2015-10-10 13:13:06
Φωτογραφία για Κοπάδια από αγελάδες καταστρέφουν καλλιέργειες στο Ν. Πρέβεζας
Κοπάδια από αγελάδες καταστρέφουν καλλιέργειες στο Ν. Πρέβεζας- Κτηνοτρόφοι παίρνουν τις επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και δεν τους ενδιαφέρουν οι ιδιοκτησίες των συμπολιτών τους αλλά και δεν νοιάζονται ούτε για τα διερχόμενα οχήματα.

Σε απόγνωση βρίσκονται κάτοικοι του Νομού Πρέβεζας και Υπηρεσίες με την παραβατική συμπεριφορά Κτηνοτρόφων

οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει κοπάδια με αγελάδες χωρίς επιτήρηση με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες αλλά και κίνδυνος στους επαρχιακούς και Εθνικούς δρόμους για διερχόμενους οδηγούς αλλά και τα ίδια τα ζώα.

Σε δηλώσεις του στην στην εφημερίδα ΤΟΠΙΚΗ ΦΩΝΗ ΠΡΕΒΕΖΑΣ, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών  Βασίλης Δάλαρος μίλησε για το πρόβλημα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς όπως είπε, «υπάρχουν πολίτες που απειλούν ότι θα πάρουν το νόμο στα χέρια τους», ο κ. Δάλαρος εξήγησε ότι το πρόβλημα έχει παρουσιαστεί εδώ και δύο χρόνια, όμως η κατάσταση το τελευταίο διάστημα είναι ανεξέλεγκτη, αναφέροντας χαρακτηριστικά


«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα που προκύπτει από κτηνοτρόφους οι οποίοι δεν δίνουν σημασία στα ζώα τους.

Κτηνοτρόφοι του Νομού μας, παίρνουν τις επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και στη συνέχεια δεν τους ενδιαφέρουν ούτε να προστατέψουν τα ζώα τους, ούτε τις ιδιοκτησίες των συμπολιτών τους αλλά και δεν νοιάζονται ούτε για τα διερχόμενα οχήματα. Υπάρχουν ανεπιτήρητα ζώα (αγελάδες) εντός οικισμών, σε δημόσιους δρόμους κ.α.

Υπάρχουν το πολύ έξι κτηνοτρόφοι οι οποίοι αφού λαμβάνουν τις επιδοτήσεις, εγκαταλείπουν τα κοπάδια ανεξέλεγκτα τα οποία και ζημιές κάνουν σε καλλιέργειες αλλά και κυκλοφορούν στο Εθνικό Δίκτυο μέρα νύχτα χωρίς καμία επιτήρηση με κίνδυνο ατυχήματος.

Οι περιοχές που εντοπίζονται τα ζώα και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα είναι ο Γοργόμυλος, η Άνω Ράχηι, η Κορυφούλα,ο Ωροπός, η Κρυοπηγή και το Μποτάρη. Ήδη έχουμε κάνει δύο συσκέψεις στην Εισαγγελία, μαζί με τον Διευθυντή Γεωργίας και τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Έχουν γίνει συστάσεις από την Εισαγγελία, αλλά οι κτηνοτρόφοι δεν δείχνουν να καταλαβαίνουν» ανέφερε.

Τι προβλέπει ο Νόμος;

Σύμφωνα με τον κ. Δάλαρο, η αρμοδιότητα ανήκει στον Δήμο Πρέβεζας. «Το άρθρο 17 του Νόμου 4056 αναφέρει ρητά ότι ο Δήμος είναι υπεύθυνος και πρέπει να διαθέτει εγκαταστάσεις υποδοχής των ανεπιτήρητων ζώων, τα οποία κατάσχονται και στη συνέχεια εάν δεν εμφανιστεί ο ιδιοκτήτης τότε βγαίνουν σε πλειστηριασμό.

Στην περιοχή μας δεν έχει γίνει καμία κατάσχεση καθώς ο Δήμος δεν διαθέτει εγκαταστάσεις υποδοχής των ζώων» τόνισε και επισήμανε «Από την πλευρά της Δασικής Υπηρεσίας, όπου εντοπίζεται ζημιά, υποβάλλεται αίτηση από τον ζημιωθέντα και υποβάλλεται μήνυση.

Οι ποινές όμως είναι μικρές, της τάξης των 50-100 ευρώ, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι από την στιγμή που λαμβάνουν επιδοτήσεις της τάξης των 30.000 ευρώ, δεν έχουν ιδιαίτερο άγχος. Μόνο εάν κοπούν οι επιδοτήσεις μετά από έλεγχο του ΟΠΕΚΕΠΕ θα καταλάβουν οι κτηνοτρόφοι και θα αλλάξουν στάση Τον τελευταίο χρόνο το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και  φοβάμαι συμπλοκή. Πριν από ένα μήνα υπήρξε ένταση μεταξύ ζημιωθέντα και  κτηνοτρόφου με αποτέλεσμα ο ένας να μαχαιρώσει τον άλλον. Κάθε μέρα έχουμε καταγγελίες από κατοίκους των περιοχών οι οποίοι βρίσκονται σε αδιέξοδο και προειδοποιούν ότι θα πάρουν τα όπλα εάν δεν δοθεί λύση» κατέληξε.

Από την πλευρά του ΟΠΕΚΕ, ο αρμόδιος Χαρ. Πάνης ανέφερε ότι γνωρίζει το πρόβλημα λέγοντας χαρακτηριστικά «Έχει γίνει σύσκεψη στην Εισαγγελία δύο φορές για το θέμα. Η αρμόδια Διεύθυνση στην Αθήνα μας στέλνει οδηγίες και κάνουμε ελέγχους.

Αρμόδιος για τα ανεπιτήρητα ζώα είναι ο Δήμος ο οποίος πρέπει  να φτιάξει σταβλικές εγκαταστάσεις και να κατασχέσει τα ζώα, αυτά προβλέπει ο Νόμος.

Οι επιδοτήσεις δίνονται μετά από έλεγχο και η διαδικασία είναι συγκεκριμένη, δηλαδή εμείς ελέγχουμε τον Κτηνοτρόφο αν έχει αυτά που δηλώνει, εάν  τα ζώα φέρουν την απαραίτητη σήμανση, να συμφωνούν τα μητρώα κτλ.» τόνισε.

Ο Δήμος Πρέβεζας θα πρέπει να μεριμνήσει άμεσα ώστε να προλάβει τα χειρότερα καθώς αυτός θα είναι  που θα επωμιστεί και το βάρος της ευθύνης στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Θα πρέπει να πούμε πως λόγω της οικονομικής δυσχέρειας, φαντάζει απίθανο την δεδομένη περίοδο η Δημοτική Αρχή να κατασκευάσει σταβλικές εγκαταστάσεις..

Ο Δήμαρχος όμως μπορεί και πρέπει άμεσα να καλέσει τους κτηνοτρόφους, των οποίων τα ονόματα γνωρίζουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες και να δώσει λύση… εάν φυσικά ενδιαφέρεται να λυθεί το πρόβλημα…
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ