2015-11-02 17:39:08
Φωτογραφία για Τι προσέχουμε κατά την αγορά μιας microSD κάρτας;
Όλες οι συσκευές (ε, ΟΚ, σχεδόν όλες, Applγκουοουχου!) πλέον είναι σε θέση να αυξήσουν τη χωρητικότητά τους απλά με την προσθήκη μίας microSD κάρτας μνήμης smartphones, tablets, φωτογραφικές μηχανές και κάμερες, mp3 players, ακόμα και υπολογιστές «διαβάζουν» κάρτες και αυξάνουν τη χωρητικότητά τους χάρη σ’ αυτές! Μολονότι οι κάρτες μνήμης κυκλοφορούν σε αρκετά μεγέθη και κατ’ επέκταση τύπους (ευτυχώς όχι τόσους όσους παλιότερα), ο πλέον διαδομένος εξ αυτών είναι εκείνος των microSD. Η αγορά μιας τέτοιας κάρτας ωστόσο δεν είναι εύκολη υπόθεση, τουλάχιστον όχι για ‘σας που θέλετε να παίρνετε το μέγιστο από τις συσκευές, τα gadgets και τα αξεσουάρ σας –και εδώ που τα λέμε, εφ’ όσον έχετε αυτή τη δυνατότητα, κρίμα είναι να την αφήσετε να περάσει ανεκμετάλλευτη.

Πάμε να δούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές τις οποίες καλό θα ήταν να αποστηθίσετε πριν προβείτε στην επόμενη αγορά σας;

Αρχικά ας ξεκαθαρίσουμε τι συμβαίνει με τις διάφορες εκδόσεις των SD καρτών (microSD ή SD δεν παίζει ρόλο). Υπάρχουν οι SD, οι SDHC και οι SDXC. Οι SD έχουν μικρή χωρητικότητα (έως και 2 GB) και είναι οι παλαιότερες τεχνολογικά. Οι SDHC ήρθαν κατόπιν, προσφέρουν έως και 32 GB χώρου και είναι συμβατές με συστήματα και card readers που υποστηρίζουν SDHC/SDXC. Οι SDXC, τέλος, ξεκινούν από τα 32 GB και φτάνουν πλέον μέχρι και τα 512 GB (!) και είναι συμβατές μόνο με ανάλογα (SDXC δηλαδή) card readers. Το βασικό λοιπόν, είναι να γνωρίζετε τι κάρτες μπορεί να διαβάσει η συσκευή σας. Είναι κρίμα να πάρετε κάρτα που να μην είναι συμβατή μαζί της, όπως επίσης και να περιοριστείτε σε ταχύτητα και χωρητικότητα δίχως λόγο, γι’ αυτό δώστε βάση.

Από εκεί και πέρα, δώστε έμφαση ειδικά στα specs (τα τεχνικά χαρακτηριστικά ντε!) της κάθε συσκευής διότι σε αυτά καθορίζεται η μέγιστη χωρητικότητα κάρτας μνήμης που υποστηρίζεται. Ένα smartphone, φερ’ ειπείν, μπορεί να διαβάζει κάρτες SDXC, όμως να είναι σε θέση να αναγνωρίσει αυτές με χωρητικότητα έως και 128 GB. Αμαρτία δεν θα ‘ναι να πετάξετε τα λεφτά σας σε μία πανάκριβη κάρτα των 256 GB η οποία θα σας μείνει αμανάτι, άχρηστη ούσα;

Σημειώστε επίσης, πως τα πρότυπα SDHC και SDXC υποστηρίζουν τεχνολογία UHS (Ultra High Speed). Εδώ να έχετε υπ’ όψιν πως υπάρχουν τα UHS-I (με ταχύτητες έως και 104 MBps) και UHS-II (με ταχύτητες έως και 312 MBps). Καθώς αυτό είναι καθαρά προαιρετικό, οι κάρτες που ενσωματώνουν αυτή την τεχνολογία, θα δουλέψουν και σε readers χωρίς αυτή, απλά με πολύ χαμηλότερες ταχύτητες (25 MBps περίπου).

Αν παρατηρήσετε τη συσκευασία μιας κάρτας μνήμης, θα δείτε έναν αριθμό μέσα σε έναν κύκλο. Αυτό είναι το λεγόμενο speed class και όσο πιο μεγάλο είναι, τόσο ταχύτερη είναι η κάρτα. Μια Class 2 SD (SC2 εν συντομία) ας πούμε, πιάνει ταχύτητες από 2 MBps και πάνω, την ώρα που μια Class 10 (SC10) ξεκινά από τα 10 MBps. Οι κάρτες που υποστηρίζουν τεχνολογία UHS (βλ. παραπάνω), διαθέτουν και δεύτερη σήμανση, αυτή τη φορά σε ένα ορθογώνιο με κυκλικές γωνίες. Εδώ έχουμε τις U1 και U3 κλάσεις με ταχύτητες που ξεκινούν από τα 10 MBps και 30 MBps κατ’ αντιστοιχία. Η ταχύτητα προσδιορίζεται επίσης και από ένα περίεργο αριθμό που φέρουν πολλές κάρτες του τύπου 100x, 150x κλπ. Πρόκειται για κατάλοιπο από την… εποχή των CD, τότε που η βασική ταχύτητα ήταν στα 150 KBps και οι δίσκοι «έπαιζαν» με πολλαπλάσιά της. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα με τις SD λοιπόν, οπότε μια κάρτα 100x πιάνει ταχύτητες 15 MBps.

Να ξέρετε πως όλα τα παραπάνω και γενικότερα, οτιδήποτε αφορά την ταχύτητα των καρτών μνήμης, προκύπτει υπό ιδανικές συνθήκες («εργαστηρίου» που λένε). Η αποτελεσματικότητα και η ταχύτητα μιας κάρτας, επηρεάζονται από τη φύση των δεδομένων, την απόκριση του card reader και του συστήματος που μεταφέρονται εν γένει, τη χρήση που της έχει γίνει, τη συντήρησή της κλπ.

Τέλος, καλό είναι να έχετε κατά νου, τι κάρτα χρειάζεστε ανάλογα και με τη χρήση που σκοπεύετε να κάνετε. Αν ενδιαφέρεστε π.χ. να αυξήσετε απλά τη χωρητικότητα μιας συσκευής, τότε πηγαίνετε ξεκάθαρα για το μέγεθος, αφήνοντας την ταχύτητα παρασάγγας. Για 4K βίντεο προτιμήστε αποκλειστικά U3/SC10 κάρτα, την ώρα που για Full HD εγγραφή, μια U1/SC6 θεωρητικά μπορεί να επαρκεί. Για χρήση σε ψηφιακές φωτογραφικές επενδύστε σε ταχύτητα και όχι σε μεγάλη χωρητικότητα, έτσι ώστε να μειώσετε τα χαμένα δεδομένα σε περίπτωση που αχρηστευτεί μια κάρτα αλλά και να βελτιώσετε την απόκριση της μηχανής.

Last but not least: προσέξτε πολύ από πού αγοράζετε κάρτες μνήμης. Προτιμήστε ένα κατάστημα που εμπιστεύεστε και όχι απλά κάπου που τις πουλάνε φθηνά. Οι κάρτες μνήμης και δη οι SD είναι το ευκολότερο περιφερειακό στην αντιγραφή: οι ψεύτικες συσκευασίες που κυκλοφορούν στην αγορά παγκοσμίως είναι εξωφρενικά πολλές και στις περισσότερες περιπτώσεις, δύσκολα αντιλαμβάνεται κανείς την απάτη πριν τις χρησιμοποιήσει. Γι’ αυτό προσοχή: το φθηνότερο δεν είναι πάντα και το προτιμητέο Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ