2015-03-20 20:48:58
Φωτογραφία για Κριμαία: Οι Ελληνες σηκώνουν ψηλά τη σημαία
Για άλλη μια φορά οι Έλληνες που πέρασαν από μαρτυρικά καθεστώτα βγήκαν αλώβητοι και περήφανοι για την καταγωγή τους Οι Έλληνες της Κριμαίας που έζησαν το καθεστώς της Ουκρανίας χωρίς να μπορούν να σηκώσουν κεφάλι σήμερα παίρνουν ανάσα και ξεπηδούν από το γκρίζο της ζωής τους σε μια ρωσική πλέον Κριμαία.

Η αποστολή στην Κριμαία της Μαρίας Γιαχνάκη και του newsbomb.gr φέρνει στην δημοσιότητα τις μαρτυρίες των Ελλήνων που παλεύουν για την κουλτούρα και τον πολιτισμό της χώρας μας στην Κριμαία αλλά και για τις σχέσεις Ελλάδας Ρωσίας που εκπρωσοπούνται επάξια από την Ελληνίδα βουλευτή όλγα Κοβιτίδου.

Δείτε και διαβάστε όλη την αποστολή στην Κριμαία.

Η ελληνική κοινότητα αγωνιά για την Ελλάδα της κρίσης

Ένας χρόνος πέρασε από την ημέρα που η Κριμαία με δημοψήφισμα, στις 16 Μαρτίου του 2014, αποφάσισε την ανεξαρτητοποίησή της και την προσάρτησή της στην Ρωσία.


Στις 18 Μαρτίου, 2 μέρες μετά το δημοψήφισμα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δέχτηκε επίσημα την Κριμαία στο κράτος της Ρωσίας. Η μέρα αυτή καθορίστηκε ως επίσημη αργία και εθνική εορτή για την Ρωσία.

Η Μαρία Γιαχνάκη βρέθηκε στην Κριμαϊκή Χερσόνησο και συναντήθηκε με Έλληνες της Κριμαίας, καταγράφοντας για το Newsbomb τις αντιδράσεις των Ελλήνων στην πρώτη επέτειο από την προσάρτηση της χερσονήσου στη ρωσική Ομοσπονδία.

Επισκέφθηκε την ελληνική κοινότητα, μίλησε με τους Έλληνες πολίτες, συναντήθηκε με την Ελληνίδα βουλευτή στο Ρωσικό κοινοβούλιο και κατέγραψε την ελπίδα και την αισιοδοξία των νεαρών Ελλήνων για την καθημερινότητά τους.

Ταξίδεψε στις περιοχές της Κριμαίας όπου ζουν Έλληνες από την ανατολική Θράκη και αφουγκράστηκε την αγωνία τους για την Ελλάδα, καταγράφοντας ακόμη και τα έντονα στοιχεία του πολιτισμού και της παράδοσης που τα φυλάσσουν σαν κόρη οφθαλμού.

Τα θρακιώτικα τραγούδια και η ελληνική φιλοξενία δίνουν χρώμα στην γκρίζα Κριμαία.

Η επέτειος γιορτάστηκε από τους κατοίκους σαν ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα για την Κριμαία, αφού με αυτόν τον τρόπο επέστρεφαν στην «αγκαλιά» της μητέρας Ρωσίας.

Την επιτυχία αυτή, όμως, του δημοψηφίσματος γιόρτασαν και οι Έλληνες, η κοινότητα των οποίων αριθμεί περί τα 5.000 άτομα, με εκπρόσωπο στο κοινοβούλιο και με σημαντική παρουσία στην Κριμαϊκή Χερσόνησο, στον πολιτισμό, την εκπαίδευση και την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Οι Έλληνες της Κριμαίας θεωρούνται ένα από τα βασικά κομμάτια της τοπικής κοινωνίας που αμέσως μετά την ανεξαρτητοποίησή της, έγιναν ένα με τους Έλληνες της Ρωσίας, ενισχύοντας έτσι την ελληνική παρουσία στην περιοχή.

Δείτε το ρεπορτάζ στην Κριμαία με τους Έλληνες της περιοχής να μιλούν για την ιστορική αλλαγή και για την καθημερινότητά τους αλλά να εκφράζουν και την ανησυχία τους για την κατάσταση στην μητέρα πατρίδα.

Η ελληνική παρουσία στην Κριμαία

Βάσει της τελευταίας σοβιετικής απογραφής στην περιοχή της Αζοφικής θάλασσας στην Κριμαία, στην Οδησσό ζούσαν 104.091 Έλληνες.

Τότε οι ίδιοι υποστήριζαν πως ο αριθμός τους είναι διπλάσιος αφού δεκάδες χιλιάδες Έλληνες αναγκάστηκαν στην περίοδο των σταλινικών διωγμών να δηλώσουν Ουκρανοί ή Ρώσοι.

Η σύγχρονη όμως ελληνική παρουσία στην Ουκρανία ξεκινά με την εγκατάσταση των Ελλήνων στην Μαριούπολη το 1775 μ.Χ, όταν η Αικατερίνη η Μεγάλη παραχώρησε την περιοχή αυτή στους 30.000 Έλληνες οι οποίοι έφυγαν από την ταταροκρατούμενη Κριμαία.

Ο ελληνικός πληθυσμός διαμορφώθηκε οριστικά με την εγκατάσταση χιλιάδων Ποντίων κατά τα έτη 1828-1856.

Από τότε οι Έλληνες πέρασαν διάφορες περιόδους ανακατατάξεων, διωγμών, εξοριών αλλά συνέχισαν να γράφουν ιστορία στην περιοχή είτε με την ίδρυση ελληνικών χωριών, είτε με τις ελληνικές εκδόσεις είτε με την λειτουργία της ελληνικής δικαιοσύνης, είτε με την ελληνική Λεγεώνα – η οποία κατά τον Κριμαϊκό πόλεμο ενώθηκε με τα ελληνικά τάγματα της Κριμαίας, γράφοντας σελίδες δόξας στα πεδία των μαχών.

Αργότερα βρέθηκαν στο μέσο των συγκρούσεων κατά την περίοδο 1917-1921. Στο Μεσοπόλεμο αναπτύχθηκε ο ελληνικός πολιτισμός αλλά η ελληνική διανόηση έπεσε θύμα των σταλινικών εκκαθαρίσεων του 1937.

Το 1990, έπειτα από εξορίες και διωγμούς, στην Κριμαία επιστρέφουν εκατοντάδες οικογένειες από την εξορία της Κεντρικής Ασίας.

Οι επιρροές που δέχτηκαν οι Ουκρανοί από τους Έλληνες ήταν, παρόλα αυτά, έντονες. Η κόρη του διάσημου συγγραφέα Aimme Dostoevsky είχε γράψει σχετικά «Όλα στην Ουκρανία είναι ποίηση» .

Οι στολές των χωρικών , τα τραγούδια τους, οι χοροί τους, κυρίως το θέατρο. Ανέκαθεν η Ουκρανία είχε στενές σχέσεις με τις ελληνικές αποικίες στις όχθες της Μαύρης Θάλασσας.

Το ελληνικό αίμα ρέει στις φλέβες των Ουκρανών. Φαίνεται στα όμορφα πρόσωπα στις χαριτωμένες κινήσεις τους . Δεν αποκλείεται το ουκρανικό θέατρο να είναι μια σύγχρονη αντανάκλαση εκείνου του αρχαίου ελληνικού θεάτρου που τόσο αγαπήθηκε από τους ελληνικούς λαούς.

Κοβιτίδου: Η λύση της Ελλάδας είναι η Ρωσία

Η Ελληνίδα, Όλγα Κοβιτίδου, που εκπροσωπεί στο ρωσικό κοινοβούλιο τις ελληνορωσικές σχέσεις, μιλά στο Newsbomb.gr για την πραγματική εικόνα των γεγονότων.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κριμαίας και σημερινή βουλευτής στη ρωσική βουλή είναι Ελληνίδα και ονομάζεται Όλγα Κοβιτίδου.

Ελληνίδα που το λέει η ψυχή της και που στα γεγονότα με την Κριμαία την εποχή της προσάρτησής της στη Ρωσία, έβαλε το στήθος της μπροστά για να προστατεύσει τους Έλληνες της περιοχής, αλλά και την ιστορική σχέση της Ελλάδας με τη Ρωσία.

Σήμερα, οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ρωσικό κράτος έχουν επηρεάσει τις μετακινήσεις της αφού δεν μπορεί να έχει διπλωματική ασφάλεια, όμως δεν σταματά να παλεύει για τα συμφέροντα και τις καλές σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας. Την περίοδο των αναταραχών στην Κριμαία (Μάρτιο 2014), απειλήθηκε πολλές φορές από τους ακροδεξιούς της Ουκρανίας, οι οποίοι την πίεζαν να επηρεάσει τους Έλληνες της Κριμαίας να μην ψηφήσουν στο δημοψήφισμα υπέρ της Ρωσίας.

Η Ελληνίδα βουλευτής μίλησε στο Newsbomb.gr και τη Μαρία Γιαχνάκη για τους δεσμούς Ρωσίας – Ελλάδας, αλλά και για το τι επιφυλάσσει σχετικά το μέλλον.

Οι Έλληνες της Κριμαίας νιώθουν ασφάλεια που τους εκπροσωπεί μια τέτοια φυσιογνωμία. Η ίδια φροντίζει να ενώσει τώρα τον ελληνισμό της Κριμαίας με αυτόν της Ρωσίας, αφού οι δρόμοι άνοιξαν από την ημέρα της επιστροφής της Κριμαίας στη «μαμά» πατρίδα.

Ήδη σε συνεργασία με τον Έλληνα Πόντιο επιχειρηματία, Ιβάν Σαββίδη, προσπαθεί να τονώσει τον ελληνισμό της Κριμαίας που τόσα χρόνια ήταν κλεισμένος στο «καβούκι» του. Βοηθούν τον ελληνισμό να γίνει εξωστρεφής και να κρατήσει ζωντανή την ελληνική κουλτούρα με την δημιουργία ελληνικών κοινοτήτων , ελληνικών μουσείων και εθνικών εορτών. Χρηματοδοτούν προγράμματα για την αναβίωση των ελληνικών εθίμων και χτίζουν ελληνικά χωριά που καταστράφηκαν την περίοδο της εξορίας.

Ο πατέρας της ήταν Έλληνας, ποντιακής καταγωγής, και της μετέδωσε την αγάπη και την υπερηφάνειά του για την ιδιαίτερη πατρίδα τους. Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κριμαίας δηλώνει ότι κάνει τα πάντα να κρατήσει την Ελλάδα στην Κριμαία:

«Είμαι Ελληνίδα από τον Πόντο. Εδώ, στην Κριμαία, υπάρχουν περιοχές όπου ζούνε μόνο Έλληνες και είναι πολύ ήσυχες. Συμπαρασταθήκαμε στους Κριμαίους που αντιστάθηκαν πριν από ένα χρόνο και κατάφεραν και αυτοί όπως και εμείς να αποκτήσουμε το δικαίωμα της επιλογής. Κάναμε δημοψήφισμα και σήμερα γιορτάζουμε τον ένα χρόνο της ένωσής μας με τη Ρωσία.

Μετά το δημοψήφισμα, η ζωή των ανθρώπων άλλαξε προς το καλύτερο. Συνεχίσαμε τη ζωή μας κανονικά. Σήμερα με τη Ρωσία στο κεφάλι μας ζούμε με ασφάλεια . Πριν, δεν μπορούσαμε να είμαστε ασφαλείς. Δεν είχαμε ανθρώπινες σχέσεις μεταξύ μας. Κουβαλούσαμε το φόβο και τη σκιά της ουκρανικής μυστικοπάθειας και της αδιαφορίας.

Κάποιοι λένε ότι η Κριμαία θα γίνει δεύτερη Σιγκαπούρη μετά το δημοψήφισμα. Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι θα γίνει παγκόσμιο κέντρο ιατρικού τουρισμού. Το κλίμα μας είναι θεραπευτικό. Πολύς κόσμος που πάσχει από καρδιά, άσθμα, πνευμονίες , γυναίκες με προβλήματα γονιμότητας έρχονται εδώ και θεραπεύονται. Το νερό και η λάσπη έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Το κλίμα μας είναι πασίγνωστο γι΄αυτές τις ιδιότητες.

Οι τσάροι που είχαν τις ρίζες τους στη Γαλλία, τη Γερμανία, έρχονταν εδώ στην Κριμαία αν και είχαν τα παλάτια τους στην Ευρώπη . Έρχονταν εδώ για καλή υγεία και για θεραπείες. Αν δείτε λοιπόν τα παλάτια τους στη Γιάλτα θα καταλάβετε πόσο επένδυαν σε αυτήν την περιοχή για την υγεία τους.

Η ιστορική μας συνεργασία με την Ελλάδα είναι μακροχρόνια. Τη Ρωσία και την Ελλάδα την ενώνουν μακροχρόνιες στενές και δυνατές σχέσεις. Κοινή νοοτροπία, κοινές παραδόσεις, η ορθοδοξία, ίδιες αξίες, η πίστη που είναι πολύ σημαντική.

Εδώ δουλεύουν καθαρά επιχειρήσεις με ελληνικό κεφάλαιο . Έχουμεσυνεργασία και στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας και γενικά εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις.

Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα με την οποία η Ρωσία έκανε συμφωνία στην εισαγωγή όπλων.

Το 4% της παγκόσμιας αγοράς οπλοποιίας το κατέχουν οι Έλληνες.

Η συναλλαγή της Ρωσίας με την Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα είναι μεγάλη . ΟιΈλληνες εστιάζουν την προσοχή στην ποιότητα.

Από την Αθήνα απευθύνθηκαν σε μας για να αντικαταστήσουμε κάποια εξαρτήματα πολεμικά και το κάναμε. Ζητούν τώρα να αγοράσουν 450 τανκς και άλλα πολεμικά εφόδια και άλλες αντικαταστάσεις εξαρτημάτων . Γενικά είναι πολύ στενή η συνεργασία στην εισαγωγή πολεμικού υλικού.

Στενή συνεργασία όμως έχουμε και στην πετρελαιβιομηχανία, καθώς η Ρωσία αποτελεί μεγάλη πηγή. Για τους Έλληνες ο τομέας της ενέργειας και των καυσίμων είναι πολύ σημαντικός και θεωρούμε ότι η συνεργασία μας θα είναι αχτύπητη.

Όσον αφορά στις εμπορικές συναλλαγές, η Ελλάδα έχει την τέταρτη θέση μετά τις Γερμανία, Ιταλία και Ολλανδία . Στο θέμα του τουρισμού, οι Ρώσοι ευχαρίστως πάνε εκεί για τις διακοπές τους. Η Ελλάδα είναι ένας αγαπημένος μας προορισμός. Τώρα βέβαια αυτές οι κυρώσεις έκαναν πολύ κακό στην Ελλάδα όπως και σε εμάς.

Από αυτό και μόνο καταλαβαίνουμε ότι οι ΗΠΑ δεν νοιάζονται καθόλου για την Ελλάδα. Της δημιούργησαν εμπόδια για να εισάγει τουρισμό άρα ζημιά στην οικονομία της.

Οι πραγματικοί πατριώτες θέλουν την Ελλάδα στην πρώτη θέση και ξέρουν καλά ότι το συμφέρον της Ελλάδας δεν είναι με την Ευρώπη, αλλά πρέπει να γίνει αυτόνομη σε διάφορους τομείς όπως αυτός της πετρελαιοβιομηχανίας και του τουρισμού.

Τώρα βλέπετε ότι στον κλάδο του τουρισμού ηγέτης είναι η Τουρκία διότι η Ελλάδα δεν διευκολύνεται ούτε στον τουρισμό. Η βίζα είναι πολύ ακριβή, κοστίζει 500 ευρώ, με αποτέλεσμα οι τουρίστες να πηγαίνουν στην Τουρκία που τους συμφέρει.

Ο ανταγωνισμός επίσης για τα ελληνικά προϊόντα είναι μεγάλος. Ό,τι εισάγεται από την Ελλάδα, λαχανικά φρούτα κλπ είναι πιο ακριβά. Όλα τα προϊόντα είναι πιο ακριβά.

Εγώ είμαι υπεύθυνη στο κοινοβούλιο για την οργάνωση της “Φιλίας με την Ελλάδα” και επειδή είμαι ο συνδετικός κρίκος βλέπω και τις δυσκολίες και τα εμπόδια που δημιουργούνται εξαιτίας των ευρωπαϊκών παρεμβάσεων που κάνουν τα πάντα να δηλητηριάσουν τις σχέσεις μας.

Μας ωθούν σε αυτές τις δυσκολίες κάποιοι γιατί έχουν σκοπιμότητες εναντίον της Ελλάδας, της οικονομίας της και του ίδιου της του λαού. Μας σπρώχνουν σε αυτές τις δυσκολίες διότι δεν θέλουν τη στενή σχέση της Ελλάδας με τη Ρωσία.

Πρέπει όμως να καταλάβουμε ότι αυτή η εποχή είναι δύσκολη. Κάποιοι παγκόσμιοι ηγέτες προσπαθούν να βυθίσουν το πλοίο της Ελλάδας στο οποίο βρισκόμαστε όλοι.

Δεν θα παραδοθούμε όμως στην προβοκάτσια των φασιστών Αμερικανών πολιτικών οι οποίοι σήμερα προσπαθούν να δημιουργήσουν μαζικές αναταραχές και αναρχία. Προσπαθούν να αφήσουν τον κόσμο στο δρόμο. Να τον ρίξουν στα θηρία μακριά από τα σημεία αναφοράς μας που είναι η πίστη μας, η κουλτούρα μας, ο πολιτισμός μας, η αγάπη μας για τον άνθρωπο. Αυτά τα κοινά στοιχεία Ελλάδας - Ρωσίας δεν τα θέλουν οι Ευρωπαίοι.

Εμείς πρέπει να ενωθούμε μαζί σας για το κοινό καλό και για το μέλλον των παιδιών μας. Να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους προβοκάτορες και να μην τους ακολουθήσουμε στον γκρεμό. Πρέπει να αντισταθούμε και η Ρωσία μπορεί να μας βοηθήσει να αποτινάξουμε το ζυγό πάνω από το κεφάλι μας.

Θέλω πολύ να δω την Ελλάδα δυνατή και να μην ακολουθήσει το δρόμο της καταστροφής, ούτε να χαλάσει τη σχέση της με τη Ρωσία. Πρέπει να κρατήσουμε αλώβητη την ιστορική σχέση των δύο χωρών.

Μαζί μας είναι ο Θεός. Ας φυλάει την ευλογημένη Ελλάδα και την ευλογημένη Ρωσία.

Αυτά που έγιναν στην Ουκρανία ήταν απαράδεκτα. Η βία γέννησε τη βία. Έτσι όμως δεν γίνεται να πάρεις την κυβέρνηση στα χέρια σου. Η αιματοχυσία ήταν απαράδεκτη και όλα αυτά προκλήθηκαν γιατί απλούστατα κάποιοι ήθελαν να δημιουργήσουν δικό τους καθεστώς στα πόδια της Ρωσίας και να έχουν πρόσβαση στα αγαθά, την οικονομία και τη στρατηγική. Είναι δυνατόν η Ρωσία να άφηνε έναν τέτοιο φασισμό να επικρατήσει;

Εμείς στείλαμε μήνυμα σε Λευκό Οίκο, Γερμανία και Βρυξέλλες με το δημοψήφισμα πριν ένα χρόνο και τώρα θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά . Ας ελπίσουμε ότι και η Ελλάδα σύντομα θα απελευθερωθεί από τα δεσμά της και θα ακολουθήσει το δρόμο της ελευθερίας της».

Η υψηλόβαθμη πολιτικός της Κριμαίας, συγκαταλέγεται στην κατηγορία εκείνων των ανθρώπων που δεν φοβούνται να εκφράσουν τις απόψεις τους. Συνηθίζει να προχωρά σε αντισυμβατικές κινήσεις στη ζωή της, έστω και αν αυτές προκαλούν διότι είναι ελεύθερη στο πνεύμα, όπως συνηθίζει να λέει η ίδια. Όταν παντρεύτηκε τον κατά 14 χρόνια μικρότερό της σύζυγο, μπήκε στο «στόχαστρο» των ουκρανικών Μέσων ενημέρωσης.

Ο 36χρονος πυγμάχος και επιχειρηματίας Αρτέμ Μαλτσέβ ήταν δημοτικός σύμβουλος στη Σεβαστούπολη και ανήκε στο κομμουνιστικό κόμμα, κάτι το οποίο δεν αποθάρρυνε την κα. Κοβιτίδη, η οποία ανήκει στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Πρόσφατα είχε παρουσιάσει ένα βιντεοκλίπ, με την ίδια να τραγουδά υπό τους ήχους μπουζουκιού. Το βιντεοκλίπ, που είχε γυριστεί στη Σεβαστούπολη, άρχιζε με τον ελληνικό χορό: συρτάκι, ενώ στο τραγούδι «Lucky» ακούγονται ελληνικές φράσεις.

Παράλληλα, κατά την τελευταία προεκλογική περίοδο στην Κριμαία παρουσίασε το πρώτο της τραγούδι, που ήταν αφιερωμένο στη Συμφερόπολη, με τίτλο: «Πόλη στην καρδιά μου» και χαρακτηρίζεται ως ο ύμνος της πρωτεύουσας της Κριμαίας.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ