2015-06-18 23:14:22
Φωτογραφία για «ΕΠΙΑΣΕ ΤΖΑΚ-ΠΟΤ ΜΕ ΜΑΡΚΟ ΣΙΛΒΑ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ»
Ο Πορτογάλος δημοσιογράφος, Μάριο Κάτζικα, καταγράφει για λογαριασμό του "gazzetta.gr" την προπονητική εκτόξευση του Μάρκο Σίλβα καταλήγοντας πως ο Ολυμπιακός έχει πετύχει διάνα με τον Πορτογάλο!

Σας μεταφέρουμε το δημοσίευμά του:

Ο διευθυντής της ιστοσελίδας bolanarede.pt, Mάριο Κάτζικα, επιχειρεί μία αναδρομή στο προπονητικό παρελθόν του Μάρκο Σίλβα που απασχολεί σφόδρα τον Ολυμπιακό.

Από την ημέρα που ανέλαβε αρχικά γενικός διευθυντής της Εστορίλ μέχρι σήμερα που βρίσκεται σε διαμάχη με την Σπόρτινγκ.

Ο Πορτογάλος δημοσιογράφος κάνει λόγο για έναν ανερχόμενο τεχνικό που έχει επιδείξει έργο την τελευταία τετραετία.

Όπως σημειώνει ο Κάτζικα, ο 37χρονος προπονητής είναι λάτρης του επιθετικού ποδοσφαίρου, εξπέρ στην ανέλιξη νέων παικτών ενώ ουδέποτε ασχολήθηκε με την διαιτησία.

Το ξεκίνημα

«Ξεκινώντας από χαμηλά έφτασε σήμερα εδώ... Ο Μάρκο Σίλβα ξεκίνησε ένα ταξίδι το οποίο τον έφερε στο σημείο να διεκδικεί μία θέση ανάμεσα στους πλέον ανερχόμενους Πορτογάλους προπονητές στην παρούσα φάση.


Ο Ολυμπιακός αποτελεί την τρίτη κατά σειρά πρόκληση της καριέρας του μετά την πετυχημένη παρουσία του σε Εστορίλ και Σπόρτινγκ.

Ο Πορτογάλος τεχνικός είναι μόλις 37 ετών και μπροστά του ένα λαμπρό μέλλον. Μετά από μία αδιάφορη καριέρα ως ποδοσφαιριστής, ο Μάρκο Σίλβα ανταποκρίθηκε στη νέα πρόκληση της ζωής του αποδεχόμενος την πρόσκληση της Εστορίλ αναλαμβάνοντας αρχικά διευθυντής την σεζόν 2011/12».

Η ευκαιρία

«Στο ξεκίνημα της σεζόν τα αποτελέσματα δεν ήταν τα επιθυμητά και έτσι ο Μάρκο Σίλβα έλαβε σύντομα το χρίσμα του προπονητή.

Η Εστορίλ βρισκόταν στα χαμηλά στρώματα της Β΄ κατηγορίας. Η αλλαγή προπονητή έδωσε κίνητρο στην ομάδα με αποτέλεσμα να παρουσιάσει θεαματική βελτίωση.

Η Εστορίλ με τον Μάρκο Σίλβα προχωρούσε από νίκη σε νίκη και στο τέλος της σεζόν αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στην Β΄ κατηγορία».

Η καταξίωση

«Την επόμενη σεζόν στόχος της Εστορίλ ήταν να αποφύγει τον υποβιβασμό, αλλά η ομάδα του Μάρκο Σίλβα κατάφερε και πάλι να εκπλήξει τους πάντες.

Ο σύλλογος διέθετε πολλούς ποιοτικούς ποδοσφαιριστές, οι οποίοι βελτιώθηκαν υπό την καθοδήγηση του Μάρκο Σίλβα, όπως ήταν Γκέρσο, Καρλίτος, Λίκα, Κάρλος Εντουάρντο, Εβάντρο, Τζέφερσον, Γιόχαν Ταβάρες, Στίβεν Βιτόρια, Ούγκο Λεάλ ή ακόμα και ο Βάγκνερ.

Η Εστορίλ έγραψε ιστορία τερματίζοντας στην πέμπτη θέση του πρωταθλήματος και προκρίθηκε στο Europa League.

Ουδείς περίμενε τέτοια πορεία και κάποιοι έκαναν λόγο για συγκυρίες που ευνόησαν τον Μάρκο Σίλβα και την ομάδα».

Η επιβεβαίωση

«Ο κόουτς παρέμεινε στην Εστορίλ και την σεζόν 2013/14 αναγκάζοντας τους επικριτές του να σιωπήσουν.

Αν και οι μισοί από τους παίκτες του ρόστερ της Εστορίλ αποχώρησαν, ο Μάρκο Σίλβα αναδόμησε την ομάδα και την έκανε ακόμη καλύτερη.

Η Εστορίλ κατόρθωσε το απίστευτο τερματίζοντας στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας και συνάμα απολάμβανε τον σεβασμό της κοινής γνώμης στην Πορτογαλία.

Ο Μάρκο Σίλβα την οδήγησε ξανά στο Europa League και αποχώρησε από την ομάδα έχοντας εκπληρώσει την αποστολή του».

Το μεγάλο βήμα

«Επόμενη πρόκληση στην καριέρα του Μάρκο Σίλβα αποτέλεσε η Σπόρτινγκ Λισαβόνα. Ένας σύλλογος με μεγάλες φιλοδοξίες αλλά λιγοστούς τίτλους τα τελευταία χρόνια.

Η Σπόρτινγκ κατέκτησε το πρωτάθλημα για τελευταία φορά την σεζόν 2001/02, από το 2008 όταν πήρε το πορτογαλικό Σούπερ Καπ παραμένει δίχως τίτλο!

Οι προσδοκίες ήταν υψηλές αλλά ο Μάρκο Σίλβα δεν απέτυχε. Ο πρώην προπονητής της Εστορίλ πραγματοποίησε μία καλή σεζόν οδηγώντας την Σπόρτινγκ στην τιμητική τρίτη θέση αλλά και στο Κύπελλο Πορτογαλίας επικρατώντας στον τελικό της Μπράγκα.

Στην Ευρώπη, η Σπόρτινγκ πραγματοποίησε ικανοποιητικές εμφανίσεις δείχνοντας καλή εικόνα.

Τα 'λιοντάρια' αποκλείστηκαν από τους ομίλους του Champions League έχοντας καταδικαστεί από τις αποφάσεις του διαιτητή στο ματς με την Σάλκε.

Στο Europa League η Σπόρτινγκ έχασε δίκαια από την Βόλφσμπουργκ. Στο τέλος της σεζόν εντελώς αιφνιδιαστικά απολύθηκε έπειτα από απόφαση του Μπρούνο ντε Καρβάλιο».

Η αντιπαράθεση με τον πρόεδρο

«Ο πρόεδρος της Σπόρτινγκ είχε αρκετά προβλήματα με τον Πορτογάλο προπονητή παραθέτοντας κάποιους κανονισμούς τους οποίους ο Μάρκο Σίλβα καταστρατήγησε όσο ήταν προπονητής της Σπόρτινγκ.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο Ζόρζε Ζεσούς, πρώην προπονητής της Μπενφίκα υπέγραψε στη Σπόρτινγκ και κάποιες φήμες ήθελαν τον Μάρκο Σίλβα να παίρνει τον αντίθετο δρόμο αναλαμβάνοντας εκείνος την Μπενφίκα.

Τα συγκεκριμένα σενάρια δεν επιβεβαιώθηκαν και έτσι ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού είναι ελεύθερος για να αναλάβει τον Ολυμπιακό αφού προηγουμένως διευθετήσει τα προβλήματα που εκκρεμούν με τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας σε ότι αφορά την διακοπή του συμβολαίου του».

Η φιλοσοφία του

«Ο Μάρκο Σίλβα είναι ένας νέος προπονητής με μοντέρνες ιδέες. Είναι πολύ ευγενής και σπάνια μιλάει για την διαιτησία.

Δεν του αρέσει να έρχεται σε κόντρα με κανέναν και μέχρι σήμερα δεν είχε τέτοιου είδους προβλήματα, εκτός από την αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της Σπόρτινγκ Λισαβόνας που προανέφερα.

Αρέσκεται σε σύστημα 4-3-3 με συμπαγή άμυνα και γρήγορους ακραίους. Στην Εστορίλ αρέσκονταν να βγαίνει στην κόντρα.

Στην Σπόρτινγκ προσπάθησε να εφαρμόσει ένα πιο επιθετικό στιλ παιχνιδιού, όμως αντιμετώπισε κάποιες δυσκολίες (κυρίως γιατί ο σύλλογος αντιμετώπιζε από το παρελθόν προβλήματα στη δομή αλλά και στη νοοτροπία που υπήρχε).

Ο κόσμος ωστόσο κατά γενική ομολογία αναγνώρισε πως η Σπόρτινγκ είχε να παίξει τόσο καλά ποδόσφαιρο εδώ και αρκετά χρόνια.

Σε κάποια παιχνίδια ο Μάρκο Σίλβα εφάρμοσε το 4-4-2 αποδεικνύοντας πως είναι ένας πολυπρόσωπος τεχνικός με πολλές ιδέες σε ότι αφορά το στιλ παιχνιδιού.

Μετά τους Λεονάρντο Ζαρντίμ και Βίτορ Περέιρα, ο Ολυμπιακός έπιασε ξανά τζακ ποτ από την Πορτογαλία».

Η ευκαιρία του Ολυμπιακού

«Ο Μάρκο Σίλβα είναι ένας σπουδαίος προπονητή με λαμπρό μέλλον. Εάν η διοίκηση του Ολυμπιακού του δώσει χρόνο, μπορεί να δημιουργήσει μία δυνατή ομάδα που θα κατακτήσει ένα ακόμη πρωτάθλημα στην Ελλάδα, αλλά συνάμα θα κάνει αισθητή την παρουσία της στο Champions League.

Μετά τον Ζοζέ Μουρίνιο και τον Ζόρζε Ζεσούς, ο Μάρκο Σίλβα βρίσκεται στο μικρό γκρουπ των σπουδαίων προπονητών που χρειάζονται μία ευκαιρία για να αποδείξουν την αξία τους.

Ο Ολυμπιακός έκανε τρομερό λάθος απομακρύνοντας του Λεονάρντο Ζαρντίμ και Βίτορ Περέιρα.

Θα δούμε εάν θα επαναλάβει το ίδιο λάθος και με τον Μάρκο Σίλβα. Ελπίζω πως δεν θα συμβεί».
olympiacos-blog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ