2012-05-12 11:28:22
Φωτογραφία για Κάλπες (και) στις 17 Ιουνίου
Την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας επιβεβαίωσε ο Βαγγέλης Βενιζέλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιστρέφει το μεσημέρι τη διερευνητική εντολή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πλέον δρομολογείται η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια. Για το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών συζήτησαν ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την χθεσινή τους συνάντηση, αδιευκρίνιστο ωστόσο, παραμένει αν ο κ. Παπαδήμος εξέφρασε στον Κάρολο Παπούλια την επιθυμία του να μην παραμείνει ως υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, αν προκύψουν νέες εκλογές.

«Ο ελληνικός λαός μας είπε στις εκλογές ότι θέλει Κυβέρνηση συνεργασίας. Θέλει τη χώρα στο ευρώ, θέλει εγγυήσεις ασφάλειας. Ο ελληνικός λαός μας είπε την περασμένη Κυριακή ότι θέλει να αποκτήσει και πάλι προοπτική, να δει την κατάστασή του να βελτιώνεται» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.


«Από τις συζητήσεις που είχα με τον κ. Κουβέλη και τον κ. Σαμαρά, προκύπτει σύμπτωση επί της αρχής γύρω από την πρόταση να σχηματιστεί μια οικουμενική Κυβέρνηση, μια Κυβέρνηση εθνικής ενότητας με ορίζοντα διετίας, με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού, με όριο και με όρο τη συμμετοχή της χώρας στο ευρώ και με στόχο την οριστική υπέρβαση του Μνημονίου έτσι ώστε να πετύχουμε την ανάκτηση της αυτοδυναμίας της χώρας. Άρα τη βελτίωση της κατάστασης για κάθε πολίτη, για κάθε οικογένεια με όσο γίνεται πιο πρακτικούς και άμεσους όρους.

»Αυτό είναι τώρα εφικτό, χάρις στο σκληρό αγώνα που έχουμε κάνει και χάρις στα όσα πετύχαμε. Αυτό είναι τώρα εφικτό, γιατί καταφέραμε να μειωθεί το χρέος, γιατί πήραμε τη νέα δανειακή σύμβαση, 240 δισ. ευρώ συνολικά, γιατί η Ευρώπη έχει αναλάβει κινδύνους, γιατί τώρα υπάρχει προοπτική να πέσει χρήμα στην αγορά για επενδύσεις, για απασχόληση, για ανάπτυξη.

Η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπα στον κ. Τσίπρα στο σχήμα αυτό, είναι προϋπόθεση που τίθεται. Προϋπόθεση που απορρέει από τη δίκαιη και αναλογική κατανομή της ευθύνης για την αντιμετώπιση της εθνικής κρίσης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων» τόνισε ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

«Η εκλογική άνοδος ενός Κόμματος, είπα στον κ. Τσίπρα, συνεπάγεται και αυξημένη ευθύνη. Αυξημένη ευθύνη, για τη μετατροπή των λόγων, σε έργα. Αλαζονείες και μικροκομματικοί υπολογισμοί με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εκλογές, δεν αρμόζουν στην κρισιμότητα των στιγμών.»Άλλωστε αν επαναληφθούν οι εκλογές τι θα αλλάξει από την άποψη αυτή; Τίποτε. Η ώρα της αλήθειας έφτασε για όλους».

Και κατέληξε ο κ.Βενιζέλος:«Θα ενημερώσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ελπίζω στη φάση των διαβουλεύσεων υπό την προεδρία του κ. Παπούλια, όλοι να σκεφτούν πιο ώριμα και πιο υπεύθυνα».

Στις δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η άρνησή του στην πρόταση Βενιζέλου είναι ουσιαστικά άρνηση του ελληνικού λαού από το βράδυ της περασμένης Κυριακής. Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα του να παραμείνει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σταθερός στις θέσεις του και να μην υποκύψει στη συμμετοχή κυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ ο Φώτης Κουβέλης εμφανιζόταν αμετακίνητος σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του κόμματός του σε κυβέρνηση στην οποία δεν θα είχε ρόλο ο ΣΥΡΙΖΑ - επαναλαμβάνοντας σε συνεργάτες του ότι προτιμά να δώσει με αξιοπρέπεια τη μάχη των εκλογών παρά να εμφανιστεί στους πολίτες ανακόλουθος με τις προεκλογικές του εξαγγελίες.

Μιλώντας δε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς, κατέστησε σαφές πως εάν αρνηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ τη συμμετοχή του, «πάμε σε εκλογές».

Ανάλογο κλίμα μετέφερε και στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος του κόμματος, ο οποίος είπε ότι δεν αισιοδοξεί για την έκβαση των διερευνητικών εντολών εναποθέτοντας τις τελευταίες, ελάχιστες ελπίδες για την επίτευξη λύσης στο ραντεβού των πολιτικών αρχηγών με τον Κάρολο Παπούλια.

****

Μετά την επιστροφή και της τρίτης διερευνητικής εντολής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Παπούλιας αναλαμβάνει πλέον την ευθύνη -βάσει του Συντάγματος- να καλέσει όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο. Στόχος της σύσκεψης είναι να εξεταστεί κατά πόσο μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Η διαδικασία αυτή δεν προβλέπεται ρητώς πόσο διαρκεί, όμως συνταγματολόγοι λένε ότι η διαβούλευση αυτή μπορεί να διαρκέσει «εύλογο χρόνο» τον οποίο προσδιορίζουν ώς δύο ημέρες το πολύ.

Επίσης, στο Σύνταγμα δεν γίνεται αναφορά στο πώς θα δει ο Πρόεδρος τους πολιτικούς αρχηγούς, αν δηλαδή θα τους δει όλους μαζί ή αρχικά κατ' ιδίαν ορισμένους.

Σε περίπτωση νέας αποτυχίας, ο Πρόεδρος αναθέτει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό (υπηρεσιακής) κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη Βουλή.

Ο Πρόεδρος πρέπει να επιλέξει μεταξύ της Ρένας Ασημακοπούλου (Αρειος Πάγος), Παναγιώτη Πικραμμένο (Συμβούλιο της Επικρατείας) και Ιωάννη Καραβοκύρη (Ελεγκτικό Συνέδριο).

Ανεξάρτητα από τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, στις 17 Μαΐου θα πρέπει να συγκληθεί η

Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 6ης Μαΐου, όπως ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα για «τη διάλυση της Βουλής, την προκήρυξη εκλογών και τη σύγκληση της νέας Βουλής» που υπογράφηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και θυροκολλήθηκε στις 11 Απριλίου 2012.

Συνταγματολόγοι αναφέρουν ότι η ημερομηνία αυτή μπορεί να έρθει πιο νωρίς αν ο Κάρολος Παπούλιας εκδώσει νέο Προεδρικό Διάταγμα που να ορίζει σύγκληση της Βουλής π.χ. 2, 3 ή 4 ημέρες νωρίτερα -πάντα όμως όχι εις βάρος των προθεσμιών των εντολών.

Έχει διατυπωθεί πάντως και η άποψη ότι μπορεί να προκηρυχθούν εκλογές και χωρίς σύγκληση

της Βουλής και ορκωμοσία των νέων μελών της.

Εκλογές με λίστα

Με βάση την εκλογική νομοθεσία, αν γίνουν βουλευτικές εκλογές μέσα σε διάστημα μικρότερο των

18 μηνών από τις προηγούμενες, δεν απαιτείται σταυρός προτίμησης για τους υποψήφιους βουλευτές.

Αλλαγές στις έδρες

Το Σύνταγμα ορίζει ότι αν διεξαχθούν εκλογές μετά τον Μάιο, τότε πρέπει να διενεργηθούν με βάση την τελευταία απογραφή, δηλαδή εκείνη που έγινε μόλις ένα χρόνο πριν (Μάιος 2011), τα αποτελέσματα της οποίας πρέπει να έχουν δημοσιευθεί μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Ακόμα όμως και αν δεν δημοσιευθούν, το Σύνταγμα προβλέπει ρητά ότι μετά την πάροδο ενός έτους από την τελευταία ημέρα διεξαγωγής της απογραφής (24 Μαΐου 2011) τα αποτελέσματαθεωρούνται δημοσιευμένα. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή αν δεν υπάρχουν επεξεργασμένα, έτοιμα προς δημοσίευση, υπάρχει ζήτημα παράβασης καθήκοντος για την αρμόδια Αρχή που διενήργησε την απογραφή του πληθυσμού.

Έτσι, ανοίγουν θέματα προσφυγών μετά τις νέες εκλογές στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) που θα δικαιώσει όσους επιλαχόντες βουλευτές προσφύγουν, αλλάζοντας έτσι το «χρώμα» τουλάχιστον 10 εδρών. Και αυτό καθώς, όπως εκτιμάται, τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής θα οδηγήσουν σε ανακατανομή των εδρών που αντιστοιχούν στις εκλογικές περιφέρειες, εφόσον υπάρχουν μεγάλες αλλαγές στον πληθυσμό και την κατανομή του.
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Αν έχεις κόουτς, διάβαινε...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Αν έχεις κόουτς, διάβαινε...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ