2015-10-14 12:16:07
Φωτογραφία για «Ο πάπυρος του Καίσαρα» - Επιστρέφουν οι περιπέτειες του Αστερίξ
Την επίσημη παρουσίαση του 36ου τεύχους των περιπετειών του Αστερίξ, «Ο πάπυρος του Καίσαρα», που θα κυκλοφορήσει στη Γαλλία στις 22 Οκτωβρίου, έκαναν οι δυο νέοι δημιουργοί του, ο Ζαν-Υβ Φερί (σενάριο) και ο Ντιντιέ Κονράντ (σχέδιο).

 Στη συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του Πύργου του Άιφελ τη Δευτέρα, συμμετείχαν ο συνδημιουργός του διάσημου Γαλάτη, ο 88χρονος Αλμπέρ Ουντερζό, καθώς και η Αν Γκοσινί, κόρη του περίφημου σεναριογράφου και «πατέρα» του διάσημου ήρωα, Ρενέ Γκοσινί (ο οποίος πέθανε το 1977). Πρόκειται για ένα τεύχος στο οποίο ο Αστερίξ και ο Οβελίξ παρασύρονται σε μία περιπέτεια στον άγριο κόσμο των ΜΜΕ και της προπαγάνδας - επί ρωμαΐκής κατοχής της Γαλατίας, βεβαίως.

«Ο πάπυρος του Καίσαρα» θα τυπωθεί σε 2 εκατομμύρια αντίτυπα στη Γαλλία (4 εκατομμύρια συνολικά σε όλο τον κόσμο). Έχει ένα πολύ επίκαιρο θέμα: τον χειρισμό της πληροφορίας και τον ρόλο που παίζουν τα εργαλεία της επικοινωνίας. Σημείο εκκίνησης είναι η δημοσίευση στη Ρώμη του Πολέμου των Γαλατών (De bello Gallico), το επτάτομο έργο στο οποίο ο Ιούλιος Καίσαρας διηγείται τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της εκστρατείας του για την υποδούλωση των Γαλατών που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 58 και 51-50 π.Χ.


Τον ρόλο του «κακού» παίζει ένας σκοτεινός σύμβουλος του Καίσαρα, που είναι και εκδότης, ονόματι Μπόνους Πρόμοπλους, ο οποίος παραπέμπει στον διαφημιστή Ζακ Σεγκελά. Ένας «γυρολόγος χωρίς σύνορα», ο Ντουμπλπολεμίξ, ασκεί το επάγγελμα του ανταποκριτή της «Matin de Lutece» και παραπέμπει στον Τζούλιαν Ασάνζ, τον διωκόμενο ιδρυτή του αποκαλυπτικού μηχανισμού WikiLeaks.

Στο επεισόδιο εμφανίζεται και άλλος δημοσιογράφος  που εργάζεται για το έντυπο «Le Mundus», ευθεία αναφορά στον «Monde». Δεν πρόκειται όμως για ιδιαίτερη τιμή προς τον «Monde». Όπως εξήγησε ο Φερί, το όνομα «Mundus» επιλέχθηκε «απλώς γιατί ηχητικά στα λατινικά ακούγεται καλύτερα από το...."L' Expressus" ή το..."Le Novum Observatoris"». Ο δημοσιογράφος αυτός αποδεικνύεται πολύ καλά δικτυωμένος. «Χρειαζόμασταν έναν χαρακτήρα που να είναι προβεβλημένος στα ρωμαϊκά μέσα ενημέρωσης και να έχει διασυνδέσεις με τον Μπόνους Πρόμοπλους, τον εκδότη του Καίσαρα», συνεχίζει ο Φερί. «Στην πορεία μαθαίνουμε ότι ο δημοσιογράφος αυτός πυροδότησε τον Πόλεμο των Γαλατών μέσω ενός άρθρου του στον "Mundus"».  

Ο Κονράντ του έδωσε τα χαρακτηριστικά του Φραντς-Ολιβιέ Ζισμπέρ, παλαιού αρχισυντάκτη του «Nouvel Observateur», του «Figaro» και του «Point». «Ο Ζισμπέρ είναι ένας από τους δημοσιογράφους του γαλλικού γραπτού Τύπου του οποίου η φάτσα είναι γνωστή», εξήγησε ο Φερί.

Οι δύο δημιουργοί τόνισαν επίσης ότι το έργο τους «δεν είναι πρωτότυπο», με την έννοια ότι συνειδητά δεν επιθυμούν ούτε να αλλάξουν, ούτε να προσθέσουν κάτι δικό τους στα δομικά χαρακτηριστικά του κόσμου του Αστερίξ. Δέσμευσή τους είναι να ακολουθήσουν πιστά την επιτυχημένη συνταγή του ιστορικού διδύμου Γκοσινί-Ουντερζό.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ