2015-04-22 10:36:09
Φωτογραφία για Στον τάφο του Καζαντζάκη η ιστορική παράσταση!
«Είναι ένα όνειρο το οποίο μπορεί να το δούμε και να πραγματοποιείται» είχαν εξομολογηθεί οι συντελεστές της παράστασης «Αναφορά στον Γκρέκο»που ανέβασε πρόσφατα το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης. Ποιο ήταν το όνειρο; Το να να παιχτεί το έργο στον τάφο του Καζαντζάκη, στο Μαρτινέγκο .

Η ιδέα που αρχικά έπεσε από τους Τακη Χρυσικάκο και Μιχάλη Αέρακη, όπως είχε εποκαλύψει πριν μερικούς μήνες το CRETALIVE,  σιγά σιγά ωριμάζει και οι τοπικοί φορείς είναι έτοιμοι να ζητήσουν την σχετική άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού! Χθες μάλιστα έγινε σύμφωνα με πληροφορίες του CRETALIVE μια σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών παρουσία του εντεταλμένου συμβούλου της περιφέρειας κ.Φασουλάκη της αντιδημάρχου Ηρακλείου κ.Πλεύρη, του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕΚ κ.Μιχ.Αεράκη και άλλων παραγόντων για το θέμα αυτό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το αίτημα μπορεί να γίνει αποδεκτό αφού στην πραγματικότητα η αναφορά στον Γκρέκο είναι το πλέον βιωματικό- εξομολογητικό έργο του Καζαντζάκη και «τι καλύτερο να παιχτεί εκεί που αναπαύεται...».


Αποφασίστηκε να υποβληθεί αίτημα στην ηγεσία του υπουργείου τώρα που και γενική γραμματέας είναι μια κρητικιά, η κ.Βλαζάκη που ίσως δει το θέμα περισσότερο ζεστα...

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχουμε την άδεια το καλοκαίρι» είπε στο cretalive ένας από τους συμμετέχοντες.

Θυμίζουμε ότι η παράσταση παίχτηκε σε όλη την Κρήτη με μεγάλη επιτυχία. Στην παράσταση πρωταγωνιστούν ο Τάκης Χρυσικάκος, που ερμηνεύει τον Νίκο Καζαντζάκη και πρόσωπα του έργου του, καθώς και δύο μουσικοί, (Σταύρος Ψαρουδάκης λύρα – τραγούδι και Δημήτρης Τσούρτος κιθάρα – κοντραμπάσο) που με την μουσική τους και το τραγούδι συνομιλούν με τους πρωταγωνιστές του, τον Καπετάν Μιχάλη, τον Αλέξη Ζορμπά, τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο και την ωραία Ελένη του Ομήρου!

 Η «Αναφορά στον Γκρέκο», είναι το τελευταίο έργο του μεγάλου Έλληνα-Κρητικού συγγραφέα. Ένα είδος πνευματικής αυτοβιογραφίας ή, όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος ο Καζαντζάκης, μια «αναφορά» με τη στρατιωτική έννοια του όρου, σχετικά με τους στόχους του και τις προσπάθειές του. Ο συγγραφέας ξεκινά από τα παιδικά του χρόνια (αφού προηγουμένως αναφέρεται στους προγόνους και τους γονείς του) και σταματά στην ημέρα της «κρητικής ματιάς» και στη σύλληψη της Οδύσσειας. Δεν αφηγείται το σύνολο της ζωής του, αλλά παρουσιάζει τους σταθμούς της πνευματικής του πορείας, χωρίς να ακολουθεί την αυστηρή χρονολογική σειρά της πραγματικής του βιογραφίας. Μια παράσταση, που μέσα από τους ήρωες των έργων του Νίκου Καζαντζάκη και τις εξομολογήσεις του (στον παππού του, όπως αποκαλεί τον Ελ Γκρέκο) συναντάμε το μεγαλείο της Ελλάδας και το ανυπόταχτο πνεύμα του ίδιου του συγγραφέα.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ