάδας παραμένει αμετάβλητη καθώς παραμένει στο ευρώ, ενώ οι δανειστές σκύβουν πάνω από τα χαμένα χρήματα των δανείων που έδωσαν.

Στην τρίτη επιλογή, η Ελλάδα χρεοκοπεί και αποχωρεί από το ευρώ. Αναγκαστικά πηγαίνει στη δραχμή και προκαλείται ένα βραχυχρόνιο χάος. Η δραστηριότητα στην Ελλάδα καταρρέει. Το ευρώ δέχεται τριγμούς, ενώ οι δανειστές βρίσκονται ξανά στη θέση της β' επιλογής. Φυσικά, σε βάθος χρόνου η υποτιμημένη δραχμή δίνει στην Ελλάδα τη χαμένη ανταγωνιστικότητά της – ειδικά σε τομείς όπως ο τουρισμός. Με σωστούς χειρισμούς θα αναστραφεί η φυγή κεφαλαίων, όσο θα μειώνεται η απώλεια της αγοραστικής δύναμης. Το υποτιμημένο νόμισμα μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις και με τον καιρό η Ελλάδα ανακτά την πρόσβαση στις αγορές, όπως έκανε η Ρωσία το 1998. Το κόστος, βέβαια, είναι το βιοτικό επίπεδο. Αρχικά θα υπάρξει εξαθλίωση, αλλά ενδέχεται να επακολουθήσει ισχυρή ανάκαμψη.

Στην τέταρτη επιλογή, η Ελλάδα υποκύπτει στις πιέσεις των δανειστών και συνεχίζει τη λιτότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ αρχικά θα προσπαθήσει να διαχειριστεί τις αντιδράσεις, αλλά πολύ σύντομα η κυβερνητική συμμαχία δεν θα καταφέρει να κρατηθεί στις γραμμές της. Σε αυτή την περίπτωση, είτε επιστρέφει ο ΣΥΡΙΖΑ με εντολή τη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ, είτε έρχεται στα πράγματα το φασιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής. Η πιθανότητα επιβολής ακόμη και στρατιωτικού νόμου δεν μπορεί να αποκλειστεί. Φυσικά, τα οικονομικά προβλήματα μένουν. Τα προβλήματα, όμως, θα υπάρχουν και στην Ευρώπη. Ένα Grexit θα προκαλέσει αναταραχές. Το κόστος δανεισμού θα ανέβει, θα υπάρξει φυγή κεφαλαίων, το ευρώ θα είναι ασταθές και αν ισχύσει αυτό που λέγεται πως θα εξελιχθεί σε γερμανικό μάρκο, τότε η Γερμανία θα χάσει μεγάλο μέρος της ανταγωνιστικότητάς της. Στο μεταξύ, κόμματα με λαϊκιστικό πρόθεμα θα αναδειχθούν ακόμη περισσότερο σε όλη την Ευρώπη. Αν φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, θα αρχίσει μια ολόκληρη κερδοσκοπία γύρω από το ποιος θα την ακολουθήσει. Μα, ακόμη και αν παραχωρηθούν κάποια πράγματα στην Ελλάδα, αμέσως τα ίδια θα ζητήσουν και χώρες με τα δικά της αντίστοιχα προβλήματα. Άρα και πάλι υπάρχουν τριγμοί στην Ευρωζώνη. Κατόπιν όλων αυτών, στην πραγματικότητα δεν έχουν μείνει και πολλές επιλογές στην Ελλάδα...
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ