2016-05-19 08:49:33
Φωτογραφία για Κλινικές Μελέτες: Ένας «δρόμος» διάσπαρτος με εμπόδια και άρνηση & το φορολογικό παράδειγμα της Τουρκίας
Η Τουρκία εξακολουθεί να έχει το προβάδισμα σε πολλά ζητήματα που αφορούν την υγεία και την οικονομία σε σύγκριση με την χώρα μας και είναι χαρακτηριστικό, ότι ακόμη και στο θέμα των Κλινικών Μελετών, δίνει έκπτωση φόρου 300% στις φαρμακοβιομηχανίες που υλοποιούν Κλινικές Μελέτες, την ώρα που η Ελλάδα δίνει έκπτωση της τάξης του 130%.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Αυτό τονίστηκε χθες, κατά την διάρκεια ενημέρωσης που οργάνωσε ο ΣΦΕΕ σχετικά με τις Κλινικές Μελέτες με την ευκαιρία την Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών που γιορτάζεται την Παρασκευή 20 Μαίου. Βεβαίως το φορολογικό, δεν αποτελεί το μείζον ζήτημα, τόνισαν οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ, των Συλλόγων των Ασθενών, της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας και του Ephort του ΕΒΕΑ κατά την παρουσίαση, αφού υπάρχουν άλλα θέματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, όπως γραφειοκρατικά εμπόδια που θα πρέπει να αρθούν και κυρίως, να πειστούν οι γιατροί να ξεκινήσουν μία Κλινική Μελέτη, συνεργαζόμενοι σε αρμονία, με τις διοικήσεις των νοσοκομείων, των ΥΠΕ και των ερευνητών.


Μάλιστα η φράση των ομιλητών είναι θέμα γιατρών, και όχι δομών, είναι χαρακτηριστική πέρα ως πέρα για την κατάσταση που επικρατεί στην ιατρική κοινότητα, (μέρος της οποίας) για τους δικούς της λόγους, δεν επιθυμεί, να βάλει ένα ακόμη μπελά στο κεφάλι της που είναι η υλοποίηση μιας Κλινικής Μελέτης.

Πάνω από όλα όμως, είναι θέμα νοοτροπίας, θα πρέπει δηλαδή να αλλάξει η νοοτροπία και η κουλτούρα που διαπνέει τα ελληνικά πράγματα, την Πολιτεία, τους φορείς, να γίνουν κάποια πράγματα με ταχύτητα, και αποτελεσματικότητα, ώστε να τονωθεί όχι μόνο η οικονομία και τα οικονομικά των νοσοκομείων (αφού το 15% μίας τέτοιας επένδυσης κατευθύνεται στο νοσοκομείο και το 5% στην ΥΠΕ) αλλά κυρίως ο ασθενής, ο οποίος έχει άμεση πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του.

Για τον λόγο αυτόν, δεν θα πρέπει ο ασθενής να φοβάται τονίστηκε κατά την συνέντευξη τύπου να συμμετάσχει σε μία Κλινική μελέτη, αφού μόνο οφέλη θα μπορεί να έχει ένα τέτοιο πρόγραμμα για τον ίδιο. Οφέλη και ελπίδα, τόνισε η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Σπανίων Παθήσεων κυρία Μαριάννα Λάμπρου, προσθέτοντας παράλληλα, ότι 9 Έλληνες ασθενείς σήμερα, έχουν στραφεί στο εξωτερικό, συμμετέχοντας σε Κλινικές μελέτες.

Το ρόλο της κλινικής έρευνας για το κοινωνικό κράτος, αλλά και την οικονομία της χώρας ανάδειξε ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Πασχάλης Αποστολίδης, τονίζοντας ότι: «Η υγεία είναι στο επίκεντρο της κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας της Ελλάδας και αποτελεί το μεγαλύτερο Εθνικό μας Κεφάλαιο. Συνεπώς, η κλινική έρευνα αποτελεί μία επένδυση στην υγεία, το φάρμακο, την καινοτομία και την οικονομία. Μία σημαντική επένδυση, η οποία μπορεί να προσελκύσει κεφάλαια, να εισάγει ερευνητική τεχνογνωσία, να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα & την απασχόληση δημιουργώντας καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, απασχολώντας εξειδικευμένο επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό υψηλής εκπαίδευσης, χωρίς καμία επιβάρυνση για την Ελληνική Πολιτεία.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΣΦΕΕ και της ΕΣΔΥ κάθε φορά που εγκρίνεται μια κλινική έρευνα “εισάγονται” στην Ελλάδα περίπου 250.000 € άμεσης επένδυσης και προκαλείται, βάσει των δημοσιευμένων δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών, καθαρή αύξηση στο ΑΕΠ της χώρας μας, περίπου 875.000 €». Κλείνοντας, ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ απηύθυνε πρόσκληση συνεργασίας σε όλους τους φορείς, καθώς, όπως υπογράμμισε: «Αυτό που απαιτείται είναι η στενή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, ώστε να βρεθούν συναινετικές λύσεις που θα αναδείξουν το δυναμικό της χώρας και θα την καταστήσουν αξιόπιστο Ευρωπαίο εταίρο. Στρατηγικός στόχος του ΣΦΕΕ και των εταιριών μελών του, είναι η ανάδειξη της χώρας μας σε κέντρο διεξαγωγής κλινικών μελετών με διεθνή απήχηση που θα δώσει νέα πνοή και ώθηση τόσο στη Δημόσια Υγεία όσο και την Εθνική Οικονομία».

Ο κ. Χρήστος Δαραμήλας, Πρόεδρος ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, μίλησε για την προσωπική του εμπειρία και τη συμμετοχή του στις κλινικές μελέτες με διττό ρόλο και ως ασθενής και ως ερευνητής, αναδεικνύοντας τη σπουδαιότητά τους αλλά και το ρόλο των φαρμακευτικών εταιριών για την ανάπτυξή τους. Υπογράμμισε ταυτόχρονα τις υψηλές προδιαγραφές ασφάλειας που τηρούνται για τη διεξαγωγή τους στη χώρα μας και τόνισε ότι ήταν μια θετική εμπειρία για τον ίδιο. Ευχαρίστησε τον ΣΦΕΕ για τον γεγονός ότι δίνει βήμα στους Συλλόγους Ασθνενών, ενώ θύμισε, ότι ο πρώην υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, είχε δώσει εντολή επί των ημερών του, να ανοίξουν οι πόρτες για την διενέργεια των Κλινικών Μελετών.

Ο κ. Μιχαήλ Καραμούζης, Καθηγητής Βιοχημικής Ογκολογίας, Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας, αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας, αλλά και τα προβλήματα της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας, τον απολογισμό των κλινικών μελετών στην Ελλάδα για το 2015 σε σχέση με το 2014, την αξία των κλινικών μελετών, αλλά και τη σημασία της σωστής επιλογής ερευνητικών κέντρων από τις φαρμακευτικές εταιρίες για την καλύτερη πραγματοποίηση κλινικών μελετών στην Ελλάδα, τοποθετούμενος σχετικά:

«Η Εθνική Επιτροπή Δεοντολογίας είναι μία ανεξάρτητη αρχή που αποτελείται από άτομα - επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, με αναγνωρισμένο έργο στον τομέα της βιο-ηθικής και δεοντολογίας, οι οποίοι αφιλοκερδώς και με τη βοήθεια των στελεχών που απαρτίζουν τη γραμματεία, προσπαθούν έγκαιρα και έγκυρα να αξιολογήσουν όλες τις προτάσεις κλινικών μελετών που υποβάλλονται για έγκριση. Πλέον, η λειτουργία της είναι σύμφωνη με το κανονιστικό πλαίσιο και μετά από ενδελεχή αξιολόγηση από εξωτερικούς κριτές, οι γνωματεύσεις της αποστέλλονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, το 2015 σε σχέση με το 2014, παρατηρήθηκε μία αύξηση 20% των αρχικών κλινικών μελετών (έφθασαν τις 154 συγκεκριμένα) που υποβλήθηκαν προς έγκριση, γεγονός που αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη των φαρμακευτικών εταιρειών στην έγκαιρη και σωστή πορεία έγκρισης νέων κλινικών μελετών».

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ και Πρόεδρος Επιτροπής Κλινικών Μελετών, κ. Σπύρος Φιλιώτης, τόνισε ότι: «Η κλινική έρευνα αποτελεί μία υπηρεσία υψηλής προστιθέμενης αξίας. Δεν υπάρχουν πρώτες ύλες ή άλλα υλικά, όλη η επένδυση καθώς και τα δωρεάν φάρμακα και εξετάσεις που συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν, αποδίδουν προστιθέμενη αξία για τη χώρα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 100%». Τα οφέλη από την Κλινική Έρευνα είναι τόσο πολυσήμαντα όσο και πολυεπίπεδα, και αφορούν:

o Στην εθνική οικονομία

- Εισροή επενδύσεων στην Ελλάδα

- Νέες θέσεις εργασίας σε τομείς υγείας

- Αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού σε εξειδικευμένους τομείς

o Στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

- Aπόκτηση ερευνητικού know how

- Βελτίωση της οργάνωσης και του εξοπλισμού

- Δημιουργία Εσόδων

o Στους ασθενείς

- Ταχεία πρόσβαση σε νέες θεραπείες

- Βελτίωση θεραπευτικής αντιμετώπισης διαφόρων παθήσεων

- Περισσότερες θεραπευτικές επιλογές

- Αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης

- Αναβάθμιση της ποιότητας ζωής

o Στους επαγγελματίες της υγείας

- Νέα φάρμακα

- Δυνατότητα επιλογής της κατάλληλης θεραπείας

- Απαντήσεις σε επιστημονικά ερωτήματα

- Διεύρυνση γνώσεων

- Αύξηση εμπειρίας

Ολοκληρώνοντας ο κ. Φιλιώτης, κατέγραψε τα θετικά βήματα που έχουν διανυθεί καθώς οι αιτήσεις για νέες κλινικές μελέτες έχουν αυξηθεί σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, από 130 σε 154 ετησίως, και επισήμανε: «Ο κλάδος του φαρμάκου, παρ’ όλες τις πιέσεις, παραμένει ένας κλάδος που μπορεί να προσφέρει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Ας κάνουμε όλοι περισσότερα για να διεξαχθούν περισσότερες μελέτες στη χώρα μας. Ήδη σε παγκόσμιο επίπεδο ερευνώνται περισσότερα από 7.000 νέα φάρμακα. Εάν το καταφέρουμε και μπορούμε να το καταφέρουμε, ωφελημένοι θα είναι και οι Έλληνες ασθενείς και οι επαγγελματίες υγείας και η ελληνική οικονομία.».

Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia-politiki/item/343512-klinikes-meletes-enas-dromos-diaspartos-me-empodia-kai-arnisi--to-forologiko-paradeigma-tis-tourkias#ixzz494tXpqri
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ