2016-02-27 00:49:32
Φωτογραφία για Η Ελλάδα σε απομόνωση, κλείνουν τα σύνορα στα Βαλκάνια
ΠΓΔΜ, Σερβία, Κροατία, Σλοβενία και Αυστρία έφτασαν σε συμφωνία και ανακοίνωσαν πως -ουσιαστικά- φράσσεται ο δρόμος για την Κεντρική Ευρώπη από και προς την Ελλάδα. Αποτέλεσμα; Πρόσφυγες και μετανάστες παγιδεύονται από την Ειδομένη και κάτω

Protagon Team

Αυτό που ακούγαμε τόσο καιρό, αυτό που αιωρείτο ως φόβος, αυτό που κανείς δεν ήθελε κι όλοι απεύχονταν είναι, πλέον, πραγματικότητα.

Τα σύνορα της Ελλάδας προς τις άλλες χώρες της βαλκανικής χερσονήσου και κατ’ επέκταση προς την κεντρική Ευρώπη έκλεισαν.

Οπως ανακοίνωσε η σλοβενική Αστυνομία, πέντε χώρες έχουν συμφωνήσει, ήδη, και θέτουν σε εφαρμογή το σχέδιο για τον περιορισμό των μεταναστευτικών και των προσφυγικών ροών. Πρόκειται για τις Αυστρία, Σερβία, Κροατία, Σλοβενία και ΠΓΔΜ, οι οποίες κλείνουν τα σύνορά τους και θα επιτρέπεται η διέλευση μόνο σε 580 άτομα την ημέρα.

Σε ανάλογη ανακοίνωση προέβη ακολούθως και η Κροατία, η οποία καθόρισε με τη σειρά της σε 580 την ημέρα τον αριθμό των μεταναστών που θα μπορούν να διέρχονται από το έδαφός της με κατεύθυνση τη βόρεια Ευρώπη
. «Η Σλοβενία μας ενημέρωσε χθες το βράδυ ότι μπορούν να δέχονται 580 μετανάστες την ημέρα και εμείς με τη σειρά μας ενημερώσαμε σχετικά τους συναδέλφους μας στη Σερβία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος της κροατικής αστυνομίας Γελένα Μπίκιτς, προσθέτοντας πως τα νέα μέτρα θα εφαρμοστούν «αμέσως».

Η συμφωνία έγινε σε επίπεδο Αρχηγών της Αστυνομίας, ωστόσο είναι σαφές πως πίσω από όλα αυτά βρίσκονται οι αντίστοιχες κυβερνήσεις. Οπως αναφέρεται στο επίσημο κείμενο, οι Αρχές είναι υποχρεωμένες «να περιορίσουν την καθημερινή μετάβαση πολιτών στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων σε έναν αριθμό που θα επιτρέπει τον έλεγχο του κάθε μετανάστη και του κάθε πρόσφυγα, όπως ορίζεται από τα Αρθρα της Συνθήκης Σένγκεν».Πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά. Διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι τα σύνορα με την ΠΓΔΜ έχουν κλείσει (Reuters)

Οι εξελίξεις είναι δραματικές και ακολουθούν τις δηλώσεις του αυστριακού καγκελαρίου. «Δεν πρέπει να επαναπαύεται η Ελλάδα και να πιστεύουν στην Αθήνα πως όλοι οι πρόσφυγες μπορούν να στέλνονται στην Αυστρία. Εχω πει στον Αλέξη Τσίπρα πως η Αυστρία θα υποστηρίζει την Ελλάδα στην οικονομία, αλλά δεν μπορεί αν γίνει και το ίδιο στο Προσφυγικό, όσο δεν εφαρμόζονται όλα όσα έχουν συμφωνηθεί», τόνισε ο Bέρνερ Φάιμαν.

Τι σημαίνει πρακτικά η συμφωνία

Αν και ακόμη οι μεγάλοι… παίκτες δεν έχουν μιλήσει (ΝΑΤΟ, Μέρκελ, Γιούνκερ) τα πράγματα είναι δύσκολα για την Αθήνα. Κι αυτό γιατί η ίδια η Συνθήκη Σένγκεν δίνει το δικαίωμα στα κράτη-μέλη να την αναστείλουν προσωρινά και να επαναφέρουν ελέγχους, εφόσον τίθεται θέμα ασφαλείας. Η λέξη-κλειδί είναι το «προσωρινά», αφού σε κάθε περίπτωση οι ημερομηνίες 6-7 Μαρτίου δεν είναι μακριά. Τότε υπάρχει ξανά Σύνοδος Κορυφής και αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Η ίδια η Συνθήκη Σένγκεν δίνει το δικαίωμα σε κράτη να προβούν σε μονομερείς ενέργειες για διάστημα που φτάνει μέχρι και τους έξι μήνες, ενώ για να συνεχιστεί μία τέτοια απόφαση απαιτείται διαδικασία που περνά μέσα από την Κομισιόν και το Συμβούλιο (άρθρα 24-26).

Εκτακτο σχέδιο για ανθρωπιστική κρίση από Κομισιόν

Κι αν όλα αυτά πιστεύετε πως δεν συνδέονται μεταξύ τους, κάνετε λάθος. «Αυτή τη στιγμή προετοιμάζουμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, “ένα μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας” έτσι ώστε να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα», σημείωσε η αρμόδια για τα ζητήματα Μετανάστευσης, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό. Οπως πρόσθεσε, οι ημερήσιες αφίξεις κυμαίνονται μεταξύ δύο και τριών χιλιάδων. Επιπροσθέτως, χαιρέτισε τη δέσμευση του έλληνα υπουργού Εθνικής Αμυνας ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα είναι έτοιμες επιπλέον 20.000 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα.

Αντίδραση του Μπαν Κι-Μουν

Σε δηλώσεις του, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν κατήγγειλε περιορισμούς που επιβάλλονται στους πρόσφυγες στα σύνορα χωρών των Βαλκανίων. Ο Μπαν Κι-Μουν υπογράμμισε ότι αυτά τα μέτρα που λαμβάνουν πολλές χώρες της περιοχής (Αυστρία, Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, ΠΓΔΜ) «δε συνάδουν» με τη Σύμβαση του 1951 για τους Πρόσφυγες.

Διαβάστε εδώ αναλυτικότερα.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ