2016-03-09 00:22:39
Φωτογραφία για Παιδιά ενός κατώτερου Θεού οι Έλληνες καρκινοπαθείς – Οι ανισότητες και οι επιπτώσεις της κρίσης
Οι γυναίκες ασθενείς με καρκίνο του μαστού πληρώνουν πλέον το 60% του κόστους θεραπείας τους, όταν πριν τρία χρόνια είχαν 100% κάλυψη.

IATRONET.GR

Μακρυά από τις υπηρεσίες που αξίζει μία σοβαρή ογκολογική πάθηση, βρίσκονται οι Έλληνες καρκινοπαθείς.

Η οικονομική δυσχέρεια και η κακή οργάνωση του συστήματος Υγείας εξωθούν τους ασθενείς στο περιθώριο, παρότι αυξάνονται διαρκώς οι θεραπείες.

Μιλώντας την Τρίτη στο συνέδριο για τις πολιτικές και τα οικονομικά του καρκίνου, ο επίκουρος καθηγητής Κυριάκος Σουλιώτης τόνισε ότι εντείνεται η οικονομική δυσχέρεια των ασθενών.

Πολλοί από αυτούς – είπε – λαμβάνουν μέχρι και πέντε φάρμακα την ημέρα και για τον λόγο αυτό μειώνεται η συμμόρφωσή τους στη θεραπεία. Ευτυχώς, περισσότεροι από τους μισούς επισκέπτεται το γιατρό τους τουλάχιστον μια φορά το μήνα.

Σύμφωνα με τον κ. Σουλιώτη, περίπου το 40% των ασθενών έχουν δυσκολία πρόσβασης στον γιατρό τους στο πρώτο ραντεβού, λόγω μεγάλης αναμονής στα ιατρεία των νοσοκομείων. Αυτό, αυξάνει την πιθανότητα καθυστέρησης στην έναρξη της θεραπείας τους.


Πάνω από 50% των ασθενών πάσχουν από κατάθλιψη, ενώ το 27,1% εξακολουθούν και καπνίζουν.

Ο πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων – Παθολόγων Ιωάννης – Ισίδωρος Βαρθαλίτης επεσήμανε ότι με βάση τον Υγειονομικό Χάρτη, οι ογκολογικές υπηρεσίες είναι κατακερματισμένες και άνισα κατανεμημένες στους νομούς της χώρας.

Υπάρχει έλλειψη αξιόπιστων στοιχείων και ο χάρτης δεν είναι επικαιροποιημένος, γι’ αυτό και καταφεύγουμε σε στατιστική αναγωγή των στοιχείων άλλων χωρών, είπε χαρακτηριστικά.

Ανέχεια

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών ΚΕΦΙ Αθηνών Ζωή Γραμματόγλου, υπογράμμισε πως το κεντρικό πρόσωπο στο σύστημα Υγείας πρέπει να είναι ο ασθενής.

Ο ογκολογικός ασθενής, ωστόσο, δεν αντιμετωπίζεται σωστά, καθώς λόγω της πάθησής τους πολλοί ασθενείς χάνουν τις δουλειές τους και πέφτουν σε οικονομική ανέχεια.

Οι γυναίκες ασθενείς με καρκίνο του μαστού πληρώνουν πλέον το 60% του κόστους θεραπείας τους, όταν πριν τρία χρόνια είχαν 100% κάλυψη και δεν πλήρωναν τίποτα.

“Στο όνομα του περιορισμού της σπατάλης, περάσαμε στην εποχή του παραμελημένου ασθενή, που κοστίζει πολλαπλάσια στο σύστημα Υγείας”, είπε η πρόεδρος του Συλλόγου ΚΕΦΙ.
ΔΗΜ.Κ.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ