2012-05-04 15:24:16
Φωτογραφία για Το γιοφύρι της Άρτας στο Δημόσιο!
Γιοφύρι της Άρτας θυμίζουν οι κρατικές δαπάνες εκτός των τόκων της γενικής κυβέρνησης καθότι όλο περικόπτονται και όλο ίδιες μένουν.

Δεν συμβαίνει ασφαλώς το ίδιο με τα έσοδα, που συνεχίζουν να ανεβαίνουν, συντηρώντας το δημόσιο, δηλαδή το δημιούργημα του ελληνικού πολιτικού συστήματος και κυρίως του κατεξοχήν κόμματος εξουσίας της τελευταίας 30ετίας.

Μια ματιά στα στοιχεία του α΄ τριμήνου για τη γενική κυβέρνηση, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο οικονομικών και πέρασαν στο ντούκου λόγω εκλογών, είναι αποκαλυπτική.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Ελλάδα κρίνεται από την τρόικα για την επίτευξη ή μη των δημοσιονομικών στόχων με βάση τα εθνικολογιστικά στοιχεία της γενικής κυβέρνησης και όχι του κρατικού προϋπολογισμού, που είναι υποσύνολό της.

Άλλα υποσύνολα της γενικής κυβέρνησης είναι επίσης οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης και τα νοσοκομεία, η τοπική αυτοδιοίκηση και τα νομικά πρόσωπα.


Σύμφωνα λοιπόν με τα δημοσιευθέντα στοιχεία σε ταμειακή βάση, που όμως δεν διαφέρουν πολύ από τα εθνολογιστικά, οι δαπάνες πλην τόκων ανήλθαν σε 23,6 δισ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο, όσες δηλαδή ήταν το αντίστοιχο διάστημα το 2011. 

Εύλογα αναρωτιέται λοιπόν κανείς πού θα είχαν φθάσει οι δαπάνες εκτός από τόκους της γενικής κυβέρνησης, και επομένως το έλλειμμα, χωρίς τις διάφορες οριζόντιες μειώσεις μισθών, συντάξεων κ.τ.λ.

Αντίθετα, τα έσοδα της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκαν κάπου 1,7 δισ. ευρώ στα 25,9 δισ. ευρώ, στα τέλη Μαρτίου, από 24,2 δισ. το α΄ τρίμηνο του 2011, παρά τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση της οικονομίας.

Είναι προφανές ότι η μεταφορά πόρων από τον ιδιωτικό τομέα στον δημόσιο συνεχίζεται απρόσκοπτα.

Όμως, αυτό είναι κακός οιωνός για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, αφού ο δημόσιος τομέας υπολείπεται του ιδιωτικού σε παραγωγικότητα και κατά τεκμήριο δεν προσθέτει στο παραγωγικό δυναμικό της χώρας.

Από την άλλη πλευρά, τα στοιχεία αφήνουν να φανεί κάποια αχτίδα φωτός αφού το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 2,3 δισ. ευρώ, έναντι 518 εκατ. το α΄ τρίμηνο του 2011 και πρωτογενούς ελλείμματος 3,58 δισ. ευρώ ολόκληρη την περσινή χρονιά.

Παρ’ όλα αυτά, το μείζον θέμα της περιστολής των δαπανών παραμένει, παρότι προσπερνάται συνήθως από τους πολιτικούς, οι οποίοι κάνουν κάποιες γενικές αναφορές στην ανάγκη μείωσης της σπατάλης στο Δημόσιο.

Είναι προφανές ότι καθοριστικό ρόλο στην απόφαση όσων πολιτικών το αναφέρουν παίζει το πολιτικό κόστος, που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο αν αναλογιστεί κανείς ότι πίσω από το μόρφωμα του Δημοσίου κρύβονται πολλά συμφέροντα, λεφτά και φυσικά εκατομμύρια ψήφοι.

Τουλάχιστον, τα κόμματα εξουσίας δεν μπορούν να υποσχεθούν πλέον διορισμούς και άλλα ρουσφέτια όπως στο παρελθόν από τη στιγμή όπου τα περιθώρια έχουν στενέψει λόγω του μνημονίου.

Όμως, κανένα σοβαρό οικονομικό πρόβλημα δεν επιλύεται από μόνο του.

Επομένως, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει εγκαίρως δείγμα γραφής στο θέμα της περιστολής της κρατικής σπατάλης πέρα από τις υποχρεώσεις της χώρας που απορρέουν από το μνημόνιο ΙΙ.

Aκόμη κι αν χρειαστεί να σπάσει αβγά.
Dr. Money 
liberals10
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ