2015-05-02 11:47:06
Φωτογραφία για Τρωτά σημεία στην εκτόξευση πυρηνικών πυραύλων
Κάλεσμα προς ΗΠΑ και Ρωσία να διακόψουν τη δυνατότητα εκτόξευσης πυρηνικών πυραύλων μέσα σε λίγα λεπτά απηύθυνε ο άλλοτε διοικητής των αμερικανικών πυρηνικών δυνάμεων.

«Υπάρχει μια σειρά τρωτών σημείων στις διαδικασίες έγκαιρης προειδοποίησης, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να εκτοξεύονται πυρηνικοί πύραυλοι αμέσως μόλις εντοπιστεί μια πυρηνική επίθεση από τον εχθρό», εξήγησε ο στρατηγός ε.α. Τζέιμς Κάρτραϊτ.

Ο Κάρτραϊτ, πρώην επικεφαλής της διοίκησης πυρηνικών δυνάμεων των ΗΠΑ, παρουσίασε στον Τύπο μια μελέτη που εκπονήθηκε υπό την εποπτεία του από διεθνείς ειδικούς σε θέματα αποτροπής, ενόψει της πενταετούς διάσκεψης αναθεώρησης της Συνθήκης περί μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων (ΣΜΔ) στη Νέα Υόρκη.

Χορηγός της μελέτης είναι η μη κυβερνητική οργάνωση Global Zero, η οποία εργάζεται για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων.

Περίπου το ήμισυ των πυραύλων στα πυρηνικά οπλοστάσια των ΗΠΑ και της Ρωσίας βρίσκεται μόνιμα σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού.


Τα συστήματα προειδοποίησης «κατασκευάστηκαν τις δεκαετίες του 1950, του ’60, του ’70, του ’80», τόνισε ο στρατηγός ε.α. Κάρτραϊτ. «Πολλά είναι πεπαλαιωμένα, επιρρεπή σε ψευδείς συναγερμούς» και πολύ περισσότερο «ιδιαίτερα ευάλωτα σε τεχνάσματα ή σε κυβερνοεπιθέσεις, είτε μέσω των αισθητήρων τους (ραντάρ και δορυφόροι) είτε μέσω των συστημάτων εκτόξευσης και χειρισμού» τους, πρόσθεσε ο πρώην επικεφαλής των αμερικανικών στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων (2004-2007).

«Η ουσία της πυρηνικής αποτροπής είναι να έχει μια χώρα τη δυνατότητα να ανταποδώσει το πλήγμα όταν δέχεται πλήγμα, δεν είναι να έχει πυρηνικά όπλα σε κατάσταση συναγερμού» μόνιμα, πρόσθεσε ο Κάρτραϊτ.

Η μελέτη συνιστά στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας να προχωρήσουν στη σύναψη μιας συμφωνίας που θα επιμηκύνει το χρόνο που απαιτείται για την εκτόξευση πυρηνικών όπλων, με σκοπό ο χρόνος αυτός σταδιακά να φθάσει τις 24 ώρες τουλάχιστον.

Οι δύο χώρες θα μπορούσαν—σύμφωνα με τη μελέτη—να συμφωνήσουν να μειώσουν αρχικά κατά 20% τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών που βρίσκονται σε μόνιμη κατάσταση συναγερμού, τον πρώτο χρόνο, και κατόπιν να συνεχίσουν σταδιακά τη μείωση ώστε να πάψουν να υπάρχουν πυρηνικά όπλα σε κατάσταση συναγερμού μέσα σε 10 χρόνια.

Στις περιπτώσεις της Κίνας, της Ινδίας, του Πακιστάν, του Ισραήλ ή της Βρετανίας, τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης «προκαλούν λιγότερους συναγερμούς» και «δίνουν περισσότερο χρόνο σε αυτούς που αποφασίζουν για να εξετάσουν τις επιλογές τους» πριν προχωρήσουν στην εκτόξευση πυρηνικών όπλων, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η μελέτη καλεί ακόμη τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να αναθεωρήσουν τη στρατηγική και το δόγμα τους όσον αφορά τα πυρηνικά τους οπλοστάσια, προκρίνοντας πιο μειωμένες και πιο στοχευμένες πυρηνικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τους συντάκτες του κειμένου, το δόγμα της «εξασφαλισμένης αμοιβαίας καταστροφής» (MAD), κληρονομιά του Ψυχρού Πολέμου, είναι πλέον παρωχημένο.

Ειδικά στις ΗΠΑ προτείνεται η εγκατάλειψη των χερσαίων στοιχείων αποτροπής που διαθέτουν, καθώς οι πύραυλοι που βρίσκονται σε σιλό είναι οι πιο ευάλωτοι σε επιθέσεις και οι πιο δαπανηροί. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ