2015-09-27 11:37:15
Φωτογραφία για Τα τρία «μέτωπα» στην υγεία
ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Υγεία



Με τρία καυτά μέτωπα βρίσκεται αντιμέτωπη από χθες η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας: το σοβαρό έλλειμμα στα έσοδα του ΕΟΠΥΥ –αφού μόνο για το 2015 τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν καταβάλει εισφορές που πλέον αγγίζουν το ένα δισ. ευρώ–, οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού σε όλο το δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης και τα άδεια ταμεία των νοσοκομείων. Παράλληλα, το υπουργείο έχει στραμμένη την προσοχή του και στην κάλυψη των αναγκών για υπηρεσίες υγείας των προσφύγων, ενώ καλείται να «τρέξει» την υλοποίηση υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, όπως η έκδοση του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων, η είσπραξη του clawback από τους παρόχους υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ, η ανακοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων και, φυσικά, η εύρεση του «ισοδύναμου» ώστε να μην επιστρέψει το εισιτήριο των πέντε ευρώ στα τακτικά ιατρεία των μονάδων του ΕΣΥ.

Για άλλη μία φορά το υπουργείο Υγείας είναι αντιμέτωπο με τον χρηματοδοτικό «εφιάλτη» του ΕΟΠΥΥ

. Αυτήν τη στιγμή, τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων στον Οργανισμό, μόνο για το 2015, πλησιάζουν στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ, με αποτέλεσμα ο ΕΟΠΥΥ να καθυστερεί υπερβολικά να πληρώσει τις υποχρεώσεις του. Είναι ενδεικτικό ότι έως το τέλος του Σεπτεμβρίου ο Οργανισμός θα εξοφλήσει τους συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους (γιατρούς, κλινικές, διαγνωστικά) για υπηρεσίες που παρείχαν σε ασφαλισμένους τον περασμένο Απρίλιο. Η νέα κυβέρνηση καλείται να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του υπουργείου Εργασίας ότι έως το τέλος του έτους θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ με 900 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και του υπουργείου Οικονομικών για χρηματοδότηση ύψους 150.000.000 ευρώ από το ειδικό κονδύλι για τη νέα γενιά ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου.

Στα όριά τους βρίσκονται και τα νοσοκομεία λόγω των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού και υλικών. Οι προϋπολογισμοί για τις λειτουργικές δαπάνες 2015 (για εφέτος είναι στα 1,5 δισ. ευρώ) στα περισσότερα νοσοκομεία έχουν εξαντληθεί και δεν υπάρχουν πιστώσεις προκειμένου να μπορούν να προχωρήσουν σε παραγγελίες-αγορές υλικών. Είναι ενδεικτικό ότι και ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας είχε ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να αυξηθούν τα σχετικά κονδύλια στα επίπεδα του 2013 (δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ), αναφέροντας μαζί με το αίτημά του ότι μόνο για τον Οκτώβριο τα νοσοκομεία θα χρειαστούν για τις αγορές τους επιπλέον επιχορήγηση ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ. Για να γίνει αυτό απαιτείται τροποποίηση του προϋπολογισμού, κάτι για το οποίο θα πιέσει η νέα ηγεσία του υπουργείου. Με δεδομένο ότι ο νέος υπουργός Ανδρέας Ξανθός έχει δεσμευθεί για «ομαλοποίηση» της χρηματοδότησης, θα πρέπει να πιέσει και για εκταμίευση των δεσμευμένων για τις λειτουργικές δαπάνες κονδυλίων προς τα νοσοκομεία, τα οποία έχουν λάβει προς το παρόν μόλις το 30%-35% της φετινής επιχορήγησης.

Στις άμεσες προτεραιότητες είναι και η ενίσχυση με μόνιμο και επικουρικό προσωπικό του ΕΣΥ. Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι περισσότερες μονάδες είναι εφιαλτική, με πολλά τμήματα νευραλγικά για τη λειτουργία ενός νοσοκομείου να κινδυνεύουν να κλείσουν άμεσα λόγω έλλειψης γιατρών. Eκτιμάται δε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν αποχωρήσει από το ΕΣΥ περίπου 17.000 εργαζόμενοι, χωρίς να έχουν γίνει προσλήψεις. Οι 2.440 προσλήψεις μόνιμων στην υγεία, που εγκρίθηκαν με πράξη υπουργικού συμβουλίου, αφορούν το 2016, οπότε οι πρώτες «ενέσεις» σε ανθρώπινο δυναμικό θα γίνουν με επικουρικό προσωπικό.


medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ