2012-05-07 22:35:46
Φωτογραφία για ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ…
με ρώτησε η Χ. της απάντησα… Όταν το παιχνίδι βγήκε από τη σακούλα τα παιδιά το περιεργάζονταν…Κοίταξαν πρώτα το κουτί,μετά το άνοιξαν,γι να δουν μέσα πως είναι,αλλά και πάλι δεν πολυκατάλαβαν τι ακριβώς θα παίζαμε…Το παιχνίδι ήταν μια μονόπολη… Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο χρήσιμο μπορεί να αποδειχθεί ένα τέτοιο παιχνίδι για τα παιδιά με νοητική υστέρηση! Τα παιδιά αυτά έχουν ανάγκη να μάθουν να χειρίζονται τις ποσότητες των χρημάτων! Έχουν ανάγκη να κατανοήσουν πώς θα πληρώνουν και πώς θα δίνουν ρέστα ή πώς θα τους δίνουν τα ρέστα οι άλλοι!

Μέσω της μονόπολης τα παιδιά μαθαίνουν τις έννοιες και την αξία των χρημάτων,ενώ ταυτόχρονα μαθαίνουν να μετράνε,καθώς καλούνται να μετρήσουν πόσες κινήσεις θα κάνει το πούλι τους, ή τι αριθμό έφεραν τα ζάρια που έριξαν! Επιπλέον αντιλαμβάνονται τις έννοιες της αγοράς και της πώλησης,ενώ ταυτόχρονα εξασκούν την ανάγνωσή τους,καθώς καλούνται να αναγνώσουν διάφορες κάρτες… Επίσης η αίσθηση της ευγενούς άμιλλας αναπτύσσεται και σε αυτά τα παιδιά μέσα από τέτοιου είδους ομαδικά παιχνίδια!


Στη συνέχεια άλλη μια πολύ ενδιαφέρουσα τεχνική θα μπορούσε να είναι και η διδακτική της ποσότητας των χρημάτων μέσω του κουκλοθέατρου…Στα παιδιά αυτά και γενικότερα στα παιδιά,αρέσει πάρα πολύ η διδασκαλία μέσω του παιχνιδιού! Έτσι λοιπόν,μπορούμε κάλλιστα να χρησιμοποιήσουμε κούκλες,να φτιάξουμε ένα πρόχειρο μαγαζάκι ή περίπτερο,το οποίο θα έχουμε εξοπλίσει με διάφορα αντικείμενα και να τα παροτρύνουμε να παίξουν τους ρόλους του πελάτη και του πωλητή με τη βοήθεια μας όπου αυτή χρειάζεται! Τα παιδιά μέσω της βιωματικής διαδικασίας κατανοούν και απομνημονεύουν καλύτερα τις πελατειακές σχέσεις,αλλά και τις ποσότητες!

Ακόμα και στην ώρα της γυμναστικής τα παιδιά αυτά θα μπορούσαν να μάθουν πράγματα,τα οποία θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμα για τα ίδια… Μπορείτε να  ζωγραφίσετε στο δάπεδο σκαλάκια με αριθμούς και να τα καλέσετε να περπατήσουν ή ακόμα και να κάνουν μικρά πηδηματάκια για παράδειγμα μέχρι το σκαλάκι με τον αριθμό 5 ή 3 κλπ… Μέσω αυτής της διαδικασίας τα παιδιά με νοητική υστέρηση εξασκούν όχι μόνο την απομνημόνευσή τους,αλλά και την αδρή τους κινητικότητα!  Πολλή καλή τεχνική ακόμα είναι και το πολύ γνωστό σε όλους μας τσέγκα,το παιχνίδι με τα τουβλάκια… Ζωγραφίζουμε στο ένα μέρος πάνω στο κάθε τουβλάκι πράξεις με αριθμούς και κάθε παιδί που αφαιρεί ένα τουβλάκι,καλείται να λύσει και την πράξη. Όποιο παιδί λύσει τις περισσότερες ανταμοίβεται με περισσότερα αυτοκόλλητα στη σελίδα του τετραδίου του!

Όσον αφορά επίσης τη μαγειρική,είναι ακόμα μια πολύ ενδιαφέρουσα τεχνική προκειμένου τα παιδιά να μάθουν να αντιλαμβάνονται τις ποσότητες και τους αριθμούς,ενώ ταυτόχρονα μαθαίνουν να μαγειρεύουν και να ξεχωρίζουν τα διάφορα προϊόντα! Στη συνέχεια τα καλούμε να προσφέρουν το φαγητό που έφτιαξαν,προκειμένου να το δοκιμάσουν και οι υπόλοιποι και ρωτάμε τον καθένα τι πιστεύει ότι θα χρειαζόταν το φαγητό μέσα για να γίνει πιο νόστιμο! Έτσι αναπτύσσεται διάλογος ανάμεσα στο παιδιά και η ανταλλαγή απόψεων είναι εμφανής! Μπορείτε να ξεκινήσετε αρχικά με μια ψεύτικη κουζίνα,όπως αυτές που πουλάνε σε διάφορα μαγαζιά παιχνιδιών και στη συνέχεια και με τη βοήθειά σας πάντα να προχωρήσετε και στην κανονική μαγειρική!

Αυτοί είναι μερικοί από τους τρόπους που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε προκειμένου τα παιδιά με νοητική υστέρηση να αποκτήσουν τις απαραίτητες γι’ αυτά γνώσεις και δεξιότητες,προκειμένου να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στη μετέπειτα πορεία της ζωής τους! Φυσικά είναι πολύ καλές τεχνικές που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε και στα παιδιά που δεν έχουν κάποια ειδική ανάγκη ή και ακόμα στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες,προκειμένου να αναπτύξουν τη μνήμη τους και τις δεξιότητές τους!

Ανακαλύψτε κι εσείς τους τρόπους για να μάθουν τα παιδάκια σας! Εκμεταλλευθείτε ακόμα και τα πιο πράγματα,που ίσως σας φαίνονται ανόητα,για να τους διδάξετε ό,τι θέλετε!Μέσα από τη βιωματική διαδικασία και μόνο τα παιδιά θα μάθουν…Επιχειρήστε το!!

Έλληνα Σεβαστή-Ειρήνη(Φιλόλογος με σπουδές στην ειδική αγωγή)

http://nohmatikh.wordpress.com
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ