2024-06-26 08:10:55
Φωτογραφία για Ελληνικός σιδηρόδρομος: Μεγαλώνει η κόντρα μεταξύ μηχανοδηγών και Yπουργείου Mεταφορών
Ανεβαίνουν οι τόνοι στον ελληνικό σιδηρόδρομο μετά τη χθεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε το Yπουργείο Yποδομών και Mεταφορών, η οποία στρέφεται ανοιχτά εναντίον των μηχανοδηγών και του προέδρου του σωματείου τους (Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης), αφήνοντας αιχμές για υποκριτική στάση.

Της Ματίνας Χαρκοφτάκη

capital.gr

Όλα ξεκίνησαν όταν την περασμένη εβδομάδα, η ένωση των μηχανοδηγών απέστειλε εξώδικο σε ΟΣΕ (Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας) και Hellenic Train με κοινοποίηση σε ΡΑΣ (Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων) και σε Yπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στο οποίο έκαναν λόγο για εντεινόμενα προβλήματα στο δίκτυο καθώς και για απόλυτη αδιαφορία των αρμόδιων αρχών ενάμιση χρόνο περίπου μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Ειδικότερα, επεσήμαναν τα σοβαρά προβλήματα με την φωτοσήμανση και η μη λειτουργία της τηλεδιοίκησης σε ορισμένα τμήματα του δικτύου στο δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη τους αναγκάζουν να συνεννοούνται με…τηλεγραφήματα. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η πυκνή βλάστηση, η οποία καλύπτει τις ενδείξεις σημάτων ή ακόμη χειρότερα κρύβει την θέση τους με τους μηχανοδηγούς να εκτελούν και χρέη καθαρισμούς της σιδηροδρομικής γραμμής από δέντρα και κορμούς, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο την ασφαλή μηχανοδήγηση.


Τα όσα περιγράφονταν στο εξώδικο πυροδότησαν την άμεση αντίδραση των ΟΣΕ και Hellenic Train, που σε κοινή τους ανακοίνωση κατηγόρησαν τους εργαζόμενους ότι η συγκεκριμένη κίνηση είχε σαν σκοπό να δυναμιτίσει το κλίμα συνεννόησης που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των δύο μερών. "Οποιαδήποτε πρωτοβουλία, που επιδιώκει να πλήξει τη φήμη του σιδηροδρομικού τομέα, δεν θα αποτελέσει κατ’ ουδένα τρόπο εμπόδιο στην συνεργασία των δυο διοικήσεων που είναι αποφασισμένες μέσω ουσιαστικού διαλόγου να βελτιώσουν τις υπηρεσίες του", τόνισαν οι δύο οργανισμοί.

Λάδι στη φωτιά ρίχνει η ανακοίνωση του Υπουργείου

Λάδι στη φωτιά ήρθε να ρίξει η ανακοίνωση του Υπουργείου, η οποία ακολούθησε μερικές μέρες μετά στην οποία γίνεται συγκεκριμένη αναφορά σε περιστατικό κατά το οποίο παραβιάστηκε ερυθρός σηματοδότης χωρίς εντολή σταθμάρχη στις 23 Δεκεμβρίου 2023. Μάλιστα, για το συγκεκριμένο συμβάν η ΡΑΣ επιβεβαίωσε ότι στο εν λόγω περιστατικό εξαφανίστηκε και ο επίμαχος ταχογράφος. Ωστόσο, αυτό που επισημαίνει το Υπουργείο είναι ότι ο μηχανοδηγός, ο οποίος αγνόησε τον κόκκινο σηματοδότη είναι ο πρόεδρος του σωματείου, ο οποίος σύμφωνα με το υπουργείο, "εκδίδει ανακοινώσεις και αποστέλλει εξώδικα σχετικά με ζητήματα ασφάλειας των σιδηροδρομικών μεταφορών".

Και η ανακοίνωση συνεχίζει λέγοντας ότι πρόκειται για "το ίδιο πρόσωπο που, ως μηχανοδηγός αμαξοστοιχίας, παραβιάζει σηματοδότη θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών, με τη συνδικαλιστική του ιδιότητα υπογράφει ανακοινώσεις για την ασφάλεια των επιβατών". Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, το υπουργείο τήρησε σιγή ασυρμάτου σχετικά με τους ισχυρισμούς περί πυκνής βλάστησης που κρύβει τη φωτοσήμανση, κορμούς δέντρων και κλαδιών που πάνω στις γραμμές που εμποδίζουν την ασφαλή μηχανοδήγηση αλλά και περί μη λειτουργίας της τηλεδιοίκησης σε ορισμένα σημεία του δικτύου στο κεντρικό δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ