2016-02-06 17:54:12
Φωτογραφία για Πώς να προετοιμάσετε το παιδί για την επιστροφή σας στη δουλειά
Το άγχος μας μαμάς που γυρίζει στη δουλειά μετά από μακρόχρονη απουσία είναι διπλό. Από τη μια, προβληματίζεται για το πώς θ' αντιμετωπίσει το παιδί την ξαφνική, καθημερινή της απουσία και από την άλλη πρέπει να προσαρμοστεί και η ίδια στα καινούρια δεδομένα. Για να κάνετε πιο εύκολο τουλάχιστον το πρώτο σκέλος, δείτε πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί -αλλά και εσάς -να ξεπεράσει την απουσία σας.

Τι να κάνετε πριν αρχίσετε τη δουλειά

Κανονίστε αρκετό καιρό πριν ποιος θα το προσέχει

Μην αφήσετε το baby sitting για την τελευταία στιγμή. Οργανωθείτε και κανονίστε τουλάχιστον ένα μήνα πριν επιστρέψετε στη δουλειά ποιος θα κρατάει το παιδί όταν λείπετε. Η γιαγιά, ο παιδικός σταθμός, η babysitter... Όποια και αν είναι η επιλογή σας, εφαρμόστε την στην πράξη από νωρίς.

Για παράδειγμα, αφήνετε το παιδί δύο με τρεις φορές την εβδομάδα στους παππούδες, ενώ ακόμα δεν έχετε πάει στη δουλειά, για να του γίνει πιο ομαλή η μετάβαση. Σταδιακά, και μέχρι να έρθει η στιγμή που πλέον θα είστε εργαζόμενη, θ' αυξάνετε τις ώρες που θα περνάει με όποιον το προσέχει. Μ' αυτό τον τρόπο, θα δεθεί μαζί του και δεν θα του «κακοφανεί» τόσο η απότομη αλλαγή.


Μιλήστε του

Αν το παιδί είναι αρκετά μεγάλο ώστε να μπορεί να καταλάβει κάποια βασικά πράγματα, αντιμετωπίστε το αναλόγως. Μιλήστε του, εξηγήστε του γιατί πρέπει να επιστρέψετε στη δουλειά και δώστε του να καταλάβει ότι αυτό θα κάνει καλό σε όλη την οικογένεια. Ενδεικτικά, μπορείτε να του πείτε ότι έτσι θα έχετε την οικονομική άνεση να πηγαίνετε πιο συχνά στον παιδότοπο για να σας «καταλάβει» καλύτερα! Ένα βιβλίο πάντα βοηθάει σε τέτοιες καταστάσεις!

Αρχίστε να λείπετε συχνά από λίγο

Όταν είστε όλη μέρα σπίτι μαζί με το παιδί, ο απότομος- και μάλιστα καθημερινός- αποχωρισμός θα του είναι πολύ δύσκολος. Αρκετό καιρό πριν αρχίσετε την δουλειά, φροντίστε να λείπετε κάποιες φορές από το σπίτι, έστω και για λίγο. Ωστόσο, θα πρέπει κάθε φορά να του δίνετε να καταλάβει ότι φεύγετε. Πριν το αποχωριστείτε δώστε του μια γρήγορη αγκαλιά και ένα φιλί. Σταδιακά, θα συνηθίσει να σας βλέπει να ανοίγετε την πόρτα και να φεύγετε από το σπίτι.

Κάντε κάτι μαζί κάθε μέρα!

Ίσως αναρωτηθείτε γιατί από τη μια σας λέμε να λείπετε από το σπίτι και από την άλλη ν' αφιερώσετε χρόνο στο παιδί. Η απάντηση είναι απλή: αν κάνετε κάτι συγκεκριμένο οι δυο σας καθημερινά, δεν θα αισθάνεται παραμελημένο. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει απλά να το ταΐζετε και να το βάζετε για ύπνο μόλις επιστρέφετε! Έτσι, θα ξέρει πως, ακόμα και αν λείπετε όλη μέρα, το απόγευμα θα του αφιερώσετε χρόνο.

Αφήστε φωτογραφίες σας στο δωμάτιό του

Δεν εννοούμε, φυσικά, να γεμίσετε το δωμάτιο με φωτογραφίες σας. Μία ή δύο είναι αρκετές για να κάνουν τη «δουλειά» τους. Είναι αυτονόητο ότι δεν αναπληρώνουν το κενό της απουσίας, αλλά, βλέποντάς τις, το παιδί ηρεμεί σημαντικά!

Πάρτε του ένα δώρο

Λίγες μέρες πριν αρχίσετε τη δουλειά, πάρτε στο παιδί ένα ξεχωριστό δώρο! Όχι για να το κακομάθετε, αλλά για να έχει κάτι δικό σας όταν δεν θα είστε σπίτι. Μπορεί να είναι ακόμα και ένα απλό αρκουδάκι, δεν έχει σημασία! Το βασικό είναι να το βλέπει και να σας θυμάται. Αυτό το «τρικ» θα το κάνει να αισθάνεται μεγαλύτερη συναισθηματική ασφάλεια. Σύντομα, μάλιστα, θα δείτε ότι θα γίνει το αγαπημένο του παιχνίδι.

Μην πανικοβληθείτε!

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί είναι ν' αποφύγετε τα δράματα. Πάντα να έχετε στο μυαλό σας ότι το πρόβλημα θα μεγαλώσει, αν το μεγαλώσετε εσείς! Με το να παραμείνετε ψύχραιμη, κάνετε καλό όχι μόνο σ΄ εσάς, αλλά κυρίως στο παιδί. Εξάλλου, από σας παίρνει παράδειγμα για τη συμπεριφορά του.

Τι να κάνετε αφού επιστρέψετε στη δουλειά

Ζητήστε ένα πιο ελαστικό ωράριο την πρώτη εβδομάδα

Γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο να ζητάτε χάρες από το αφεντικό σας ενώ ακόμα δεν έχετε αρχίσει κανονικά τη δουλειά! Ωστόσο, αν γενικά είναι δεκτικός, μπορείτε να ζητήσετε να φεύγετε νωρίτερα τις πρώτες μέρες. Αν υπάρχει η δυνατότητα, δουλέψτε κάποιες μέρες για πέντε ώρες, αυξάνοντάς τις σταδιακά.

Αφήστε τη δουλειά στο γραφείο

Αυστηρά! Όσο δύσκολο και αν είναι, προσπαθήστε να μην παίρνετε τη δουλειά σπίτι γιατί μαζί με την... χαρτούρα που κουβαλάτε, φέρνετε μαζί το άγχος και όλα τα προβλήματα που αυτή συνεπάγεται. Εξάλλου, αν είστε σπίτι αλλά ουσιαστικά δεν είστε «εκεί», δεν έχει καμία διαφορά.

Μιλήστε με το παιδί στο τηλέφωνο

Εδώ θα πρέπει να βάλετε ένα μέτρο. Στη διάρκεια του οκταώρου, μην μιλήσετε πάνω από δύο φορές με το παιδί. Σίγουρα θα το βοηθήσει ν' ακούσει τη φωνή σας αλλά, αν το παρακάνετε, το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να κάνετε πιο έντονη την απουσία σας.

Το μόνο σίγουρο είναι πως, όσος καιρός και να περάσει, πάντα θα έχετε ενοχές, άλλοτε λιγότερες και άλλοτε περισσότερες, και θα αισθάνεστε ότι αφήνετε το παιδί για να πάτε στη δουλειά. Τότε, σκεφτείτε πόσο καλό του κάνετε. Ακόμα και αν δεν το καταλαβαίνει, μαθαίνει να προσαρμόζεται στα καινούρια δεδομένα και να μην εξαρτάται από σας. Έτσι, «χτίζει» σιγά- σιγά την προσωπικότητά του και γίνεται πιο δυναμικό. Μήπως, τελικά, η επιστροφή στη δουλειά είναι πιο δύσκολη για σας παρά για το παιδί;
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ