2015-06-09 09:42:40
Φωτογραφία για ΕΝΑ ΜΙΝΙΜΟΥΜ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΑΝΑΖΗΤΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ένα μίνιμουμ συμφωνίας αναζητά η ελληνική ομάδα που βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες με στόχο να υπάρξει κάποια ουσιαστική πρόοδος για το ελληνικό θέμα κατά την Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης ώστε να μην δεχθεί η Κυβέρνηση νέα παράταση του μνημονίου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υφυπουργός εξωτερικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος ο υπουργός επικρατείας κ. Νίκος Παπάς και ο Πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Γιώργος Χουλιαράκης βρέθηκαν από χθες στις Βρυξέλλες αναζητώντας μια λύση για το δημοσιονομικό.

Ειδικότερα, ενημέρωσαν το επίτροπο για τα οικονομικά κ. Πιέρ Μοσχοβισί με τον οποίο συναντήθηκαν χθες το βράδυ, ότι η Ελλάδα μπορεί να δεχθεί για το 2015 το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1% του ΑΕΠ που προτείνουν και οι θεσμοί. Δεν μπορούν όμως να δεχθούν και το στόχο για πρωτογενές στο 2,5% του που προτείνουν οι δανειστές για το 2016 και ζήτηση να υποχωρήσει η πρόβλεψη για το επόμενο χρόνο στο 2% του ΑΕΠ ή και το 1,5% του ΑΕΠ που ταυτίζεται και με την ελληνική πρόταση και αφορά τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν τόσο φέτος όσο και για τον επόμενο χρόνο ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί.


Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα πήγε χωρίς συνολικά αναθεωρημένη πρόταση για όλα τα σημεία που υπήρχαν διαφορές. Ωστόσο το υπουργείο οικονομικών είναι έτοιμο να παρουσιάσει ενισχυμένη πρόταση με την οποία θα κλείσει κατά 400-500 εκατ. ευρώ το κενό των 2 δις ευρώ που χωρίζει την ελληνική πρόταση από την πρόταση των δανειστών. Ο κ. Μοσχοβισί ξεκαθάρισε ότι μπορεί να γίνουν παρεμβάσεις σε κάποια από τα πιο αιχμηρά μέτρα της πρότασης, όπως πχ η αύξηση του ΦΠΑ στα ηλεκτρικό ρεύμα ή η κατάργηση του ΕΚΑΣ, αλλά πάντως βάση για την διαπραγμάτευση αποτελεί η πρόταση των δανειστών και όχι η ελληνική πρόταση. Επιφυλάχθηκε επίσης να απαντήσει στο συγκεκριμένο αίτημα της ελληνικής αποστολής τονίζοντας ότι οι αλλαγές των στόχων θα πρέπει να συναποφασιστούν και από τους θεσμούς που εξετάζουν το ελληνικό πρόγραμμα. Η ελληνική πλευρά αναζητά εναγωνίως μια επιμέρους συμφωνία ώστε να μην χρειαστεί νέα παράταση στο παλιό πρόγραμμα που θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα και στην οικονομία ενώ θα έβαλε την Ελλάδα σε ένα νέο κύκλο πιέσεων από τους δανειστές.

 Σενάρια παράτασης

Το θέμα είναι ότι ενώπιον των εμποδίων που υπάρχουν για την επίτευξη συμφωνίας η πλευρά των δανειστών συζητά εδώ και καιρό, μια νέα παράταση του ελληνικού προγράμματος χωρίς όμως να έχει γίνει ξεκάθαρο με το θέμα της χρηματοδότησης. Την ανάγκη για παράταση υποδεικνύει και το γεγονός ότι στις 14 του τρέχοντος μήνα, το γερμανικό κοινοβούλιο κλείνει για καλοκαιρινές διακοπές και άρα δεν θα μπορεί να εγκρίνει την εκταμίευση χρημάτων προς την ελληνική πλευρά ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία μέχρι και το τέλος του μήνα. Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι κατά κοινή ομολογία τα ανοιχτά θέματα της Ελλάδας είναι πολλά και χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να επιλυθούν. Ακόμη όμως και αν υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να υπάρχει χρόνος στην Ελλάδας για να εφαρμόσει τα μέτρα τα οποία θα συμφωνήσει.

Από την άλλη μεριά, υπάρχει και το καυτό θέμα της δόσης ύψους 1,6 δις ευρώ προς το ΔΝΤ στο τέλος του μήνα αλλά και των τεράστιων λήξεων ύψους 7,7 δις ευρώ που έρχονται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal η ιδέα για παράταση του προγράμματος μέχρι Μάρτιο προτάθηκε από την πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ κατά τελευταία συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα του πρότεινε να συμφωνήσει στα μέτρα της πρόταση των δανειστών και στην συνέχεια τα 10,9 δις ευρώ που παρακρατά σήμερα ο Ευρωπαϊκός μηχανισμός Σταθερότητας ( ESΜ) ν' αλλάξουν χρήση και να δοθούν ως χρηματοδότηση. Η πρόταση του κ. Γουνκέρ σύμφωνα με το δημοσίευμα απορρίφθηκε ως απαράδεκτη.

Βαρουφάκης: Συμφωνία-επίλυση θέλει η ελληνική κυβέρνηση

«Η ελληνική κυβέρνηση θέλει μια συμφωνία-επίλυση. Να είναι αυτή η τελευταία διαπραγμάτευση», δήλωσε χθες Δευτέρα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων από το Βερολίνο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορούν να αποφασίσουν μέσα σε λίγες ώρες, αρκεί να συναντηθούν και να διαθέτουν την απαραίτητη πολιτική βούληση. Έκανε δε λόγο για «ιστορική ευθύνη» της ευρωπαϊκής ηγεσίας απέναντι στους λαούς της Ευρώπης.

«Η συμφωνία που μας προσφέρθηκε, σε απάντηση της δικής μας πρότασης, είναι μια συμφωνία που δεν είναι βιώσιμη», είπε ο κ. Βαρουφάκης και επισήμανε ότι σε αυτό δεν διαφώνησε και ο Γερμανός ομόλογός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τον οποίο συναντήθηκε. «Έθεσα στον κ. Σόιμπλε την άποψή μας, ότι η συμφωνία που μας προσφέρθηκε, σε απάντηση της δικής μας πρότασης, είναι μια συμφωνία που δεν είναι βιώσιμη. Πρέπει να πω ότι ο δρ Σόιμπλε δεν διαφώνησε, απλά θεώρησε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι και η ελληνική θέση είναι ότι «εάν συμφωνήσουμε σε αυτά που μας ζητούν, σε έξι, δώδεκα μήνες, θα είμαστε και πάλι εδώ, στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες, να συζητάμε την ελληνική κρίση».

Η ελληνική κυβέρνηση, συνέχισε, «θέλει μια συμφωνία-επίλυση. Να είναι αυτή η τελευταία διαπραγμάτευση. Ο ελληνικός λαός το αξίζει». Εμφανίστηκε μάλιστα πεπεισμένος ότι αυτό μπορεί να γίνει: «Θεωρούμε ότι οι ηγέτες μας μπορούν να αποφασίσουν μέσα σε μερικές ώρες, εφόσον συνευρεθούν και έχουν την πολιτική βούληση να το κάνουν. Η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης έχει ιστορική ευθύνη απέναντι στους ευρωπαϊκούς λαούς, να βρει αυτή την συμφωνία τώρα».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν είναι αισιόδοξος για την επιτυχή κατάληξη της διαπραγμάτευσης, ο Γιάννης Βαρουφάκης δήλωσε «κάποιες στιγμές περισσότερο από άλλες», για να καταλήξει: «Δεν έχει όμως σημασία τι ψυχανεμιζόμαστε. Αυτό που έχει σημασία είναι εμείς οι πολιτικοί της Ευρώπης να αναλάβουμε τις ευθύνες μας απέναντι στον ιστορικό ρόλο που μας έχει τάξει η Ευρώπη».

Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε ακόμη την ικανοποίησή του για τις επαφές που πραγματοποίησε  στο Βερολίνο, με εκπροσώπους του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) της Αριστεράς (Die Linke) και των Πρασίνων, αλλά και για την συζήτηση που ακολούθησε την ομιλία του, στο Ίδρυμα Hans Boeckler, στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων και βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), oι Ραλφ Στέγκνερ και Κλάους-Πέτερ Βιλς.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ