2015-09-19 00:08:06
Φωτογραφία για Αυξάνεται ο ελληνικός πληθυσμός των αρκούδων
Αύξηση παρουσιάζεται στον πληθυσμό των αρκούδων στη χώρα μας σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρώτης συστηματικής τριετούς έρευνας που πραγματοποίησε η επιστημονική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για τον πληθυσμό των αρκούδων στην Ελλάδα από το 2007-2010.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, αυτή τη στιγμή είναι καταγεγραμμένα 360 άτομα, αριθμός που δείχνει αύξηση του πληθυσμού σε σύγκριση με την προηγούμενη καταμέτρηση που έδειξε 250 αρκούδες. Με βάση τον αριθμό των καταγεγραμμένων ατόμων η επιστημονική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ υπολόγισε ότι ο αριθμός των αρκούδων στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 450 κατ' ελάχιστο.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται από τον Αρκτούρο, η έρευνα «δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε παραπλανητικά συμπεράσματα, καθώς η αρκούδα εξακολουθεί να αποτελεί ένα αυστηρά απειλούμενο είδος και η προστασία της θα πρέπει να συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό».

Για τη μη λήψη επαρκών και αποτελεσματικών μέτρων για την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και αρκούδας έκανε λόγο ο κ. Πάνος Στεφάνου, υπεύθυνος επικοινωνίας του Αρκτούρου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κάτι το οποίο επιβαρύνει σημαντικά τόσο το ζώο, όσο και τον άνθρωπο, ιδιαίτερα στους ορεινούς οικισμούς.


Σε σχέση με την αποφυγή ζημιών και ατυχημάτων ο κ. Στεφάνου αναφέρει ότι κάτοικοι και τοπική αυτοδιοίκη μπορούν να λάβουν συγκεκριμένα αποτρεπτικά μέτρα χαμηλού ή μηδενικού κόστους.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι οικισμοί οφείλουν να κλείνουν επαρκώς τους κάδους, ενώ οι κάτοικοι δεν πρέπει να αφήνουν στο ύπαιθρο σκουπίδια ή τρόφιμα. Σε σχέση με τις γεωργικές καλλιέργειες, προτείνονται χαμηλής τάσεις ηλεκτροφόρες περιφράξεις, μέτρο ενδεδειγμένο, ακίνδυνο, αποτελεσματικό και πολύ χαμηλού κόστους, όπως λέει.

Τέλος, σε σχέση με τα ατυχήματα που παρατηρούνται σε μεμονωμένες περιπτώσεις στις οδικές αρτηρίες, εάν τηρηθούν τα όρια ταχύτητας -ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες εκ΄ μέρους των οδηγών- ο κίνδυνος μειώνεται σημαντικά, σύμφωνα πάντα με τον κ. Στεφάνου.

Η καταμέτρηση έγινε στην ευρύτερη περιοχή της Πίνδου, με μία πρωτοποριακή μέθοδο συλλογής γενετικού υλικού μέσω τριχοπαγίδων (συρματοπλέγματα που δεν τραυματίζουν τα ζώα) που τοποθετούνται σε στύλους της ΔΕΗ όπου οι αρκούδες έχουν τη συνήθεια να ξύνονται.

Το γενετικό υλικό συλλέγεται στη συνέχεια από τους ερευνητές του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, στέλνεται στο εξωτερικό για ανάλυση και επιστρέφεται μία «ταυτότητα», η οποία καταχωρείται στο Εθνικό Μητρώο Αρκούδας. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ