2012-05-06 13:53:16
Φωτογραφία για ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΗ ΝΔ ...!!!
Κ. Κατσαβού-Γ. Καμπουράκης

(από τον Τύπο της Κυριακής)

Μία σταθερά και πολλές μεταβλητές συνθέτουν τα σενάρια για τη συγκρότηση κυβέρνησης με κυρίαρχο ζητούμενο να δοθεί απάντηση στο ερώτημα «πώς θα κυβερνηθεί η χώρα». Η σταθερά αφορά το σημαντικό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΠΑΣΟΚ όπως καταγράφεται όχι μόνο στις δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις αλλά και στις κυλιόμενες μετρήσεις που μελετούν έως την τελευταία στιγμή τα κομματικά επιτελεία, προβάδισμα που καθιστά κυρίαρχη τη θέση του Α. Σαμαρά στις διεργασίες που θα ακολουθήσουν, ενώ ως πρώτη μεταβλητή εμφανίζεται το σενάριο αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας το οποίο η Συγγρού θεωρεί εφικτό.

Η Νέα Δημοκρατία, με βάση τα δημοσκοπικά σενάρια, θα έχει τον πρώτο λόγο και τη δύναμη να επιβάλει τους όρους της στη συζήτηση για το σχηματισμό κυβέρνησης, με γνώμονα τη σταθερότητα αλλά και την αποτελεσματικότητα που θα πρέπει να έχει η επόμενη κυβέρνηση, ώστε να μην υπάρξουν κλυδωνισμοί που, αφενός, θα απειλήσουν την πολιτική σταθερότητα, τις σχέσεις μας με τους δανειστές και την Τρόικα και, αφετέρου, την οικονομική σταθερότητα με ό,τι κι αν αυτό σημαίνει για την πορεία της χώρας εντός του ευρώ.


Εφόσον οι δημοσκοπικές προβλέψεις επιβεβαιωθούν, το βασικό μετεκλογικό σενάριο αφορά μία κυβέρνηση με βασικό το ρόλο της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργό τον Α. Σαμαρά ο οποίος θα έχει το αυτονόητο δικαίωμα να τεθεί επικεφαλής της προσπάθειας εξόδου από την κρίση, με βάση το πρόγραμμα που έχει παρουσιάσει αναλυτικά. Το σενάριο αυτό αναδεικνύεται -σύμφωνα και με τα δεδομένα των τελευταίων κυλιόμενων μετρήσεων- ως το πλέον πιθανό. Το αν θα καταστεί όμως και εφικτό εξαρτάται από τις διαθέσεις και τις μετεκλογικές γραμμές των κομμάτων, τα οποία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο δεν έχουν αφαιρέσει από το προεκλογικό τους λεξιλόγιο τη συμμετοχή τους σε μία κυβέρνηση συνεργασίας.

Και φυσικά όλοι συμπεριλαμβάνουν στα σενάρια επί χάρτου την εκπεφρασμένη θέση των Βρυξελλών και της Τρόικας ότι πρέπει να υπάρξει ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση τη Δευτέρα, με την απειλή ότι σε διαφορετική περίπτωση το συμφωνημένο πρόγραμμα δανεισμού της χώρας θα κινδυνεύσει.

Στο ΠΑΣΟΚ, πολλά θα εξαρτηθούν από το ποσοστό που θα έχει αύριο το βράδυ. Πολύ πριν γίνουν γνωστά τα τελευταία δημοσκοπικά δεδομένα, στελέχη όπως ο Κ. Σκανδαλίδης «φλέρταραν» με την υιοθέτηση της θέσης Σαμαρά τον Ιούνιο του 2011, δηλαδή να στηρίξουν μία κυβέρνηση συνεργασίας όχι όμως με πρωθυπουργό τον Σαμαρά αλλά με άλλο πολιτικό πρόσωπο που θα συμφωνηθεί. Τη θέση αυτή αρχικά υιοθέτησε και ο ίδιος ο Ευ. Βενιζέλος, τελευταία όμως λέει ότι θα πράξει με βάση το συμφέρον της χώρας και των πολιτών. Ωστόσο, το κατά πόσο το ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει να επιβάλει όρους στην προεκλογική συζήτηση θα εξαρτηθεί, όπως αναφέραμε, από το ποσοστό του όπως και από τη διαφορά του από τη Νέα Δημοκρατία. Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους κορυφαία στελέχη θέτουν ως μείζον ζήτημα το να υπάρξει όσο το δυνατόν πιο σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση και δεν αποκλείουν τη συμμετοχή τους σε μία κυβέρνηση συνεργασίας, ακόμα και αν η κεντρική γραμμή του ΠΑΣΟΚ θα είναι απλά θέση ανοχής. Ο κ. Βενιζέλος έχει αρκετές φορές αναφέρει την επιθυμία του να συμμετάσχουν και δυνάμεις της Αριστεράς σε μία κυβέρνηση συνεργασίας (αναφέρεται στη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη), ενώ στο ίδιο σενάριο πολλοί υπολογίζουν και τη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη, στην περίπτωση που καταφέρει να μπει στη Βουλή. Επίσης, πολιτικοί αναλυτές συμπεριλαμβάνουν σε αυτό το σχέδιο και τους Οικολόγους-Πράσινους που έχουν διακηρύξει ότι εφόσον μπουν στη Βουλή θα συνεργαστούν με όποιο κόμμα ή κόμματα, προκειμένου να κυβερνηθεί η χώρα. «Θολή» είναι η -μέχρι στιγμής- προεκλογική θέση του ΛΑ.Ο.Σ., ενώ η τελευταία θέση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου είναι ότι «ούτε νεκρός δεν συνεργάζεται με Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως να υπάρξουν και άλλες φωνές στο εσωτερικό των Ανεξάρτητων Ελλήνων, εφόσον το θέμα προκύψει επί του πρακτέου. Θα πρέπει, επίσης, να καταγραφεί ότι ενώ και ο Φώτης Κουβέλης δεν έχει δείξει ανοιχτός στη συμμετοχή του σε μία κυβέρνηση συνεργασίας, πληροφορίες επιμένουν ότι σε περίπτωση που ανοίξει η συζήτηση περί μετεκλογικών συνεργασιών θα υπάρξουν στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς που θα τεθούν υπέρ της συμμετοχής του κόμματός τους σε κυβέρνηση συνεργασίας.

Πρέπει, πάντως, να αναφερθεί ότι στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία -όπου υπάρχει η γνώση των στοιχείων των κυλιόμενων μετρήσεων- συντηρείται και το σενάριο των επαναληπτικών εκλογών, ιδίως στο ενδεχόμενο που η Νέα Δημοκρατία βρεθεί πολύ κοντά στο κατώφλι της αυτοδυναμίας.

Η συζήτηση και τα σενάρια συνεργασίας με ζητούμενο το σχηματισμό κυβέρνησης περιέλαβαν προς στιγμήν και προβλέψεις που δεν υποστηρίζονται από τα αριθμητικά δεδομένα. Οπως μία σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ - Ανεξάρτητων Ελλήνων που συζητήθηκε έντονα μετά από την πρόσκληση του κ. Τσίπρα προς τον κ. Καμμένο, αλλά και την πιθανότητα σχηματισμού μίας «κυβέρνησης της Αριστεράς» στην οποία πολλοί αναφέρθηκαν αλλά ουδείς επιχείρησε να περιγράψει, καθώς στη σχετική πρόταση Τσίπρα έχουν απαντήσει αρνητικά τόσο η κ. Παπαρήγα όσο και ο κ. Κουβέλης. 
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ