2015-10-01 03:36:06
Φωτογραφία για Άσκηση και μεσογειακή διατροφή ασπίδα κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων
Μια δίαιτα βασισμένη στη μεσογειακή διατροφή και ένα μέτριας έντασης πρόγραμμα άσκησης για οκτώ εβδομάδες είναι για τον ανθρώπινο οργανισμό η καλύτερη ασπίδα προστασίας κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων, σύμφωνα με έρευνα των πανεπιστημίων του Sheffield Hallam και του Lincoln του Ηνωμένου Βασιλείου, που δημοσιεύτηκε στο ερευνητικό περιοδικό Microvascular Research.

Όπως αναφέρει η naftemporiki.gr, η έρευνα αποτελεί συνέχεια ενός προγράμματος, απευθυνόμενου σε υγιή άτομα χωρίς προηγούμενη εμπειρία άσκησης, άνω της ηλικίας των 50 ετών. Στο αρχικό πρόγραμμα οι συμμετέχοντες είχαν χωριστεί σε δύο ομάδες -η πρώτη ακολούθησε ένα πρόγραμμα ήπιας άσκησης δύο φορές την εβδομάδα για οκτώ βδομάδες, ενώ από τη δεύτερη ζητήθηκε επιπλέον να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα ήπιας προσαρμογής στην μεσογειακή διατροφή.

Τα αρχικά αποτελέσματα έδειξαν μεγαλύτερα καρδιοαγγειακά και μικροαγγειακά οφέλη στα άτομα που ακολούθησαν το συνδυασμό μεσογειακής διατροφής και ήπιας άσκησης – τα οποία παρέμειναν ορατά και συγκριτικά μεγαλύτερα 12 μήνες μετά.


Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο Έλληνας ερευνητής του Πανεπιστημίου Sheffield Hallam, Μάρκος Κλωνιζάκης, ο οποίος επεσήμανε ότι 12 μήνες μετά την έρευνα, διαπιστώθηκε ότι η άσκηση και η μεσογειακή διατροφή λειτουργούν συνδυαστικά και βελτιώνουν τη λειτουργία των κυττάρων του ενδοθηλίου, στα άτομα άνω των 50 ετών σε σχέση με το να ακολουθήσουν μόνο ένα πρόγραμμα άσκησης.

Όπως σημειώνει ο Δρ. Κλωνιζάκης, τα ενδοθήλια κύτταρα αποτελούν ένα σημαντικότατο κομμάτι του εσωτερικού των αγγείων που επηρεάζονται αρνητικά λόγω της γήρανσης, των οποίων η κακή λειτουργία αποτελεί προπομπό για καρδιαγγειακά νοσήματα. Έτσι η βελτίωση της λειτουργίας του ενδοθηλίου, μπορεί να αποτελεί μόνο καλά νέα απέναντι στον αγώνα για την μάστιγα των καρδιοαγγειακών νοσημάτων.

Το κυριότερο ωστόσο είναι ότι το όφελος για το άτομο που ακολουθεί αυτή τη συνταγή είναι μακροχρόνιο, καθώς όπως λένε οι ερευνητές, οι αλλαγές που προκαλούνται σε μοριακό επίπεδο από τη μεσογειακή διατροφή, που βασίζεται στην κατανάλωση ελαιολάδου, φρούτων, λαχανικών, ψαριών, οσπρίων, προϊόντων ολικής άλεσης, κρασιού και πολύ μικρών ποσοτήτων κόκκινου κρέατος.

Σύμφωνα με το Δρ. Κλωνιζάκη, η διατήρηση της σωστής λειτουργίας του ενθοδηλίου, όταν μεγαλώνει ο άνθρωπος έχει μεγάλη σημασία για τη μείωση του κινδύνου των καρδιοαγγειακών νοσημάτων, διότι ο κίνδυνος αυτών μεγαλώνει μαζί με την ηλικίας μας. Όπως λέει, τα αποτελέσματα της έρευνας είναι πολύ ενθαρρυντικά. Ωστόσο, σημειώνει ότι «θα ήταν βέβαια λάθος να πιστέψουμε πως οκτώ εβδομάδες μέτριας άσκησης και μεσογειακής διατροφής θα απομακρύνουν τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών νοσημάτων και ότι αρκούν για μια παντοτινά καλή υγεία. Δείχνουν όμως τις δυνατότητες που μας παρέχονται από ένα τέτοιο πρόγραμμα, που βασισμένο σε μια «ήπιας προσήλωσης» προσέγγιση, μπορεί να μας δώσει πολλαπλά οφέλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια ερευνητική ομάδα, σε άλλη της επιστημονική δημοσίευση -βασισμένη στην ίδια έρευνα- στο ιατρικό περιοδικό Journal of Nutrition, Health and Aging ανέλυσε τις δυσκολίες και τα πλεονεκτήματα από την εφαρμογή του προγράμματος σε ένα πληθυσμό μη προερχόμενο από μεσογειακές χώρες, και συνηθισμένο σε μια διαφορετική διατροφική κουλτούρα.

Τα συμπεράσματα ήταν εξίσου ενθαρρυντικά, που αποδεικνύουν ότι οι προοπτικές διεύρυνσης της χρήσης της μεσογειακής διατροφής εκτός Μεσογείου, είναι πολύ μεγάλες με την κατάλληλη προσέγγιση και προετοιμασία. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ