2016-03-22 07:05:37
Φωτογραφία για Έντονος προβληματισμός στην κυβέρνηση για την τήρηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας...
Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση για την υλοποίηση και την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής με την Τουρκία, την ώρα που για πρώτη φορά ο αριθμός των προσφύγων ξεπέρασε την Δευτέρα το ψυχολογικό όριο των 50.000 και ενώ οι ροές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αντί να μειώνονται αυξάνονται.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι η Άγκυρα συνεχίζει να επιδεικνύει εσκεμμένη αδράνεια στον περιορισμό των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, καθώς ακόμα και για κάποια 24ωρα επιπλέον δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή η διαδικασία επανεισδοχής όσων φτάνουν στην ελληνική επικράτεια.

Την ίδια ώρα, η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας επιδεινώνεται καθημερινά και σύμφωνα με πληροφορίες, απομένουν ακόμα κάποια 24ωρα για να έρθουν στην Ελλάδα οι 2.000 ειδικοί και να λειτουργήσει το «σύστημα» επανεισδοχής και μετεγκατάστασης
. Μέχρι στιγμής Έλληνες και Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν περάσει τα σύνορα στην αντίπερα όχθη και αναμένουν ουσιαστικά την έλευση των υπευθύνων για τη χορήγηση ασύλου προκειμένου να μπει σε εφαρμογή η συμφωνία. Ως τότε, στο Μαξίμου δίνουν σημασία στο δεύτερο σκέλος της συμφωνίας, δηλαδή στη μεταφορά των προσφύγων σε δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Αττική και την αποσυμφόρηση των ελληνικών νησιών και του λιμανιού του Πειραιά.

Τις δυσκολίες αλλά και την αγωνία για την υλοποίηση της «αναγκαίας» συμφωνίας, που ακόμα όπως φαίνεται βρίσκεται στον αέρα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και στην έκτακτη συνάντηση που είχε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο. Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως για την επιτυχή εφαρμογή της συμφωνίας απαιτείται η εκπλήρωση δύο προϋποθέσεων, οι οποίες δεν έχουν να κάνουν με τις ενέργειες της ελληνικής πλευράς. Από τη μία η μείωση των ροών από την Τουρκία και από την άλλη η άμεση έλευση βοήθειας σε ανθρώπινο δυναμικό. Ο ευρωπαίος επίτροπος, από την πλευρά του, εκτίμησε ότι με την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο και διαπίστωσε ότι η Ελλάδα κινείται με γρήγορους ρυθμούς, ομολογώντας ωστόσο πως... κάθε αρχή και δύσκολη.

Την ίδια ώρα στην κυβέρνηση επιχειρώντας να αυξήσουν τις πιέσεις προς την Άγκυρα ήδη βρίσκονται σε επαφή και συντονισμό με τον ειδικό συντονιστή της Κομισιόν, Μ. Φερβέι. Σύμφωνα με ανώτατες κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός θα έχει από σήμερα κιόλας τηλεφωνικές επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Ντόναλντ Τουσκ αλλά και ηγέτες κρατών μελών συμπεριλαμβανομένης και της Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου να ενταθούν οι πιέσεις στην Τουρκία.

Παράλληλα, στο εσωτερικό μέτωπο της διαχείρισης αλλά και του συντονισμού, η κυβέρνηση αποφάσισε την αναβάθμιση του χαρτοφυλακίου για τη Μεταναστευτική Πολιτική σε υπουργείο. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής οι δύο υπάρχουσες δομές για την πρώτη υποδοχή και χορήγηση ασύλου θα μετατραπούν σε γενικές γραμματείες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Συνεργάτες του πρωθυπουργού υπογράμμιζαν ότι με αυτήν την κίνηση αυτομάτως θα σημειωθεί «οργανωσιακή αναβάθμιση των δυνατοτήτων» του υπουργείου, ενώ λίαν συντόμως αναμένεται και η στελέχωσή του. Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι δεν πρόκειται για κάποια αναβάθμιση του μέχρι σήμερα αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Μουζάλα αλλά της δομής, με το θέμα του να ξεκαθαρίζει μετά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο. Πάντως, όπως όλα δείχνουν το «μακεδονικό» του κυβερνητικού συνασπισμού βαίνει ολοταχώς προς περαιτέρω αποκλιμάκωση, καθώς το βράδυ ακόμα ένας βουλευτής των ΑΝΕΛ, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, τάχθηκε αναφανδόν ουσιαστικά υπέρ της λεγόμενης «χρυσής τομής» για τον κ. Μουζάλα.

Εν τω μεταξύ την Πέμπτη θα συνεδριάσει για πρώτη φορά υπό τον Αλέξη Τσίπρα το Κυβερνητικό Συμβούλιο για τη διαχείριση του προσφυγικού.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ