2012-05-05 20:19:12
Στην 28η θέση της λίστας των Κροίσων βρίσκεται ο Αριστοτέλης Μυστακίδης με περιουσία 1,7 δισ. λίρες (1,3 δισ. ευρώ). Εν μέσω κρίσης οι 1.000 πλουσιότεροι κάτοικοι της Βρετανίας αύξησαν τις περιουσίες τους κατά 4,7%, δηλαδή πάνω από 509,8 δισ. ευρώ.
Ο Τρύφων Νάτσης είναι συνιδρυτής του fund Brevan Howard
Ολυμπιακό… ρεκόρ έσπασε ο πλούτος των οικονομικά ισχυρών της Βρετανίας, οι οποίοι, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Sunday Times» είδαν τις περιουσίες τους πέρυσι να αυξάνονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Εν μέσω κρίσης και τη στιγμή που οι περισσότεροι Βρετανοί είδαν τα εισοδήματά τους να συμπιέζονται, οι 1.000 πλουσιότεροι συμπολίτες τους, μεταξύ των οποίων 6 Ελληνες και δύο Κύπριοι, αύξησαν τις περιουσίες τους κατά 4,7%, δηλαδή πάνω από 509,8 δισ. ευρώ. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, πρόκειται για το υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί ποτέ στην έρευνα, η οποία δημοσιεύεται τα τελευταία 24 χρόνια.
Από τους 1.000 Κροίσους, οι 77 ανήκουν στις τάξεις των δισεκατομμυριούχων, δύο περισσότεροι από ό,τι το 2008, πριν ξεκινήσει η κρίση στην Ευρώπη. Στην κορυφή της λίστας δεν βρίσκονται Βρετανοί αλλά τρεις μεγιστάνες από το εξωτερικό, οι οποίοι ζουν στη Βρετανία. Ο Ινδός Λάξμι Μίταλ παραμένει πρώτος από το 2005, παρότι έχασε σχεδόν το ένα τέταρτο της περιουσίας του με 15,5 δισ., ακολουθούμενος από τον Ουζμπέκο Αλισερ Ουσμάνοφ, με περιουσία που ανέρχεται στα 15,1 δισ. ευρώ.
Τρίτος παραμένει ο Ρώσος Ρόμαν Αμπράμοβιτς, με 11,6 δισ., καθώς υπέστη απώλειες της τάξης των 982 εκατ.
Ο πρώτος γεννημένος στη Βρετανία δισεκατομμυριούχος είναι ο δούκας του Ουέλινγκτον, ο οποίος βρίσκεται στην 7η θέση με περιουσία 9 δισ. ευρώ και αποτελείται κυρίως από ακίνητα στις προνομιούχες γειτονιές Μπελγκρέβια και Μέιφερ.
Ο Ρόκος «έχτισε το όνομά του» δουλεύοντας για την Goldman Sachs.
Η πρώτη γυναίκα που συναντά κανείς στη λίστα είναι η πρώην «Μις Ηνωμένο Βασίλειο», Κέρστι Μπερταρέλι, που έχει περιουσία 9,1 δισ. ευρώ από κοινού με τον σύζυγό της, Ερνέστο.
Αριστοτέλης Μυστακίδης
Ειδικότητά του τα μέταλλα
Από τον Αριστοτέλη Ωνάση στον Αριστοτέλη Μυστακίδη. Κορυφαίο στέλεχος της πολυεθνικής Glencore, ο Αριστοτέλης Μυστακίδης βρίσκεται στην κορυφή της λίστας της «Sunday Times» με τους πλουσιότερους Ελληνες στη Μεγάλη Βρετανία.
Η σαπωνοποιία Zochonis, μέλος της επιχειρηματικής κοινότητας του Μάντσεστερ
Η περιουσία του εκτινάχθηκε όταν η κολοσσιαία εταιρεία εμπορίας πρώτων υλών Glencore με αποτίμηση στα 61 δισ. δολάρια εισήλθε στα χρηματιστήρια του Χονγκ Κονγκ και του Λονδίνου. Ο Αριστοτέλης Μυστακίδης κατέχει το 6% των μετοχών της Glencore και πρωταγωνιστεί στη διεθνή αγορά πρώτων υλών. Διευθύνει τον τομέα χαλκού και άλλων βασικών μετάλλων του ελβετικού κολοσσού που κυριαρχεί στην εμπορία και διακίνηση όλων των πρώτων υλών από το βαμβάκι και το πετρέλαιο έως τον χαλκό και το νικέλιο.
Είναι ένας από τους «υπαρχηγούς» του Ιβάν Γκλάσενμπεργκ, του δαιμόνιου επικεφαλής της Glencore.
Μία ναυτιλιακή αυτοκρατορία έχει δημιουργήσει ο Γ. Γουλανδρής και τα 3 αδέλφια του
Ο 50χρονος Μυστακίδης γεννήθηκε στην Ελλάδα, αλλά έχει τη βρετανική υπηκοότητα. Σπούδασε στο London School of Economics και δούλεψε για έξι χρόνια στον άλλο κολοσσό των commodities, την αμερικανική Cargill, και το 1993 μεταπήδησε στη Marc Rich & Co, λίγο προτού εξαγορασθεί από τα στελέχη της και μετονομασθεί σε Glencore. Ο ίδιος αποφεύγει τη δημοσιότητα ακολουθώντας κατά γράμμα τους κανόνες μυστικοπάθειας της Glencore. Είναι παντρεμένος, έχει ένα παιδί και ζει μόνιμα στη βρετανική πρωτεύουσα.
Τρύφων Νάτσης
Στο τιμόνι του μεγαλύτερου fund
Ο Τρύφων Νάτσης φιγουράρει στην 417η θέση της λίστας με περιουσία 180 εκατ. λίρες (περίπου 146 εκατ. ευρώ). Είναι εκ των πέντε συνιδρυτών της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Brevan Howard Asset Management, που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο hedge fund της Ευρώπης.
Ο Αλκης Δαυίδ, ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών
Πρόκειται, μάλιστα, για ένα fund που συνέδεσε το όνομά του με την κρίση των ελληνικών ομολόγων, καθώς είναι ένα εκ των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων που «χτύπησαν» τα ελληνικά ομόλογα με μαζικές ρευστοποιήσεις. Η Breven Howard, με υπό διαχείριση κεφάλαια 26 δισ. δολάρια και ειδίκευση στην αγορά ομολόγων, έχει το μεγαλύτερο και πιο επιτυχημένο hedge fund της Ευρώπης. Αξιοσημείωτο είναι ότι την περίοδο της πιστωτικής κρίσης, το Brevan Howard’s Master Fund αύξησε τα κέρδη της κατά 20% το 2008, όταν η μέση επίδοση της αγοράς εκείνη τη χρονιά ήταν πτώση 19%.
Ο κ. Νάτσης έχει διδακτορικό στα χρηματοοικονομικά από το City University του Λονδίνου και ξεκίνησε την καριέρα του στην πρώην Salomon Brothers το 1993, εφαρμόζοντας τεχνικές arbitrage σε επενδύσεις σταθερού εισοδήματος. Υστερα από επτά χρόνια έγινε επικεφαλής στην Endeavor Capital Management και στη συνέχεια στη CSFB. Είναι 50 ετών σήμερα και παραμένει trader στην εταιρεία του, στην οποία απαράβατος κανόνας είναι ότι «όποιος δεν βγάζει χρήματα, απολύεται».
Ο 50χρονος Μυστακίδης κατέχει το 6% της Glencore
Κρις Ρόκος
O «μάγος» των ομολόγων
Ο Κρις Ρόκος μπορεί να είναι ένα από τα λιγότερο προβεβλημένα «αστέρια» της βιομηχανίας των hedge funds, ωστόσο με περιουσία 226,8 εκατ. ευρώ (230 εκατ. λίρες) που απέκτησε από τη μέχρι τώρα θητεία του στις εταιρείες επενδύσεων κεφαλαίων τον έχει καταστήσει έναν εκ των πλουσιότερων Ελλήνων στη Βρετανία (329ος στη λίστα των 1.000). Ο Ρόκος, όπως και ο Νάτσης, είναι ένας εκ των ιδρυτών της Brevan Howard Asset Management. Οπως και οι υπόλοιποι, έτσι και ο Κρις Ρόκος ήταν στο τμήμα των ομολόγων της CSFB, το οποίο διηύθυνε ο Α. Howard από το 1997 μέχρι το 2002. Τη φήμη του, όμως, την απέκτησε στην Goldman Sachs, από όπου και ξεκίνησε την καριέρα του. Μάλιστα, το 2006 που η εταιρεία εμφάνισε κέρδη-ρεκόρ, ο Κρις Ρόκος πήρε προσωπικό μπόνους άνω των 30 εκατ. λιρών.
O Mιχάλης Λεμός είναι ο δεύτερος πλουσιότερος Ελληνας της Βρετανίας.
Διαθέτει ένα μεγάλης αξίας διατηρητέο οίκημα στο Greenwich στο Νότιο Λονδίνο, το 2007 απέκτησε έναντι 6 εκ. λιρών ένα ρετιρέ διαμέρισμα στην περιοχή του Σόχο στη Νέα Υόρκη, ενώ αγόρασε αντί 18 εκατ. λιρών ένα ξενοδοχείο 17.000 τ.μ. με 83 δωμάτια στο Notting Hill.
Μιχάλης Λεμός
Εφοπλιστής με πολλές μπίζνες στην ξηρά
Γόνος της παραδοσιακής εφοπλιστικής οικογένειας, ο Μιχάλης Λεμός βρίσκεται δεύτερος στη λίστα με τους πλουσιότερους Ελληνες που ζουν στη Βρετανία, και 138ος στη γενική κατάταξη.
Στον Χατζηιωάννου ανήκει και το νησί Σκυρο- πούλα, 4.000 στρεμμάτων,νότια της Σκύρου.
Ο πατέρας του Κωνσταντίνος, ένας εκ των μεγαλύτερων εφοπλιστών στην ιστορία της ελληνικής ναυτιλίας, το 1980 ήταν τρίτος στη λίστα των ισχυρότερων πλοιοκτητών.
Η οικογένεια δραστηριοποιείται εκτός από τη ναυτιλία και σε άλλα επιχειρηματικά πεδία, όπως αγορά ακινήτων, ασφάλειες και τουρισμό. Μετά τον θάνατο του Κωνσταντίνου, το 1995, η αμύθητη περιουσία πέρασε στα χέρια του γιου του Μιχάλη και στις δύο αδερφές του, που ελέγχουν τις επιχειρήσεις της οικογένειας. Με τις τρέχουσες αξίες των πλοίων και των ακινήτων, η περιουσία της οικογένειας ανέρχεται σε 605 εκατ. λίρες (490 εκατ. ευρώ).
John Ζοχώνης
Παράδοση 133 ετών, χαρτοφυλάκιο 274 εκ.
Μεγιστάνας του σαπουνιού ο ελληνικής καταγωγής John, με προσωπική περιουσία 274 εκ. λίρες, (222 εκατ. ευρώ) βρίσκεται στη θέση 289. Ο βιομηχανικός κολοσσός του Ελληνα μεγιστάνα «Paterson & Zochonis» βασικός μέτοχος της ελληνικής ελαιουργικής εταιρείας «Μινέρβα» είχε τις ρίζες του στη Σιέρα Λεόνε.
Ιδρύθηκε το 1879 από τον Γεώργιο Ζοχώνη και τον George Paterson. Το 1886 η εταιρεία που έκανε εξαγωγές πρώτων υλών, όπως βαμβάκι, φοινικέλαιο και καφέ από τη Δυτική Αφρική, άνοιξε γραφείο στο Μάντσεστερ. Ο Γιώργος Ζοχώνης πέθανε το 1929 και ο Πάτερσον έμεινε στο τιμόνι της εταιρείας μέχρι στο 1932, οπότε και πούλησε το μερίδιό του στην οικογένεια Ζοχώνη. Το 1948 ο όμιλος εξαγόρασε μια βιομηχανία σαπουνιού στη Νιγηρία.
Γιάννης Γουλανδρής
O αρχικαπετάνιος της αυτοκρατορίας
Ο Γιάννης Γουλανδρής, ηλικίας 82 ετών, είναι ένα από τα τρία αδέρφια που δημιούργησαν μια ναυτιλιακή «αυτοκρατορία».
Η συνολική περιουσία της οικογένειας Γουλανδρή, σύμφωνα με τη λίστα του «Forbes», ξεπερνάει το 1 δισ. λίρες. Παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, ο Γιάννης Γουλανδρής εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να διοικεί την προσωπική ναυτιλιακή εταιρεία του, με τη βοήθεια του γιου του, Δημήτρη.
162 εκατ. ευρώ
Η αξία των περιουσιακών στοιχείων της οικογένειας του Γιάννη Γουλανδρή, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Sunday Times», αποτιμάται σήμερα στα 200 εκατ. λίρες (162 εκατ. ευρώ) και τον κατατάσει στην 370ή θέση στη λίστα με τους 1.000 πλουσιότερους ανθρώπους στη Βρετανία για την περσινή χρονιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους έξι πλουσιότερους Εληνες οι δύο ανήκουν στην εφοπλιστική οικογένεια.
Οι Κύπριοι
Αλκης και Στέλιος στο κλαμπ των δισ.
Πλουσιότερος Κύπριος στη Βρετανία είναι ο 44χρονος Αλκης Δαυίδ, μέλος της οικογένειας Λεβέντη. Η περιουσία του, που ανέρχεται σε 1,1 δισ. λίρες (891 εκατ. ευρώ), είναι προϊόν των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων της οικογένειας, που ρευστοποίησε με σκοπό να ασχοληθεί με τα media.
Η οικογένειά του είναι ιδιοκτήτης 28 εργοστασίων της Coca Cola σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Αλκης ασχολείται με την κινηματογραφική βιομηχανία ως ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών.
Eνα από τα τελευταία project του είναι η διαδικτυακή πλατφόρμα FilmOn.com για τη μετάδοση 30 υψηλής ανάλυσης τηλεοπτικών προγραμμάτων στα κινητά και τα PC.
Ο «sir Easy Jet», κατά κόσμον Στέλιος Χατζηιωάννου, με προσωπική περιουσία 1 δισ. λίρες (810 εκατ. ευρώ) , βρίσκεται στην 72η θέση της λίστας των 1.000.
Γόνος μιας οικογένειας που θεωρείται από τα μεγαλύτερα εφοπλιστικά «τζάκια», ο Στέλιος Χατζηιωάννου στα 28 του δημιούργησε ένα από τα πλέον επιτυχημένα επιχειρηματικά μοντέλα στην ιστορία της αεροπορικής βιομηχανίας, την «Easy Jet».
509,8 δισ. € είναι το σύνολο της περιουσίας των 1.000 πλουσιότερων στη Βρετανία. 77από τους Κροίσους, δύο περισσότεροι από ό,τι το 2008, είναι δισεκατομ- μυριούχοι, ενώ 108 είναι γυναίκες. 88 εκατ. € ήταν το όριο για να συμπεριληφθεί κανείς στη λίστα, δύο εκατομμύρια περισσότερα σε σχέση με την περασμένη χρονιά. 232 δραστηριοποιούνται στις κατασκευές και το real estate, ενώ οι 192 προέρχονται από τη βιομηχανία και την υψηλή τεχνολογία.
Κ. ΝΑΝΟΣ – Μ. ΑΔΑΜΙΔΟΥ
Πηγή: ΕΘΝΟΣ
Tsouvali
Ο Τρύφων Νάτσης είναι συνιδρυτής του fund Brevan Howard
Ολυμπιακό… ρεκόρ έσπασε ο πλούτος των οικονομικά ισχυρών της Βρετανίας, οι οποίοι, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Sunday Times» είδαν τις περιουσίες τους πέρυσι να αυξάνονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Εν μέσω κρίσης και τη στιγμή που οι περισσότεροι Βρετανοί είδαν τα εισοδήματά τους να συμπιέζονται, οι 1.000 πλουσιότεροι συμπολίτες τους, μεταξύ των οποίων 6 Ελληνες και δύο Κύπριοι, αύξησαν τις περιουσίες τους κατά 4,7%, δηλαδή πάνω από 509,8 δισ. ευρώ. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, πρόκειται για το υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί ποτέ στην έρευνα, η οποία δημοσιεύεται τα τελευταία 24 χρόνια.
Από τους 1.000 Κροίσους, οι 77 ανήκουν στις τάξεις των δισεκατομμυριούχων, δύο περισσότεροι από ό,τι το 2008, πριν ξεκινήσει η κρίση στην Ευρώπη. Στην κορυφή της λίστας δεν βρίσκονται Βρετανοί αλλά τρεις μεγιστάνες από το εξωτερικό, οι οποίοι ζουν στη Βρετανία. Ο Ινδός Λάξμι Μίταλ παραμένει πρώτος από το 2005, παρότι έχασε σχεδόν το ένα τέταρτο της περιουσίας του με 15,5 δισ., ακολουθούμενος από τον Ουζμπέκο Αλισερ Ουσμάνοφ, με περιουσία που ανέρχεται στα 15,1 δισ. ευρώ.
Τρίτος παραμένει ο Ρώσος Ρόμαν Αμπράμοβιτς, με 11,6 δισ., καθώς υπέστη απώλειες της τάξης των 982 εκατ.
Ο πρώτος γεννημένος στη Βρετανία δισεκατομμυριούχος είναι ο δούκας του Ουέλινγκτον, ο οποίος βρίσκεται στην 7η θέση με περιουσία 9 δισ. ευρώ και αποτελείται κυρίως από ακίνητα στις προνομιούχες γειτονιές Μπελγκρέβια και Μέιφερ.
Ο Ρόκος «έχτισε το όνομά του» δουλεύοντας για την Goldman Sachs.
Η πρώτη γυναίκα που συναντά κανείς στη λίστα είναι η πρώην «Μις Ηνωμένο Βασίλειο», Κέρστι Μπερταρέλι, που έχει περιουσία 9,1 δισ. ευρώ από κοινού με τον σύζυγό της, Ερνέστο.
Αριστοτέλης Μυστακίδης
Ειδικότητά του τα μέταλλα
Από τον Αριστοτέλη Ωνάση στον Αριστοτέλη Μυστακίδη. Κορυφαίο στέλεχος της πολυεθνικής Glencore, ο Αριστοτέλης Μυστακίδης βρίσκεται στην κορυφή της λίστας της «Sunday Times» με τους πλουσιότερους Ελληνες στη Μεγάλη Βρετανία.
Η σαπωνοποιία Zochonis, μέλος της επιχειρηματικής κοινότητας του Μάντσεστερ
Η περιουσία του εκτινάχθηκε όταν η κολοσσιαία εταιρεία εμπορίας πρώτων υλών Glencore με αποτίμηση στα 61 δισ. δολάρια εισήλθε στα χρηματιστήρια του Χονγκ Κονγκ και του Λονδίνου. Ο Αριστοτέλης Μυστακίδης κατέχει το 6% των μετοχών της Glencore και πρωταγωνιστεί στη διεθνή αγορά πρώτων υλών. Διευθύνει τον τομέα χαλκού και άλλων βασικών μετάλλων του ελβετικού κολοσσού που κυριαρχεί στην εμπορία και διακίνηση όλων των πρώτων υλών από το βαμβάκι και το πετρέλαιο έως τον χαλκό και το νικέλιο.
Είναι ένας από τους «υπαρχηγούς» του Ιβάν Γκλάσενμπεργκ, του δαιμόνιου επικεφαλής της Glencore.
Μία ναυτιλιακή αυτοκρατορία έχει δημιουργήσει ο Γ. Γουλανδρής και τα 3 αδέλφια του
Ο 50χρονος Μυστακίδης γεννήθηκε στην Ελλάδα, αλλά έχει τη βρετανική υπηκοότητα. Σπούδασε στο London School of Economics και δούλεψε για έξι χρόνια στον άλλο κολοσσό των commodities, την αμερικανική Cargill, και το 1993 μεταπήδησε στη Marc Rich & Co, λίγο προτού εξαγορασθεί από τα στελέχη της και μετονομασθεί σε Glencore. Ο ίδιος αποφεύγει τη δημοσιότητα ακολουθώντας κατά γράμμα τους κανόνες μυστικοπάθειας της Glencore. Είναι παντρεμένος, έχει ένα παιδί και ζει μόνιμα στη βρετανική πρωτεύουσα.
Τρύφων Νάτσης
Στο τιμόνι του μεγαλύτερου fund
Ο Τρύφων Νάτσης φιγουράρει στην 417η θέση της λίστας με περιουσία 180 εκατ. λίρες (περίπου 146 εκατ. ευρώ). Είναι εκ των πέντε συνιδρυτών της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Brevan Howard Asset Management, που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο hedge fund της Ευρώπης.
Ο Αλκης Δαυίδ, ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών
Πρόκειται, μάλιστα, για ένα fund που συνέδεσε το όνομά του με την κρίση των ελληνικών ομολόγων, καθώς είναι ένα εκ των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων που «χτύπησαν» τα ελληνικά ομόλογα με μαζικές ρευστοποιήσεις. Η Breven Howard, με υπό διαχείριση κεφάλαια 26 δισ. δολάρια και ειδίκευση στην αγορά ομολόγων, έχει το μεγαλύτερο και πιο επιτυχημένο hedge fund της Ευρώπης. Αξιοσημείωτο είναι ότι την περίοδο της πιστωτικής κρίσης, το Brevan Howard’s Master Fund αύξησε τα κέρδη της κατά 20% το 2008, όταν η μέση επίδοση της αγοράς εκείνη τη χρονιά ήταν πτώση 19%.
Ο κ. Νάτσης έχει διδακτορικό στα χρηματοοικονομικά από το City University του Λονδίνου και ξεκίνησε την καριέρα του στην πρώην Salomon Brothers το 1993, εφαρμόζοντας τεχνικές arbitrage σε επενδύσεις σταθερού εισοδήματος. Υστερα από επτά χρόνια έγινε επικεφαλής στην Endeavor Capital Management και στη συνέχεια στη CSFB. Είναι 50 ετών σήμερα και παραμένει trader στην εταιρεία του, στην οποία απαράβατος κανόνας είναι ότι «όποιος δεν βγάζει χρήματα, απολύεται».
Ο 50χρονος Μυστακίδης κατέχει το 6% της Glencore
Κρις Ρόκος
O «μάγος» των ομολόγων
Ο Κρις Ρόκος μπορεί να είναι ένα από τα λιγότερο προβεβλημένα «αστέρια» της βιομηχανίας των hedge funds, ωστόσο με περιουσία 226,8 εκατ. ευρώ (230 εκατ. λίρες) που απέκτησε από τη μέχρι τώρα θητεία του στις εταιρείες επενδύσεων κεφαλαίων τον έχει καταστήσει έναν εκ των πλουσιότερων Ελλήνων στη Βρετανία (329ος στη λίστα των 1.000). Ο Ρόκος, όπως και ο Νάτσης, είναι ένας εκ των ιδρυτών της Brevan Howard Asset Management. Οπως και οι υπόλοιποι, έτσι και ο Κρις Ρόκος ήταν στο τμήμα των ομολόγων της CSFB, το οποίο διηύθυνε ο Α. Howard από το 1997 μέχρι το 2002. Τη φήμη του, όμως, την απέκτησε στην Goldman Sachs, από όπου και ξεκίνησε την καριέρα του. Μάλιστα, το 2006 που η εταιρεία εμφάνισε κέρδη-ρεκόρ, ο Κρις Ρόκος πήρε προσωπικό μπόνους άνω των 30 εκατ. λιρών.
O Mιχάλης Λεμός είναι ο δεύτερος πλουσιότερος Ελληνας της Βρετανίας.
Διαθέτει ένα μεγάλης αξίας διατηρητέο οίκημα στο Greenwich στο Νότιο Λονδίνο, το 2007 απέκτησε έναντι 6 εκ. λιρών ένα ρετιρέ διαμέρισμα στην περιοχή του Σόχο στη Νέα Υόρκη, ενώ αγόρασε αντί 18 εκατ. λιρών ένα ξενοδοχείο 17.000 τ.μ. με 83 δωμάτια στο Notting Hill.
Μιχάλης Λεμός
Εφοπλιστής με πολλές μπίζνες στην ξηρά
Γόνος της παραδοσιακής εφοπλιστικής οικογένειας, ο Μιχάλης Λεμός βρίσκεται δεύτερος στη λίστα με τους πλουσιότερους Ελληνες που ζουν στη Βρετανία, και 138ος στη γενική κατάταξη.
Στον Χατζηιωάννου ανήκει και το νησί Σκυρο- πούλα, 4.000 στρεμμάτων,νότια της Σκύρου.
Ο πατέρας του Κωνσταντίνος, ένας εκ των μεγαλύτερων εφοπλιστών στην ιστορία της ελληνικής ναυτιλίας, το 1980 ήταν τρίτος στη λίστα των ισχυρότερων πλοιοκτητών.
Η οικογένεια δραστηριοποιείται εκτός από τη ναυτιλία και σε άλλα επιχειρηματικά πεδία, όπως αγορά ακινήτων, ασφάλειες και τουρισμό. Μετά τον θάνατο του Κωνσταντίνου, το 1995, η αμύθητη περιουσία πέρασε στα χέρια του γιου του Μιχάλη και στις δύο αδερφές του, που ελέγχουν τις επιχειρήσεις της οικογένειας. Με τις τρέχουσες αξίες των πλοίων και των ακινήτων, η περιουσία της οικογένειας ανέρχεται σε 605 εκατ. λίρες (490 εκατ. ευρώ).
John Ζοχώνης
Παράδοση 133 ετών, χαρτοφυλάκιο 274 εκ.
Μεγιστάνας του σαπουνιού ο ελληνικής καταγωγής John, με προσωπική περιουσία 274 εκ. λίρες, (222 εκατ. ευρώ) βρίσκεται στη θέση 289. Ο βιομηχανικός κολοσσός του Ελληνα μεγιστάνα «Paterson & Zochonis» βασικός μέτοχος της ελληνικής ελαιουργικής εταιρείας «Μινέρβα» είχε τις ρίζες του στη Σιέρα Λεόνε.
Ιδρύθηκε το 1879 από τον Γεώργιο Ζοχώνη και τον George Paterson. Το 1886 η εταιρεία που έκανε εξαγωγές πρώτων υλών, όπως βαμβάκι, φοινικέλαιο και καφέ από τη Δυτική Αφρική, άνοιξε γραφείο στο Μάντσεστερ. Ο Γιώργος Ζοχώνης πέθανε το 1929 και ο Πάτερσον έμεινε στο τιμόνι της εταιρείας μέχρι στο 1932, οπότε και πούλησε το μερίδιό του στην οικογένεια Ζοχώνη. Το 1948 ο όμιλος εξαγόρασε μια βιομηχανία σαπουνιού στη Νιγηρία.
Γιάννης Γουλανδρής
O αρχικαπετάνιος της αυτοκρατορίας
Ο Γιάννης Γουλανδρής, ηλικίας 82 ετών, είναι ένα από τα τρία αδέρφια που δημιούργησαν μια ναυτιλιακή «αυτοκρατορία».
Η συνολική περιουσία της οικογένειας Γουλανδρή, σύμφωνα με τη λίστα του «Forbes», ξεπερνάει το 1 δισ. λίρες. Παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, ο Γιάννης Γουλανδρής εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να διοικεί την προσωπική ναυτιλιακή εταιρεία του, με τη βοήθεια του γιου του, Δημήτρη.
162 εκατ. ευρώ
Η αξία των περιουσιακών στοιχείων της οικογένειας του Γιάννη Γουλανδρή, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Sunday Times», αποτιμάται σήμερα στα 200 εκατ. λίρες (162 εκατ. ευρώ) και τον κατατάσει στην 370ή θέση στη λίστα με τους 1.000 πλουσιότερους ανθρώπους στη Βρετανία για την περσινή χρονιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους έξι πλουσιότερους Εληνες οι δύο ανήκουν στην εφοπλιστική οικογένεια.
Οι Κύπριοι
Αλκης και Στέλιος στο κλαμπ των δισ.
Πλουσιότερος Κύπριος στη Βρετανία είναι ο 44χρονος Αλκης Δαυίδ, μέλος της οικογένειας Λεβέντη. Η περιουσία του, που ανέρχεται σε 1,1 δισ. λίρες (891 εκατ. ευρώ), είναι προϊόν των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων της οικογένειας, που ρευστοποίησε με σκοπό να ασχοληθεί με τα media.
Η οικογένειά του είναι ιδιοκτήτης 28 εργοστασίων της Coca Cola σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Αλκης ασχολείται με την κινηματογραφική βιομηχανία ως ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών.
Eνα από τα τελευταία project του είναι η διαδικτυακή πλατφόρμα FilmOn.com για τη μετάδοση 30 υψηλής ανάλυσης τηλεοπτικών προγραμμάτων στα κινητά και τα PC.
Ο «sir Easy Jet», κατά κόσμον Στέλιος Χατζηιωάννου, με προσωπική περιουσία 1 δισ. λίρες (810 εκατ. ευρώ) , βρίσκεται στην 72η θέση της λίστας των 1.000.
Γόνος μιας οικογένειας που θεωρείται από τα μεγαλύτερα εφοπλιστικά «τζάκια», ο Στέλιος Χατζηιωάννου στα 28 του δημιούργησε ένα από τα πλέον επιτυχημένα επιχειρηματικά μοντέλα στην ιστορία της αεροπορικής βιομηχανίας, την «Easy Jet».
509,8 δισ. € είναι το σύνολο της περιουσίας των 1.000 πλουσιότερων στη Βρετανία. 77από τους Κροίσους, δύο περισσότεροι από ό,τι το 2008, είναι δισεκατομ- μυριούχοι, ενώ 108 είναι γυναίκες. 88 εκατ. € ήταν το όριο για να συμπεριληφθεί κανείς στη λίστα, δύο εκατομμύρια περισσότερα σε σχέση με την περασμένη χρονιά. 232 δραστηριοποιούνται στις κατασκευές και το real estate, ενώ οι 192 προέρχονται από τη βιομηχανία και την υψηλή τεχνολογία.
Κ. ΝΑΝΟΣ – Μ. ΑΔΑΜΙΔΟΥ
Πηγή: ΕΘΝΟΣ
Tsouvali
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΖΙΟΒΑΝΙ : ΔΕΝ ΠΡΟΣΚΛΗΘΗΚΑ ΝΑ ΕΡΘΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Κυριακάτικες εφημερίδες [Οσες κυκλοφορούν αύριο]
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ