2015-12-10 11:16:13
Φωτογραφία για Στη «γκιλοτίνα» τα Διαγνωστικά Κέντρα
Βασιλική Αγγουρίδη - Virus.com.gr

Στο χείλος του γκρεμού σπρώχνουν τον κλάδο των διαγνωστικών κέντρων οι ασφυκτικοί προϋπολογισμοί, τα claw back και rebate και οι τρομακτικές καθυστερήσεις στις πληρωμές.

Το ανησυχητικότερο, βέβαια, είναι πως μια κατάρρευση του κλάδου θα μεταφραστεί επί της ουσίας σε κατάρρευση του Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας, αφού, λόγω των προβλημάτων των δημοσίων δομών, τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα εξυπηρετούν το 90% με 95% των πολιτών, όπως προειδοποίησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), Δρ. Γιώργος Βουγιούκας.

Σύμφωνα με στοιχεία, το 30% των διαγνωστικών κέντρων βρίσκονται σε κίνδυνο, με το 10% να είναι προ του λουκέτου.

Όπως καταγγέλλουν τα μέλη του ΠΑΣΙΔΙΚ, αφενός ο διαθέσιμος, κλειστός, προϋπολογισμός είναι ελλειμματικός και αφετέρου «το ανήθικο και ληστρικό μέτρο της αυτόματης επιστροφής της υπέρβασης των δαπανών (claw back)», μετατρέπει «τους παρόχους εργαστηριακής ιατρικής σε σύγχρονους σκλάβους», μαζί με «το άδικο και αυταρχικό μέτρο της αναγκαστικής έκπτωσης επί της τιμής αποζημίωσης αυτών των εξετάσεων (rebate)».


Συγκεκριμένα, ο κλάδος κλήθηκε να καταβάλει σε claw back και rebate 45% επί των διενεργούμενων εξετάσεων το 2013, 50% το 2014 και το τρέχον έτος εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 50%.

Εν τω μεταξύ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα διαγνωστικά κέντρα έχουν χτυπήσει κόκκινο και ανέρχονται στα 600 εκατ. ευρώ από το 2008. 140 εκατ. ευρώ οφείλονται από την περίοδο 2008-2011 με κίνδυνο να παραγραφούν, 40 εκατ. ευρώ το 2012, 220 εκατ. ευρώ για το 2013, καθώς και 200 εκατ. ευρώ από το 2014, ενώ για το τρέχον έτος έχουν καταβληθεί μόλις 6 μήνες (οι προκαταβολές). Μάλιστα, τα χρήματα του 2012 και 2014 ο κλάδος τα διεκδικεί παρότι πρόθεση της Αριστοτέλους και του ΕΟΠΥΥ είναι να συμψηφιστούν με claw back και rebate.

Συν τοις άλλοις, τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα θα κληθούν να διαχειριστούν και την αναμενόμενη ανακοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων, που αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα στην επόμενη ατζέντα. Επί της ουσίας πρόκειται να εφαρμοστεί μια υποκοστολόγηση των εξετάσεων, αρκετές από τις οποίες, όμως, διατηρούν την ίδια τιμή αποζημίωσης από το 1991.

Την ίδια ώρα, άγνωστη είναι η τύχη της σύναψης νέας σύμβασης μεταξύ παρόχων και ΕΟΠΥΥ, ενώ σαν μην έφθαναν όλα τα άλλα ο κλάδος έχει να αντιμετωπίσει την αδιάλλακτη στάση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, που αρνείται να συναντηθεί με την ΠΑΣΙΔΙΚ.

«Δεν πρόκειται για μέτρα ανάγκης αλλά κακής διοίκησης», δήλωσε ξεκάθαρα ο αντιπρόεδρος και νομικός της Υγείας, Ευάγγελος Κατσίκης. «Έχουμε, δηλαδή, ένα «κατσαριδάκι» και νομίζουμε ότι οδηγούμε Porsche. Στο Υπουργείο δρουν κατασταλτικά. Όλα εφαρμόζονται αναδρομικά, αφού έχει δημιουργηθεί η υπέρβαση».

«Δεν υπάρχει επιχείρηση που να έχει περιθώριο κέρδους για να αντέξει τις υποχρεωτικές επιστροφές», τόνισε από την πλευρά του Ιωάννης Καραμηνάς, βιοχημικός και Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΙΔΙΚ. Προτείνουν, δε, αντί να μπαίνει rebate επί συνόλου εξετάσεων ανά κατηγορία εξετάσεων, να μπαίνει rebate στο παραπεμπτικό.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των διαγνωστικών κέντρων απαιτείται η εφαρμογή ενός πλήρους ηλεκτρονικού συστήματος μηχανογράφησης και ενός ισχυρού ελεγκτικού μηχανισμού.

Τα μέτρα που κρίνονται απαραίτητα για να καταργηθούν claw back και rebate, αλλά να τηρηθεί ο κλειστός προϋπολογισμός, μέτρα που επιτρέπουν τον έλεγχο στην πηγή του πλήθους των εξετάσεων είναι:

Εφαρμογή όλων των συνταγογραφικών οδηγιών και του ανώτατου αριθμού συνταγογραφούμενων εξετάσεων ανά ιατρική ειδικότητα (κόφτες). Προς το παρόν, από τις 32 ειδικότητες μόνο οι 16 είναι στην ΗΔΙΚΑ.

Ορισμός κλιμακωτών εκπτώσεων σε κάθε παραγόμενο παραπεμπτικό, είτε επί της αξίας του παραπεμπτικού , είτε επί του αριθμού των εξετάσεων, με εξαίρεση τους καρκινοπαθείς.

Καθιέρωση εθνικού κεντρικού plafond ανά μήνα, με παραπομπή της ενδεχόμενης υπέρβασης στις κρατικές δομές.

Εγκατάσταση στον ΕΟΠΥΥ ενός ισχυρού ελεγκτικού μηχανισμού με απευθείας διασύνδεση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και καθημερινός συστηματικός έλεγχος των παραγόμενων εξετάσεων σε πραγματικό χρόνο (real time).
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ