2015-10-06 23:55:50
Φωτογραφία για Ηλεκτρονικές Λαϊκές αγορές: Εκσυγχρονισμός, ή εξαφάνιση μικροπαραγωγών μέσα στα σχέδια της Κυβέρνησης;
Περιδιαβαίνοντας τις πρώτες μέρες του Οκτώβρη σε μια Λαϊκή αγορά τυχαίως... συνάντησα έναν ακόμη φίλο. Και μάλιστα από τους τελευταίους εναπομείναντας σωστούς φίλους ο οποίος ανάμεσα στα άλλα μού είπε:

«Δεν σού κρύβω ότι πηγαίνοντας κάποιες μέρες της εβδομάδας στις λαϊκές αγορές πού γίνονται σε διάφορα σημεία της πόλης μας και βλέποντας όλον αυτόν τον πλούτο παραγωγής πάνω στους πάγκους, σε χόρτα, σε φρούτα, σε ψάρια, και γενικά σε όλα τά αγαθά «της γής και της θάλασσας» δεν μπόρεσα παρά να δοξάζω κάθε φορά τον Θεό γι΄ αυτή την επάρκεια αγαθών !

Μας έχει αφήσει ο Θεός τόσα πολλά αγαθά όλων των ειδών και ποιοτήτων, και δεν μας στέρησε ακόμη αυτό τον φυτικό και ζωϊκό πλούτο «προς βρώση και πόση» μας. Πού δεν μας στέρησε δηλαδή την βροχή και τά νερά των πηγών ρίχνοντάς μας σε καμιά μεγάλη ανομβρία και ξηρασία και γιατί όχι και σε μεγάλη δοκιμασία όπως βλέπουμε να γίνεται σε κάποιες άλλες χώρες και σε άλλους λαούς…».


Και ναι μέν οι σκέψεις του αγαθού φίλου είναι σωστές αλλά σήμερα ποιός σκέπτεται έτσι, μια και όλα αυτά, πηγές, ποτάμια, λίμνες, και αργότερα χιόνια καρποφορίες της γής τα θεωρεί δεδομένα. Καί ότι όπως ο ήλιος ανατέλει πάντα κάθε πρωί έτσι και οί βροχές αν δεν έπεσαν τώρα οπωσδήποτε θα πέσουν μαζεμένες μεθαύριο, και θα μαζέψουμε και τις ελιές μας, και θα έχουμε και την λαδιά μας ( παρ΄ όλες τις «λαδιές» πού κάνουμε απέναντι του Θεού… ), και ότι όλα θα γίνουν όπως πέρυσι και πρόπερσυ και ουδείς φόβος συντρέχει μη και δεν γίνουν….

Κι΄ έτσι θα κοιμώμαστε ήσυχοι όπως εκείνοι οι συμπατριώτες του Νώε πού σαν άρχισε η ραγδαία βροχή και ανέβαινε του νερού η στάθμη στάθηκαν απ΄ έξω από την κιβωτό και του φώναζαν « Νώε, Νώε, άνοιξέ μας. Είμαι ο κάλφας πού κατράμωσα το καράβι, κι΄ εγώ είμαι ο ξυλουργός πού σούφτιαξα την βάρκα…και άλλα τέτοια παρόμοια…».

Αλλά οι πόρτες είχανε κλείσει και απωλέσθησαν, από τα νερά άπαντες!

Άλλωστε 120 χρόνια τους φώναζε ο Νώε αλλά ουδείς τον άκουγε, όλοι τον κορόϊδευαν…Εδώ βέβαια είμαστε στην αντίθετη άκρη, στην έλλειψη νερού και σε μια επερχόμενη, γιατί όχι, ξηρασία, οπότε μόνο όταν κλείσουν οί κάνουλες του ουρανού τότε θα τρέχουμε και δεν θα φθάνουμε Είναι όμως μόνο αυτά; Ασφαλώς όχι !

Η Γεωργική παραγωγή όμως χρειάζεται συνετή και σοφή διαχείρηση γιατί δυστυχώς συρικνώνεται και μάλιστα μέσα από την «κακή διαγωγή» των ανθρώπων…Έτσι λοιπόν το παρακάτω κείμενο πού είδαμε δημοσιευμένο αποκαλύπτει κάποιους άλλους ανθρώπινους σχεδιασμούς είς βάρος των Ελλήνων αγροτών και παραγωγών πού τελευταία έχουν ξεσηκωθεί αρχής γενομένης από την διπλανή Αιγιάλεια …

ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ, ΚΑΙ ΜΕΤΑ, ΤΙ ;

«…Αν σας έλεγαν, ότι μέσα σε 10 χρόνια από τώρα δεν θα υπάρχουν παρά μόνο 4 Εταιρείες, που θα αναλαμβάνουν την καλλιέργεια, παραγωγή, επεξεργασία των αγροτικών προϊόντων, και τα οποία θα διοχετεύουν όλα τα αγαθά της γής μόνο σε μία Εταιρεία, με σκοπό να τα εξάγει, εξουδετερώνοντας έτσι κάθε παραγωγό ή αγρότη, που δεν συνεργαζόταν με την Εταιρεία αυτή, τι θα λέγατε πάλι, ότι όλα αυτά είναι ιστορίες συνομωσιολογίας ;

Αν σας παραθέταμε τη σχετική μελέτη, που εγκρίθηκε (εκτός από την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους) στο Eurogroup της 5ης Μαΐου 2014, τι θα λέγατε, ότι είναι ψέμα ;

Πριν λίγο καιρό οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών απήργησαν.

Και κάθε φορά, που ένας κλάδος αντιδρά, θεωρείται, ότι το κάνει για να μη χάσει τη βολή του. Έτσι επικρατεί ο απαραίτητος για τη διακυβέρνηση των Ελλήνων εσωτερικός διχασμός.

«Αιτία της απεργίας όμως δεν ήταν μόνο οι θέσεις στις λαϊκές, όπως όλα τα συστημικά Μέσα δείξανε», εξηγεί ο Λεωνίδας, ένας παραγωγός που πουλάει τα προϊόντα του σε λαϊκές της Αθήνας, «αλλά η εξαφάνιση των παραγωγών», προσθέτει.

«Mέχρι τις αρχές του ‘90, όταν έβγαινες από σταθμούς του ΗΣΑΠ ή του Μετρό, έβλεπες κάποιους πλανόδιους πωλητές, που είχαν στους πάγκους διάφορα φρούτα. Αυτοί εξαφανίστηκαν. Τώρα μάλλον θέλουν να κάνουν το ίδιο.

Αυτή τη φορά όμως τον έλεγχο θα τον έχουν μεγάλες αλυσίδες, για παράδειγμα… Αρτοποιείων. Ούτως ή άλλως όλο και περισσότερες αλυσίδες τέτοιων ξεφυτρώνουν κοντά σε σταθμούς του ηλεκτρικού ή του μετρό, γιατί να μην επεκταθούν και στον τομέα αυτό; Και ποιος θα τους ελέγχει εκείνους;

Εμάς τους «μικρούς» εύκολα μας γραπώνουν και μας «βγάζουν απ” τη μέση», διαπιστώνει εξαγριωμένος ο Λεωνίδας. «Αυτοί θέλουν να μας εξοντώσουν», φωνάζουν κι άλλοι παραγωγοί σε διπλανούς πάγκους, που άκουσαν τη συζήτηση.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ;

Εν ολίγοις «λαϊκές στο στόχαστρο», είναι το πόρισμα των παραγωγών. Είναι όμως μόνο οι λαϊκές; Ή το σχέδιο είναι μεγαλύτερων βλέψεων από ό,τι θα μπορούσαμε να φανταστούμε;

Όπως ειπώθηκε μάλιστα σε μία παρουσίαση στο Tvxs.gr αυτό που εξετάζουν ως πρωτοβουλία «Χωρίς Μεσάζοντες» είναι η αξιοποίηση του νομικού πλαισίου για το ηλεκτρονικό εμπόριο.

«Δεν είναι προσχηματικό. Στην ουσία πρόκειται για ηλεκτρονικό εμπόριο. Οι παραγγελίες γίνονται μέσω διαδικτύου και ο παραγωγός δεν έρχεται στην περιοχή για να πουλήσει αλλά να παραδώσει. Επίσης η διαπίστευση της παραγγελίας γίνεται ηλεκτρονικά. Η συναλλαγή έχει γίνει διαδικτυακά. Τα πάντα γίνονται μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών», τονίζει.

Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε και στις ευθύνες ορισμένων πρωτοβουλιών πολιτών που δημιούργησαν κινήσεις «Χωρίς Μεσάζοντες» αλλά χωρίς να εκτιμήσουν το νομικό πλαίσιο.

«Η διαδικασία «Χωρίς Μεσάζοντες» σε πολλές πόλεις έγινε ύστερα από συζήτηση με νομικούς που διευκρίνισαν τι μπορεί να γίνει και τι όχι. Η διαδικασία που ακολουθείται με το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι νομιμότατη και δεν μπορεί κανείς να την εμποδίσει.

Όμως για παράδειγμα κάποιοι θεώρησαν πως θα μπορούσαν να ακολουθήσουν την ίδια διαδικασία αλλά χωρίς ηλεκτρονικές παραγγελίες, πουλώντας δηλαδή απευθείας το προϊόν στο σημείο. Αυτό όμως ουσιαστικά αντικαθιστά τις λαϊκές αγορές και έτσι προκλήθηκαν αντιδράσεις. Ένας να κάνει μια καταγγελία, παρεμβαίνει η αστυνομία και διαλύει τη δράση».

Το μεγαλόπνοο σχέδιο και ο δρόμος για την «Ανάπτυξη» στα χέρια μόνο τεσσάρων εταιρειών !

Στο Eurogroup της 5ης Μαΐου ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, πέραν της διαπραγμάτευσης του χρέους πήγε εφοδιασμένος με έναν οδηγό ανάπτυξης για την Ελλάδα με άξονα τα επόμενα 10 χρόνια!

«Στόχος, η ενοικίαση κενής-αδρανούς δημόσιας γης σε 4 μεγάλες εταιρείες προκειμένου να εγκαταστήσουν μονάδες για παραγωγή, επεξεργασία και εξαγωγή προϊόντων βασισμένες πάντα σε νέες μεθόδους.

Φυσικά αναφέρεται και στην παροχή κινήτρων στους παραγωγούς για να εξάγουν τα προϊόντα τους, καλύτερη εκπαίδευση στον τομέα της γεωργίας, αλλά και τη θέσπιση βελτιωμένου συστήματος πιστοποίησης των προϊόντων των παραγωγών.

Τα ερωτήματα που εγείρονται τώρα:

Έστω λοιπόν ότι τίθεται σε εφαρμογή:

Α) Ποιος θα δίνει στις τέσσερις μεγάλες εταιρείες που θα ασχοληθούν την πιστοποίηση; Ποιος θα τις ελέγχει; Και κυρίως… ποιοι θα είναι οι ιδιοκτήτες αυτών των εταιρειών;

Β) Οι αγρότες θα παράγουν και οι τέσσερις εταιρείες θα αγοράζουν για επεξεργασία τα προϊόντα. Πώς θα εξασφαλιστεί, ότι οι παραγωγοί δε θα θιγούν πουλώντας για ένα κομμάτι ψωμί τη σοδειά τους, όταν οι τέσσερις θα διαμορφώνουν τις τιμές μεταξύ τους δημιουργώντας συνθήκες καρτέλ και μονοπωλίου;

Εκ των πραγμάτων εάν επιτρέπεται μόνο σε τέσσερις εταιρείες η εξαγωγή των προϊόντων, ένας ουδέτερος παραγωγός, που μόνος του καλλιεργεί και εξάγει τα τρόφιμα, δε θα έχει άλλη επιλογή παρά να αποταθεί μόνο στις Εταιρείες…

Τα τελευταία χρόνια πολλοί νέοι άνθρωποι στράφηκαν στη γη, έκαναν συνεταιρισμούς, καλλιεργούν κρόκο, σπαράγγια, ελιές, παράγουν παραδοσιακά προϊόντα, όπως χυλοπίτες, ελαιόλαδο και παράγωγα των ελιών, και πλήθος άλλων τροφίμων, τα οποία και εξάγουν, παρουσιάζουν σε εκθέσεις διατροφής στο εξωτερικό. Όταν όμως τέσσερις θα καθορίζουν τις τιμές εξαγωγής, οι άνθρωποι αυτοί, μόνοι τους, δε θα μπορούν να σταθούν σε μια αχανή αγορά…

Ποιος όμως θα διασφαλίζει, ότι θα καταμετρώνται σωστά οι εσωτερικές ανάγκες κατανάλωσης, και ότι δε θα κρατούν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής για να το εξάγουν δημιουργώντας ελλείψεις σε προϊόντα, που τώρα αυτονόητα υπάρχουν στο καθημερινό τραπέζι μας;

Μήπως κάτι αντίστοιχο είχαν κατά νου και με το παράλληλο εμπόριο φαρμάκων, αλλά τώρα δυστυχώς οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες εξάγουν το μεγαλύτερο ποσοστό, με αποτέλεσμα να λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων σωρεία φαρμάκων, όπως εξηγούν και οι φαρμακοποιοί, που ζητούν ξανά και ξανά την παύση του παράλληλου εμπορίου.

ORIGINALpress

Ένα έγγραφο από το μακρινό 1996 το οποίο είχε φέρει στο φως η εφημερίδα «Μακεδονία» μας δείχνει πως το Ελληνικό κράτος απαγόρευε σε κτηνοτρόφους να… παράγουν! Συγκεκριμένα επιβλήθηκε πρόστιμο 5 δισ. δραχμών επειδή οι κτηνοτρόφοι ξεπέρασαν την ποσόστωση παραγωγής αγελαδινού γάλακτος κατά 60.000 περίπου τόνους.

Και οι αποκαλύψεις δεν σταματούν εκεί. Την προηγούμενη χρονία είχαμε πάλι υπέρβαση του ορίου ποσόστωσης αυτή τη φορά κατά 14.000 τόνους με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να πληρώσουν πρόστιμο 1,2 δισ. δραχμών. Όλα αυτά για υπερπαραγωγή!

Τέλος το άρθρο αναφέρει ότι το όριο παραγωγής αγελαδινού γάλακτος ανερχόταν αυστηρά στους 625.000 τόνους και σε περίπτωση υπέρβασης επιβάλλονταν πρόστιμα. Μια προδοτική τακτική η οποία μας στέρησε πολύτιμα έσοδα τα οποία τόσο πολύ χρειάζοταν η Ελλάδα όπως αποδείχθηκε…

Παρακάτω από ένα Σχόλιο του «MELISSOCOSMOU»:

«…Οι ποσοστώσεις αυτές ισχύουν δυστυχώς μέχρι και σήμερα !

Έτσι…

Άν ένας νέος άνεργος θελήσει να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία και την παραγωγή αγελαδινού γάλακτος δεν μπορεί γιατί αυτό απαγορεύεται και καμία εταιρεία δεν θα δεχτεί να αγοράσει το γάλα του βάση νόμου.

Μόνο όσοι ασχολούνται ήδη μπορούν κι όταν θα γεράσουν και θα τα παρατήσουν τότε τέλος το Ελληνικό γάλα.

Αυτό το κάνουν για να εισάγουμε από Γερμανία και Γαλλία γάλα σε μορφή παγοκολώνας.

Παρόμοια απαγόρευση υπάρχει και στα κρασιά και στα σταφύλια.

Στα καλαμπόκια στο σκληρό σιτάρι, το βαμβάκι, τις ιχθυοκαλλιέργειες και σε πολλά προϊόντα ακόμα.

Για να μην επαναστατήσουμε μας λαδώνουν με μερικές επιδοτήσεις που όλο και μειώνονται, κάθε χρόνο που περνάει, κατά 10%.

Μόνο που έτσι η ανεργία δεν καταπολεμιέται αλλά μεγαλώνει.

Αυτή είναι η Ε.Ε και το νόμισμα της το Ευρώ ( για το οποίο οι περισσότεροι Έλληνες έχουν ξετρελαθεί και για 1000 ευρώ πού μπορεί να έχουν σήμερα στην πάντα ( δόλωμα ) είναι ικανοί να γίνουν δουλοπάροικοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έστω και αν αύριο θα τα χάσουν όλα, ακόμη και τα σπίτια τους! Βλέπουν δυστυχώς το σήμερα, όχι το αύριο το δικό τους και των παιδιών τους…)

Όμως με 27% ανεργία από την οποία το 65% είναι στις νέες ηλικίες, είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι η οικονομία θα πηγαίνει όλο και χειρότερα.

Οι φόροι δεν θα μπορούν να πληρωθούν και είναι λογικό αυτό από την στιγμή που ο άλλος είναι άνεργος πως να πληρώσει πχ. ΕΝΦΙΑ ;

Θα δημιουργείται έλλειμμα στα ταμεία και η τρόικα θα λέει ότι για να εκταμιεύσω την επόμενη δόση βάλε κι άλλους φόρους να καλύψεις το έλλειμμα.

Ούτε τότε ο άνεργος θα έχει να πληρώσει φόρο όμως και η ανεργία μαλιστα όλο και περισσότερο θα αυξάνει Τα μαθηματικά, λάθος δεν κάνουν, αυτό είναι νόμος !

Μέχρι την ερχόμενη άνοιξη λοιπόν θα βρισκόμαστε ξανά σε οριακό σημείο και θα μιλάμε πάλι για Grexit, οι τράπεζες θα είναι ακόμα CAPITAL CONTROLS και δεν θα κυκλοφορεί ρευστό ούτε για κουλούρι στην Ομόνοια.

Τότε θα μας διώξουν κακήν κακώς από το Ευρώ και θα είναι πολύ πιο δύσκολο από το να φύγουμε τώρα μόνοι μας και με σχέδιο.

Γιατί το θέμα δεν είναι το αν θα φύγουμε από το Ευρώ, αλλά το πότε θα φύγουμε από το Ευρώ.

Και οι Ευρωπαίοι το ξέρουν αυτό, και μας κρατάνε μέχρι να ετοιμαστούν αυτοί όσο καλύτερα γίνεται για να μην κινδυνέψουν οι οικονομίες τους και το ευρώ.

Το ζητούμενο είναι εμείς τι κάνουμε για να μην πονέσουμε πολύ.

Η απάντηση είναι ΤΙΠΟΤΑ !

Απλώς, ο ένας πρωθυπουργός μετά τον άλλον προσπαθεί να μην σκάσει στα χέρια του η χειροβομβίδα της εξόδου.

Αυτή θα σκάσει όμως κάποια στιγμή, είναι απολύτως σίγουρο αυτό, και δυστυχώς δεν έχουμε φτιάξει ούτε ένα ανάχωμα να καλυφτούμε με ασφάλεια για αυτό το ενδεχόμενο.

Πορευόμαστε προς το Ζάλογγο χορεύοντας σαν σύγχρονες Σουλιώτισσες, μόνο αυτό κάνουμε!
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ