2016-04-05 23:40:09
Φωτογραφία για Ζώα που σκοτώνουν τα παιδιά τους
Σε μια πράξη που μοιάζει άσπλαχνη, βάρβαρη και ολότελα άκαρδη, πολλά... αβοήθητα μικρά εξοντώνονται και συχνά κατασπαράσσονται από τους ίδιους τους γονείς τους (ή τους τροφούς).

Από αυτά δηλαδή τα ζώα που τα έφεραν στη ζωή και όφειλαν να τα προστατεύσουν με κάθε κόστος!

Κι αν στα μάτια της ανθρωπότητας οι βρεφοκτονίες παραμένουν σπαραξικάρδιες, στο βασίλειο των ζώων τα πράγματα είναι σαφώς διαφορετικά.

Εκεί που η έλλειψη τροφής και η μάχη για κυριαρχία δονούν την καθημερινότητα δηλαδή, μια καθημερινότητα στην οποία μικρά που δεν μοιάζουν ικανά να επιβιώσουν ή που φαντάζουν απειλή θα γνωρίσουν τον μαρτυρικό και άδικο θάνατο γινόμενα τροφή για τους γονείς ή τους αντιπάλους τους Ρινοδέλφινο

Το έξυπνο, αξιολάτρευτο και υπέροχο θηλαστικό των ωκεανών παραμένει ένας άγριος θηρευτής του νερού που δεν έχει κανένα πρόβλημα να στραφεί στους καρπούς του αν το επιβάλουν οι περιστάσεις. Σε μια τέτοια -σχετικά σπάνια- επίδειξη βαρβαρότητας λοιπόν μια ομάδα ρινοδέλφινων καταγράφηκαν τον Αύγουστο του 2013 στην απόπειρά τους να σκοτώσουν ένα νεογέννητο.


Στο θέμα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Marine Mamma Science», ερευνητές απαθανάτισαν σε μια ιστορική στιγμή τη γέννηση ενός ρινοδέλφινου κοντά στα ανοιχτά της αμερικανικής Τζόρτζια, μόνο και μόνο όμως για να δουν σε λιγότερο από δύο λεπτά από τη γέννησή του δύο μεγάλα αρσενικά να προσπαθούν να το πνίξουν! Η σοκαριστική συμπεριφορά κράτησε περισσότερο από μισή ώρα και ήταν η δεύτερη μάλιστα φορά που η κάμερα της επιστήμης έπιασε τέτοια βαρβαρότητα.

Οι ζωολόγοι υποθέτουν πια ότι επειδή οι ύπουλες αυτές επιθέσεις λαμβάνουν χώρα κυρίως υποβρύχια, πιθανότατα η πρακτική της βρεφοκτονίας να είναι πιο διαδεδομένη από όσο πιστευόταν παλιότερα. Όσο για τις θεωρίες που επιχειρούν να εξηγήσουν το ανεξήγητο, περιλαμβάνουν εδαφικές διεκδικήσεις, μάχες για τροφή και απόπειρες για εκ νέου ζευγάρωμα με το θηλυκό, τώρα που το μικρό έφυγε από τη μέση…

Χιμπαντζής

Οι πλέον πολυάριθμες αναφορές για παιδοκτονία στο βασίλειο των πρωτευόντων μας έρχονται από τον κόσμο των χιμπαντζήδων, οι οποίοι ζουν σε κοινότητες που κυριαρχούνται από μεγάλα αρσενικά. Κι έτσι δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο συμμορίες αρσενικών να επιτίθενται σε αντίπαλες κοινότητες μην αφήνοντας τίποτα όρθιο, την ίδια ώρα που η δολοφονία των μικρών είναι στην ημερήσια διάταξη αυτών των επιδρομών.

Η επιθετικότητα των αρσενικών δεν χαρίζεται ούτε στα αθώα μικρά λοιπόν, τα οποία θα σκοτωθούν αν δεν προστατευτούν από τα μέλη της ομάδας. Ακόμα πιο περίεργο είναι ίσως το γεγονός ότι οι μητέρες των νεκρών μικρών θα ακολουθήσουν συνήθως τους άρρενες δολοφόνους, εντασσόμενες στη δική τους κοινότητα. Αν και η βρεφοκτονία στον χιμπαντζή δεν οφείλεται μόνο σε τέτοιες επιδείξεις δύναμης, καθώς τόσο αρσενικά όσο και θηλυκά μπορούν να σκοτώσουν τους απογόνους της δικής τους κοινότητας.

Σε περιστατικά που έχουν καταγραφεί λεπτομερώς, αρσενικά με τη συνεργασία των θηλυκών εξοντώνουν και κατασπαράσσουν τα μικρά τους, αν και οι λόγοι για την αιμοσταγή αυτή βία διαφεύγουν ακόμα της επιστήμης…

Λιοντάρι

Τα αφρικανικά λιοντάρια, οι βασιλιάδες της ζούγκλας, ζουν σε κοινότητες και παραμένουν μεγαλοπρεπή ζώα που κινδυνεύουν ανοιχτά πια με εξαφάνιση. Κι ενώ είναι γνωστό ότι μόνο τα θηλυκά κυνηγούν, αν κυνηγήσει ένα αρσενικό θα είναι για καταστροφικό λόγο, καθώς οι άρρενες διεκδικητές στρέφονται συνήθως στα μικρά. Όταν λοιπόν ένα φιλόδοξο αρσενικό προκαλέσει τον αρχηγό της αγέλης και κερδίσει τη μονομαχία της ηγεσίας, τότε σχεδόν πάντα θα σκοτώσει τους απογόνους του έκπτωτου αρχηγού, θέλοντας λες να εξαφανίσει τη γενιά του.

Μόλις τα μικρά πεθάνουν, το αρσενικό μπορεί να ζευγαρώσει με τα θηλυκά, τα οποία έχοντας χάσει μόλις τα παιδιά τους αποζητούν να αποκτήσουν νέους απογόνους. Αποδοτικό μεν, ανηλεές δε…

Αρκούδα

Μοναχικές, πανίσχυρες και ιδιαιτέρως τρυφερές μητέρες, είναι δύσκολο να φανταστείς μια θηλυκή αρκούδα να στρέφεται κατά του μικρού της, κι όμως συμβαίνει. Σε σκηνικό που έλαβε χώρα στον Ζωολογικό Κήπο της Ουάσιγκτον, μια θηλυκή αρκούδα που γεννούσε τα μικρά της κατασπάραξε το πρώτο νεογέννητο στιγμές αφότου βγήκε από τα σπλάχνα της, την ώρα που ο τοκετός συνεχιζόταν κανονικά! Η αρκούδα γέννησε τα δύο επόμενα αρκουδάκια κανονικά ζώντας αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.

Μην έχοντας ακόμα ανακάμψει από το σοκ της βρεφοκτονίας, οι υπάλληλοι του ζωολογικού είδαν τη μητέρα να τρώει ένα ακόμα μικρό της κατά την επόμενη βδομάδα, εγκαταλείποντας τελικά το τρίτο λίγο αργότερα, αν και αυτό γλίτωσε από τη φονική της μανία. Εξετάζοντας τα κατασπαραγμένα μικρά και το εγκαταλειμμένο αδερφάκι τους, οι ζωολόγοι ανακάλυψαν πως είχαν γεννηθεί άρρωστα και εκεί απέδωσαν τις κανιβαλιστικές τάσεις της μητέρας τους.

Όσο ανήκουστο κι αν ακούγεται σε μας, οι θηλυκές μητέρες (και κάποιες φορές και οι αρσενικές) εξοντώνουν συχνά τα μικρά τους στην άγρια φύση όταν αυτά είναι άρρωστα, δύσμορφα ή δεν έχουν καμιά πιθανότητα επιβίωσης. Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι προσπαθούν έτσι να τα γλιτώσουν από μια ζωή μιζέριας και αρρώστιας…

Θαλάσσια ενυδρίδα

Τα αξιαγάπητα θαλάσσια θηλαστικά έχουν πολλές σκοτεινές πλευρές στον ψυχισμό τους, παρά το γεγονός ότι στους περισσότερους από μας παραμένουν άγνωστες. Κι όμως, οι αποδείξεις δεν ψεύδονται όταν επιβεβαιώνουν ότι οι ενήλικες αρσενικές ενυδρίδες του νερού συνηθίζουν να βιάζουν τα νεογέννητα της φώκιας και ακόμα συχνότερα να τα πνίγουν μέσα στη θάλασσα.

Σε σχετική έρευνα στις ακτές της Καλιφόρνια μεταξύ 2000-2002, καταγράφηκαν 19 τέτοια σκηνικά βιασμού, τα 15 από τα οποία κατέληξαν σε θάνατο της μικρής φώκιας. Αν και το πράγμα γίνεται ακόμα πιο ζοφερό, καθώς ακόμα και μετά τον θάνατο του μικρού, η θαλάσσια ενυδρίδα συνεχίζει να επιδίδεται σε σεξουαλικές πράξεις με το πτώμα του! Η απάνθρωπα βίαιη αρσενική ενυδρίδα δεν φαίνεται να ξέρει άλλον τρόπο ζευγαρώματος, καθώς μέσω βιασμού ζευγαρώνει και με το θηλυκό της, κρατώντας το κάτω από το νερό για μεγάλα χρονικά διαστήματα, έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι το θηλυκό θα πνιγεί στην πορεία. Ακόμα κι έτσι όμως, η ενυδρίδα θα την κάνει τη δουλειά της, συνεχίζοντας να συνουσιάζεται με το άψυχο κορμί της.

Όσο για τον λόγο της ασυνήθιστα βάρβαρης αυτής συμπεριφοράς, οι επιστήμονες ενοχοποιούν τη μείωση του θηλυκού πληθυσμού της θαλάσσιας ενυδρίδας, κάτι που αφήνει τα αδίστακτα και πλήρως απεγνωσμένα αρσενικά να μεταφέρουν την επιθετικότητά τους στα παιδιά της φώκιας… Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ