2016-05-26 11:46:12
«Προκαλούν - Να κάνουν επιτέλους σε κάτι το σωστό»
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Με εξετάσεις νομιμοποιεί ο Φίλης 2.500 δημοσίους υπαλλήλους με πλαστά πτυχία!
Nόμο που δεν έχει τεθεί ποτέ σε ισχύ «ξετρύπωσε» ο υπουργός Παιδείας - Ποτάμι: «Ένας εισαγγελέας θα παρέμβει για τη νομιμοποίηση υπαλλήλων με πλαστά πτυχία;»Να μην επιτρέψει σε υπάλληλους με παράνομους τίτλους σπουδών να παραμένουν στο Δημόσιο κάλεσε την κυβέρνηση οΚυριάκος Μητσοτάκης μετά το σάλο που έχει προκληθεί από τις αποκαλύψεις για πλαστά πτυχία δημοσίων υπαλλήλων που αναμένεται να γίνουν νόμιμα μέσω εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας μέσα στο καλοκαίρι.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επιτίθεται στην κυβέρνηση απαιτώντας να «κάνει κάτι σωστό έστω σε κάτι». Με δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζει «ακραίο σημείο φαυλότητας» το ενδεχόμενο να επιτραπεί η παραμονή στο Δημόσιο υπαλλήλων με παράνομους τίτλους σπουδών».
Όπως είπε κάτι τέτοιο συνιστά πρόκληση για τους νέους ανθρώπους, που αγωνίζονται να σπουδάσουν για να αποκτήσουν με το σπαθί τους μια θέση στην αγορά εργασίας, για τους χιλιάδες συμπολίτες μας, που πέτυχαν σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και παραμένουν αδιόριστοι, αλλά και για τους φορολογούμενους πολίτες, που απαιτούν αξιοκρατία και διαφάνεια στο Δημόσιο.
Ολόκληρη η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη:
«Ελπίζω η Κυβέρνηση να μην φτάσει στο ακραίο σημείο φαυλότητας να επιτρέψει με οποιονδήποτε τρόπο σε υπάλληλους με παράνομους τίτλους σπουδών να παραμένουν στο Δημόσιο», τονίζει για να συνεχίσει: «Προκαλούν τους νέους ανθρώπους, που αγωνίζονται να σπουδάσουν για να αποκτήσουν, με το σπαθί τους, μια θέση στην αγορά εργασίας. Προκαλούν τους χιλιάδες συμπολίτες μας, που πέτυχαν σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και παραμένουν αδιόριστοι.Προκαλούν και προσβάλλουν τους φορολογούμενους πολίτες, που απαιτούν αξιοκρατία και διαφάνεια στο Δημόσιο, το οποίο πληρώνουν για να λειτουργεί. Νοιάζομαι προσωπικά για αυτήν την υπόθεση, γιατί αγωνίστηκα και ως Υπουργός μαζί με χιλιάδες έντιμους και άξιους Δημοσίους Υπαλλήλους να μπει ένα τέλος στο καθεστώς ανομίας που κυριαρχούσε. Μαζί υλοποιήσαμε το αίτημα της κοινωνίας για ελέγχους που προστατεύουν το κύρος της Δημόσιας Διοίκησης και δεν δείξαμε καμία ανοχή σε αυτούς που κλέβουν το μέλλον των συμπολιτών μας. Αποτέλεσμα της δουλειάς μας ήταν να αναδειχθεί το θέμα των 2.000 τίτλων σπουδών "υποτιθεμένων" αριστούχων, πολλοί εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκαν για διορισμό στο Δημόσιο. Θέλουμε να χτίσουμε μια καλύτερη Ελλάδα με αξιοκρατία. Οι πολίτες απαιτούν και μαζί τους απαιτώ από την Κυβέρνηση να κάνει, επιτέλους, σε κάτι, το σωστό».
Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού: Ο εισαγγελέας θα παρέμβει;
Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Βήμα Fm ο βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού, Ιάσονας Φωτήλας, μιλώντας για το συγκεκριμένο θέμα τόνισε πως δεν υπάρχει λογική σε όσα συμβαίνουν. «Είναι δυνατόν τόσοι υπάλληλοι να έχουν πλαστά πτυχία και να τους δώσουμε τη δυνατότητα να συνεχίσουν να δουλεύουν δίνοντας εξετάσεις; Αυτά τα ακούει ο εισαγγελέας και δεν κάνει τίποτα;», είπε χαρακτηριστικά.
«Συγχωροχάρτι» Φίλη σε 2.500 υπαλλήλους με πλαστά πτυχία
Αξιοποιώντας νόμο επί υπουργίας Γιαννάκου, που δεν έχει τεθεί ποτέ σε ισχύ, από τον Σεπτέμβριο 2.500 δημόσιοι υπάλληλοι θα «αποκτήσουν» τους πολυπόθητους τίτλους σπουδών.
Το «κουβάρι» ξετυλίχθηκε από δημοσιοποίηση στοιχείων της ΟΙΕΛΕ ενώ το θέμα έφθασε και στη Βουλή.
Το υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωσή του επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα και τονίζει ότι «σύντομα, θα κατατεθεί προς ψήφιση διάταξη, η οποία θα διευρύνει το χρονικό διάστημα εφαρμογής του νόμου (θα καταργηθεί ο χρονικός περιορισμός 2004-2008), και θα υλοποιηθεί η σχετική πρόταση του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.
Ύστερα από την ψήφιση της ανωτέρω διάταξης, ο Υπουργός Παιδείας θα εκδώσει Υπουργική Απόφαση, η οποία θα καθορίζει τις λεπτομέρειες για τη συμμόρφωση προς τα προβλεπόμενα».
Την ώρα που όλοι μιλούν για μεταρρυθμίσεις και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άτομα αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας ακόμα και με πολλά πτυχία και μεταπτυχιακά το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει εξετάσεις για να αποκτήσουν νόμιμο τίτλο σπουδών 2.500 δημόσιοι υπάλληλοι με πλαστά πτυχία!
Το υπουργείο ρίχνει ευθύνες σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που δεν έκανα καμία ρύθμιση με αποτέλεσμα «το πρόβλημα να έχει μετατραπεί ατύπως σε κοινωνικό σύμπτωμα μιας σιωπηρής ανοχής».
Το υπουργείο Παιδείας, που ετοιμάζει σχετική ρύθμιση, προτίθεται να υιοθετήσει ένα ιδιότυπο είδος «καθαρτηρίου», από όπου θα βγουν τελικά εξαγνισμένοι ακόμα και αυτοί που έχουν παράνομους τίτλους με το σκεπτικό -σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου- να είναι ότι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τους παράνομους, από τους παράτυπους τίτλους σπουδών και δεν «θέλουν να τους βάλουν όλους στο ίδιο τσουβάλι».
Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 2.500 παράτυποι και παράνομοι τίτλοι σπουδών εντοπίστηκαν στο δημόσιο, ύστερα από σχετικούς ελέγχους, στους ήδη διορισμένους δημοσίους υπαλλήλους.
Για τους κατόχους αυτών των τίτλων σπουδών, όλων των κατηγοριών παράτυπων και παράνομων, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης θα θέσει σε εφαρμογή νόμο, που ψηφίστηκε επί υπουργίας Μ. Γιαννάκου, ο οποίος δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ, προκειμένου να κληθούν να δώσουν ειδικές εξετάσεις και να να λάβουν νόμιμο τίτλο σπουδών, όσοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν.
Σε ανακοίνωσή του μετά το σάλο το υπουργείο παραδέχεται ότι «μελετά με προσοχή το σοβαρότατο ζήτημα των πτυχίων Ιδιωτικών ΤΕΕ για την περίοδο 2004-2008. Τα πτυχία αυτά χορηγήθηκαν από σχολές ιδιωτικής εκπαίδευσης οι οποίες έκλεισαν μετά από τη διαπίστωση σωρείας παραβάσεων και ατασθαλιών. Σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν.3577/2007 (Α΄ 130) επί υπουργίας Μ. Γιαννάκου, τα πτυχία των μαθητών Ιδιωτικών ΤΕΕ που τους αφαιρέθηκε η άδεια λειτουργίας λόγω των παραπάνω διαπιστωμένων παρανομιών θα έπρεπε να χορηγηθούν εκ νέου κατόπιν ειδικών πτυχιακών εξετάσεων.Οι εξετάσεις αυτές δεν έγιναν ποτέ, με ευθύνη των Υπουργών Παιδείας των κυβερνήσεων πριν τον Ιανουάριο του 2015. Το ίδιο διάστημα οι επιτήδειοι ιδιοκτήτες σχολείων και οι άλλοι εμπλεκόμενοι που είχαν οργανώσει μια κερδοφόρα βιομηχανία «πιστοποίησης προσόντων», είτε διέφυγαν τις κυρώσεις του νόμου λόγω παραγραφής είτε καταδικάστηκαν σε ελαφριές ποινές.
Για εννέα ολόκληρα χρόνια από την περίοδο εκείνη με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν ελήφθη και καμία ρύθμιση δεν εφαρμόστηκε με συνέπεια το πρόβλημα να έχει μετατραπεί ατύπως σε κοινωνικό σύμπτωμα μιας σιωπηρής ανοχής.
Αντίθετα, οι Υπουργοί Παιδείας των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησαν ενδελεχείς ελέγχους μέσω των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης για το σύνολο των Ιδιωτικών ΤΕΕ της χώρας και εντόπισαν όλα τα Ιδιωτικά ΤΕΕ, στα οποία σημειώθηκαν αντίστοιχες παρατυπίες που εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 24 του ν.3577/2007. Ο πρώην Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλος, διαβίβασε τα στοιχεία των καταγγελιών της ΟΙΕΛΕ στο Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και σύμφωνα με το πόρισμα (328/Α/2015) του Σώματος προτάθηκε στο Υπουργείο Παιδείας η τροποποίηση της παρ. 2 του άρθρου 24 του ν. 3577/2007, έτσι, ώστε, να καλύπτει κάθε μη σύννομη περίπτωση λειτουργίας ιδιωτικών ΤΕΕ ή χορήγησης πτυχίου χωρίς χρονικό προσδιορισμό. Σύντομα, θα κατατεθεί προς ψήφιση διάταξη, η οποία θα διευρύνει το χρονικό διάστημα εφαρμογής του νόμου (θα καταργηθεί ο χρονικός περιορισμός 2004-2008), και θα υλοποιηθεί η σχετική πρόταση του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.Υστερα από την ψήφιση της ανωτέρω διάταξης, ο Υπουργός Παιδείας θα εκδώσει Υπουργική Απόφαση, η οποία θα καθορίζει τις λεπτομέρειες για τη συμμόρφωση προς τα προβλεπόμενα».
«Μεγάλη δικαίωση», χαρακτηρίζει την κίνηση του υπουργείου Παιδείας η ΟΙΕΛΕ . Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία τουλάχιστον 20 κάτοχοι παράνομων-πλαστών τίτλων βρίσκονται σε λίστα διοριστέων του ΑΣΕΠ και η πρόσληψή τους στο Δημόσιο ήταν θέμα ημερών.
Η Ομοσπονδία ενημέρωσε με επιστολές της για το ζήτημα τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χρ. Βερναρδάκη και το ΑΣΕΠ.
Την ίδια ώρα, ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων τονίζει σε ανακοίνωσή του: «Έκπληξη και αλγεινή εντύπωση προκαλεί η είδηση ότι «το Υπουργείο Παιδείας ετοιμάζεται να διενεργήσει επανεξέταση για τους 2.500 περίπου κατόχους παράνομων και πλαστών τίτλων σπουδών από ιδιωτικούς φορείς εκπαίδευσης. Είναι δυνατόν κάτοχοι «παράνομων και πλαστών τίτλων σπουδών» να μένουν στη θέση τους και το πρόβλημα να «κρύβεται κάτω από το χαλί» με μια διαδικασία εξετάσεων που δήθεν θα πιστοποιεί τις γνώσεις τους; Είναι δυνατόν οι ένοχοι απάτης που εμπίπτει στη δικαιοδοσία του ποινικού νόμου να εξαγνίζονται, επειδή θα επανεξεταστούν από επιτροπή του δημοσίου;».
Στη Βουλή το θέμα των πλαστών πτυχίων
Στη Βουλή έφερε το «Ποτάμι» το ζήτημα της ενδεχόμενης νομιμοποίησης πλαστών τίτλων σπουδών δημοσίων υπαλλήλων με ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Ποταμιού καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που εντοπίστηκαν με πλαστούς τίτλους, οι οποίοι σύμφωνα με δημοσιεύματα υπολογίζονται σε 2.500 και ποιους φορείς του δημοσίου αφορά ο έλεγχος που διενεργήθηκε, υπογραμμίζοντας ότι «είναι πρωτοφανές κάτοχοι παρανόμων τίτλων σπουδών να παραμένουν στη θέση τους».
Επιπλέον, ζητούν να διευκρινιστεί αν η κυβέρνηση προτίθεται με τη διαδικασία εξετάσεων να «επιλύσει» το θέμα της νομιμοποίησης του τίτλου σπουδών τους, σημειώνοντας ότι «οποιαδήποτε διαδικασία "θεραπείας" της παρανομίας προσφέρει ασυλία στους τωρινούς και τους μελλοντικούς πλαστογράφους». Τέλος, υπογραμμίζουν ότι το ζήτημα των πλαστών πτυχίων πρέπει να αντιμετωπιστεί οριστικά καθώς «ο δημόσιος τομέας δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να καθίσταται «ελαφρά τη καρδία» πεδίο άσκησης πολιτικών σκοπιμοτήτων και εκμετάλλευσης μικροκομματικών συμφερόντων».
Σε ερώτησή τους ο υπεύθυνος του Τομέα Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, Γεώργιος Γεωργαντάς και ο υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων, Μάξιμος Χαρακόπουλος, υπογραμμίζουν: «Η Κυβέρνηση οφείλει να τηρήσει τη νομιμότητα. Όποιος προσκομίζει πλαστό πτυχίο εξαπατά το Ελληνικό Δημόσιο και μάλιστα σε βάρος άλλων συνυποψηφίων του.-Οφείλει να σεβαστεί τους χιλιάδες νέους που αγωνίζονται να αποκτήσουν εφόδια και προσόντα για την αγορά εργασίας. Οφείλει να σέβεται, πάνω απ’ όλα, τα χρήματα».
«Πάρτυ» στο Twitter για τα #plasta_ptyxia
Με οργή... αλλά και με χιούμορ αντέδρασαν οι χρήστες των μέσω κοινωνικής δικτύωσης στην είδηση ότι το υπουργείο Παιδείας προτίθεται να νομιμοποιήσει τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι προσλήφθηκαν έχοντας πλαστά πτυχία.
Το hashtag #plasta_ptyxia είναι στην κορφή των ελληνικών trends στο Twitter με τους χρήστες να δίνουν... τα ρέστα τους....
«Το μόνο π μπορώ να δεχτώ για τα ΛΑΜΟΓΙΑ που ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΑΝ με #plasta_ptyxia είναι να συνεχίσουν ν εργάζονται 16ωρο & να πληρώνονται με ΠΛΑΣΤΑ ΕΥΡΑ», γράφει ένας χρήστης.
medispin
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Με εξετάσεις νομιμοποιεί ο Φίλης 2.500 δημοσίους υπαλλήλους με πλαστά πτυχία!
Nόμο που δεν έχει τεθεί ποτέ σε ισχύ «ξετρύπωσε» ο υπουργός Παιδείας - Ποτάμι: «Ένας εισαγγελέας θα παρέμβει για τη νομιμοποίηση υπαλλήλων με πλαστά πτυχία;»Να μην επιτρέψει σε υπάλληλους με παράνομους τίτλους σπουδών να παραμένουν στο Δημόσιο κάλεσε την κυβέρνηση οΚυριάκος Μητσοτάκης μετά το σάλο που έχει προκληθεί από τις αποκαλύψεις για πλαστά πτυχία δημοσίων υπαλλήλων που αναμένεται να γίνουν νόμιμα μέσω εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας μέσα στο καλοκαίρι.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επιτίθεται στην κυβέρνηση απαιτώντας να «κάνει κάτι σωστό έστω σε κάτι». Με δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζει «ακραίο σημείο φαυλότητας» το ενδεχόμενο να επιτραπεί η παραμονή στο Δημόσιο υπαλλήλων με παράνομους τίτλους σπουδών».
Όπως είπε κάτι τέτοιο συνιστά πρόκληση για τους νέους ανθρώπους, που αγωνίζονται να σπουδάσουν για να αποκτήσουν με το σπαθί τους μια θέση στην αγορά εργασίας, για τους χιλιάδες συμπολίτες μας, που πέτυχαν σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και παραμένουν αδιόριστοι, αλλά και για τους φορολογούμενους πολίτες, που απαιτούν αξιοκρατία και διαφάνεια στο Δημόσιο.
Ολόκληρη η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη:
«Ελπίζω η Κυβέρνηση να μην φτάσει στο ακραίο σημείο φαυλότητας να επιτρέψει με οποιονδήποτε τρόπο σε υπάλληλους με παράνομους τίτλους σπουδών να παραμένουν στο Δημόσιο», τονίζει για να συνεχίσει: «Προκαλούν τους νέους ανθρώπους, που αγωνίζονται να σπουδάσουν για να αποκτήσουν, με το σπαθί τους, μια θέση στην αγορά εργασίας. Προκαλούν τους χιλιάδες συμπολίτες μας, που πέτυχαν σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και παραμένουν αδιόριστοι.Προκαλούν και προσβάλλουν τους φορολογούμενους πολίτες, που απαιτούν αξιοκρατία και διαφάνεια στο Δημόσιο, το οποίο πληρώνουν για να λειτουργεί. Νοιάζομαι προσωπικά για αυτήν την υπόθεση, γιατί αγωνίστηκα και ως Υπουργός μαζί με χιλιάδες έντιμους και άξιους Δημοσίους Υπαλλήλους να μπει ένα τέλος στο καθεστώς ανομίας που κυριαρχούσε. Μαζί υλοποιήσαμε το αίτημα της κοινωνίας για ελέγχους που προστατεύουν το κύρος της Δημόσιας Διοίκησης και δεν δείξαμε καμία ανοχή σε αυτούς που κλέβουν το μέλλον των συμπολιτών μας. Αποτέλεσμα της δουλειάς μας ήταν να αναδειχθεί το θέμα των 2.000 τίτλων σπουδών "υποτιθεμένων" αριστούχων, πολλοί εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκαν για διορισμό στο Δημόσιο. Θέλουμε να χτίσουμε μια καλύτερη Ελλάδα με αξιοκρατία. Οι πολίτες απαιτούν και μαζί τους απαιτώ από την Κυβέρνηση να κάνει, επιτέλους, σε κάτι, το σωστό».
Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού: Ο εισαγγελέας θα παρέμβει;
Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Βήμα Fm ο βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού, Ιάσονας Φωτήλας, μιλώντας για το συγκεκριμένο θέμα τόνισε πως δεν υπάρχει λογική σε όσα συμβαίνουν. «Είναι δυνατόν τόσοι υπάλληλοι να έχουν πλαστά πτυχία και να τους δώσουμε τη δυνατότητα να συνεχίσουν να δουλεύουν δίνοντας εξετάσεις; Αυτά τα ακούει ο εισαγγελέας και δεν κάνει τίποτα;», είπε χαρακτηριστικά.
«Συγχωροχάρτι» Φίλη σε 2.500 υπαλλήλους με πλαστά πτυχία
Αξιοποιώντας νόμο επί υπουργίας Γιαννάκου, που δεν έχει τεθεί ποτέ σε ισχύ, από τον Σεπτέμβριο 2.500 δημόσιοι υπάλληλοι θα «αποκτήσουν» τους πολυπόθητους τίτλους σπουδών.
Το «κουβάρι» ξετυλίχθηκε από δημοσιοποίηση στοιχείων της ΟΙΕΛΕ ενώ το θέμα έφθασε και στη Βουλή.
Το υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωσή του επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα και τονίζει ότι «σύντομα, θα κατατεθεί προς ψήφιση διάταξη, η οποία θα διευρύνει το χρονικό διάστημα εφαρμογής του νόμου (θα καταργηθεί ο χρονικός περιορισμός 2004-2008), και θα υλοποιηθεί η σχετική πρόταση του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.
Ύστερα από την ψήφιση της ανωτέρω διάταξης, ο Υπουργός Παιδείας θα εκδώσει Υπουργική Απόφαση, η οποία θα καθορίζει τις λεπτομέρειες για τη συμμόρφωση προς τα προβλεπόμενα».
Την ώρα που όλοι μιλούν για μεταρρυθμίσεις και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άτομα αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας ακόμα και με πολλά πτυχία και μεταπτυχιακά το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει εξετάσεις για να αποκτήσουν νόμιμο τίτλο σπουδών 2.500 δημόσιοι υπάλληλοι με πλαστά πτυχία!
Το υπουργείο ρίχνει ευθύνες σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που δεν έκανα καμία ρύθμιση με αποτέλεσμα «το πρόβλημα να έχει μετατραπεί ατύπως σε κοινωνικό σύμπτωμα μιας σιωπηρής ανοχής».
Το υπουργείο Παιδείας, που ετοιμάζει σχετική ρύθμιση, προτίθεται να υιοθετήσει ένα ιδιότυπο είδος «καθαρτηρίου», από όπου θα βγουν τελικά εξαγνισμένοι ακόμα και αυτοί που έχουν παράνομους τίτλους με το σκεπτικό -σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου- να είναι ότι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τους παράνομους, από τους παράτυπους τίτλους σπουδών και δεν «θέλουν να τους βάλουν όλους στο ίδιο τσουβάλι».
Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 2.500 παράτυποι και παράνομοι τίτλοι σπουδών εντοπίστηκαν στο δημόσιο, ύστερα από σχετικούς ελέγχους, στους ήδη διορισμένους δημοσίους υπαλλήλους.
Για τους κατόχους αυτών των τίτλων σπουδών, όλων των κατηγοριών παράτυπων και παράνομων, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης θα θέσει σε εφαρμογή νόμο, που ψηφίστηκε επί υπουργίας Μ. Γιαννάκου, ο οποίος δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ, προκειμένου να κληθούν να δώσουν ειδικές εξετάσεις και να να λάβουν νόμιμο τίτλο σπουδών, όσοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν.
Σε ανακοίνωσή του μετά το σάλο το υπουργείο παραδέχεται ότι «μελετά με προσοχή το σοβαρότατο ζήτημα των πτυχίων Ιδιωτικών ΤΕΕ για την περίοδο 2004-2008. Τα πτυχία αυτά χορηγήθηκαν από σχολές ιδιωτικής εκπαίδευσης οι οποίες έκλεισαν μετά από τη διαπίστωση σωρείας παραβάσεων και ατασθαλιών. Σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν.3577/2007 (Α΄ 130) επί υπουργίας Μ. Γιαννάκου, τα πτυχία των μαθητών Ιδιωτικών ΤΕΕ που τους αφαιρέθηκε η άδεια λειτουργίας λόγω των παραπάνω διαπιστωμένων παρανομιών θα έπρεπε να χορηγηθούν εκ νέου κατόπιν ειδικών πτυχιακών εξετάσεων.Οι εξετάσεις αυτές δεν έγιναν ποτέ, με ευθύνη των Υπουργών Παιδείας των κυβερνήσεων πριν τον Ιανουάριο του 2015. Το ίδιο διάστημα οι επιτήδειοι ιδιοκτήτες σχολείων και οι άλλοι εμπλεκόμενοι που είχαν οργανώσει μια κερδοφόρα βιομηχανία «πιστοποίησης προσόντων», είτε διέφυγαν τις κυρώσεις του νόμου λόγω παραγραφής είτε καταδικάστηκαν σε ελαφριές ποινές.
Για εννέα ολόκληρα χρόνια από την περίοδο εκείνη με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν ελήφθη και καμία ρύθμιση δεν εφαρμόστηκε με συνέπεια το πρόβλημα να έχει μετατραπεί ατύπως σε κοινωνικό σύμπτωμα μιας σιωπηρής ανοχής.
Αντίθετα, οι Υπουργοί Παιδείας των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησαν ενδελεχείς ελέγχους μέσω των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης για το σύνολο των Ιδιωτικών ΤΕΕ της χώρας και εντόπισαν όλα τα Ιδιωτικά ΤΕΕ, στα οποία σημειώθηκαν αντίστοιχες παρατυπίες που εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 24 του ν.3577/2007. Ο πρώην Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλος, διαβίβασε τα στοιχεία των καταγγελιών της ΟΙΕΛΕ στο Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και σύμφωνα με το πόρισμα (328/Α/2015) του Σώματος προτάθηκε στο Υπουργείο Παιδείας η τροποποίηση της παρ. 2 του άρθρου 24 του ν. 3577/2007, έτσι, ώστε, να καλύπτει κάθε μη σύννομη περίπτωση λειτουργίας ιδιωτικών ΤΕΕ ή χορήγησης πτυχίου χωρίς χρονικό προσδιορισμό. Σύντομα, θα κατατεθεί προς ψήφιση διάταξη, η οποία θα διευρύνει το χρονικό διάστημα εφαρμογής του νόμου (θα καταργηθεί ο χρονικός περιορισμός 2004-2008), και θα υλοποιηθεί η σχετική πρόταση του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.Υστερα από την ψήφιση της ανωτέρω διάταξης, ο Υπουργός Παιδείας θα εκδώσει Υπουργική Απόφαση, η οποία θα καθορίζει τις λεπτομέρειες για τη συμμόρφωση προς τα προβλεπόμενα».
«Μεγάλη δικαίωση», χαρακτηρίζει την κίνηση του υπουργείου Παιδείας η ΟΙΕΛΕ . Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία τουλάχιστον 20 κάτοχοι παράνομων-πλαστών τίτλων βρίσκονται σε λίστα διοριστέων του ΑΣΕΠ και η πρόσληψή τους στο Δημόσιο ήταν θέμα ημερών.
Η Ομοσπονδία ενημέρωσε με επιστολές της για το ζήτημα τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χρ. Βερναρδάκη και το ΑΣΕΠ.
Την ίδια ώρα, ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων τονίζει σε ανακοίνωσή του: «Έκπληξη και αλγεινή εντύπωση προκαλεί η είδηση ότι «το Υπουργείο Παιδείας ετοιμάζεται να διενεργήσει επανεξέταση για τους 2.500 περίπου κατόχους παράνομων και πλαστών τίτλων σπουδών από ιδιωτικούς φορείς εκπαίδευσης. Είναι δυνατόν κάτοχοι «παράνομων και πλαστών τίτλων σπουδών» να μένουν στη θέση τους και το πρόβλημα να «κρύβεται κάτω από το χαλί» με μια διαδικασία εξετάσεων που δήθεν θα πιστοποιεί τις γνώσεις τους; Είναι δυνατόν οι ένοχοι απάτης που εμπίπτει στη δικαιοδοσία του ποινικού νόμου να εξαγνίζονται, επειδή θα επανεξεταστούν από επιτροπή του δημοσίου;».
Στη Βουλή το θέμα των πλαστών πτυχίων
Στη Βουλή έφερε το «Ποτάμι» το ζήτημα της ενδεχόμενης νομιμοποίησης πλαστών τίτλων σπουδών δημοσίων υπαλλήλων με ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Ποταμιού καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που εντοπίστηκαν με πλαστούς τίτλους, οι οποίοι σύμφωνα με δημοσιεύματα υπολογίζονται σε 2.500 και ποιους φορείς του δημοσίου αφορά ο έλεγχος που διενεργήθηκε, υπογραμμίζοντας ότι «είναι πρωτοφανές κάτοχοι παρανόμων τίτλων σπουδών να παραμένουν στη θέση τους».
Επιπλέον, ζητούν να διευκρινιστεί αν η κυβέρνηση προτίθεται με τη διαδικασία εξετάσεων να «επιλύσει» το θέμα της νομιμοποίησης του τίτλου σπουδών τους, σημειώνοντας ότι «οποιαδήποτε διαδικασία "θεραπείας" της παρανομίας προσφέρει ασυλία στους τωρινούς και τους μελλοντικούς πλαστογράφους». Τέλος, υπογραμμίζουν ότι το ζήτημα των πλαστών πτυχίων πρέπει να αντιμετωπιστεί οριστικά καθώς «ο δημόσιος τομέας δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να καθίσταται «ελαφρά τη καρδία» πεδίο άσκησης πολιτικών σκοπιμοτήτων και εκμετάλλευσης μικροκομματικών συμφερόντων».
Σε ερώτησή τους ο υπεύθυνος του Τομέα Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, Γεώργιος Γεωργαντάς και ο υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων, Μάξιμος Χαρακόπουλος, υπογραμμίζουν: «Η Κυβέρνηση οφείλει να τηρήσει τη νομιμότητα. Όποιος προσκομίζει πλαστό πτυχίο εξαπατά το Ελληνικό Δημόσιο και μάλιστα σε βάρος άλλων συνυποψηφίων του.-Οφείλει να σεβαστεί τους χιλιάδες νέους που αγωνίζονται να αποκτήσουν εφόδια και προσόντα για την αγορά εργασίας. Οφείλει να σέβεται, πάνω απ’ όλα, τα χρήματα».
«Πάρτυ» στο Twitter για τα #plasta_ptyxia
Με οργή... αλλά και με χιούμορ αντέδρασαν οι χρήστες των μέσω κοινωνικής δικτύωσης στην είδηση ότι το υπουργείο Παιδείας προτίθεται να νομιμοποιήσει τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι προσλήφθηκαν έχοντας πλαστά πτυχία.
Το hashtag #plasta_ptyxia είναι στην κορφή των ελληνικών trends στο Twitter με τους χρήστες να δίνουν... τα ρέστα τους....
«Το μόνο π μπορώ να δεχτώ για τα ΛΑΜΟΓΙΑ που ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΑΝ με #plasta_ptyxia είναι να συνεχίσουν ν εργάζονται 16ωρο & να πληρώνονται με ΠΛΑΣΤΑ ΕΥΡΑ», γράφει ένας χρήστης.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ