2015-09-06 16:42:08
Φωτογραφία για Τρόμος από τον θάνατο 60.000 αντιλοπών
Όταν ο γεωλόγος Steffen Zuther και οι συνεργάτες του έφτασαν στο κεντρικό Καζακστάν, ώστε να μελετήσουν ένα είδος αντιλόπης που ζει εκεί, βρέθηκαν αντιμέτωποι με το αποτρόπαιο θέαμα, δεκάδων χιλιάδων νεκρών αντιλοπών να είναι διαρκορπισμένες στις στέπες της χώρας.

Σύμφωνα με τον Zuther, μέσα σε λίγες μέρες, πάνω από 60.000 αντιλόπες έχασαν την ζωή τους.

Όπως δήλωσε ο επιστήμονας στο Live Science, από τις έρευνες που ακολούθησαν του θανάτου των αντιλοπών, διαπιστώθηκε ότι σχεδόν οι μισές από τις 257.000 αντιλόπες που ζούσαν στην χώρα το 2014, έχουν πεθάνει.

Τα βακτήρια έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην τραγωδία, σημειώνεται αλλά είναι άγνωστο πως οδήγησαν στο μαζικό θάνατο τις αντιλόπες, αφού συνήθως είναι άκακα.

Είναι η πρώτη φορά που σε κάποιο είδος θηλαστικού (όπως και ο άνθρωπος) εμφανίζεται τέτοιος μαζικός θάνατος, σε τόσο λίγο χρόνο, αναφέρει ο Zuther.


Οι αντιλόπες παίζουν σημαντικό ρόλο στο οικοσύστημα, αφού εμπλουτίζουν τις άγονες στέπες με τα απορρίμματα τους, ενώ τρώγοντας τα φύλλα από το έδαφος βοηθούν στο να μην ξεσπούν πυρκαγιές.

Την ίδια ώρα, τα θηλαστικά μεγέθους σκύλου, αποτελούν μία πρώτης τάξης τροφή για τα σαρκοφάγα της στέπας.

Το συγκεκριμένο είδος αντιλόπης ζει στο Καζακστάν, την Ρωσία και την Μογγολία.

Οι επιστήμονες πήραν και δείγμα από τα φυτά της περιοχής, για να δουν τι προκάλεσε των θάνατο των ζώων.

Ένας παρόμοιος ομαδικός θάνατος από 400.000 αντιλόπες έγινε το 1988, με τα θύματα να εμφανίζουν τα ίδια συμπτώματα, αλλά επειδή ο θάνατός τους είχε γίνει επί Σοβιετικής Ένωσης, ήταν δύσκολο να γίνουν ενδελεχείς μελέτες, με το καθεστώς τότε να κάνει λόγο για παστερέλλωση, που προκαλείται από βακτήρια.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ