2016-01-05 11:13:40
Φωτογραφία για Απεβίωσε ο Στρατηγός Μιχαήλ Γολεγός από το Λεωνίδιο Αρκαδίας
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ

 ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΜΙΧΑΛΗ ΓΟΛΕΓΟ

 ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ  ΟΘΩΝΑ ΚΥΠΡΙΩΤΑΚΗ

ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ

Α' ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, 4 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016

 

Καλό ταξίδι Στρατηγέ Ο αείμνηστος Μιχαήλ, τέκνο του Δημητρίου και της Ματίνας Γολεγού γεννήθηκε στο Λεωνίδιο Κυνουρίας του νομού Αρκαδίας το έτος 1930. Υπερήφανος και πατριώτης τσάκωνας τίμησε την ιδιαίτερη πατρίδα του και έσπευδε σε αυτήν, όποτε μπορούσε και ήταν ευτυχής απλά να την καλλιεργεί σαν αγρότης.

Πιστός στο καθήκον και τα ιδανικά του, κατατάχθηκε στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το έτος 1950 και απεφοίτησε ως ανθυπολοχαγός Πεζικού το 1953. Υπηρέτησε σε μονάδες πεζικού, συγκροτήματα και σχηματισμούς ανάλογα με τον βαθμό του ανήλθε στο βαθμό του Ταξιάρχου και αποστρατεύτηκε ως υποστράτηγος το έτος 1985.

Αποφοίτησε από τις προβλεπόμενες σχολές του όπλου του, τη σχολή Ειδικών Όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΕΟΕΔ), την Ανωτάτη Σχολή πολέμου του Στρατού και την σχολή Εθνικής Άμυνας
. Θα πρέπει να σημειωθεί στο σημείο αυτό η ιδιαίτερη έφεσή του στα βαρέα όπλα του πεζικού, όπου διετέλεσε επί σειρά ετών διμοιρίτης και εκπαιδευτής του τότε τάγματος πυροβόλων άνευ οπισθοδρομήσεως,στα θέματα πληροφοριών με ανάλογη εκπαίδευση και διοικητικές θέσεις,και στα ειδικά όπλα. Στην τελευταία περίπτωση θα σταθώ στην προσφορά του στην μελέτη των αποστολών και τη συγκρότηση της ΣΕΟΕΔ της οποίας διετέλεσε Διοικητής.

Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ στις κυριότερες θέσεις, που υπηρέτησε ως επιτελής του επιτελικού γραφείου του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, υποδιοικητής του 572 Τάγματος Πεζικού και της Σχολής Πληροφοριών, διοικητής του 643 Τάγματος Εθνοφυλακής Χωροφυλακής στην Κω και του 15 Συντάγματος Πεζικού, Υποδιοικητής Επιτελάρχης της 80 Ανωτέρας Διοικήσεων Ταγμάτων Εθνοφυλακής Χωροφυλακής, πάλι στην Κω και με το βαθμό του Ταξιάρχου ως Υποδιοικητής της 6ης Μεραρχίας Πεζικού στο Κιλκίς και Επιτελάρχης της Γενικής Επιθεωρήσεως Στρατού.

Ο Στρατηγός Γολεγός συνδέθηκε με την μεγαλόνησο Κύπρο, όπου υπηρέτησε σε δυο δυσχερείς περιόδους χωρίς να διστάσει να έχει μαζί του ως στήριγμα την οικογένειά του. Μεταξύ του 1965 και του 1966 διετέλεσε εκπαιδευτής της Εθνικής Φρουράς που μόλις είχε σχηματιστεί. Το 1972 τοποθετήθηκε ως Επιτελής στο 3ο Τμήμα του 3ου Επιτελικού Γραφείου του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς με αρμοδιότητα τα θέματα εκπαίδευσης. Εκεί τον βρήκαν τα γεγονότα της προδοσίας και της τουρκικής εισβολής. Μη φειδόμενος της ζωής του, έλαβε μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο από τις 20 Ιουλίου έως τις 18 Αυγούστου του 1974 και συμμετείχε στις μάχες στην περιοχή Λευκωσίας ενέργεια που ήταν πέρα των προβλεπόμενων επιτελικών του καθηκόντων.

Για την ανωτέρω δράση του τιμήθηκε με το μετάλλιο εξαιρέτων πράξεων. Η δράση αυτή έχει κατοχυρωθεί και στον ιδιαίτερο φάκελλο που τηρεί για τα γεγονότα της Κύπρου η Βουλή των Ελλήνων. Έχει επίσης τιμηθεί με το Σταυρό των Ταξιαρχών του Τάγματος της Τιμής, με το Χρυσό Σταυρό του Βασιλικού Τάγματος Γεωργίου του Α' και το μετάλλιο της Στρατιωτικής Αξίας Α' Τάξεως.

Ο Μιχαήλ Γολεγός που είχαμε την τιμή και την χαρά να γνωρίσουμε είχε και άλλες ακόμα ιδιότητες.Υπήρξε άνθρωπος αποφασιστικός αλλά χαμηλών τόνων και ενσυνείδητος οικογενειάρχης. Αφοσιώθηκε στην αγαπημένη του γυναίκα Χρυσούλα με την οποία απέκτησε δυο θυγατέρες την Ματίνα και την Δήμητρα. Η μεγάλη του χαρά ήταν να μιλά για την εγγονή του και τις ακαδημαϊκές της επιτυχίες και να βλέπει τους δυο εγγονούς του που αξιώθηκε να τους δει να φορούν την αγαπημένη στρατιωτική στολή και να υπηρετούν την πατρίδα.

Δεν πρέπει να πούμε περισσότερα. Οι πολεμιστές ήρωες δεν έχουν ανάγκη την ανάγνωση αλλά τον σεβασμό μας. Εκ μέρους του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, των ενεργεία και αποστρατεία συναδέλφων του αποχαιρετούμε τον στρατηγό Μιχαήλ Γολεγό, ευχόμαστε ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του και στις θυγατέρες του και τις οικογένειές τους παρακαλούμε για την εξ ύψους παρηγοριά.

Σεβαστέ μας Στρατηγέ καλό ταξίδι στα επουράνια βασίλεια, σου αξίζει "ο της δικαιοσύνης στέφανος"

ΠΗΓΗ: http://www.leonidion.gr/2016/01/blog-post_62.html
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ